fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Wat zijn Marketing Automation Journeys en wat moet je er mee?

  • Published: 23/03/2021
  • Latest update: 06/01/2023

Marketing automation journeys zijn een onderdeel van e-mail automation, het geautomatiseerde proces waarmee je ontvangers erg specifieke en relevante e-mailberichten laat lezen.

E-mail automation op zijn beurt is een geautomatiseerde e-mailcampagne die een reeks e-mails (journeys) automatisch verzendt. In tegenstelling tot eenmalige campagne e-mails zoals nieuwsbrieven of kortingsacties die je handmatig naar aangemelde contactpersonen verzendt, worden deze e-mails getriggerd door de acties van jouw aangemelde contacten of klanten (zie ook deze blog)

Dat is de overkoepelende uitleg, maar wat voor journeys leggen deze contacten af? En hoe zien die journeys eruit? Om daar antwoord op te geven zal ik de rol van marketing automation met je behandelen voor elke fase van het See-Think-Do-Care-model, want e-mail is echt niet alleen een kanaal in de Care fase.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Marketing Automation in de See fase

Bovenaan in de funnel komen mensen jouw merk, product of dienst voor het eerst tegen. Zij ‘zien’ jou voor het eerst, vandaar dat we dit de See fase noemen. Wie zijn deze mensen? Wat zijn hun behoeftes? Kun jij ze helpen een oplossing te vinden?

Misschien zijn ze heel erg specifiek op zoek naar jouw product of dienst, of zijn het mensen die alleen maar even komen kijken? Hoe zorg je ervoor dat je in deze fase enigszins antwoord krijgt op deze vragen?

Een van de functies van marketing automation is helpen bij het vastleggen van leads. Vooral voor bedrijven die zich focussen op B2B is dit heel interessant. Met een formulier op je website kun je contactgegevens verzamelen in het CRM (customer relationship management – oftewel klantrelatiebeheer) dat gekoppeld zit aan de marketing automation tool.

Met de informatie die je daarmee binnenkrijgt, kun je beginnen met het analyseren van de gezamenlijke kenmerken en hun gedrag om erachter te komen of het serieuze potentiële klanten zijn.

Technisch gezien zitten deze prospects dan al in the Think fase en niet in de See fase. Wel is het mogelijk om met een combinatie van systemen ook onbekende bezoekers van de website in een e-mailautomation flow te krijgen, maar dat is nog niet gangbaar.

email notification
email notification

Marketing Automation in de Think fase

Als je eenmaal weet of de prospect binnen het plaatje valt en het waard is om te benaderen, kun je in deze fase van het proces segmenten aanmaken. Wanneer de segmenten klaar zijn, kun je met de marketingautomatiseringstool aan de slag om een ​​effectieve e-mailcampagne maken.

Voor potentiële klanten kun je een reeks e-mails opstellen die hen langzaam en methodisch kennis laten maken met jouw bedrijf en de problemen die je voor ze kunt oplossen. Nog geen kwart van alle verkoopmails wordt geopend, dus je hebt verschillende pogingen nodig om de aandacht van een potentiële klant te trekken.

Je begint met een handvol e-mails die verschillende aanbiedingen bevatten, zodat potentiële klanten jouw bedrijf kunnen leren kennen en waarderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een uitnodiging voor toegang tot een whitepaper over jouw vakgebied, een kans om deel te nemen aan een maandelijks webinar dat je houdt of een aanbieding om een ​​kennismakingsgesprek met het verkoopteam of een productspecialist te boeken.

Je kunt deze berichten volgens een geautomatiseerd schema laten versturen zodat de ontvanger, de prospect, steeds herinnerd wordt aan jouw bedrijf. Als de ontvanger tot conversie overgaat, moet er uiteraard wel een ingebouwde trigger zijn die de overige reeks e-mails uitzet.

De marketing automation tool kan je ook helpen om de inhoud van je website af te stemmen op de profielen van de bezoekers. Dit is weer een stapje verder in het doel om de content zo persoonlijk mogelijk te maken.

De tool kan specifieke content weergeven waarvan je weet dat deze waardevol is voor een bepaalde potentiële klant. Daarnaast is het mogelijk om dynamische inhoud te maken, die wordt vervangen op basis van acties of interesse van een potentiële klant. Dit niveau van personalisatie zorgt ervoor dat een prospect zich gezien en gehoord voelt, wat een grote bijdrage levert aan het opbouwen van sympathie en vertrouwen voor jouw bedrijf.

e-mail
e-mail

Marketing Automation in de Do fase

Als je eenmaal aan je potentiële klanten hebt bewezen dat je hun specifieke behoeften begrijpt en de perfecte oplossing voor hun problemen hebt, begin je ze te verplaatsen naar de Do fase. Het deel van de funnel waarin je probeert ze te laten converteren.

Op dit punt weet je al vrij veel van de potentiële klant, zodat je nu nog specifieker kunt worden in de informatie die je geeft en waarvan je weet dat ze daarin geïnteresseerd zullen zijn.

Stel dat een potentiële klant zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief van jouw bedrijf. Dan is deze actie een trigger om e-mailberichten te sturen die ze naar bijvoorbeeld een proefabonnement in de funnel leiden.

Zodra iemand de eerste aankoop heeft gedaan kun je de tool instellen om automatisch contact op te nemen. Stuur ze een welkomstmail met aanvullende informatie of een e-mail over hoe ze het meeste uit hun aankoop kunnen halen.

Stuur ze vervolgens over een paar weken automatisch opnieuw een e-mail om te controleren of ze nog steeds tevreden zijn en om ondersteuning te bieden bij eventuele problemen die ze zijn tegengekomen. Of in het geval van dit voorbeeld: zodat ze van proefabonnement overstappen op een regulier abonnment.

Hulp nodig?

De gegevens die je verzamelt over de effectiviteit van de e-mail campagnes tijdens de customer journey kun je gebruiken om elk van de stappen die je genomen hebt te optimaliseren. Dit is een doorlopend proces. Het is een proces van testen dat werkt voor jouw product of dienst in jouw branche. Goeiezaak levert daarin maatwerk.

We kunnen je helpen verder te komen met jouw marketing automation e-mails en je meer inzichten geven over je (potentiële) klanten, zorgen voor een betere communicatie met je klanten en door de juiste stappen te nemen ook je conversie verhogen.

Neem contact met ons op om te ontdekken hoe Goeiezaak jou verder kan helpen!

Neem contact op

Meer interessante artikelen