fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

tips

Google Ads campagnes optimaliseren, hoe doe je dat?

logo
logo
red pattern

Google Ads campagnes optimaliseren, hoe doe je dat?

Het belang van het optimaliseren van Google Ads campagnes wordt vaak onderschat, terwijl het succes ervan in veel gevallen afhankelijk is van hoe goed de accounts worden geoptimaliseerd. Door wekelijks campagnes te optimaliseren vergroot je de effectiviteit van je advertenties en kan je de budgetten beter bewaken.

Lees verder als je….

 • de online zichtbaarheid van je merk wilt vergroten
 • meer wilt halen uit je Google Ads campagnes
 • je relevantie onder je doelgroep wil vergroten
 • budget effectiever wilt inzetten binnen Google Ads

Hoe moet je Google ads campagnes optimaliseren?

Google Ads kent veel mogelijkheden wat betreft de instellingen, zoekwoorden, bodaanpassingen en advertenties. Wanneer je weinig ervaring hebt met het optimaliseren van accounts of het niet regelmatig doet, kan dit overweldigend zijn. Om die reden kan beginnen met het optimaliseren van campagnes binnen Google Ads een complexe klus zijn.

Ik help je graag op weg en belicht in dit artikel de belangrijkste punten waarop jij straks moet letten tijdens het optimaliseren van je Google Ads campagnes. Per onderdeel maak ik onderscheid tussen Search, Display en videocampagnes.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Waar moet je op letten bij het optimaliseren van Google Ads?

Er zijn een aantal belangrijke factoren waarop je moet letten bij het optimaliseren van Google Ads campagnes.

Aanbevelingen

Een makkelijke manier om te beginnen met het optimaliseren van je Google Ads campagnes, is de optimalisatiescore in de gaten houden. De optimalisatiescore laat zien hoe goed je de aanbevelingen van Google voor je Ads hebt overgenomen. Deze optimalisatiescore wordt gedefinieerd met een score van 0 en 100 procent. Binnen ieder Google Ads account vind je een optimalisatiescore voor je campagnes in de menubalk links.

Google geeft aanbevelingen hoe jij je account kunt optimaliseren. Om er zeker van te zijn dat je alle punten van Google hebt doorlopen, moet je alle aanbevelingen nalopen en streven naar een optimalisatiescore van 100 procent. Op deze manier weet je zeker dat je geen punten over het hoofd hebt gezien.

Google Ads aanbevelingen
Google Ads aanbevelingen

Om te kunnen deelnemen aan het Google Partners-programma moet je Google Ads-manageraccount een minimale optimalisatiescore van 70 procent hebben.

De weergegeven aanbevelingen zijn gebaseerd op de prestatiegeschiedenis, campagne-instellingen, zoekvolumes en trends op Google.

Bij elke aanbeveling die je voltooit wordt de optimalisatie score bijgewerkt. Maar kijk er altijd kritisch naar, want je hoeft het zeker niet met alle aanbevelingen eens te zijn en je hebt altijd de keuze om de aanbevelingen toe te passen of af te wijzen. De optimalisatiescore stijgt ook wanneer je een aanbeveling afwijst.

Mijn advies is om altijd eerst aanbevelingen weergeven te selecteren voordat je daadwerkelijk overgaat tot ‘toepassen’. Op die manier weet je zeker dat de aanbevelingen die worden gedaan over biedingen, zoekwoorden, advertenties en budgetten toepasselijk zijn voor jouw campagne. Om aanbevelingen af te wijzen druk je op de drie puntjes en vervolgens ‘alles sluiten’.

Google Ads aanbevelingen
Google Ads aanbevelingen

Elk campagnetype krijgt verschillende aanbevelingen die helpen om jouw prestaties te verbeteren. Aanbevelingen die je zou kunnen tegenkomen, zijn bijvoorbeeld:

Display

 • Biedstrategie wijzigen
 • Responsieve display-advertenties verbeteren (items toevoegen aan de advertentie)
 • Targetinguitbreiding gebruiken
 • Doelgroep toevoegen

Search

 • Biedstrategie wijzigen
 • Nieuwe zoekwoorden toevoegen
 • Zoekwoorden verwijderen die niet worden weergegeven
 • Extensies toevoegen
 • Doelgroep toevoegen

Video en shopping

Bij video en shopping campagnes worden vaak geen aanbevelingen weergegeven. Ik zal verderop uitleggen hoe jij alsnog deze campagnes kan optimaliseren.

