fbpx

ChatGPT is een blijvertje: ontdek de impact op online marketing

  • Published: 17/03/2023
  • Latest update: 17/03/2023

Ineens was hij daar: ChatGPT, een gratis tool die zulke goede automatisch gegenereerde antwoorden kan genereren dat zelfs bij Google direct code rood werd aangekondigd. Het internet stond op zijn kop door deze AI-wervelwind.

Of je het nu leuk vindt of niet, artificial intelligence zal in een sneltreinvaart een steeds grotere rol gaan spelen in ieder facet van ons leven.

Ook de manier waarop wij als digital agency opereren zal door deze ontwikkelingen flink opgeschud worden. Van het genereren van ideeën en concepten, tot aan organische vindbaarheid in de zoekmachines.

Het goede nieuws? AI-tools zoals ChatGPT kunnen je beste maatjes zijn als je de technologie goed inzet. Daarom is het hoog tijd om je meer te vertellen over de recente ontwikkelingen, de mogelijkheden en wat je de komende tijd kunt verwachten.

ChatGPT en Bard: laat het gevecht van de zoekmachines beginnen!

Het is geen geheim dat Microsoft groots inzet op AI. In 2019 investeerde de techgigant al één miljard dollar in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT en de AI-beeldgenerator DALL-E. Begin dit jaar kondigde Microsoft aan nog eens 10 miljard dollar te investeren in het bedrijf en gaven ze aan ChatGPT te integreren in een nieuwe versie van hun zoekmachine Bing.

Google kon natuurlijk niet achterblijven en kondigde al snel een eigen programma voor AI-integratie voor hun zoekmachine aan, genaamd Bard. Dat Google haast heeft met deze tool, blijkt wel uit het feit dat de CEO van Google in een gelekte e-mail alle medewerkers van Google heeft gevraagd om 2 tot 4 uur per dag te spenderen aan het testen van de tool.

Het is de eerste keer sinds de oprichting van Google dat het bestaansrecht van zijn zoekmachine in gevaar is gekomen door directe concurrentie. En het zou zomaar eens kunnen dat Google deze keer aan het kortste eind trekt.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van AI? Meld je dan aan:

"*" geeft vereiste velden aan

ChatGPT + online marketing = a match made in heaven

Bij Goeiezaak waren we al voor de lancering van ChatGPT bezig met experimenteren met tools voor AI-beeldgeneratie en content, zoals DALL-E en Jasper.AI (niet naar mij vernoemd).

Wij wachten liever niet af tot we er niet meer omheen kunnen, maar kijken altijd hoe we onze dienstverlening kunnen verbeteren door tools te omarmen. Daar vallen AI-tools zeker onder!

Goede voeding is belangrijk, ook voor ChatGPT

ChatGPT en vergelijkbare AI-tools zijn prachtig gereedschap. Maar het is belangrijk om te weten dat het systeem alleen goede output geeft als je het voedt met de juiste informatie. Het hebben van de beste hamer maakt je ook nog niet de beste timmerman. Door te leren hoe je met de tool werkt en de output voortdurend te verbeteren, kun je waanzinnige dingen doen.

Waar kun je ChatGPT nu al goed voor inzetten?

In de afgelopen periode hebben we al allerlei mogelijkheden ontdekt om AI te benutten om ons werk te versoepelen. We inspireren je graag met wat voorbeelden.

 

 

Meetings voorbereiden

Bij Goeiezaak evalueren we regelmatig onze projecten. Zo kijken we wat er goed ging en wat er beter kan. Met een simpel verzoek in ChatGPT kunnen we achterhalen welke vragen we moeten stellen om het project goed te evalueren:

 

Een waanzinnige hulp voor creatieve concepting

Winstgevende campagnes beginnen met een sterk concept. Maar soms heb je even wat hulp nodig om de creatieve motor te starten. Gelukkig is ChatGPT daar om je op weg te helpen.

Voorbeeld:

Stel je voor dat we voor onze klant De Pizzabakkers een betaalde Instagram promotie willen opzetten, maar mijn collega die doorgaans de concepten hiervoor bedenkt loopt even vast. Met een simpele prompt schakelt hij de hulp in van ChatGPT om zijn ideeënmotor te starten.

 

Een aantal van deze ideeën is ontzettend sterk, zoals het idee voor de Instagram Reels. Heel toevallig hadden we dit idee zelf ook al bedacht en uitgevoerd, met ontzettend goede resultaten!

Redder in nood bij het maken en verbeteren van Excel formules

Ben jij net zo *kuch kuch* handig met Excel formules als ik? Dan is ChatGPT jouw redder in nood. Want hoe complex je Excel vraag ook is, als je hem duidelijk stelt, weet hij er wel raad mee.

Om te demonstreren hoe het werkt, pakken we even een simpel voorbeeld:

Bekijk ook hoe goed ChatGPT is in het begrijpen van context. Ik heb bewust niet aangegeven dat het om een Excel code gaat. Toch snapt hij dat ik dit bedoel, hij schotelt het antwoord netjes voor en legt zelfs uit hoe je de code correct invoert.

