fbpx

Lemon8: hét nieuwste social platform dat door het dak gaat in de VS en het VK

  • Published: 04/07/2023
  • Latest update: 04/07/2023

Misschien denk je: weer een social app? Jazeker, en ook nog eens een app gecreëerd door het moederbedrijf van TikTok, ByteDance. Een gewaagde stap, omdat TikTok vanwege de privacywetgeving al gevoelig ligt in Amerika en Europa. Maar een nieuw platform kan ook weer nieuwe kansen bieden voor ondernemers en influencers. Dus wat moet je allemaal weten over dit platform? Wij leggen het je uit!

Wat is Lemon8?

Lemon8 beschrijft zichzelf als een content delend platform voor een jonge community waarop mooie, authentieke en diverse content wordt geplaatst. Het is volgens hen dé bestemming voor inspirerende lifestyle content.  

Voor ons is Lemon8 nog nieuw, maar eigenlijk bestaat het al sinds 2020. De app was in het begin vooral bekend in Japan en Thailand. Begin 2023 werd het platform uitgebracht in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en sindsdien wordt het enorm gepusht door Bytedance om zo populair mogelijk te worden. Met resultaat, want het is in die landen momenteel de meest gedownloade lifestyle app.  

Kindje van Instagram en Pinterest 

Je kunt Lemon8 het best zien als een kindje van Instagram en Pinterest. Het heeft de nadruk op foto’s van Instagram en de inspiratie van Pinterest. Video’s worden hier minder op gebruikt, tenzij ze erg kort van duur zijn. ByteDance zal gebruik van video’s ook niet snel promoten, omdat Lemon8 anders een concurrent van TikTok zou kunnen worden.

Een bedreiging voor Instagram?

Pinterest en Instagram zijn allebei platformen die al langere tijd consistent meedraaien. En daarbij zijn ze heel populair gebleken. Toch is niet iedereen meer zo enthousiast over Instagram als een aantal jaar geleden. Waar Instagram vroeger een platform was dat gericht is op simpele foto’s van jezelf, vrienden en familie, is het inmiddels behoorlijk chaotisch geworden, met reels, verhalen, advertenties en posts van onbekenden. In dat geval zou Lemon8 wel een bedreiging kunnen zijn voor Instagram.

Tobias Verhagen Advertising specialist

“Het zijn de foto’s van Instagram en de inspiratie van Pinterest. Of te wel een baby van de beide platformen.”

Hoe gebruik je de app?

Helaas is de app van Lemon8 nog niet te downloaden in Nederland. Het is nog even afwachten wanneer dit wel kan, al zal dit waarschijnlijk niet lang meer duren. Voor als het zo-ver is, leggen we je vast uit hoe je het platform kan gebruiken:

Gegevens en interesses

Net als op ieder platform wordt er eerst van je gevraagd om al je gegevens toe te voegen. Vervolgens wordt er aan je gevraagd welke interesses je hebt. Dit vragen ze zodat ze jouw ‘For You’ page kunnen creëren, net als op TikTok. De mensen die je volgt, zullen verschijnen op je ‘Follow’ page. Interesses die momenteel veel voorbijkomen op het platform zijn onder andere: eten, reizen, work-outs, mode en interieur.

Content bewerken

Het fijne aan de Lemon8 app is dat je vrijwel zonder ervaring toch een mooi design kan creëren. Je selecteert gemakkelijk welke foto of foto’s je wilt delen en daarna is het tijd om ze te bewerken. Per onderwerp zijn er designs die je kan toepassen bij jouw foto. Zo kun je een speciale ‘food’ filter toepassen als jij een gerecht gaat delen. Op die manier word je bij de hand genomen bij het snel bewerken van de foto’s.

Content plaatsen

Na het bewerken van de foto is het natuurlijk tijd om ze te gaan plaatsen. Net als op de andere social media kanalen is het belangrijk om de juiste hashtags te gebruiken. De populaire hashtags zijn makkelijk te vinden, net zoals op Instagram. Door die hashtags te gebruiken kun je het bereik van je content vergroten.

Bedrijven taggen

Een andere populaire toevoeging op Lemon8 is het vermelden van merken op je foto’s, bijvoorbeeld van de kleding die je aanhebt, of de lamp die je thuis hebt hangen.Dit is ook voor bedrijven interessant. Stel dat je tuinmeubels verkoopt en een influencer heeft een parasol van jouw bedrijf in zijn of haar tuin staan. Als deze influencer hierover dan een bericht plaatst op Lemon8 en jouw bedrijf hierbij tagt, kan dat zorgen voor een enorme groei in jouw naamsbekendheid.

Consistent posten

Het is belangrijk om regelmatig te posten. Lemon8 raadt zelf aan om minimaal 3 tot 4 keer per week consistent content te plaatsen. Een contentplanning gebruiken om efficiënt vooruit te plannen is dus iets wat wij zeker aanraden.

 

Tobias Verhagen Advertising specialist

“Een jonge community waarop mooie, authentieke en diverse content wordt geplaatst. Het is dé bestemming voor inspirerende lifestyle content.”

Conclusie

Op dit moment lijkt het er nog niet op dat Lemon8 populairder gaat worden dan Instagram, Pinterest of TikTok. Het platform biedt geen nieuwe formule of innovatieve aanpak 

Bovendien is het onzeker hoe lang en of TikTok kan blijven bestaan met alle privacyregels. Dit geldt ook voor Lemon8. Helaas heeft Bytedance bij het maken van Lemon8 opnieuw geen rekening gehouden met de privacyregels en wetgeving van de Verenigde Staten en andere westerse landen. Daardoor worden ook hier allerlei persoonsgegevens verzameld, wat juist veel landen willen vermijden. ByteDance heeft wel aangegeven om later omrekening te gaan houden met deze privacywetgeving toe te passen in de app, maar dat de app hier nu nog niet ver genoeg voor ontwikkeld is.

Desondanks is het aan te raden om dit soort nieuwe apps in de gaten te houden, ook voor ondernemers. Ook al richt Lemon8 zich momenteel niet op jouw specifieke niche, kan dit platform zich snel uitbreiden en is het potentieel wel interessant om jouw bedrijf erop te promoten. Daarbij kunnen er trends op zo’n platform ontstaan waar je als bedrijf graag op in wilt haken.

Voor nu is er nog niet veel meer bekend over het platform en is het voor ons in Nederland afwachten tot het hier wordt uitgebracht. Hoe populair het platform uiteindelijk zal worden? De tijd zal het leren. Houd zeker onze site en social kanalen in de gaten voor het laatste nieuws erover.

 

Ik wil hier iets mee

Wil je social mediakanalen zoals Lemon8 met succes inzetten voor jouw bedrijf, maar laat je het liever over aan de specialisten? Onze toppers staan dan voor je klaar. Voor de laatste ontwikkelingen op social media gebied en al jouw andere vragen over social media kan je bij ons terecht. Vul onderstaand formulier in of bel gewoon even op dit nummer 023 711 4437.

"*" geeft vereiste velden aan

Akkoord*

Meer interessante artikelen

X