fbpx

B2B marketing via de online kanalen: hoe werkt dat?

 • Published: 19/04/2023
 • Latest update: 24/04/2023

De meeste ondernemers weten hoe belangrijk online marketing is om de beste versie van hun merk neer te zetten. Doe je niet aan marketing, dan verlies je het al snel van concurrenten die zich wel uniek positioneren en aan hun merkbekendheid en klantwerving werken.

Maar hoe pas je online marketing precies toe voor jouw B2B bedrijf? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten van B2B marketing, specifiek via de online kanalen. Daarnaast navigeren we je door de B2B marketing funnel. Lees je mee?

Waarom B2B marketing?

B2B marketing is een heel ander speelveld. Vaak heb je te maken met meerdere beslissingsmakers en is het traject naar een aankoop langer.

Dit maakt het voor B2B bedrijven essentieel om zichzelf te onderscheiden. De hoge concurrentie en steeds hogere verwachtingen van klanten zorgen ervoor dat bedrijven zich op een specifieke manier moeten positioneren.

Bovendien kunnen bedrijven die zich onderscheiden, hun positionering insteken op de kwaliteit die zij bieden, in plaats van de race naar de bodemprijs in te zetten.

Waarom is B2B marketing moeilijker dan B2C marketing?

Het is over het algemeen wel degelijk moeilijker om B2B producten te verkopen dan B2C producten, ondanks het feit dat er prachtige B2B producten zijn. We leggen graag uit waarom.

1. B2B producten zijn minder aantrekkelijk om aan te prijzen

Sommige consumentenproducten verkopen zichzelf. Denk bijvoorbeeld aan een dure merkjas of een iPhone. Men geeft er met gemak honderden euro’s aan uit, vaak zelfs zonder grondig research te doen.

B2B producten vergen meer kennis en beïnvloeding voordat zij worden aangeschaft. Een tool waarmee je jouw administratie kan vereenvoudigen of projecten kan managen is nu eenmaal niet zo aantrekkelijk als een nieuwe smartphone.

2. Complexere besluitvorming

Bij B2B marketing zijn vaak meerdere beslissingsmakers betrokken en worden er vaak meerdere opties tegen elkaar opgewogen. Dit zien wij binnen Goeiezaak.com zelf ook. Onlangs zijn we gaan inventariseren welke projectmanagement tools het beste bij onze organisatie passen. Zoals je zou verwachten, zijn we daarbij niet over één nacht ijs gegaan.

We hebben meerdere tools overwogen, demo’s aangevraagd en zelfs enkele tools getest met een proefabonnement. Deze tools zijn bovendien door meerdere mensen in onze organisatie onder de loep genomen. En zo gaat het bij de meeste bedrijven.

3. Vaker maatwerk

Bij B2B producten is er vaker maatwerk vereist dan bij B2C producten. Hierdoor is het soms lastiger om alle potentiële afnemers op een goede manier aan te spreken zonder te segmenteren.

Vaak betekent dit dat er voor iedere doelgroep uniek marketingmateriaal moet komen. Alleen op deze manier kan je de doelgroepen op de juiste manier aanspreken, wat de marketingresultaten sterk ten goede komt.

4. Complexere producten en diensten

B2B producten zijn complexer dan het gemiddelde consumentenproduct. Projectmanagementsoftware is lastiger te verkopen dan, laten we zeggen, een elektrische tandenborstel. De tandenborstel biedt duidelijke eigenschappen en voordelen voor iedereen die er een overweegt, maar projectmanagementsoftware vergt veel meer kennis om de eigenschappen en voordelen goed over te brengen.

5. Beperktere doelgroep

Een B2B product is in de regel voor een specifiekere doelgroep dan B2C producten, omdat ze gericht zijn op specifieke branches, bedrijfsgroottes of functies binnen een organisatie. Daarnaast bedienen ze vaak niche markten, waardoor de doelgroep per definitie kleiner wordt.

6. Hogere aankoopdrempel

Omdat er aan B2B producten of diensten vaak hoge aankoopbedragen of langdurige contracten verbonden zijn, is er vanzelfsprekend een hogere drempel.

De ideale B2B marketingfunnel: See-Think-Do-Care

Goeiezaak werkt volgens het See-Think-Do-Care model van Google. Dit model werkt niet alleen voor B2C marketing goed, maar is ook uitstekend in te zetten voor B2B bedrijven waarbij er vaak een langere route is van eerste indruk tot conversie.

Door dit model te gebruiken sluit de boodschap goed aan op de fase waarin je doelgroep zich bevindt. Zo kun je in iedere fase van de klantreis beter de behoeften van je potentiële klanten vervullen.

