fbpx

Hoe kan je TikTok inzetten voor jouw bedrijf?

 • Published: 21/03/2023
 • Latest update: 17/03/2023

In deze blog leg ik jou uit hoe TikTok werkt. Ik ga jou laten zien wat de mogelijkheden zijn met TikTok en hoe het een groot deel van de marketing kan zijn voor jouw bedrijf.

Ik zal het verschil tussen organische en betaalde content laten zien, waarbij ik voor beide vormen voorbeelden geef. Ook laat ik zien wat voor soorten advertenties er zijn en hoe je een concurrentie analyse uitvoert op TikTok.

Lees verder als je…

 • meer wilt leren over hoe TikTok werkt
 • wilt weten of jouw bedrijf geschikt is voor TikTok
 • wilt leren welke soorten advertenties er zijn op TikTok
 • wilt leren hoe je de concurrentie op TikTok analyseert
Voordelen
 • Organische content is volledig gratis
 • Snelst groeiende social media kanaal op dit moment
 • Heel veel verschillende doelgroepen op TikTok
Nadelen
 • Adverteren op TikTok kost geld
 • Organische content neemt veel tijd in beslag
 • Niet altijd geschikt voor B2B bedrijven

Wat is TikTok?

Op dit moment is TikTok het snelst groeiende sociale media kanaal ter wereld met meer dan één miljard gebruikers. Je maakt filmpjes waarop je danst of zingt, maar je kan ook informatieve of educatieve video’s maken. Die filmpjes komen dan bij gebruikers op hun ‘For You’ pagina.

De ‘For You’ pagina is de eerste pagina die je ziet als je TikTok opent. Gebaseerd op de interesses van de gebruiker zie je filmpjes van meestal tussen de 10 en 60 seconden op deze pagina. Dit is daarom ook de belangrijkste pagina van de app en waar het hele concept van TikTok om draait.

In 2022 is TikTok naar meer dan drie miljoen Nederlandse gebruikers gegaan (bron). TikTok is met 1,3 miljoen gebruikers gegroeid tussen 2021 en 2022, een stijging van 75%! Die groei lijkt voorlopig niet te stoppen en TikTok zal de komende jaren steeds groter worden.

Veel mensen denken dat er alleen maar jonge mensen op TikTok zitten, maar dat is niet waar. Er zaten in 2022 in Nederland 685.000 40-plussers op TikTok, goed voor 22,8% van alle Nederlandse gebruikers. TikTok is dus steeds volwassener aan het worden en daarom een perfecte mogelijkheid om jouw product of dienst te promoten. (Bron)

Tycho Seetz Stagiair Online Marketing

"Op dit moment is TikTok het snelst groeiende sociale media kanaal ter wereld met meer dan 1 miljard gebruikers."

Is TikTok iets voor jouw bedrijf?

De basis van TikTok is organische content. Dit kost geen geld en kan veel doen voor de naamsbekendheid van jouw bedrijf. Je kunt verschillende soorten content maken, zoals educatieve, informatieve of entertainende video’s.

Organische content

Over het algemeen genereren entertainende video’s de meeste weergaven, likes, comments en shares. Maar educatieve en informatieve video’s zullen beter een volgersbestand opbouwen.

Mensen zoeken meestal specifiek naar video’s waarmee ze iets over een bepaald onderwerp kunnen leren. Als ze zien dat jouw account vol staat met dat soort video’s is de kans groot dat ze je gaan volgen. Dit is voor alle soorten bedrijven handig.

Dit is de reden dat veel bedrijven gebruik maken van persoonlijke profielen of affiliates. Dit houdt in dat zij mensen zoeken die hun producten aanraden en daarvoor betalen bijvoorbeeld. Wat dat betreft is het een soort van mond-op-mond reclame en daarmee vergroot je de geloofwaardigheid van je product, omdat iemand anders (een persoon) het aanprijst. De betaalde variant hierop wordt verderop in deze blog uitgelegd bij Spark Ads.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

"*" geeft vereiste velden aan

Betaald adverteren

Hoe zit het precies met betaald adverteren op TikTok? Veel advertenties die je voorbij ziet komen op TikTok draaien om een product. Je ziet niet veel advertenties voorbij komen waar diensten worden vertoond.

Het vertonen van diensten kan juist heel handig zijn. Stel je hebt een schoonmaakbedrijf. Je kan dan een promotiefilmpje maken van hoe je te werk gaat en dat als TikTok Ad gebruiken. Het hoeft dus niet per se om een product te gaan.

 

Tycho Seetz Stagiair Online Marketing

"Topview, gebruik deze ad optie als je meer awareness wilt creëren."

TikTok advertenties: wat zijn de mogelijkheden?