Wist je dat aanbevelingen na 14 dagen automatisch worden toegepast? Om dit te voorkomen ga je naar accountinstellingen en schakel ‘Advertentiesuggesties na veertien dagen automatisch toepassen’ uit.

Campagnes optimaliseren

Veilinginzichten

De zichtbaarheid van jouw advertenties wordt deels beïnvloed door je concurrenten die op dezelfde zoekwoorden adverteren. Houd daarom de Veilinginzichten in de gaten om te kijken hoe zichtbaar jouw advertenties zijn in vergelijking met je concurrent.

Een veilinginzicht kan er als volgt uitzien:

Veilinginzichten
Veilinginzichten

Advertentiegroepen

Advertentiegroepen

Advertentiegroepen laten je structuur aanbrengen in je campagnes. Hierdoor kan je advertenties met vergelijkbare doelen categoriseren en optimaliseren aan de hand van je opgestelde KPI’s. In het hoofdstuk ‘KPI’s definiëren’ leg ik meer uit over welke KPI’s je kan toepassen per fase in de klantreis.

Shopping-campagnes binnen Google Ads hebben behalve advertentiegroepen ook productgroepen. Deze productgroepen gebruiken je voorraad om biedingen te plaatsen, in plaats van zoekwoorden.

Door een logische indeling voor je advertentiegroepen/productgroepen te maken kun je sturen op het succes van je campagnes.

Slecht presterende advertentiegroepen/ productgroepen kan je onderbreken, zonder dat je daarmee je gehele campagne stil legt. Voor meer controle over je Search, Display en Shopping campagnes kan je de volgende indeling toepassen:

Advertentiegroepen
Advertentiegroepen

Als er een logische structuur is, kan je de advertentiegroepen/ productgroepen optimaliseren. Per campagnetype kan je sturen op verschillende metrics. Met behulp van het STDC-model van Google wordt bepaald welke metrics relevant zijn voor de gekozen KPI’s per fase.

Display

 • Vertoningen
 • Klikken
 • CTR (klikfrequentie)

 

Search

 • Klikken
 • Vertoningen (top% en abs. top%)
 • Conversie Percentage
 • Gemiddelde CPC (kosten per klik)

 

Shopping

 • Conversiepercentage
 • ROAS
 • Kosten/ conversie

 

Video

 • Vertoningen
 • Weergave
 • Gemiddelde CPV (kosten per weergave)

 

Wil je graag weten hoe jouw prestaties verhouden tegenover je branche? Bekijk dan deze benchmark. Deze benchmark geeft je informatie over de gemiddelde CTR, CPC en CPA van de Search, Display en Shopping campagnes van jouw branche.

Voorbeeld gemiddelde CTR’s Google Ads campagnes tijdens COVID-19:

Benchmarks covid-19
Benchmarks covid-19

Advertenties en extensies

Nadat je de advertentiegroepen/ productgroepen hebt gestructureerd en geoptimaliseerd, ga je de advertentieteksten en extensies onder de loep nemen. Het is belangrijk om de advertentie uitingen af te stemmen op je doelgroep en ze regelmatig te testen.

Advertenties

Om erachter te komen welke advertentieteksten het meest effectief zijn onder je doelgroep kun je experimenteren met verschillende uitingen, USP’s en CTA’s (call-to-actions).

Voorbeelden van USP’s:

 • Gratis verzending
 • Achteraf betalen
 • Persoonlijke begeleiding

 

Voorbeelden van CTA’s:

 • Bestel direct
 • Neem nu contact op
 • Vraag een offerte aan

 

Door meerdere koppen en beschrijvingen te maken kan je met Google Ads de verschillende uitingen afwisselen, waarbij de best presterende uitingen vaker worden weergegeven.

