fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

21 gratis SEO-tools

  • Published: 04/07/2019
  • Latest update: 06/01/2023

Er is altijd een moment om cadeautjes weg te geven. Daarom, dachten wij, is het ook lekker om deze maand iets te krijgen zonder dat het iemand geld kost. Wij hebben 21 SEO-tools getest die jou het jaar door helpen. En het mooiste is; ze zijn GRATIS. Geen dank. Ons cadeau aan jou.

Eerst even een recap; waarom is het ook alweer handig om actief te zijn met zoekmachineoptimalisatie (SEO)? Omdat je een product of dienst aanbiedt via een online platform. Hoogstwaarschijnlijk een website en je wilt dat mensen iets bij je kopen. Maar voordat dit gebeurt moeten ze je wel kennen. Door te investeren in SEO zorg je ervoor dat je gevonden wordt in Google op bepaalde zoekwoorden. Check.

Maar waarom heb je hiervoor dan tools nodig? Omdat je op basis van data pas echt zinvol aan de slag kunt. En dit haal je uit die tools. Zonder deze informatie doe je maar wat. En ‘maar wat doen’ is zonde van je tijd en geld. Vinden wij. Daarom hieronder de lijst der lijsten met gratis SEO-tools die jou helpen beter gevonden te worden in Google zonder dat je direct veel geld uit hoeft te geven.

ALLES OP EEN RIJTJE

Inzichten in je website

Ontdek de beste keywords

Websitesnelheid verbeteren

Hoe mobile-friendly is jouw website?

Tools om de on-page SEO te optimaliseren

Handige SEO-tools die niet onder een noemer te plaatsen zijn

Op de hoogte blijven van onze blog?

"*" geeft vereiste velden aan

Tools voor inzichten in je website die je zeker niet mag missen

Sommige tools bestaat geen twijfel over nodig dat je deze nodig hebt voor je business. Dit geldt zeker voor de volgende twee. Als je serieus bent met je bedrijf en je online marketing zorg je dat je Google Analytics en Search Console zo snel mogelijk onder de knie krijgt.

Google Analytics

Google Analytics helpt je om inzicht te krijgen in het gedrag van je websitebezoekers. Denk hierbij aan het aantal bezoekers, demografische kenmerken, via welk kanaal ze op jullie website komen, welke pagina’s ze bezoeken, hoe lang ze blijven, hoe ze converteren etc. Al die informatie is essentieel om te zien of de website doet waar hij voor gemaakt is. Zonder deze inzichten ben je blind en heb je geen zinvolle basis om veranderingen door te voeren en zo meer te verkopen, leads te krijgen, nieuwsbrief abonnees enzovoort, enzovoort. Direct naar Google Analytics

Google Search Console

Waarbij Google Analytics vooral is gericht op gebruikers- en websitestatistieken richt Google Search Console (Search Console) zich op Google. Via deze tool ontdek je hoe Google je website ziet. Niet onbelangrijk! Zo zie je via Search Console of er crawlfouten zijn en waar die zich bevinden. Ook geeft deze tool meer informatie over relevante zoekwoorden dan Google Analytics. Kortom: met Search Console verbeter je de websiteprestaties binnen Google en zorg je er zo voor dat je site opvalt in zoekresultaten. Meer weten over Google Search Console.

Ontdek de beste keywords met de volgende tools

Het is handig om te weten welke zoekwoorden (keywords) mensen gebruiken om iets te vinden binnen Google. Vooral als dit raakt aan jouw business en jij de oplossing hebt. Gelukkig kun je dit vrij simpel achterhalen mits je de juiste tools gebruikt.

Google Keyword Planner

De bekendste tool om relevante zoekwoorden (en zoekvolumes) te achterhalen is waarschijnlijk de Keyword Planner van Google. Hier vul je een zoekwoord in en de tool geeft aan wat het gemiddelde maandelijkse zoekvolume is. Je kunt de zoekwoorden ook per maand kijken. Dit is handig als je seizoensgebonden producten/diensten aanbiedt. Ook kun je zoeken op ‘nieuwe zoekwoorden vinden’ waarbij Google suggesties geeft van zoekwoorden die verwant zijn aan het gekozen zoekwoord.

Direct aan de slag met Google Keyword Planner

Ubersuggest

Ubersuggest qua mogelijkheden lijkt sterk op de Keyword Planner van Google. Extra voordeel van Ubersuggest: je hoeft niet in te loggen. Zo heb je dus nog sneller wat je zoekt. Ubersuggest geeft alles weer wat je nodig hebt: het zoekvolume, de moeilijkheidsgraad van het woord voor SEO, de moeilijkheidsgraad van het zoekwoord voor SEA verkeer, de CPC (Cost Per Click), de domeinscore etc. Ook kun je zoekwoorden uitsluiten en de lijst met resultaten makkelijker naar Excel exporteren. Allemaal handige data die de basis vormen voor de tactiek om beter gevonden te worden dan je concurrenten.

