fbpx

Wat Is Server-Side Tagging? De Voordelen en Risico's Ontcijferd

  • Published: 28/03/2024
  • Latest update: 02/04/2024

Met aangescherpte privacyregels en technische hobbels voor datacollectie, staan bedrijven voor een pittige uitdaging. Het oude vertrouwen in cookies voor het tracken van websitebezoekers wankelt nu Google de aftocht blaast voor third-party cookies.

Gelukkig is er hoop, namelijk: server-side tagging. Dit biedt een frisse kijk op gebruikerstracking, verplaatst het verzamelen van data naar je eigen server en geeft je alle macht over je data. Wat ons betreft een echte gamechanger in data-analyse en gerichte marketing.

Lees snel verder als je…

  • Je datacollectie wil verdubbelen zonder in te boeten aan privacy.
  • Benieuwd bent hoe server-side tagging je conversies kan boosten.
  • De risico’s en voordelen wilt afwegen van het omarmen (of negeren) van server-side tagging.

De opkomst van server-side tagging

In een tijdperk waarin privacy het nieuwe zwarte goud is, zijn bedrijven gretig op zoek naar slimme manieren om data te verzamelen zonder de vertrouwensband met hun gebruikers te breken. De traditionele methode, client-side tagging, waarbij derde partijen zoals Google Analytics of Meta Pixel direct op de websitedata verzamelen, komt onder druk te staan. Dit komt door groeiende zorgen over privacy, de toenemende regelgeving zoals de DSA en DMA in Europa en technische beperkingen door browsers die steeds strikter worden in het toestaan van cross-site tracking.

Met de klok die tikt, schijnt server-side tagging als oplossing voor online tracking. Maar, wat houdt het in en hoe kan het jouw groei stimuleren?

Server-side tagging is jouw geheime wapen in het dataverzamelingsproces. Het verschuift de actie van de browser om data te tracken van de gebruiker naar jouw eigen server, waardoor jij de touwtjes stevig in handen hebt. Je kunt precies bepalen welke data je verzamelt, hoe je deze verwerkt en met wie je deze deelt.

Marieke Ydo E-mail marketeer

"Het is vergelijkbaar met het ophangen van je eigen camera in een winkel, in plaats van deze verantwoordelijkheid over te laten aan een externe partij."

Wat is server-side tagging?

Server-side tagging is een techniek waarbij de verzameling en verwerking van gegevens verschuift van de gebruikersbrowser naar de server van de website-eigenaar. Deze aanpak zorgt ervoor dat je als eigenaar volledige controle hebt over welke data wordt verzameld, hoe deze wordt verwerkt, en met wie het wordt gedeeld. Het is vergelijkbaar met het ophangen van je eigen camera in een winkel, in plaats van deze verantwoordelijkheid over te laten aan een externe partij. Door de data direct naar je eigen server te sturen, waar het veilig wordt gefilterd en verwerkt, biedt server-side tagging een ongeëvenaarde controle en flexibiliteit voordat het wordt gedeeld met analytische tools of advertentieplatforms

Welke risico's loop je zonder server-side tagging?

Als er geen gebruik wordt gemaakt van server-side tagging, kan dit een negatieve impact hebben op verschillende cruciale aspecten van je online aanwezigheid. Zonder server-side tagging riskeer je:

  • Om achter te lopen met het voldoen aan de privacywetten, wat kan leiden tot boetes en een deuk in je merkimago;
  • Belangrijke en accurate data mis te lopen, waardoor je klantenbestand een mysterie blijft;
  • Geïrriteerde bezoekers te krijgen door een trage website, met alle gevolgen van dien;
  • Flexibiliteit en controle te verliezen over jouw eigen data;
  • De plank mis te slaan met targeting, waardoor je advertenties langs je doelgroep vliegen.

 

Door de switch naar server-side tagging te maken, pak je deze uitdagingen bij de hoorns. Je verzekert je van een snellere website, betere privacybescherming voor je klanten, en meer accurate datacollectie. Dit vertaalt zich in betere advertentiecampagnes, gericht op de juiste mensen met berichten die er echt toe doen.

Conclusie

Server-side tagging markeert een belangrijke verschuiving in de manier waarop we omgaan met online data. Het biedt een pad naar een toekomst waar privacy, controle, en nauwkeurigheid centraal staan in digitale strategieën. Terwijl de digitale wereld blijft evolueren, wordt het steeds duidelijker dat server-side tagging niet alleen een trend is, maar een essentiële stap voorwaarts voor elke website die zich richt op toekomstbestendigheid in een steeds veranderend online landschap.

Klaar voor server-side tagging?

Wij snappen als geen ander het belang van nauwkeurige data voor het stimuleren van conversies. Met server-side tagging ontsluiten we een wereld waar data niet alleen veilig is, maar ook verdiept en geoptimaliseerd voor jouw specifieke doelen. Onze expertise zorgt ervoor dat je moeiteloos voldoet aan privacy vereisten en bouwt tegelijkertijd aan een stevige, aanpasbare datastructuur. Zo blijven je digitale strategieën groeien, gesteund door betrouwbare gegevens en behoud je het vertrouwen van je gebruikers.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Server-side tagging uitbesteden?

Ben je klaar om de overstap naar server-side tagging te maken of wil je sparren over de mogelijkheden? Wij  staan  voor je klaar. Voor server-side tagging en al jouw andere vragen over data verzameling kan je bij ons terecht. Vul onderstaand formulier in of bel gewoon even op dit nummer 023 711 4437.

"*" indicates required fields

Akkoord*

Meer interessante artikelen