See-fase

In de See-fase bevindt zich je grootst mogelijke doelgroep. Het zijn mensen die zouden kunnen overwegen een oplossing zoals die van jou aan te schaffen, maar vaak zijn ze zich nog niet bewust van jouw bedrijf, laat staan wat je te bieden hebt. In deze fase wil je dan ook niet direct overtuigen, maar bewustzijn creëren voor je product of dienst.

Think-fase

In de Think-fase bevinden zich mensen die al kennis hebben gemaakt met de oplossing die jouw product of dienst kan bieden, maar niet per se op de hoogte zijn van jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan mensen die regelmatig pizza eten, maar nog niet op de hoogte zijn van jouw pas geopende pizza zaak. In deze fase wil je de doelgroep informeren van jouw dienst of product, zodat ze jou gaan overwegen.

Do-fase

In de Do-fase bevinden zich de potentiële klanten die al weten dat jouw product of dienst de voordelen biedt die zij zoeken. Hier kun je hen overtuigen van de keuze waarvan ze eigenlijk weten dat ze die moeten maken. Ze hebben alleen nog een klein stukje motivatie nodig!

Door potentiële klanten in deze fase te overtuigen dat jouw product of dienst de ideale is, zorg je ervoor dat zij de juiste keuze maken op het moment dat zij daar klaar voor zijn.

Care-fase

De Care-fase is de meest onderbelichte fase in online marketing. In deze fase bevinden zich de bestaande klanten die minimaal 2 aankopen of andere belangrijke conversies hebben voltooid. Het doel in deze fase is om de klantwaarde te vergroten en meer vervolgaankopen te stimuleren.

Meer lezen over See-Think-Do-Care? Lees dan het uitgebreide artikel over het STDC-model van mijn collega Jennifer.

Voorbeelden van B2B markten

B2B (business-to-business) richt zich vanzelfsprekend op bedrijven en andere organisaties. Maar daarbinnen kan je onderscheid maken tussen verschillende markten, zoals:

Software & technologie

Bedrijven die zich op software, cloud oplossingen, hardware en communicatiemogelijkheden richten.

Onze klanten:

 • Integra Multi Vendor Services
 • AllUnited
 • DigiBTW

Groothandel en distributie

Groothandelaren en distributeurs kopen in bulk in en verkopen door aan andere bedrijven.

Onze klanten:

 • Dumilco
 • Klinimed

Professionele dienstverlening

Bedrijven die specialistische diensten leveren, zoals bouw- of juridisch advies aan andere bedrijven.

Onze klanten:

 • SWDV Advocaten
 • IGG Bouweconomie
 • INK Strategy
 • Special Cargo Services
 • Office Projects

Beveiliging en bescherming

Bedrijven die beveiligingsdiensten en systemen leveren om andere bedrijven te beschermen.

Onze klanten:

 • WePrevent

Bouwmaterialen en producten

Bedrijven die zich richten op de productie, distributie en verkoop van materialen/ producten in de bouwsector.

Onze klanten:

 • Isoglas

Landbouw en agribusiness

Bedrijven die zich specialiseren in de productie, verkoop en distributie van landbouwproducten en machines.

Onze klanten:

 • AmstelAgro

Wat voor services verzorgen wij voor onze B2B klanten?

Goeiezaak.com werkt voor zowel B2C als B2B bedrijven, maar in beide branches hebben wij veel ervaring. We nemen je graag mee door een klein deel van ons B2B portfolio, om te laten zien wat we voor onze klanten doen.

Bekijk portfolio

IGG Bouweconomie: innovatie in bouwadvies en kostenbeheersing

IGG Bouweconomie is het meest vooraanstaande bureau in Nederland dat zich specialiseert in bouwadvies en kostenbeheersing van bouwprojecten.

Wij helpen IGG al meerdere jaren met het schrijven van SEO-content, thought leadership content en het verzorgen van de organische social media posts.

Ook een sterke B2B strategie voor jouw bedrijf?

Dutch Walltextile Company: luxe wandbekleding

Dutch Walltextile Company (DWC) maakt luxe textiele wandbekleding in hun eigen fabriek in Amsterdam, waardoor ze de meest uiteenlopende kleuren en materialen kunnen gebruiken.

Ook DWC helpt zowel particulieren als interieurprofessionals met hun luxe wandbekleding. Goeiezaak helpt DWC om beide doelgroepen te bereiken, door middel van SEO-teksten, online advertising campagnes en e-mailmarketing flows.

Jouw B2B bedrijf in de schijnwerpers zetten? Neem contact met ons op

Wil jij opvallen en een unieke merkpositie krijgen binnen jouw branche? Dan is een goede online marketingstrategie onmisbaar. Daar helpen we je graag bij, van het aanscherpen van je branding tot aan het volledig optimaliseren van je marketingfunnel. Laat je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Akkoord*

Meer interessante artikelen

X