fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Hoe ik me voor een webdesign liet inspireren door een Transformer

  • Published: 14/12/2020
  • Latest update: 06/01/2023

Kleur is uitermate belangrijk in webdesign. Als designer moet je namelijk voor elk project, van webdesign tot logo ontwerp, de juiste kleurenbalans vinden.

Of kleuren wel of niet goed samenwerken bepalen onze designers niet alleen op gevoel; er zit ook een wetenschap achter. En zodra je erop let, zie je die wetenschap overal in terug. Niet alleen online, maar ook in offline producten.

In dit artikel neem ik je mee in een project waarbij ik mezelf voor het webdesign liet inspireren door een Transformer actiefiguur.

Inspiratie voor webdesign vind ik overal om me heen.

Als designer ben ik visueel ingesteld en geïnteresseerd in hoe dingen eruitzien. Zo kan ik het ontwerp van een verpakking of product prachtig vinden en sommige parfums zou ik alleen al op basis van de gebruikte kleuren en materialen kopen. Op dezelfde manier kijk ik naar films, illustratiestijlen en toydesign.

webdesign kleurstelling inspiratie
webdesign kleurstelling inspiratie

Zo heb ik door de jaren heen een aardige verzameling Transformers opgebouwd. Soms heb ik een specifieke reden om iets toe te voegen aan mijn verzameling en soms koop ik gewoon iets wat ik mooi vind op basis van kleur en vorm.

kleurinspiratie transformer geel blauw
kleurinspiratie transformer geel blauw

Bovenstaande Transformer heb ik gekocht omdat ik hem visueel interessant vind. Dat heeft vooral te maken met de diepe gele kleur en het contrast met de donkere turquoise kleur.

Het detail dat voor mij echt opvalt is de opmerkelijke kleurkeuze voor het gezicht van de robot. De kleur rood komt nergens anders op het figuur terug, waardoor het een onlogische keuze lijkt. Maar het toevoegen van deze opvallende kleur voegt een element toe waar het oog naartoe getrokken wordt (ook wel spotkleur genoemd). Het geheel wordt in balans gebracht door de lichtgrijze tint. Deze Transformer heb ik dan ook puur gekocht omdat ik de kleurcombinatie goed vond werken.

Mijn gedachte was dat het geen toeval is als deze kleuren goed samenwerken. De speelgoedontwerper heeft zijn kleurkeuzes heel bewust gemaakt, waardoor het geheel uitgesproken en toch gebalanceerd is.

inspiratie Transformer blauw
inspiratie Transformer blauw
colorsceme van productdesign, illustraties en Transformers om kleurpaletten samen te stellen uit de meest sprekende kleurencombinaties
colorsceme van productdesign, illustraties en Transformers om kleurpaletten samen te stellen uit de meest sprekende kleurencombinaties

De les die ik hieruit haalde was dat andere designers (van mode- tot speelgoedontwerper) tegen dezelfde uitdagingen aanlopen en hun kleurencombinaties zorgvuldig selecteren. Een goed product of visueel aantrekkelijk product is aantrekkelijk, omdat er goed nagedacht is over hoe de kleuren samenwerken.

Een nieuw webdesign voor Office Projects

Voor onze klant Office Projects mochten we aan de slag met een redesign voor de website. Office Projects verzorgt de inrichting van moderne werkruimtes. De website reflecteerde nog niet de creatieve, moderne en kleurrijke oplossingen die ze hun klanten bieden. Een belangrijk onderdeel hiervan was het kleurenpalet van de website. De donkerblauwe kleur en de grijstinten spraken niet tot de verbeelding.

kleurenpalet van de website spraken niet tot de verbeelding
kleurenpalet van de website spraken niet tot de verbeelding

De eerste stap in het proces was om de donkerblauwe kleur voor online uitingen in te wisselen voor een heldere variant. Maar dat was niet genoeg: door alleen met de blauwe kleur te werken werd ook het nieuwe ontwerp eentonig.

Er was behoefte aan steunkleuren en er was een opvallende call-to-action (CTA) kleur nodig om de aandacht te trekken, bijvoorbeeld voor het gebruik van knoppen. Het zoeken naar de kleur was iets lastiger dan verwacht, dus veranderden we van tactiek.

Om out of the box te denken ben ik gaan zoeken naar afbeeldingen van blauwe Transformers voor een kleurencombinatie die goed werkt.
De meeste kleurencombinaties zagen er saai en monotoon uit, zoals in de onderstaande voorbeelden:

blauwe Transformers met een kleurencombinatie blauw
blauwe Transformers met een kleurencombinatie blauw

Ik bleef zoeken tot er een afbeelding was die eruit sprong op het gebied van kleurengebruik. Deze kleuren heb ik uiteindelijk gevonden in de onderstaande transformer, die ik gebruikt heb als vertrekpunt voor mijn design voor Office Projects.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Inspiratie is overal: maak er optimaal gebruik van

Sinds het project van Office Projects ben ik deze werkwijze vaker gaan toepassen. Ik grijp regelmatig naar productdesign, illustraties en Transformers om kleurpaletten samen te stellen uit de meest sprekende kleurencombinaties. Sommige van deze combinaties hebben hun weg gevonden naar onze designs.

De speelgoedontwerper heeft zijn kleurkeuzes heel bewust gemaakt, waardoor het geheel uitgesproken en toch gebalanceerd is
De speelgoedontwerper heeft zijn kleurkeuzes heel bewust gemaakt, waardoor het geheel uitgesproken en toch gebalanceerd is

Zo is het webontwerp van Office Projects dus tot stand gekomen dankzij de kleuren van een Transformer. Twee moderne felle kleuren, een neutrale donkere kleur en een off-white kleur om te spelen met (in webdesign vaak gebruikte) witte achtergronden. Deze kleuren pakken erg goed uit voor Office Projects en zorgen ervoor dat de website een professionele, frisse en betrouwbare uitstraling heeft.

Een fris nieuw webdesign voor jouw website?

Is jouw website ook toe aan een fris nieuw webdesign? Ik ga graag voor je aan de slag om te ontdekken hoe we jouw website kunnen ‘transformeren’. Neem direct even contact op, dan kunnen we op korte termijn kennis met elkaar te maken!

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X