fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Wat je moet weten voor het kopen van een website

  • Published: 18/03/2021
  • Latest update: 06/01/2023

Regelmatig krijg ik het verzoek om een website te taxeren. Er vindt dan mogelijk een overname plaats, waarvoor het belangrijk is om de waarde ervan te weten. Over dit proces is online weinig te vinden. Je moet iemand kennen die vaker websites gekocht heeft om te weten waar je op moet letten. In dit artikel leg ik je alles uit wat je moet weten zodat je voldoende kennis hebt van het kopen van een website, ook als je dat nog nooit hebt gedaan.

Een website kopen doe je vaak met tussenkomst van een marketplace. De waarde is meestal 25 tot 40 keer de maandelijkse winst. Hoeveel precies is afhankelijk van de prestaties en potentie van de website.

Waarom zou je een website laten maken als je ook een compleet lopende website kunt kopen? In dit artikel vind je een compleet stappenplan, de beste plekken om te shoppen en leer je hoe je de prijs kunt berekenen.

Waarom een website kopen

Er zijn meerdere redenen om een complete website te kopen. Misschien verkoopt je concurrent zijn site, misschien wil je een passief inkomen of misschien wil je alleen alle content van een concurrent binnenhalen, zodat je eigen site beter gaat scoren. Wat de reden ook is, het is belangrijk om je te verdiepen in hoe het werkt zodat je geen kat in de zak koopt.

Het kopen van een website is niet zonder risico’s. Met websites kan (net als met alles in het leven) flink gesjoemeld worden.

Google Search Console (GSC) is de meest betrouwbare manier om organisch verkeer te meten

Veelvoorkomende issues bij websites kopen

  • Er kan verkeer gekocht worden naar de website, waardoor het lijkt alsof er meer bezoekers zijn.
  • Er kan aan black hat SEO gedaan worden, waardoor de site met de eerste de beste algoritme-update niet meer scoort.
  • De site kan leunen op een bepaald kanaal, bijvoorbeeld social media. Zodra er iets verandert (bijvoorbeeld als Facebook geen bezoekers meer naar externe websites stuurt) is al het verkeer weg.

Kortom, er zijn tientallen redenen te bedenken om een site niet te kopen. Gelukkig zijn er ook tientallen redenen te bedenken om wel een site te kopen.

Voordelen van het kopen van een website

Een bestaande site heeft over het algemeen al autoriteit opgebouwd. Autoriteit is voor een website heel belangrijk. Registreer maar eens een nieuwe domeinnaam, dan duurt het veel langer voor je artikelen gaan scoren dan als je domeinnaam al wat historie heeft.

Veel sites hebben in de loop der jaren ook behoorlijk wat content erbij gekregen. Uiteindelijk is content datgene wat voor bezoekers zorgt. Het kan best zijn dat de prijs van de site lager is dan de waarde van de content.

Daarbij kost het flink wat tijd om een website vanaf nul op te bouwen en heb je geen garanties dat dit überhaupt lukt. Bij een bestaande website heb je meestal al inzicht in de hoeveelheid bezoekers en weet je wat de inkomsten zijn van de site of shop.

Prijzen van een website berekenen

Als je aan de slag gaat, is het belangrijkste dat je de juiste prijs betaald. Het berekenen van de prijs is geen absolute wetenschap.

Het is vergelijkbaar met het berekenen van de prijs van een tweedehands auto. Je kunt het gevoel hebben dat je een goede prijs betaalt, maar je weet toch nooit echt wat je koopt totdat je er een tijdje in gereden hebt.

Net als bij het kopen van een tweedehands auto kun je een paar dingen doen aan de prijs/risicoverhouding.

Een website kopen van een individu: Dit is vergelijkbaar met een auto kopen van marktplaats. De prijs zal waarschijnlijk lager zijn, maar verwacht niet dat je service of garantie krijgt. Niet tijdens het aankoopproces en ook niet erna. Het risico is dus hoger.

Een website kopen van een broker: Vergelijkbaar met een tweedehands auto bij de dealer aanschaffen. De prijs is wat hoger, maar je hebt ook wat meer zekerheid dat je iets koopt wat goed is.

