fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Zo maak je een doeltreffende doelgroepanalyse

  • Published: 28/01/2021
  • Latest update: 06/01/2023

Het maken van een doelgroepanalyse zorgt voor veel duidelijkheid: aan wie je jouw product of dienst moet verkopen, hoe je die personen kunt herkennen en hoe je ze ervan overtuigt om bij jou hun aankopen te doen.

Om een doelgroep vast te stellen moet je kijken naar kenmerkende eigenschappen. Denk aan geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, inkomen, etc. Zodra je dat hebt gedefinieerd, heb je een duidelijk herkenbare doelgroep. In de rest van dit artikel leg ik wat uitgebreider uit hoe je een doelgroepanalyse maakt. Lees dus verder als je meer te weten wilt komen daarover.

Wat zijn de voordelen van een doelgroepanalyse?

Het maken van een doelgroepanalyse kent eigenlijk alleen voordelen. Hier zie je er een paar:

  • Je weet wie je klanten zijn en waar, wanneer, waarom en hoe je ze moet benaderen.
  • Door de juiste personen aan te spreken is de kans groter dat zij een aankoop zullen doen, oftewel meer conversies.
  • Je hoeft geen tijd en energie meer te steken in het benaderen van de verkeerde personen voor jouw product of dienst.
  • Je marketinguitgaven worden een stuk efficiënter, omdat je weet waar je geld heen moet en minder tijd kwijt bent.
Het voor ogen hebben van de juiste doelgroep is belangrijk. Dat zijn namelijk de mensen op wie jouw marketing gericht moet zijn.

De juiste methode voor een doelgroepanalyse

Voor het maken van een doelgroepanalyse is het belangrijk dat je elke eigenschap van de doelgroep beschrijft. Daarom helpen wij je vast met een vragenlijst van twintig vragen zodat je niks over het hoofd ziet.

Het is de bedoeling dat je de doelgroep zo specifiek mogelijk beschrijft zodat je er eventueel meer kunt maken. Maak dus niet een doelgroep waarin alle potentiële klanten voor kunnen komen. Je kunt namelijk meerdere doelgroepen hebben die erg van elkaar verschillen.

Om de twintig vragen te kunnen beantwoorden heb je voldoende data nodig. Wij passen zelf ook altijd data driven marketing toe voor de beste resultaten. Met goed gebruik van de gegevens weet je zeker dat je na het beantwoorden van de vragen de juiste doelgroep voor je hebt. Dit zijn een paar voorbeelden voor het verzamelen van data:

  • Google
  • Google Analytics
  • Google Keywordplanner
  • Google Scholar
  • Google Trends
  • Facebook for Business
  • Het Centraal Bureau voor de Statistiek

De twintig vragen

  1. Man of vrouw?
  2. Leeftijdscategorie?
  3. Nationaliteit/etniciteit?
  4. Welke plaats(en), gemeente(n) en provincie(s)?
  5. Op welke schaal? Lokaal, regionaal, landelijk of internationaal? Binnen een straal van hoeveel kilometer?
  6. Gemiddeld inkomen?
  7. Opleidingsniveau?
  8. Gezinssamenstelling?
  9. Branche of beroep?
  10. Zakelijk of consument?
  11. Waar doen zij het liefst hun aankopen? Online of offline?
  12. Welke social media kanalen gebruiken ze?
  13. Welke websites bezoeken ze?
  14. Wat zijn hun interesses?
  15. Wat voor een karakter/persoonlijkheid hebben ze?
  16. Welk probleem ervaren ze?
  17. Wat zijn hun doelen?
  18. Welk probleem los je op en wie ervaart dit probleem?
  19. Hoe zien de klanten van de concurrentie eruit?
  20. Kijk naar je huidige klanten, past deze doelgroep tussen je huidige klanten?

 

Vraag 18, 19 en 20 zijn er om te checken of de doelgroep die je net hebt beschreven, aansluit bij degene die je voor de doelgroepanalyse had. Als dat niet zo is, dan heb je zojuist een nieuwe doelgroep gevonden of heb je eerder misschien wel de verkeerde doelgroep benadert.

Nu je je eerste doelgroep hebt vastgesteld, kan je er voor kiezen om er nog meer te maken. Vervolgens kun je ook nog voor elke doelgroep een buyer persona maken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Een buyer persona maken

Nu je alle gegevens van je doelgroep hebt, is de volgende stap het maken van een buyer persona. Dat is niet hetzelfde als een doelgroep. Een doelgroep beschrijf je aan de hand van gemiddelden en is dus een groep.

