Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusiviteit?
Diversiteit betekent verscheidenheid. Het draait om een goede mix van verschillen tussen mensen: demografisch (leeftijd, religie, gender, seksuele diversiteit, cultuur), fysieke mogelijkheden, maar ook verschil in karakter, opleidingsniveau, vakgebieden, organisatiecultuur en nog veel meer. Kortom, diversiteit gaat over alle verschillen tussen mensen. Dus niet alleen kleur. Diversiteit is het besef dat elk individu uniek is en dat er verschillen zijn tussen bepaalde groepen mensen.
Inclusiviteit draagt eraan bij dat mensen oog hebben voor elkaar en elkaar zien. Het wakkert saamhorigheid aan, het ‘wij-gevoel’, en onderlinge verbondenheid.
Diversiteit en inclusiviteit in online uitingen
Marketing speelt een belangrijke rol in beeldvorming en representatie. Iets meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking een migratieachtergrond heeft, waarvan zo’n 15 procent mensen van kleur, maar dat is niet terug te zien in de gemiddelde marketinguiting.
Rutger Bregman schrijft in zijn boek De meeste mensen deugen over spiegelen. We geloven mensen eerder als we op ze lijken. En we verbinden ons gemakkelijker met mensen die op ons lijken dan met mensen die minder op ons lijken. We meten onszelf en anderen aan het beeld, het uiterlijk. Consumenten die zich herkennen in marketinguitingen zijn dan ook loyaler en meer tevreden over dat merk.
De marketingbranche heeft een grote rol in deze discussie en het is belangrijk dat er positief wordt bijgedragen aan de beeldvorming. Daarin heeft de branche veel steken laten vallen; in reclames wordt nog steeds geen reële afspiegeling gemaakt van de Nederlandse samenleving en worden veel mensen niet genoeg gerepresenteerd. Grote bedrijven als Ikea, Zalando, Hema, Deliveroo en Zeeman nemen het voortouw, maar lang niet alle grote bedrijven gaan goed om met diversiteit en inclusiviteit.
Hoe kon dit zo mis gaan?
De balans is moeilijk te vinden en zo blijft het helaas bij veel campagnes nog flink mis gaan. Zo ook bij een reclame van Volkswagen, waarin een witte hand een zwarte man wegschiet, het woord ‘neger’ kort in beeld komt en op het gebouw achter de man ‘Petit Colon’ staat (de Spaanse naam voor Colombus en in het Duits te lezen als ‘kleine koloniaal’). Het Berlijnse DDB, dat de video heeft gemaakt, onderzoekt of er sprake is van sabotage en hoe de post op social media terecht is gekomen. Ook Volkswagen zelf verontschuldigt zich.
Een ander merk dat compleet de mist in ging, is Heineken met hun reclame voor light-bier. Te zien is hoe een biertje over een bar langs drie donkere mensen glijdt en uiteindelijk stopt bij een wit koppel aan het eind van de bar, vergezeld door de slogan: “Sometimes, lighter is better”. Of denk aan de video van Dove, waarin een zwarte vrouw haar T-shirt uittrekt en daarmee in een witte vrouw verandert; volgens Dove is een zwarte huid dus schoon te wassen.