Inspiratie voor e-mailmarketingflows

Ik houd mij bij Goeiezaak zowel bezig met copywriting als e-mailmarketing. Dat betekent dat ik vaak marketing automation flows bedenk en uitvoer voor onze klanten.

Sinds kort heb ik er een hulpje bij als het gaat om deze werkzaamheden, want ook hier kan ChatGPT mij waardevolle inzichten bieden waarmee ik klanten kan helpen.

Een van de klanten waar ik voor werk is de kledingwinkel La Boule, die zich met name focust op exclusieve herenkleding van merken als Stone Island, Philippe Model en Filling Pieces.

Voordat ik met de eigenaar ga zitten en we gezamenlijk gaan brainstormen over ideeën om zijn bedrijf via e-mailmarketing op de kaart te zetten, schakel ik ChatGPT in om te kijken of ik daar inspiratie uit kan halen.

Op basis van de bovenstaande prompt kreeg ik generieke ideeën die we grotendeels al hebben ingericht en getest, zoals:

  • Een welkomstflow
  • Een winkelwagen verlater campagne
  • Een verjaardagscampagne
  • Een lead generation campagne via social media

Door ChatGPT een klein beetje op weg te helpen, komt hij gelukkig met veel relevantere voorbeelden:

Nu komen we al op enkele leuk concepten waar we op verder kunnen werken, zoals het seizoensgebonden stijladvies, het VIP-programma, de aanbevelingen en de lookbook campagne.

Maar natuurlijk zijn we nog niet tevreden. We willen ook een outline voor het eerste idee, het seizoensgebonden stijladvies.

Omdat hij uit eigen initiatief heeft gekozen om hem in te steken voor de herfst, maar het nu eind februari 2023 is, stel ik voor om hem in te steken voor de lente.

Dit is al een hele mooie basis. Natuurlijk is het nog een erg ruwe schets, maar het is prachtig dat een tool op niveau mee kan denken over de campagnes voor onze klanten. Wij nodigen onze klanten dan ook uit om er zelf ook mee te experimenteren.

Wat moet je echt niet doen met ChatGPT?

Met ChatGPT kun je enorm veel, maar die grenzeloze mogelijkheden vormen tegelijkertijd een risico. Daarom vertellen we je ook graag waar je deze tool vooral niet voor moet inzetten.

Zoekwoord analyses

Je kunt ChatGPT prima vragen om een zoekwoordanalyse en hij geeft ogenschijnlijk zelfs fatsoenlijke input. Maar je kunt er absoluut niet op bouwen.

Ten eerste omdat de data van ChatGPT verouderd is. De data waar de tool momenteel beschikking tot heeft, is namelijk niet actueler dan 2021. En twee jaar is op het gebied van SEO een lange tijd, waarin er een hoop kan veranderen.

Daarnaast geeft ChatGPT geen zoekvolumes. Het blijft dus altijd gissen hoe goed een zoekwoord zal zijn, tenzij je dit verifieert met een premium zoekwoordanalyse tool zoals Ahrefs.

Bovendien maakt de tool nog regelmatig slordige fouten, waardoor je absoluut nog niet kunt vertrouwen op de uitkomsten.

Het schrijven van artikelen met focus op SEO

Deze tekst is duidelijk niet geschreven met behulp van ChatGPT, omdat zoekmachines op dit moment niet zo happig zijn op teksten die zijn gegenereerd met artificial intelligence.

Dat deze technologie de manier waarop zoekmachines werken flink zal opschudden is duidelijk, maar de exacte manier waarop zij AI-content plaats zullen geven in de rankings is grotendeels onduidelijk.

Een heel leger aan freelance ‘copywriters’, zelfstandigen en andere ondernemers denkt nu snelle winst met SEO te kunnen behalen door ChatGPT overuren te laten draaien. Het is belangrijk om daarbij verder te kijken dan vandaag en morgen.

Deze technologie kun je zeker niet negeren en het is goed om er nu al mee te leren werken, maar ons advies is om er voorzichtig mee te zijn. Vooral als jouw tekst als doel heeft om goed te scoren in zoekmachines.

Het kan namelijk zomaar zijn dat jouw content lager gewaardeerd wordt omdat deze geschreven is met behulp van AI.

Het maken van berekeningen of het geven van juiste antwoorden

ChatGPT staat nog in de kinderschoenen. Dat merken we omdat we regelmatig fouten ontdekken in zijn output.

Bij het maken van een simpele optelsom waarbij er 18 getallen bij elkaar opgeteld moesten worden, kwam ChatGPT niet verder dan 17 getallen. Met als gevolg dat de uitkomst van de hele som niet klopt.

In het algemeen is de tool uitstekend voor het opdoen van inspiratie, maar niet voor het geven van correcte antwoorden. Want als je alles klakkeloos aanneemt van ChatGPT, dan kan je ervan uitgaan dat je een keer op een hele ongemakkelijke manier de mist ingaat.

Serieuze stappen maken in online marketing?

Ben je klaar met blijven steken op hetzelfde niveau en wil je meer weten over onze dienstverlening en hoe we jou kunnen helpen om jouw online ambities waar te maken? Met onze kennis en passie voor online helpen onze specialisten om de best mogelijke versie van jouw merk neer te zetten. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan hoor je snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Akkoord*

Meer interessante artikelen

X