TikTok heeft drie soorten advertenties waaruit je kunt kiezen:

 • In-Feed ads
 • Topview ads
 • Spark ads

Via Tiktok Ads kun je kiezen uit de volgende doelstellingen:

 • Reach (Bereik)
 • Traffic (Verkeer)
 • Video Views (Video Weergaven)
 • Community Interaction (Interactie)
 • App Installs (App Downloads)
 • Conversions (Conversies)
 • Lead Generation (Leads)
 • Shop Purchases (Transacties/Online Aankopen)

In-Feed Ads

In-Feed Ads zijn de meest voorkomende soort van TikTok ads. Hierbij gaat het om de advertenties die je ziet terwijl je door jouw For You pagina scrolt.

Je betaalt hier voor elke keer als iemand op de advertentie klikt (CPC) of per 1000 impressies (CPM) of per weergave, dus elke 6 seconden dat iemand kijkt (CPV). De targeting strategieën voor in-feed ads zijn leeftijd, geslacht, locatie, interesse en type apparaat. Je hebt nu nog alleen de optie om te targeten op heel Nederland en (nog) niet op specifieke regio’s. Bij elke vorm van ads heb je een dagbudget van minimaal 25 euro per advertentiegroep of 50 euro voor een campagne.

Topview Ads

Topview Ads zie je gelijk als je de app opent. Bij een In-Feed Ad kan het soms niet gelijk duidelijk zijn of het een advertentie is. Bij een Topview Ad wel, omdat je hele scherm wordt gevuld met de advertentie. Ook zie je rechts in beeld een button met ‘Advertentie overslaan’. Gebruik deze ad optie als je meer awareness wilt creëren voor jouw bedrijf, product of dienst.

Spark Ads

Spark Ads lijken heel erg op In-Feed Ads. Bij die laatste maakt het niet uit waarop je klikt. Als je op de video zelf klikt, op de profielfoto of ergens anders op je scherm, ga je naar jouw landingspagina.

Bij Spark Ads is het net iets anders. Hierbij promoot je een organische post die je op jouw account hebt staan als advertentie. Dus je geeft jouw post een soort boost. Je kan ook een video van een populaire TikTokker gebruiken die een post over jouw product of dienst heeft gemaakt. Natuurlijk moet je wel zijn of haar toestemming daarvoor hebben.

Hiervan is handig dat de naam van die TikTokker bij de advertentie komt te staan, waardoor het veel minder op een advertentie lijkt. Als mensen zien dat een influencer een positieve review geeft over jouw product of dienst, zullen mensen ook sneller geneigd zijn om naar jouw website te gaan. TikTok Ads zijn ook het sterkst wanneer ze lijken op organische content.

Mensen kunnen door te klikken op de video of jouw profielfoto ook naar jouw pagina gaan. Je kan alleen via de button beneden in beeld naar jouw landingspagina gaan of als je op de caption klikt. Als je een post van een andere TikTokker gebruikt, kom je op zijn of haar TikTok pagina uit en niet die van jou als je op de profiel foto klikt of de video zelf. Je bent wel getagged als account, waardoor de mensen die de advertentie zien zo naar jouw account kunnen gaan.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

"*" geeft vereiste velden aan

Concurrentieanalyse op TikTok

Als je een concurrentieanalyse wilt uitvoeren op TikTok, kun je dat het best doen met hashtags. Stel je bent een online marketing agency, dan kun je in de zoekbalk van TikTok bijvoorbeeld #onlinemarketing, #marketingagency en #marketingoffice intypen.

Dan krijg je video’s te zien waarin die hashtag is gebruikt, vaak door een andere marketing agency. Hiermee zul je de beste resultaten behalen voor jouw concurrentieanalyse.

Als je accounts van jouw concurrenten hebt gevonden, kun je kijken naar de content die zij maken. Kijk dan naar welk soort video’s of trends het daar goed doen en maak die dan ook. Probeer natuurlijk de video een eigen jasje te geven in jullie stijl en niet de video te kopiëren. Kijk ook welke video’s het minder doen, zodat je ook weet wat je vooral niet moet doen. #tiktoktips

“Hiermee zul je de beste resultaten behalen voor jouw concurrentieanalyse.”

Ik wil hier iets mee

Wil je ook aan de slag met TikTok voor jouw bedrijf? Maar ben je liever bezig met andere aspecten en laat je social media liever over aan de specialisten? Onze toppers staan dan voor je klaar. Voor TikTok en al jouw andere vragen over social media kan je bij ons terecht. Vul onderstaand formulier in of bel gewoon even op dit nummer 023 711 4437.

"*" geeft vereiste velden aan

Akkoord*

Meer interessante artikelen

X