fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Investeer in organisch verkeer

  • Published: 16/10/2019
  • Latest update: 06/01/2023

Mits jij een van de zeven procent bent die zoekt via Bing of Yahoo, zoeken we allemaal naar antwoorden op dezelfde plek: Google.

Elke dag zijn er 5.6 miljard Google-zoekopdrachten. Maar de zoekmachine presenteert twee totaal verschillende verkeersstromen naar je website. Namelijk organisch verkeer en betaald verkeer. Wij leggen je uit wat het verschil is en waarom je in organisch verkeer moet investeren.

Organisch versus betaald

Er zijn dus twee verkeersstromen die op je website landen: organisch en betaald. Maar wat zijn de echte verschillen tussen organisch verkeer en betaald verkeer? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Wat is betaald verkeer?

Zoek je bij Google, dan krijg je vaak verschillende resultaten te zien. De eerste drie zijn meestal advertenties, voor de link staat “adv.”. Dit zijn betaalde zoekresultaten, iemand heeft immers betaald voor de advertentie. Deze resultaten noemen we ook wel Ads, omdat deze via Google Ads worden gekocht. Je betaalt Google niet voor de advertentie zelf, maar per klik. Dit heet PPC (pay per click). De marketing van het inzetten van Ads wordt SEA, search engine advertising genoemd.

Wat is organisch verkeer?

Onder die eerste zoekresultaten komen de organische zoekresultaten in Google. Organisch verkeer is de term voor bezoekers, die op je website binnenkomen vanaf een zoekmachine via de niet-betaalde zoekresultaten.

Binnen het organische verkeer heb je eigenlijk twee verschillende stromingen: branded en non-branded verkeer. Branded verkeer heeft echt op jouw bedrijfsnaam gezocht in Google. Non-branded verkeer heeft dit niet gedaan. Zij komen op jouw pagina terecht doordat zij bepaalde diensten of producten zochten. Het is belangrijk om hier onderscheid in te maken. Omdat branded verkeer al bekend is met jouw bedrijf is dit een andere lead dan non-branded verkeer.

Organisch verkeer is de term voor bezoekers die op je website binnenkomen vanaf een zoekmachine via de niet-betaalde zoekresultaten.
investeren in organisch verkeer vergroten tabel
investeren in organisch verkeer vergroten tabel

Op de hoogte blijven van onze blog?

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

WAAROM MOET JE IN ORGANISCH VERKEER INVESTEREN?

Het is tegenwoordig aannemelijker dat meer bezoekers binnen komen via een zoekmachine dan direct op jouw website. Sommige onderzoeken stellen dat zelfs 81 procent van de internetbezoekers de juiste website vindt via een zoekmachine. Daarnaast ontvangen de top tien websites (eerste pagina van de zoekresultaten in Google) 92 procent van al het verkeer. Daar wil jij dus tussen staan.

Met Google Ads sta je zo in de top drie bij Google, dus waarom al die moeite om organisch gevonden te worden? Organisch zoekverkeer is heel waardevol. Organische zoekresultaten worden als meer betrouwbaar gezien, dan de betaalde resultaten. Google is namelijk zeer kieskeurig als het om ranken gaat. Dus sta jij in de top vijf? Dan heb je vast wat zinnigs te melden. Hierdoor klikken bezoekers ook 8,5 keer meer op organische zoekresultaten dan op betaalde zoekresultaten. In gemiddeld 65 procent van de gevallen wordt op organische zoekresultaten doorgeklikt. 33 procent van de klikken gaat zelfs naar de eerste niet-betaalde vermelding op Google.

Organisch verkeer is ook nog eens duurzamer dan betaald verkeer, omdat je bij organisch verkeer kan blijven groeien en autoriteit kan op bouwen. Zo kan je voor een langere tijd op nummer één komen te staan.

Bezoekers klikken 8,5 keer meer op organische zoekresultaten dan op betaalde zoekresultaten.