Responsieve zoekadvertenties

Bij responsieve zoekadvertenties kan je de uitgebreide advertentieteksten optimaliseren aan de hand van ‘items’. Deze items zijn vindbaar in het menu, onder zoekcampagnes > advertenties en extensies > items.

Hier zijn de itemtypes zichtbaar en kan je de effectiviteit van de verschillende beschrijvingen en koppen bekijken. De prestatiebeoordeling geeft je een indicatie van hoe goed de beschrijvingen en koppen presteren ten opzichte van andere items van hetzelfde type. Op basis van deze prestaties kan je de teksten optimaliseren en bepaalde items toevoegen of vervangen.

Repsonsieve zoekadvertenties
Repsonsieve zoekadvertenties

Hier zijn de itemtypes zichtbaar en kan je de effectiviteit van de verschillende beschrijvingen en koppen bekijken. De prestatiebeoordeling geeft je een indicatie van hoe goed de beschrijvingen en koppen presteren ten opzichte van andere items van hetzelfde type. Op basis van deze prestaties kan je de teksten optimaliseren en bepaalde items toevoegen of vervangen.

Het kan voorkomen dat de items nog geen beoordeling hebben. Dit gebeurt wanneer het algoritme nog moet ‘leren’ of wanneer er niet voldoende items zijn van hetzelfde itemtype.

Tijdens het ‘leren’  is het algoritme bezig om de benodigde informatie te verzamelen. De prestatiebeoordeling is zichtbaar wanneer de items voldoende informatie hebben verzameld. De uiteindelijke beoordeling is een score van laag, goed en beste.

Een item dat nog geen beoordeling heeft, is te herkennen aan een streepje. Wanneer er niet voldoende items zijn van vergelijkbare itemtypes of hij onvoldoende verkeer genereert, kan er geen prestatiebeoordeling worden weergegeven.

Advertentieroulatie in het zoeknetwerk en het display Netwerk

De prestatiebeoordeling voor de items zijn voor nu alleen zichtbaar bij de Responsieve zoekadvertenties. Om de uitingen, die zijn ingesteld bij het zoek- en displaynetwerk, te monitoren en optimaliseren is het handig om de advertenties gelijkmatig te rouleren. Op deze manier kan je slecht presterende uitingen optimaliseren van de hand van klikken en de CTR.

Selecteer de campagne en ga naar instellingen, aanvullende instellingen en dan advertentieroulatie. Selecteer ‘gelijkmatig rouleren’ zodat je kunt gaan testen met verschillende advertentieteksten.

Wanneer je dit niet doet, zal Google zelf voorrang geven aan de best presterende advertenties. Het is gemakkelijker om te kiezen voor ‘advertentieroulatie automatisch optimaliseren’, maar dat geeft je minder inzicht tijdens het optimalisatieproces. Om de effectiviteit van je advertentieteksten te testen wil je dat iedere advertentievariant ongeveer even vaak wordt vertoond.

De advertentieteksten met een significant hogere CTR laten zien welke variant meer klikken genereert dan de andere varianten. Erg nuttig om de advertentiekwaliteit in de gaten te houden!

Advertentie-extensies

De advertentie-extensies zal je, net als de zoekadvertenties, moeten onderhouden. Hier kan je ook experimenteren met verschillende boodschappen, CTA’s en USP’s. Het succes van je extensies is te monitoren aan de hand van de CTR. Zorg dat er voldoende extensies zijn ingesteld, zodat je de effectiviteit van de extensies met elkaar kunt vergelijken.

Segmenteer je extensies op Kliktype om inzicht te krijgen in de daadwerkelijke CTR van je extensie en het te vergelijken met andere extensies. Voor een betrouwbare analyse moeten er minstens honderd klikken op een extensie zijn geweest, dus zorg voor een brede datarange wanneer je het bekijkt en optimaliseert.

Video campagnes optimaliseren

Video’s

Het verbeteren van je videocampagnes is niet veel complexer dan bijvoorbeeld Display campagnes of zoekadvertenties. In dit geval kijk je wel naar andere maatstaven om op te sturen. Door gebruik te maken van verschillend videomateriaal en beeldverhoudingen kan je achterhalen wat werkt voor jouw doelgroep.

