fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Rich snippets: Wat zijn het en wat heb je eraan?

  • Published: 29/06/2021
  • Latest update: 06/01/2023

Een rich snippet is een zoekresultaat in Google (snippet) dat verrijkt is met extra informatie, zoals reviews, prijzen of evenementen. Deze informatie komt uit structured data in de code van de site.

In dit artikel leg ik je uit:

  • Wat je aan rich snippets hebt.
  • Wat structured data is.
  • Welke soorten rich snippets je toe kan passen.
  • Wat je moet doen om rich snippets te krijgen.
  • Hoe je kan controleren of ze goed werken

Wat heb je aan rich snippets?

De meeste snippets zien er nog net zo uit als toen Google in 1998 opgericht werd:

Deze doodgewone snippets bevatten alleen deze informatie:

  • Titel
  • Metabeschrijving
  • URL
  • Datum (bij een blogpost)

Dit geeft de zoeker een aardige indruk van wat hij kan verwachten als hij op de snippet klikt, maar het kan beter en opvallender.

Een rich snippet is een gewone snippet, plus extra informatie. Bijvoorbeeld:

Zoals je ziet, valt dat een stuk meer op. Zeker als de snippets van concurrenten er maar gewoontjes uitzien. Meer opvallende snippets leiden vaak tot een hogere CTR (click-through-rate): meer mensen die op jouw resultaat klikken en niet op dat van een concurrent. Zonder hoger te ranken krijg je zo dus meer bezoekers binnen.

Deze snippets krijg je door structured data aan je site toe te voegen. Kort gezegd komt dit erop neer dat je een stukje code bij de informatie zet die in de rich snippet getoond moet worden. Daardoor kan Google de informatie herkennen en tonen.

Wat is structured data?

Structured data is simpele code die zoekmachines duidelijk maakt wat informatie op je site betekent.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een nieuw product op je site hebt geplaatst, met een mooie beschrijving erbij. Google kan begrijpen waar de tekst ongeveer over gaat, maar weet niet exact waar de prijs, voorraadinformatie of reviews staan.

Om dat aan te geven, gebruik je structured data. In je code komt bijvoorbeeld het volgende te staan:

"price": "55.00",
"priceCurrency": "EUR"

Nu weet Google dat het product 55 euro kost, en kan dit getoond worden in de featured snippet.

Let op: structured data implementeren geeft geen garantie dat Google de informatie altijd daadwerkelijk overneemt en toont! Het maakt de kans erop natuurlijk wel veel groter.

Het verschil tussen rich en featured snippets

Rich snippets worden weleens verward met featured snippets. Dit is echter niet hetzelfde.

Een featured snippet is een direct antwoord op de zoekvraag, dat altijd als eerste resultaat wordt getoond. Structured data speelt hierbij geen rol. Voorbeeld:

Zo’n featured snippet komt alleen voor bij zoekvragen die met een kort stukje tekst beantwoord kunnen worden.

Een rich snippet is een normaal zoekresultaat met extra tierelantijnen, gebaseerd op structured data. Dit heeft dus niets te maken met een featured snippet.

Wat heb je eraan?

Nu vraag je je vast af welke rich snippets jouw site verder kunnen helpen. Dat ligt aan wat voor site je hebt. Hieronder beschrijf ik de belangrijkste types rich snippets. Zo kan je zelf bepalen wat voor jou het meest bruikbaar is.

How-to-snippet

Wat is het?

Dit is de rich snippet in het eerder gebruikte voorbeeld: op mobiel zie je een opvallend stappenplan in de zoekresultaten, inclusief afbeeldingen. Op desktop missen de afbeeldingen helaas, maar het valt alsnog extra op.

Waarvoor gebruik je het?

Alle artikelen waarbij een stappenplan van toepassing is.

FAQ-snippet

Wat is het?

Een snippet met een blokje veelgestelde vragen eronder.

Waarvoor gebruik je het?

Deze snippet kan op bijna iedere website wel worden ingezet om veelgestelde vragen uit te lichten. Bij informatieve pagina’s, maar ook bijvoorbeeld op productpagina’s. Hiervoor moet je wel per pagina een korte FAQ toevoegen, dus niet alle veelgestelde vragen bij elkaar plaatsen op een aparte pagina.

Product-snippet

Wat is het?

Een snippet met relevante productinformatie, zoals prijs of voorraadstatus.

Waarvoor gebruik je het?

Elke webshop zou dit moeten gebruiken. Kijk wel even of een concurrent niet met een lagere prijs vindbaar is. Dan gaan de kliks waarschijnlijk daarheen.

Review-snippet

Wat is het?

We zagen het net al bij het voorbeeld van product markup. Deze rich snippet bestaat uit een rij sterren, een review-score en het aantal reviews waarop hij gebaseerd is.

Waarvoor gebruik je het?

Voor producten of diensten of recepten waar je positieve reviews van hebt, of voor je bedrijfsprofiel.

