Performance Max, moet je hier iets mee?
De naam zegt het al: met een Performance Max campagne belooft Google een maximale prestatie. Eind 2021 heeft Google dit campagnetype geïntroduceerd. …
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!
Voor marketeers is het belangrijk om de doelgroep goed te begrijpen. Als je niet weet waar je moet beginnen, is het slim om te kijken naar generaties. Iedere generatie heeft namelijk zijn eigen behoeftes en interesses. Als marketeer moet je hierop inspelen om jouw marketing effectiever te maken.
Ik vergelijk in dit artikel twee generaties: millennials en Gen Z. Op het eerste gezicht lijken ze op elkaar, maar toch willen ze anders benaderd worden en maken ze andere keuzes. Als je verder leest, leer je waar je rekening mee moet houden in je marketingaanpak voor deze twee generaties.
Wanneer je tussen 1980 en 1995 geboren bent, ben je een millennial. Deze generatie is opgegroeid in een tijd waarin er veel is veranderd in de technologie. Dat maakt ook dat ze hier goed mee overweg kunnen. Waar ze begonnen met het spelen van de game Snake op hun Nokia, bezitten ze tegenwoordig allemaal wel een smartphone.
Gen Z, oftewel generatie Z, bestaat uit mensen die geboren zijn tussen ongeveer 1996 en 2010. Ze zijn echte digital natives. Ook zij kunnen zich geen leven voorstellen zonder smartphones en laptops; ze hebben immers geen leven zonder internet meegemaakt. Gen Z wordt gelabeld als de ‘woke’ generatie. Inclusiviteit, duurzaamheid en openheid zijn erg belangrijk in de leefwereld van deze jongeren.
Aan millennials worden vaak de woorden idealistisch en verwend gehangen. In tegenstelling tot Gen Z hebben de millennials met weinig economische druk te maken gehad. Gen Z is opgegroeid in een tijd van terrorisme en een economische crisis. Veel van hun ouders hebben te maken gehad met werkloosheid en dit heeft zijn stempel gedrukt op de generatie. Hieruit volgt dat langetermijnwaarden en slimme investeringen het goed doen bij Gen Z. Ze hebben behoefte aan zekerheid. Voor marketeers is het dus slim om dit te benadrukken.
Voortbordurend op de economische crisis die Gen Z in hun kindertijd heeft meegemaakt, vinden zij het belangrijk dat iedere euro goed besteed wordt. Ze zijn voorzichtiger met het uitgeven van hun geld, want ze weten dat het ook op kan raken. Bij marketing gericht op Gen Z is het slim om gebruik te maken van deals of andere extraatjes. Gratis verzending of een gratis sample zijn een slimme strategie. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat de investering die ze gaan doen van hoge kwaliteit is.
Millennials geven over het algemeen meer geld uit aan de ervaring rondom het product. Ze hebben meer over voor een goede customer experience. Een positieve klantenervaring laat hen sneller overgaan tot aankoop. Ze kiezen liever voor dingen waar ze blij van worden, zoals een bijzondere ervaring, dan dat ze zich zorgen maken over de kosten.
Het zal geen verrassing voor je zijn dat social media dé manier is om beide generaties te bereiken. Millennials gebruiken social media voornamelijk om contact met hun vrienden te hebben en om berichten te delen. Vandaar dat ze het meest op Facebook te vinden zijn. Maar Instagram en YouTube zijn ook populair, gevolgd door Pinterest, Twitter en Snapchat.
Gen Z gebruikt social media vooral voor hun plezier en entertainment. Ze gebruiken over het algemeen minder verschillende soorten platformen, maar besteden meer tijd aan de gekozen platformen. Instagram, YouTube en Snapchat zijn de meest gebruikte kanalen van Gen Z. Maar ook deze generatie maakt wel eens gebruik van Facebook, Twitter en Pinterest.
Daarnaast wordt het sterk groeiende platform TikTok ook steeds populairder onder Gen Z. Nog niet veel bedrijven in Nederland zijn actief op TikTok. Dat is eigenlijk best zonde wanneer je deze generatie wilt bereiken. Sinds kort kun je namelijk ook in Nederland adverteren via TikTok. Wil je Gen Z bereiken, dan is TikTok dus een goed platform om mee te nemen in je marketingmix.
Wanneer je net door hebt hoe je inspeelt op Gen Z, staat de volgende generatie alweer klaar: Generatie Alpha. Mensen uit deze generatie zijn geboren tussen 2010 en 2024. Hoewel Gen Z digital natives worden genoemd, worden ze hierin overtroffen door Generatie Alpha. Al vanaf een leeftijd van ongeveer 2 jaar weten ze hoe ze een apparaat met touchscreen moeten bedienen. Ik ben heel benieuwd hoe deze generatie zich gaat ontwikkelen.
Kan jij advies gebruiken voor je marketingaanpak of laat je het liever aan professionals over? Dan ben je bij Goeiezaak aan het goede adres. Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.