Een buyer persona is een gedetailleerd overzicht van een voorbeeldklant die jouw doelgroep representeert. Voor het maken van een buyer persona houd je dus eigenlijk één persoon voor ogen dat voldoet aan alle eigenschappen van iemand in een doelgroep en maak je daar een profiel van.

Een buyer persona zal voor jezelf duidelijker maken wie je klant is en helpt je om je beter in te leven in hem of haar. Dit zal je bijvoorbeeld helpen bij het maken van content, bepalen welke kanalen je gebruikt en waar je marketing budget heen gaat. Voor elke doelgroep die je eerder hebt gemaakt, kan je ook een buyer persona maken die je doelgroep representeert.

Dat is super handig om bij je te houden als je bezig bent met een nieuwe uiting voor je bedrijf!

Voorbeeld van een buyer persona

Voor een buyer persona kan je op het internet verschillende templates vinden. Die zijn erg makkelijk in te vullen en kan je daarna vaak gratis opslaan. Voor dit voorbeeld hebben we gebruik gemaakt van een template van app.xtensio.com.

In het voorbeeld is de buyer persona te zien van Hetty, voor een bloemist in Heemstede. Hetty is een typisch voorbeeld van een van de doelgroepen van de bloemist.

Bij het maken van een buyer persona kan je verschillende soorten beschrijvingen gebruiken. Met behulp van een template zoals die van app.xtensio.com kan dit erg gemakkelijk. Zo heb ik bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een motto, te zien in het blauwe vlak bovenin. Linksonder een Bio om duidelijk te maken wat voor een klant Hetty is. Rechtsboven staat aangegeven wat Hetty motiveert. En boven de foto van Hetty zie je drie karaktereigenschappen die haar typeren. Gebruik een mix van verschillende soorten beschrijvingen om je buyer persona zo compleet mogelijk te maken.

Mockup buyer persona voor doeltreffende doelgroep analyse

Nu je de doelgroepanalyse hebt voltooid

Houd je doelgroepen en buyer persona’s er voortaan bij wanneer je bezig bent met marketing. Die zullen je eraan herinneren op wie je je moet richten. Nu je de doelgroepanalyse hebt gemaakt, kan je veel verschillende zaken passend maken voor je nieuwe doelgroepen.

Zo kun je de tone of voice van je berichten aanpassen, je berichten naar klanten persoonlijker maken, bepalen welke kanalen het belangrijkst zijn en het meeste budget moeten krijgen. Heb je dit allemaal gedaan? Dan kan je weer op zoek gaan naar een nieuwe doelgroep!

Waarom het belangrijk is dat je nu begint

Wil je meer klanten via online kanalen bereiken? Dan is het maken van een doelgroepanalyse een must. Online heb je alle ruimte en mogelijkheid om te bepalen welke doelgroep je wil bereiken. Het is zonde als je hier geen gebruik van maakt. Hier nog even een paar redenen waarom je vandaag nog moet beginnen. Als je de doelgroepanalyse hebt gemaakt weet je:

  • Hoe je berichten kan maken die inspelen op de behoeften van je klant. Hierdoor worden je berichten relevant en heb je meteen hun aandacht erbij.
  • Welke tone of voice je moet gebruiken. Hierdoor voelt je klant zich aangesproken en zullen zij je berichten beter bestuderen en opslaan in hun geheugen.
  • Welke kanalen je moet gebruiken om je doelgroep te bereiken.
  • Welke doelgroep je moet selecteren wanneer je bezig bent met het maken van advertenties.
  • Waar je geld heen moet. Hierdoor leveren je investeringen meer geld op, ben je minder geld kwijt aan het benaderen van de verkeerde doelgroep en het gebruiken van de verkeerde kanalen.

Een doelgroepanalyse is essentieel voor effectieve marketing

Wij raden het altijd aan een doelgroepanalyse te maken. Het brengt namelijk veel voordelen met zich mee, zoals efficiënter adverteren en een hoger rendement op je investering in marketing. Kom je er aan de hand van deze blog nog steeds niet uit wie je doelgroep is?

Wij helpen je graag bij het uitvoeren van een uitgebreide doelgroepanalyse, zodat je niet met hagel schiet, maar je meest gemotiveerde potentiële klanten bereikt. Daarnaast ontdekken we voor jou op welke kanalen zij zich bevinden. Dat deden we al voor merken als Tabasco en A-Point.

Wil jij dat ook voor jouw bedrijf? Neem dan direct contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen.

Neem contact op

Meer interessante artikelen