Vroeger werd deze snippet veel misbruikt. Websites plaatsten de data op elke pagina en kregen zo sterren voor al hun snippets. Soms zaten hier niet eens echte reviews achter. Dat kan niet meer.

Nu is de regel: reviews op je eigen site worden alleen voor product- en dienstenpagina’s als rich snippet getoond. Reviews voor je gehele bedrijf worden alleen getoond als ze van een derde partij komen, zoals Trustpilot of Kiyoh.

Recepten

Wat is het?

Extra informatie bij recepten, zoals:

  • Een afbeelding
  • Bereidingstijd
  • Calorieën

Evenementen

Wat is het?

Een lijstje met de eerstvolgende evenementen die op de pagina staan aangekondigd.

Waarvoor gebruik je het?

Heb je een site waarop je een evenementenkalender bijhoudt, dan is dit natuurlijk een no-brainer. Maar ook als je zelf weleens iets organiseert, kan het interessant zijn.

Andere elementen gebaseerd op structured data

Naast de rich snippets zijn er nog andere elementen in de zoekmachine waar je met behulp van structured data tussen kan komen. Deze staan op andere plekken in de SERP (Search Engine Results Page, wat je ziet nadat je een zoekopdracht invoert en op enter drukt).

Om deze elementen gaat het:

Video

Googlebot is best slim, maar niet zo slim dat hij filmpjes op je site kan bekijken en begrijpen. Met structured data geef je daarom aan waar het filmpje over gaat. Daarmee verhoog je de kans dat je filmpje zichtbaar wordt in de zoekresultaten. Denk er wel aan dat niet bij elke zoekopdracht video’s getoond worden.

Vacatures

Als je zoekt op vacatures, krijg je meestal dit element te zien. Door structured data aan je vacatures toe te voegen zorg je dat je hier tussen komt.

Rich Cards

Rich Cards tonen de laatste nieuwsberichten over een zoekwoord. Het is dus belangrijk voor nieuwssites om de juiste structured data in te stellen en hiertussen te komen.

Let wel op: alleen sites die voor Google News zijn goedgekeurd komen hiervoor in aanmerking.

Meer informatie over alle types rich snippets en andere structured data vind je in de documentatie van Google.

Structured data toevoegen met plug-ins

We leven in een tijd van gemak en overvloed, dus je hoeft niet handmatig met code aan de slag. Voor de bekende CMS’en zoals WordPress, Magento, Shopify en Lightspeed zijn er namelijk plug-ins beschikbaar.

Hierbij hoef je alleen aan te geven waar de informatie staat, en de plug-in doet de rest. Je vult bijvoorbeeld in waar de prijs staat op je productpagina’s en de plug-in zorgt dat de juiste code in je site komt te staan.

Zelf toevoegen met JSON-LD

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf structured data toe te voegen. Er zijn verschillende manieren, maar de makkelijkste en beste is met JSON-LD. Dit beveelt Google ook aan.

Het voordeel is dat je niet in de bestaande HTML van je pagina werkt, maar alle structured data in een stukje JavaScript-code in de header van je site zet. Dit is makkelijker en je hebt minder kans dat er iets misgaat.

Hoe de code eruit moet zien, vind je eenvoudig op schema.org. Deze site is de bijbel van de structured data. De code die je hier vindt, wordt door alle grote zoekmachines herkend.

Als je bijvoorbeeld op ‘product’ zoekt, krijg je deze pagina te zien:

Hier zie je alle informatie die je met structured data aan een product mee kan geven. Scroll je naar beneden, dan zie je hoe dit er in de code uitziet.

Bedenk wel dat lang niet alle structured data ook als rich snippet zichtbaar wordt. Verlies je dus niet in het invullen van alle mogelijke informatie.

Niet zeker wat Google allemaal toont? Kijk in de documentatie van Google zelf.

Rich snippets testen

Heb je structured data toegevoegd en wil je weten of je het goed gedaan hebt?

Dat kan je nog niet meteen zien in de zoekresultaten. Pas als de crawler van Google je site heeft bezocht en de data heeft gezien, worden de rich snippets getoond. Bovendien neemt Google de informatie soms niet over, ook als het wel correct is ingesteld.

Met de rich results test van Google zie je wel meteen zien of je de code goed hebt geïmplementeerd.

Kijk ook af en toe in Google Search Console onder Optimalisaties > Gestructureerde gegevens. Hier zie je voor je hele site of Google fouten is tegengekomen bij het lezen van de structured data.

Zeker weten dat jouw site (inclusief snippets) goed getoond wordt in Google?

Aan de hand van deze uitleg kan je aan de slag om met structured data rich snippets toe te passen in de zoekresultaten. Natuurlijk kan je dit ook overlaten aan een specialist. Bij Goeiezaak beschikken onze SEO-specialisten over de nodige ervaring en kennis als het gaat om presteren in de zoekresultaten. Wil je dus zeker weten dat jouw site goed is ingericht voor een hoge positie in Google? Neem dan contact met ons op, we kijken graag hoe we je kunnen helpen.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X