Ontvang organisch verkeer door SEO

Het is dus belangrijk dat jij hoog in de resultaten komt te staan van die zoekmachine. Hoe hoog je in deze resultaten komt te staan is grotendeels afhankelijk van SEO, dit betekent letterlijk zoekmachineoptimalisatie. Met SEO bouw je de waarde van je website op. Mensen zijn immers op zoek naar een antwoord als ze bij Google een zoekterm intypen. Heb jij het beste antwoord volgens Google? Dan zal Google jou belonen en hoger in de zoekresultaten plaatsen. SEO bestaat uit drie aspecten: techniek, content en autoriteit.

Techniek

Hoe jouw website technisch in elkaar steekt is van groot belang voor je vindbaarheid. De snelheid van je website bijvoorbeeld. Hoe sneller jouw site, hoe gebruiksvriendelijker. En dat vindt Google belangrijk. Maar denk ook aan een overzichtelijk geschreven code, de sitestructuur en nette URL’s. Dit is niet alleen fijn voor jezelf, maar het straalt ook betrouwbaarheid uit. En het helpt zoekmachines te vinden waarnaar ze op zoek zijn. Daarnaast let Google ook op interne linkjes. Verwijs eens in het ene artikel naar het andere, zo begrijpt Google de relaties tussen de artikelen beter.

Content

Een bekende uitspraak is “content is king”. Content is alles wat jij aan informatie deelt op jouw website. Content kan bestaan uit artikelen, video’s, foto’s, blogposts etc. Bij content is een combinatie van kwaliteit en kwantiteit belangrijk. Om een autoriteit te worden op een bepaald vakgebied of onderwerp moet je een stuk of dertig artikelen hebben over het onderwerp. Maar dit moeten wel goede artikelen zijn. Schrijf een aantal ijzersterke stukken waar je doelgroep echt naar op zoek is. Je zorgt dus voor interessante informatie voor je doelgroep. Je content maak je in eerste instantie voor je doelgroep, maar is dus ook erg belangrijk voor Google. Daarom is het belangrijk dat je content aansluit op de zoekvraag van je bezoekers en daarop helder antwoord geeft. Om de juiste zoekvraag te achterhalen, doe je een keyword onderzoek.

Autoriteit

Het derde aspect van SEO is domein autoriteit. Dit geeft aan hoe betrouwbaar Google jouw website vindt. Hoe betrouwbaarder, hoe hoger jij in de zoekresultaten komt. Een van de belangrijkste onderdelen om je autoriteit te verhogen is linkbuilding. Als er op andere websites een linkje geplaatst wordt naar jouw site ziet Google dit als een aanbeveling. Belangrijk is wel dat de linkjes staan op een website die ook als betrouwbaar wordt gezien en die passen bij jouw branche.

Waar liggen kansen in organisch verkeer?

Misschien wist jij allang dat je moet investeren in organisch verkeer. Maar waar liggen nu eigenlijk die kansen?

GOOGLE VERANDERT CONSTANT

Google optimaliseert de SERP (Search Engine Results Page ofwel, de eerste pagina met zoekresultaten) dusdanig, zodat gebruikers al eerder antwoord krijgen op hun zoekvraag. Dit zijn dus de antwoorden die direct boven in Google komen te staan, zonder dat jij door hoeft te klikken naar een website. Deze antwoorden vind je in de vorm van featured snippets. Het voordeel voor de bezoekers is dat zij niet meer door hoeven te klikken naar websites, om antwoord op hun vragen te krijgen.

Je denkt nu, “maar dit betekent toch dat mijn website minder bezoekers uit Google krijgt?” Het antwoord is nee. Google geeft slechts een samenvatting van het antwoord weer. Een zoeker is hierdoor niet altijd tevreden en klikt in veel gevallen alsnog door naar jouw website. Volgens verschillende onderzoeken, boosten de featured snippets juist de CTR (click trough rate). Klikken de zoekers niet op jouw website, dan ben je in ieder geval maximaal zichtbaar.

