fbpx

Maak kennis met Demand Gen, een nieuwe AI-powered Ads campagne

  • Published: 07/11/2023
  • Latest update: 07/11/2023

In onze rubriek “moet je hier iets mee?” behandelen we iedere keer een online marketing trend, tool of feature en vertellen we jou of je hier iets mee moet doen, of dat je dit aan je voorbij kan laten gaan. Deze keer in “moet je hier iets mee?” Demand Gen campagnes.

Lees verder als je…

  • Benieuwd bent naar het nieuwe campagnetype van Google Ads
  • Het verschil wilt begrijpen tussen Discovery en Demand Gen
  • Overweegt om je social media strategie uit te breiden naar Google’s platformen.

Google’s nieuwe troef op het gebied van advertising

Google Ads heeft deze maand een nieuwe troef uitgerold: ‘Demand Gen’ campagnes. Dit campagnetype wordt gepresenteerd als een slimme zet voor adverteerders die hun aanwezigheid willen versterken waar visuele content koning is, zoals YouTube en Google’s displaynetwerk.

Wat is een Demand Gen campagne precies?

Het idee achter Demand Gen is simpel: inspelen op de hedendaagse manier waarop mensen content ontdekken en consumeren. Dat is vaak verspreid over verschillende platforms en formaten. Met een nadruk op visueel en creatief, stelt dit campagnetype merken in staat om hun verhaal op een meer betrokken manier te vertellen en een dialoog aan te gaan met hun publiek. Zoals de naam letterlijk eigenlijk al zegt: het gaat om het genereren van vraag.

Je kan Demand Gen het best zien als een verfijnde versie van Discovery Ads. Het is vergelijkbaar met de stap van traditionele Shopping-campagnes naar Performance Max. Oftewel: een upgrade die meer gebruikmaakt van AI.

Wat ook nieuw is in dit campagnetype, is dat je kan kiezen wat voor advertentie je wilt maken. Dit komt meer overeen met een social campagne: enkele afbeelding, videoadvertentie of carrousel.

Wat zijn de verschillen tussen Discovery en Demand Gen?

Via een e-mail heeft Google aan zijn gebruikers laten weten dat Discovery campagnes worden geüpgraded naar Demand Gen campagnes. Hoewel beide gericht zijn op het aantrekken van aandacht en actie, hebben ze hun eigen unieke eigenschappen.

Discovery Campagnes
Deze zijn ontworpen om mensen te bereiken die (nog) niet actief op zoek zijn naar iets specifieks, maar wel openstaan voor nieuwe ideeën en suggesties. De campagnes verschijnen op YouTube, Discover en Gmail. Ze zijn vooral effectief voor het opbouwen van merkbewustzijn en het inspireren van gebruikers in de vroege fasen van hun koopreis; de See-fase.

Demand Gen Campagnes
Demand Gen gaat een stap verder door niet alleen te inspireren, maar ook door actieve vraag te genereren. Ze zijn ideaal voor adverteerders die visueel aantrekkelijke, multi-format advertenties willen inzetten op Google. Met de mogelijkheid om tot 3 miljard actieve gebruikers per maand te bereiken, zegt Google dat Demand Gen campagnes bijzonder geschikt zijn voor sociale adverteerders die willen dat hun advertenties niet alleen gezien worden, maar ook tot actie aanzetten.

Hoewel Google vergelijkbare doelgroepen heeft uitgefaseerd, lijkt dit voor Demand Gen campagnes weer terug te komen, waardoor je weer iets meer sturing hebt in de doelgroep die je wilt bereiken.

De verschillen
Een belangrijk verschil tussen de twee soorten campagnes is dat Demand Gen gebruikmaakt van Google AI voor de perfecte combinatie van op maat gemaakte visuals, berichten en plaatsingen. Terwijl Discovery campagnes voornamelijk gericht zijn op het bereiken van gebruikers via Google’s feeds, zijn Demand Gen campagnes ontworpen om vraag te genereren en zakelijke resultaten te leveren op Google’s meest visuele en entertainende oppervlakken, zoals YouTube Shorts en de in-feed advertenties op YouTube en Discover.

Wat betreft creatieve visuals, zijn beide campagnetypen geschikt voor diverse afbeeldingsformaten en tekst. Demand Gen campagnes voegen daar video, carrouseladvertenties en productfeeds aan toe, waardoor adverteerders meer dynamische en interactieve advertentie-ervaringen kunnen creëren.

Discovery Campagnes lijken dus nog steeds uitstekend voor het vergroten van merkbekendheid en het bereiken van gebruikers die nog niet klaar zijn om te kopen. Maar Demand Gen Campagnes zouden krachtiger moeten zijn voor het stimuleren van directe actie en conversies bij een doelgroep die al interesse heeft getoond in vergelijkbare producten of diensten.

Jennifer Baars Advertising specialist

"Je kan Demand Gen het beste zien als een verfijnde versie van Discovery Ads.”

Moet ik hier iets mee?

Deze nieuwe functie is wereldwijd uitgerold voor alle Google Ads-klanten op 10 oktober 2023, na positieve feedback en sterke resultaten uit de bètatests. Er lijkt veel potentie te zijn om hiermee bereik te vergroten en de betrokkenheid bij advertenties te verbeteren.

Ik heb dit nog niet uitgebreid voor een van onze klanten kunnen testen, waardoor ik niet kan zeggen of dit de beste optie is. Maar Google verkoopt het wel leuk. Het makkelijkste is waarschijnlijk om dit op te zetten voor een klant die al veel doet met social media en dus ook genoeg mooie uitingen heeft om in te kunnen zetten op de platformen van Google. Hopelijk kunnen we snel een case schrijven over de resultaten van een Demand Gen campagne en dit met je delen!

Ben jij al wel overtuigd, of wil je meer informatie? Neem dan vooral contact met ons op.

Blijf op de hoogte van Google Ads

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ik wil iets met Demand Gen!

Wil je aan de slag met een Demand Gen campagne of er in ieder geval een test mee draaien? Of heb je hulp nodig bij andere optimalisaties? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Ik of een van onze andere advertisers helpen je graag!

Neem contact op

Meer interessante artikelen