KPI’s waarop je kan sturen:

 • Kosten per weergave (CPV)
 • Weergaveratio (totaal aantal weergaven gedeeld door het aantal mensen aan wie de advertentie is weergegeven)
 • CTR

 

Benieuwd hoe jij videocampagnes kunt opzetten? Bekijk dan de blog Videomarketing, moet je hier iets mee?, voor meer informatie over video advertentie-indelingen en het opzetten van videocampagnes.

Zoekwoorden

Zoektermen toevoegen en uitsluiten

Door steeds meer relevante zoekwoorden aan je  zoekwoordenlijst toe te voegen kan je beter je doelgroep targetten en verhoog je de relevantie van je advertentie. Om daar achter te komen kijk je naar zoektermen binnen Google Ads. Deze zoektermenlijst maakt inzichtelijk welke zoekwoorden jouw advertentie hebben geactiveerd.

Je kan zoekwoorden ook toepassen voor display en videocampagnes om potentiële kopers te bereiken.

Let op!

Nadat je het zoekwoord hebt toegevoegd aan je zoekwoordenlijst, zal je die nog wel moeten aanpassen naar het juiste zoektype. Wanneer je dit niet doet kan het voorkomen dat je advertentie wordt geactiveerd op niet relevante zoektermen.

Google Ads heeft in februari 2021 wijzigingen doorgevoerd voor de modifier breed (BMM) zoeken. Extra noodzaak om de juiste modifier te kiezen dus. Wij adviseren om altijd te kiezen voor [Exact] of “Woordgroep”, aangezien woordgroep niet meer wordt gezien als woordgroep, maar eerder werkt als een BMM. Vanaf juli 2021 is het niet meer mogelijk om BMM-zoekwoorden te maken.

BMM zoekwoorden
BMM zoekwoorden

Zoekwoorden uitsluiten

Niet alleen zoektermen toevoegen is verstandig, maar ook zoektermen uitsluiten. Vaak heb je wel een idee op welke zoektermen je niet gevonden wilt worden. Zorg dat je die dan ook meeneemt in de uitsluitingszoekwoorden. Mocht je niet relevante zoekwoorden tegenkomen in ‘zoektermen’, voeg die dan toe aan de uitsluitingszoekwoorden.

Gebruik je vaker dezelfde uitsluitingszoekwoorden? Maak daar dan een lijst van, zodat je deze bij elke campagne gemakkelijk kunt toevoegen. Breid deze lijst uit tijdens het optimalisatieproces.

Kwaliteitsscore

De kwaliteitsscore geeft op basis van historische gegevens een impressie van de kwaliteit van je advertenties, met een score van 1 tot 10. Deze schatting is gebaseerd op je ingestelde zoekwoorden en geeft aan hoe goed dit zoekwoord heeft gepresteerd in eerdere advertentieveilingen.

Er zijn 3 factoren die worden meegenomen in de kwaliteitsscore:

 • Verwachte klikfrequentie
 • Advertentierelevantie
 • Ervaring op bestemmingspagina

 

Bij een hoge kwaliteitsscore gaat het systeem ervan uit dat de advertentie en bestemmingspagina relevant is voor de persoon die de advertentie bekijkt. Binnen Google Ads kun je de volgende vier metrics gebruiken om je kwaliteitsscore te controleren:

 • Kwaliteitsscore
 • Ervaring op bestemmingspagina
 • Advertentierelevantie
 • Verwachte klikfrequentie (CTR)

 

Je ziet de laatst bekende score op basis van historische gegevens. Deze metrics geven je meer inzicht over de gebruikerservaring op basis van je advertenties. Een hogere relevantie betekent vaak meer klikken en een betere advertentiepositie.