MOBIEL VERKEER

Ook ontvang je steeds meer mobiel verkeer op je website. Hierbij is het wel belangrijk om te beseffen dat gebruikers nog minder zoekresultaten zien dan op desktop. Vaak zijn alleen de eerste twee resultaten in beeld (meestal de betaalde resultaten) voordat er gescrold moet worden. Maar hier liggen ook kansen. Veel bedrijven optimaliseren hun zoekresultaten nog niet voor mobiel. Zo kan je je favicon (pictogram bij zoekresultaat) optimaliseren, het belangrijkste keyword noemen in de titel, een goede meta description schrijven met CTA (call-to-action) of USP’s (unique selling points) en structured data implementeren.

NADELEN VAN ORGANISCH VERKEER

Vaak wordt er gezegd dat organisch verkeer, gratis bezoekers zijn. In feite is dat ook zo, je betaalt immers niet aan Google om jouw zoekresultaat te tonen. Maar tijd kost geld. En het is erg tijdrovend om organisch gevonden te worden. Kwalitatief goede content maken doe je nou eenmaal niet in een handomdraai. Je moet echt de waarde van jouw website opbouwen.

Daarnaast is een portie geduld nodig. Gemiddeld kost het drie tot zes maanden en bij helemaal nieuwe websites zelfs negen maanden om echte resultaten te zien in de zoekresultaten.

Ook heeft niet iedere ondernemer genoeg skills in huis om een goede SEO-strategie te implementeren. In dat geval zal je een marketingbureau of SEO-specialist moeten inschakelen die je website helemaal SEO-proof maakt en ervoor zorgt dat deze ook geoptimaliseerd blijft.

Organische bezoekers zijn dus niet helemaal gratis. Toch is organisch verkeer op lange termijn een goede investering. Het resultaat is namelijk heel duurzaam.

En hoe zit dat nu met betaald verkeer?

Bij Google Ads betaal je per klik op jouw advertentie. Dit betekent dus dat je een vast bedrag per bezoeker betaalt. De kosten verschillen per zoekwoord en branche. Het grootste nadeel van Ads is dat wanneer je stopt met adverteren, je automatisch ook niet meer bovenaan bij Google staat.

Welke soorten verkeer komen er nog meer op mijn website?

Is het organische zoekresultaat in Google de enige manier om niet-betaalde bezoekers op mijn website te krijgen? Nee, er zijn ook andere kanalen waardoor je verkeer op je website krijgt.

Zo heb je direct verkeer. Direct verkeer is in één keer naar jouw website gegaan zonder de tussenkomst van een andere website of zoekmachine. Dit verkeer is dus al bekend met jouw bedrijf of merk. Zij typen jouw URL in bij de hun internetbrowser.

Naast direct verkeer heb je referral bezoekers. Dit is verkeer dat door verwijzingen op jouw website terecht zijn gekomen. Dit zijn bezoekers die via een andere website, een e-mail, andere zoekmachines dan Google of via andere leads binnen komen.

Ook heb je nog verkeer via social media. De bezoekers die via de social-mediakanalen op jouw pagina zijn geland.

Lukas Ter Poorten Online marketing manager

"Er zijn ook andere kanalen waarmee je verkeer op je website krijgt."

Investeer niet alleen in organisch verkeer

Na het lezen van dit artikel wil jij meteen investeren in organisch verkeer, dat snappen wij. Maar dit betekent niet dat je geen aandacht meer hoeft te schenken aan je betaalde verkeer. Huh? Ja, ondanks dat betaald verkeer minder duurzaam is en tijdelijke resultaten oplevert, versterken SEO en SEA elkaar. SEA geeft je direct feedback op de zoekwoorden waarop je adverteert, je leert zo, wat de intentie van mensen is die op een specifieke term zoeken. Bovendien kan je met SEA alles goed monitoren en heb je direct resultaat. Met SEO zie je pas rendement op de lange termijn. Voor een optimale uitkomst zet je dus beide middelen in plus social media voor diversificatie.

Weet je niet hoe je dit moet aanpakken?

Geen nood, wij staan altijd voor je klaar. Onze SEO-specialisten weten hoe je het meest haalt uit je investeringen in SEO. En voor andere aspecten van online marketing helpen we je natuurlijk ook graag.

Neem contact op

Meer interessante artikelen