Stappenplan prijs website berekenen

  1. Kijk naar de inkomsten. De inkomsten zijn de belangrijkste manier om te bepalen hoe het met een website gaat.
    Als het een shop betreft, kijk je simpelweg naar de omzet en de winst.
    Gaat het om een informatieplatform dan kijk je naar affiliate inkomsten, advertentie inkomsten en eventuele informatieve producten die verkocht worden.
    Bij B2B websites kun je kijken naar de waarde van het verkeer wanneer het met advertenties is binnengehaald. Je kunt ook naar het aantal leads kijken en de opbrengsten per lead.
    De winst per maand die uiteindelijk uit de analyse van de inkomsten komt, gebruik je om mee door te rekenen. Let op dat je een gemiddelde pakt van het liefst een jaar. Zo zorg je ervoor dat je een website koopt die niet per toeval de laatste maand heel goed gepresteerd heeft. Ook voorkom je dat je teveel betaalt doordat de website dan net in het hoogseizoen voor die branche zit.
  2. Verkeer analyse. Kijk naar de bezoekers die de site heeft. Dat doe je in Google Analytics. De hoeveelheid bezoekers kan je iets vertellen over de prestaties van de website. Ook zegt het je iets over de mogelijke verdiensten ervan.
    Let op dat het verkeer geen vreemde pieken heeft. Als er veel vreemde pieken en dalen zijn, is dat een indicatie dat het verkeer van de website makkelijk in elkaar kan storten. Social verkeer en redirect verkeer zorgen vaak voor die pieken. De dalen zijn de werkelijke hoeveelheden verkeer die de website zonder push van social media krijgt.
    Het beste verkeer is stabiel stijgend verkeer vanuit meerdere verkeersbronnen. Je kunt dit zien in het acquisitie overzichtsrapport in Google Analytics.
  3. Rankings. Kijk hoe de site in Google scoort. Je doet dit in een keyword tool of in Google Search Console. Het is onlogisch als de site super veel verkeer heeft maar helemaal niet op grote zoektermen scoort. Andersom is het vreemd als de site op veel competitieve zoektermen scoort maar weinig verkeer binnen haalt.
  4. Autoriteit. Het controleren van autoriteit is niet super eenvoudig. Wel zijn er wat tools die je kunnen helpen. Ik controleer bijvoorbeeld altijd Search Console en Ahrefs. Hier kun je de verwijzende domeinen vinden. Ook kun je de naam van de site in Google zoeken en dan na de naam [sitenaam].nl typen. Zo krijg je alles te zien wat andere websites over je site zeggen.
  5. Historie. Kijk hoe oud de website is. Over het algemeen geldt: hoe ouder de website, hoe beter. Oudere websites scoren makkelijker in de zoekresultaten en hebben meer tijd gehad om autoriteit op te bouwen.
  6. Techniek. Haal de site door wat verschillende tools om te kijken hoe de site technisch in elkaar zit. Controleer sowieso welk CMS (contentmanagementsysteem) er achter de site zit. Zorg dat je bekend bent met dit CMS. Kijk ook op tools.pingdom.com of GTmetrix of er geen grote fouten in de site zitten.
  7. Reputatie. Een beroerde reputatie is niet iets waar je op zit te wachten en zal de prijs van een site flink naar beneden trekken. Kijk eens naar reviews over de site en Google de auteurs die op de site genoemd worden. Komen er veel negatieve verhalen naar boven? Zorg dan dat je een andere site koopt of dat je weinig biedt op de site.
  8. Berekening van de uiteindelijke prijs. Nu je alle factoren weet, kun je uitrekenen hoeveel je waarschijnlijk voor de site gaat betalen.
    Het minimale bedrag waar je rekening mee moet houden, is 25 keer de gemiddelde maandelijkse winst. Als alles dan gelijk blijft, heb je in 2 jaar je investering terugverdiend. Websites die teruglopend verkeer hebben uit slechts één bron, met een matige autoriteit en nog vrij nieuw zijn, zullen vaak voor 25-30 keer verkocht worden. Dit zijn wel vaak wat risicovollere investeringen. Als het goed gaat, kun je wel vlot je geld eruit halen.
    Wat oudere autoritaire websites die stijgend verkeer hebben, zullen eerder richting de 35 tot 40 keer gaan.
    In heel uitzonderlijke gevallen is een site nog meer waard. Verkeer vanuit meerdere bronnen, een grote hoeveelheid volgers op social media of een grote e-mail lijst kunnen zorgen voor een vermeerderingsfactor van 45 tot 50. Dan duurt het dus 4 jaar voor je de investering terugverdiend hebt. Vaak zijn dit wel sites waar de zekerheid vrij groot is.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Het belangrijkste is dat je niet belazerd wordt. Er zijn een hoop marketplaces waar ‘neppe’ websites aangeboden worden. Er wordt gesjoemeld met de inkomsten, met het verkeer of een site wordt meerdere keren aangeboden en verkocht aan verschillende partijen. Het is heel vervelend als zulke dingen gebeuren. Zorg er dus altijd voor dat je een goed gevoel hebt bij de verkoop. Het liefst wil je de verkoper zelfs gewoon face-to-face zien om de overdracht af te handelen.

Maak duidelijke afspraken. Vanaf enkele duizenden euro’s is het handig om een notaris aanwezig te hebben en een contract op te laten stellen. Hierin laat je opstellen wat er allemaal bij de verkoop zit, of je nog verplichtingen hebt en of zaken als de domeinnaam, mailadressen etc. ook overgedragen worden.

Waar koop je een website?

Een website kun je op een marketplace kopen. Google even rond en je vind er een hoop. Een marketplace is simpelweg een overzicht waar verkopers hun website kunnen aanbieden.