Doelgroepen toevoegen en uitsluiten

Door middel van doelgroeptargeting kan je specifieke mensen targeten op basis van hun interesses, gewoontes of online interacties. Per campagnetype zijn er verschillende doelgroep targeting mogelijkheden. De doelgroep types die je kunt toevoegen aan je campagnes zijn:

 • Affiniteit doelgroepen
 • Aangepaste doelgroepen
 • Gedetailleerde demografie
 • In-market doelgroepen
 • Remarketing
 • Klantenmatch
 • Vergelijkbare doelgroepen

 

Nadat je een afweging heb gemaakt tussen de verschillende doelgroeptargetingmogelijkheden, kan je aan de slag met het toevoegen van de doelgroepen. Als de doelgroepen/campagnes voldoende data hebben verzameld, kun je beginnen met het optimaliseren van de doelgroepen. Het beste is om een minimum van honderd klikken te behalen voordat je doelgroep uitschakelt.

Door te experimenteren met verschillende doelgroepen kan je het onderlinge resultaat vergelijken en analyseren op basis van de CTR. Welke doelgroep types je toevoegt aan je campagne, is afhankelijk van je doelstelling.

Targeting en Observatie

Na het selecteren van je doelgroep kan je kiezen tussen de instelling targeting of observatie. Door te kiezen voor ‘targeting’ zal de advertentiegroep of campagne alleen worden weergegeven aan bepaalde doelgroepen of bij bepaalde content.

Bij ‘observatie’ zie je ook hoe aanvullende criteria presteren wanneer die binnen het bereik van je bestaande targeting vallen. Nadat er voldoende data is verzameld, kan je bodaanpassingen instellen om je campagne te verfijnen.

De keuze tussen targeting en observatie is dus afhankelijk van hoe je de doelgroep wilt bereiken. Wil je dat de doelgroep voldoet aan specifieke criteria of wil je dat de weergave van je advertenties niet wordt beperkt tot uitsluitend die criteria? 

Targetinguitbreiding

Wanneer je campagne niet voldoende data realiseert omdat bijvoorbeeld de doelgroep te klein is, kan je er ook voor kiezen om je targeting uit te breiden en zo meer gebruikers te bereiken. Targetinguitbreiding geeft de mogelijkheid om een vergelijkbare doelgroep te bereiken met als doel meer vertoningen, klikken en conversies te genereren.

Targetuitbreiding
Targetuitbreiding

Door de schuifregelaar naar rechts de schuiven bereik je meer mensen die lijken op de doelgroep die je al target via de doelgroepen en zoekwoorden. Wanneer je de schuifregelaar naar links schuift, beperk je het aantal mensen die je target via doelgroepen en zoekwoorden.

Voordat je aan de slag gaat met targetuitbreiding, is mijn advies om eerst de campagnes te laten lopen zonder targetuitbreiding. Op deze manier kan je monitoren hoeveel data je ingestelde doelgroepen en zoekwoorden verzamelen.

Niet zeker hoe jij je doelgroep online kunt targeten of uitsluiten? Neem dan gerust contact met ons op.

Uitsluiten en bodaanpassingen

Wanneer je een campagne opzet, wil je het liefst zo breed mogelijk beginnen, aangezien je nog niet precies weet hoe jouw potentiële klanten zoeken. Vaak kom je tijdens het optimalisatieproces zoekwoorden tegen waar je in eerste instantie nog niet aan had gedacht. Uiteindelijk wil je alleen relevante zoekwoorden gebruiken die belangrijk zijn voor jouw klanten.

Ook zal je tijdens het optimalisatieproces erachter komen op welke apparaten, locaties en tijden jouw campagnes het best presteren. Door bodaanpassingen in te stellen bepaal je waar het meeste budget aan wordt besteed.

Bodaanpassingen

Er zijn verschillende type bodaanpassingen die je kunt doorvoeren. Deze bodaanpassingen kunnen bijvoorbeeld worden toegevoegd op: apparaten, locaties, advertentieplanningen, plaatsingen en demografie (leeftijd, geslacht en gezinsinkomen).

Mocht na verloop van tijd blijken dat er veel meer conversies plaatsvinden op telefoon, dan kan je er voor kiezen om een bodaanpassing door te voeren op dit apparaat. Mijn advies is om een bodaanpassing van circa 40 procent door te voeren voor een significant verschil.

Mocht je een CPC-bod hebben ingesteld van € 2,-, dan zal dit resulteren in een bod van € 2,80 voor de zoekopdracht op mobiele apparaten. Andersom kan dit natuurlijk ook. Verlagen van het bod met 40 procent zal in dit geval betekenen dat het CPC-bod wordt verlaagd naar € 1,20.