Direct aan de slag met Ubersuggest

Wordtracker Scout (plugin)

Weten welke zoekwoorden je concurrent gebruikt? Met Wordtracker Scout achterhaal je dit één simpele klik (nadat je de tool geïnstalleerd hebt). De tool geeft een overzicht van belangrijke zoekwoorden op een pagina. Hij maakt hierbij onderscheid in grote en kleine woorden om zo de relevantie aan te geven.

Installeer Wordtracker Scout

Answer the Public

De meeste SEO-tools halen data vanuit Google Keyword Planner. Maar er zijn er enkele die dit niet doen. Answer the Public is er zo één. Deze tool haalt zijn informatie uit de vragen die mensen stellen op blogs, fora en social media. Voeg die vragen samen en je krijgt interessante zoekwoord-overzichten. Het nadeel van deze tool is dat de vertaling naar het Nederlands niet altijd optimaal is. Maar over het algemeen krijg je een goede indruk van de onderwerpen waar men naar op zoek is. Na je zoekopdracht kun je een CSV file downloaden met het overzicht van alle gevonden vragen. Handig!

Direct naar Answer the Public

Mergewords

Gebruik Mergewords als je verschillende woordcombinaties wilt proberen. In 3 vakken kun je zoekwoorden invoeren die je via de button Merge! samenvoegt tot verschillende combinaties. Deze tool is vooral handig voor het vinden van longtail keywordcombinaties. In dit geval zoekt iemand niet alleen op 1 woord maar op een langere combinatie van zoekwoorden.

Aan de slag met Mergewords

Het belang van snelheid is de afgelopen jaren gegroeid. het is inmiddels zelfs een belangrijke ranking factor geworden voor google.

Tools om de websitesnelheid te verbeteren

Sinds de introductie van 4G zijn we gewend om snel websites te kunnen bekijken waar we maar willen op welk apparaat we maar willen. Het belang van snelheid is de afgelopen jaren gegroeid. Het is inmiddels zelfs een belangrijke ranking factor geworden voor Google. Een website die snel laadt, op ieder apparaat, is niet langer een uitzondering, maar de regel. Maar hoe kom je erachter of jouw website de juiste laadtijd heeft voor Google en dus de lezers? Gelukkig zijn er tools die de snelheid meten en daarbij ook aangeven waar de problemen liggen zodat je weet waar je kunt verbeteren.

GT Metrix

GTMetrix toon hoe snel je site laadt en geeft je praktische verbeterpunten. De tool geeft een score met daaronder een uitgebreid overzicht welke punten verbeterd moeten worden, en of het hoge of lage prioriteit heeft.

Direct naar GT Metrix

Dareboost

Met Dareboost kun je je website testen, analyseren en optimaliseren op het gebied van performance, SEO, veiligheid en kwaliteit. Vergelijk een webpagina met die van een concurrent en ontdek wie de beste kans heeft om hoog in Google te scoren. Of ontdek de gemiddelde laadtijd van een pagina. Ook kun je wekelijks rapportages naar jezelf laten mailen.

Aan de slag met Dareboost

Google Pagespeed Insights

Een snelle laadtijd op alle apparaten? Probeer Google Pagespeed Insights eens. Deze tool van Google analyseert de content van een webpagina en geeft op basis hiervan suggesties om een die specifieke pagina sneller te maken.

Direct aan de slag met Google Pagespeed Insights

ANALYSEER HOE MOBILE-FRIENDLY JOUW WEBSITE IS

Met mobile first indexing van Google is het belangrijker dan ooit om een mobile friendly website te hebben. Is je website dit niet? Dan krijg je minpunten van Google in de vorm van een lagere positie in de zoekresultaten. Naast dat Google je genadeloos afstraft is het ook voor je bezoeker prettig om ook op mobiel snel te vinden wat hij zoekt. Lukt dit niet? Dan haakt hij hoogstwaarschijnlijk snel af en gaat hij naar een ander. Zorg dus voor een mobile first website. Onderstaande tools helpen je daarbij.

Google Mobile Friendly Test

De bekendste tool om relevante zoekwoorden (en zoekvolumes) te achterhalen is waarschijnlijk de Keyword Planner van Google. Hier vul je een zoekwoord in en de tool geeft aan wat het gemiddelde maandelijkse zoekvolume is. Je kunt de zoekwoorden ook per maand kijken. Dit is handig als je seizoensgebonden producten/diensten aanbiedt. Ook kun je zoeken op ‘nieuwe zoekwoorden vinden’ waarbij Google suggesties geeft van zoekwoorden die verwant zijn aan het gekozen zoekwoord.

Direct aan de slag met Google Mobile Friendly Test

Responsive Web Design Checker

Ontdek of je zorgvuldig gekozen design op desktop, tablet en mobiel eruitziet zoals het zou moeten met de Responsive Web Design Checker. Ook hier vul je de pagina-url in van de pagina die je nader wilt onderzoeken. Vervolgens kun je de weergave op verschillende tablets, smartphones en beeldschermresoluties bekijken. Staat de afmeting die je wilt testen er niet bij? Geen probleem. Je kunt ook een custom afmeting invullen.