  • Op Sitedeals kun je een hoop websites kopen. Het is de grootste marketplace van Nederland. Let op, er zijn in het verleden wat scammers op actief geweest.
  • Op Marktplaats vind je vaak websites en webshop deals. Ook kun je hier volledige bedrijven vinden.
  • Via BVA Auctions kun je bekijken welke bedrijven failliet gaan, je kunt ze benaderen om een site te kopen
  • Via Shopify Marketplace kun je Shopify webshops kopen. Voordeel is dat Shopify de broker is en dat er verificaties zijn qua inkomen en verkeer.

Een tweede mogelijkheid is om een webshop van een particulier te kopen. Het voordeel daarvan is dat de prijs wat lager ligt. Ook zijn dit websites die niet specifiek gemaakt zijn om verkocht te worden. Daardoor kun je vaak websites kopen met een hoop verkeer maar relatief weinig opbrengsten. Door te werken aan conversie optimalisatie kun je eenvoudig de investering snel terugverdienen.

De beste websites om te kopen

Uiteraard ga je op zoek naar een koopje. Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten om een goedkope website te scoren. Wat je het liefst wilt, is dat iets over het hoofd is gezien dat snel te fixen is. Zo kun je een website kopen die eigenlijk meer waard is dan wat er voor gevraagd wordt.

  • Indexatie issues. Dit kan een serieus probleem zijn maar kan ook een serieuze kans zijn. Als er honderden artikelen geschreven zijn maar het grootste deel niet navigeerbaar is, dan kun je dit makkelijk fixen en flink meer verkeer binnen halen.
  • Niet goed geoptimaliseerde websites. Conversie optimalisatie is vaak makkelijker dan verkeer binnen halen. Veel verkeer en weinig opbrengsten is vaak een gunstigere situatie dan weinig verkeer en veel inkomsten.
  • EAT uitdagingen. Expertise, autoriteit en betrouwbaarheid zijn belangrijke punten voor websites, vooral binnen de financiële en medische branche. Scoort een website niet super goed maar is de content wel heel goed? Als de site binnen de financiële of medische branche valt, is de kans groot dat je met EAT-optimalisatie een hoop kan winnen.
  • Jonge websites met veel content. Het kan best zijn dat iemand veel content geproduceerd heeft maar de site gewoon nog onvoldoende tijd gehad heeft om te scoren in Google. Als je de site koopt, hoef je enkel te wachten op het verkeer. Het nadeel is natuurlijk dat je niet weet of de content echt goed genoeg is om te scoren. Er is nog geen “proof of concept”.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Website kopen of nieuw laten maken?

Uiteraard kun je zelf een nieuwe site laten maken. Je zult dus een afweging moeten maken.

Over het algemeen is het handiger om je eigen website te laten maken. Dit heeft een aantal redenen:

  1. Je hebt zelf de regie over de content. Je kunt dus precies produceren (of laten produceren) wat jij interessant vindt of wat voor jou het meest relevant is.
  2. Je weet wat de historie is. Je weet dus ook of de site ooit een penalty van Google heeft gehad en of er misschien betaald is voor het kopen van linkjes.
  3. Je kunt een strategie bedenken. De website heeft altijd een bepaald doel. Misschien vind jij het leuk om advies te geven. Je kunt dan je content schrijven op advies. Misschien verkoop je graag producten of ben je een dienstverlener. Als je je eigen site opzet, zul je ook bezoekers krijgen die goed bij je passen.

Een website kopen heeft natuurlijk ook de nodige voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:

  1. Je kunt meteen geld verdienen. Sterker nog, je weet grofweg wat je maandelijkse inkomsten zijn.
  2. Je hebt vanaf dag 1 verkeer. Normaliter duurt het toch wel ongeveer een jaar voordat je een fatsoenlijke hoeveelheid verkeer binnenhaalt.
  3. Het scheelt veel tijd. Het produceren van content kost heel veel tijd. Ga er vanuit dat je een dag per pagina bezig bent, plus nog een week voor het maken van de website.

Kan jij hulp gebruiken bij het laten groeien van jouw nieuwe website?

Of je nu een bestaande website koopt, of een nieuwe laat maken, er komt veel bij kijken. Bij Goeiezaak hebben we diensten en specialisten in huis waarmee jij jouw site net dat beetje extra geeft om hem door te laten groeien tot een succes. Neem daarvoor gewoon contact met ons op. We kijken graag hoe we jou kunnen helpen.

Veelgestelde vragen

  • Waar koop je een website?
    Een website koop je meestal via een marketplace, via een broker of gewoon van een particulier.
  • Hoe koop je een website voor je bedrijf?
    Het gemakkelijkste is om te kijken welke bedrijven er binnen je branche failliet gaan. Je kunt eventueel ook informatieplatformen binnen je bedrijf overnemen. Je zal contact op moeten nemen met de partijen. Bereken eerst een prijs en vraag of ze open staan voor verkoop. Ga om de tafel zitten en kijk of je het kunt krijgen voor de prijs die je hebt bedacht.
  • Hoe bereken je de prijs van een website?
    Meestal kost een website 25 tot 40 keer de maandelijkse winst. Waar de website op deze schaal zit, is afhankelijk van een hoop factoren die je in dit artikel leest
Meer weten? Contacteer ons!

Meer interessante artikelen

X