Noteer deze bodaanpassing in een logboek en houd deze wijzigingen in de gaten tijdens het optimalisatieproces.

Bodaanpassing
Bodaanpassing

Concepten en experimenten

De beste manier om erachter komen wat voor jou werkt, is door te testen voor je grote wijzigingen doorvoert.

Door te experimenteren met verschillende campagne instellingen haal je waardevolle data binnen, die je weer kunt gebruiken voor toekomstige campagnes. Met Concepten en Experimenten in Google Ads kun je wijzigingen aanbrengen zoals budget en biedingen, zonder dat het invloed heeft op de prestaties van de lopende campagnes.

Hierdoor kun je resultaten meten en de impact in kaart brengen voordat je de wijzigingen daadwerkelijk doorvoert in je campagnes. Nadat het verstrijken van de looptijd kan je het concept vergelijken met de oorspronkelijke campagnes. Bij het opzetten van een concept geef je aan hoelang het experiment moet duren en hoeveel verkeer en budget je van de oorspronkelijke campagne aan het experiment wilt toewijzen.

Op dit moment zijn concepten en experimenten alleen nog beschikbaar voor campagnes in het zoeknetwerk en het Display netwerk.

Bestemmingspagina’s

Het optimaliseren van je campagnes is een continu proces en stopt niet bij alleen je advertenties. Ook je landingspagina zal je doorlopend moeten testen op effectiviteit en gebruiksvriendelijkheid. Het kan zomaar voorkomen dat je huidige landingspagina niet goed aansluit op de verwachtingen van de bezoeker, met een hard bounce of slecht conversiepercentage tot gevolg.

Op de lange termijn zal je hier kosten op besparen en de relevantie voor de doelgroep vergroten. Stel daarom deze vragen aan jezelf om na te gaan hoe goed jouw landingspagina voldoet aan de beleving van de bezoeker/potentiële klant.

 • Sluit de advertentietekst aan op de landingspagina?
 • Sluit de landingspagina aan op de verwachtingen van je doelgroep?
 • Wat is het doel van je landingspagina?
 • Kan de bezoeker zijn of haar doel vervullen op de landingspagina?
 • Welke bezwaren kan de bezoeker hebben na het bezoeken van de landingspagina?

 

Kleine aanpassingen kunnen voor grote veranderingen zorgen in het uiteindelijke resultaat. Ook draagt de ervaring op de bestemmingspagina bij aan de kwaliteitsscore van Google.

Resultaten monitoren en vergelijken

Het bijsturen van Google Ads campagnes is een continu doorlopend proces. De meerwaarde van dit proces zijn de trends die je terugziet in de data, tijdens het monitoren van de resultaten. Hoe verhouden de kosten zich tegenover de conversies of hoe goed zijn jouw advertenties zichtbaar in de zoekmachine?

Logboek

Om een idee te hebben van hoe goed jouw advertenties presteren is het verstandig om een logboek bij te houden, waarin je maandelijks of nog liever wekelijks, jouw resultaten noteert. Dit logboek zal je helpen om bepaalde trends vast te leggen en daarop te handelen.

In het logboek zet jij de metrics neer die voor jouw organisatie/bedrijf relevant zijn. Neem in ieder geval de gemiddelde CPC, CTR, vertoningspercentage (top), CPA, kwaliteitsscores (QS)  en conversiepercentage mee in dit logboek en voeg eventueel andere metrics toe die relevant voor jou.

Hoe goed zijn jouw advertenties zichtbaar?

De advertentiepositie is een indicatie van de zichtbaarheid van jouw advertentie. Wanneer je advertenties minder goed zichtbaar zijn kan dit als oorzaak hebben dat je budget is beperkt, je max CPC te laag staat ingesteld of dat advertentieteksten en beschrijvingen niet relevant genoeg zijn.