Aan de slag met Responsive Web Design Checker

Lukas Ter Poorten Online marketing manager

"Beinvloed de vindbaarheid van je webpagina's met on-page seo"

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Tools om de on-page SEO te optimaliseren

Wat is on-page SEO? Dat zijn elementen op een webpagina die de vindbaarheid beïnvloeden en over het algemeen vrij makkelijk aan te passen zijn (dit is natuurlijk wel afhankelijk hoe je website gebouwd is en met welk systeem). Denk hierbij aan paginatitels, meta descriptions en SEO-titles (wat je in de zoekresultaten binnen Google ziet), dubbele content etc. De volgende tools helpen je op weg.

Woorank

Woorank analyseert je website en zet alle resultaten op 1 plek. Zo zie je in één oogopslag welke on-page SEO-factoren geoptimaliseerd moeten worden. Met de tool kun je onder andere scores van concurrenten vergelijken, ontdekken welke links wel en niet werken binnen je website, analytics en social media integreren, een Google preview van je website zien, ontdekken welke content populair is. Ook kun je branded rapportages uitdraaien die je zo intern met collega’s kunt delen.

Direct naar Woorank

SEO Meta 1 Click (plugin)

SEO Meta 1 click is een handige plug-in voor Google Chrome die belangrijke on-page SEO-factoren in 1 enkele click toont. Denk hierbij aan titels, meta descriptions en headers (h1, h2 etc). Daarnaast checkt deze tool ook hoeveel afbeeldingen en links er op een pagina staan en welke tekst en afbeeldingen er staan als iemand de pagina deelt op social media. Via de verschillende tabbladen kun je dit alles overzichtelijk bekijken.

Aan de slag met SEO Meta 1 Click

Siteliner

Siteliner brengt belangrijke issues in kaart die de kwaliteit van je website beïnvloeden en zo dus ook de positie in de zoekresultaten van Google. Wat toont Siteliner zoal? Dubbele content, links die niet meer werken, welke pagina’s het belangrijkst zijn voor Google. Met deze tool kun je websites onderzoeken die 250 pagina’s of minder hebben.

Direct aan de slag met Siteliner

Yoast SEO (Wordpress plugin)

Yoast SEO is de SEO plug-in voor WordPress. Yoast geeft aan of alle essentiële SEO-elementen goed staan. Zo toont hij bijvoorbeeld of je SEO-title te lang of te kort is terwijl je het intypt en of het focus keyword welk vaak genoeg of zelfs te vaak voorkomt. Ook checkt Yoast hoe het met de leesbaarheid (te moeilijke woorden?) is gesteld.

Installeer Yoast SEO

Handige SEO-tools die niet onder 1 noemer te plaatsen zijn

Ook deze fijne tools wilden we je niet onthouden:

Browseo; ontdek hoe zoekmachines je website zien

Browseo laat zien hoe zoekmachines je website zien. Zo kun je vrij achterhalen of de structuur voor een pagina goed staat voor Google. Ook kun je zien hoe relevant een pagina is voor specifieke zoektermen. Check de navigatie, response-code, headers en SERP Preview (erg handig om direct te kunnen zien of die goed staat). Browseo is simpel in gebruik en je hoeft niks te downloaden of te installeren.

Aan de slag met Browseo

Screaming Frog; doorzoek je website op (technische) fouten

Screaming Frog doorzoekt (crawlt) je website om te ontdekken of bepaalde elementen niet goed staan. De nadruk ligt hier vooral op de techniek; HTTP errors, javascript problemen etc. Gelukkig hebben de makers van deze tool ook andere SEO-factoren toegevoegd. Zo kun je ook de titles, meta descriptions en headings bekijken zonder dat je hoeft over te schakelen naar een andere tool.

Aan de slag met Screaming Frog 

Wheregoes; ontdek en verwijder onnodige redirects

Wheregoes doet 1 ding: het toont waar een redirect overal naartoe gaat voor het zijn eindbestemming bereikt. Redirects worden vaak ingezet om verkorte urls te maken die in commercials genoemd worden of om pagina’s die niet meer bestaan te laten leiden naar de nieuwe versie ervan. Waarom is Wheregoes handig? Omdat onnodige redirects niet goed zijn voor je website. Het is niet goed voor de snelheid van je website en ook niet goed voor de gebruiksvriendelijkheid. Wheregoes brengt dit in kaart.

Aan de slag met Wheregoes 

Similarweb; leer van je concurrenten

Similarweb geeft informatie over andere websites. Denk hierbij aan het aantal bezoekers, hoe lang ze op een pagina blijven en pagina’s per bezoek. Daarnaast is er ook te zien vanuit welke kanalen de bezoekers komen en soms worden er zoekwoorden weergegeven. Zo leer je de markt en je concurrenten beter kennen en kun je de verworven inzichten gebruiken voor je eigen strategie.

Aan de slag met Similarweb 

Uitgetest en wil je serieuzer aan de slag met SEO?

Neem dan een betaalde versie van (een van) deze tools. Als je echt serieus met SEO aan de slag wilt, is het haast noodzakelijk om meer opties te hebben dan de gratis varianten van deze tools bieden. Of neem contact met ons op. Dan pakken wij het voor je op. Onze SEO-specialisten staan voor je klaar.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X