In dit geval kan je bijvoorbeeld de metrics vertoningen (top)% en vertoningen (abs. top)% in de gaten houden. Deze metrics zeggen iets over de advertentiepositie. Vertoningen (top)% is het vertoningspercentage boven de organische zoekresultaten van je advertentie. Vertoningen (abs. top)% is het vertoningspercentage voor de eerste positie boven de organische zoekresultaten.

Welke trends zie jij terugkomen? Stijgt jouw advertentiepositie of daalt hij juist?

KPI’s definiëren (See-Think-Do-Care model)

Tijdens het opzetten van de Google Ads campagnes is het noodzakelijk om in kaart te brengen welke boodschap jij wilt communiceren naar je doelgroep, en in welke fase van de klantreis je de uiting wilt laten zien. Bij Goeiezaak.com maken we gebruik van het See-Think-Do-Care-model om per fase de behoefte van de doelgroep vast te stellen.

Het See-Think-Do-Care-model is ontworpen door Google, en zorgt ervoor dat jij in elke fase van de klantreis de juiste boodschap communiceert. Het STDC-model bestaat uit vier fases waarbij elke fase op andere KPI’s stuurt. Door de KPI’s per fase te bepalen kun je tijdens het optimalisatieproces sturen op deze metrics.

Ik help je graag op weg en laat een aantal voorbeelden zien van KPI’s per fase.

See-think-do-care model
See-think-do-care model

See-fase

In deze fase is de doelgroep nog grotendeels onbewust van je oplossing.Het doel in deze fase is het creëren van merkbekendheid.

KPI’s die je in de See-fase kunt inzetten:

 • Advertentievertoningen
 • Uniek bereik
 • Klikken

 

Think-fase

In deze fase heeft de doelgroep kennis gemaakt met je merk of dienst en hebben ze waarschijnlijk nog veel vragen.

Dit zijn gebruikers die op zoek naar een product of dienst, maar nog niet weten waar ze dit gaan afnemen. Zij zitten in de oriëntatiefase en zijn eventueel al in aanraking geweest met je merk. Je wilt in deze fase voldoende informatie verschaffen en de toegevoegde waarde van je product of dienst belichten.

KPI’s die je Think-fase kunt inzetten:

 • CTR
 • Engagement op de site (Tijd op de site, Gem. aantal pagina’s per sessie en Unieke bezoekers op een bepaalde pagina)
 • Soft conversie (bijv. brochure download)

 

Do-fase

De doelgroep heeft in de voorgaande fases kennis gemaakt met jouw product of dienst en heeft het laatste zetje nodig om over te gaan op conversie.

KPI’s die je Do-fase kunt inzetten:

 • Conversieratio
 • Return on ad spend (ROAS)
 • Leads
 • Winst

 

De KPI’s die je uiteindelijk zult gebruiken per fase zijn afhankelijk van je product of dienst en de strategie die je hanteert. Het is in ieder geval goed om hierover na te denken en geeft je veel sturing tijdens het optimaliseren van de Google Ads campagnes.

Tips

 • Spendeer de meeste tijd aan de accounts/campagnes waar je het meeste impact kunt maken
 • Zorg dat je uitgaven in verhouding staan tot je opbrengsten
 • Durf te testen met de verschillende mogelijkheden binnen Google Ads

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Aan de slag met optimaliseren van Google Ads campagnes

Binnen Google Ads zijn er veel mogelijkheden om te experimenteren om zo het succes van je campagnes te vergroten. Natuurlijk zijn er veel meer factoren waarop je kunt letten tijdens het optimaliseren.

Door een wekelijks logboek bij te houden verhoog je de effectiviteit van je campagnes en bespaar je tijd op de lange termijn. Monitor in dit logboek je Quality Score van je advertenties en voeg de voor jou relevantie metrics toe.

Nadat er genoeg data is verzameld vanuit je campagne kan je aan de slag gaan met het toevoegen en uitsluiten van zoektermen. Dit zal ervoor zorgen dat de advertenties op het juiste moment worden geactiveerd en worden vertoond aan je doelgroep.

Voer bodaanpassingen door voor bijvoorbeeld apparaten, locaties en advertentieplanningen. Hierdoor kan je het meeste budget verstrekken op basis van waar, wanneer en hoe mensen zoeken.

Wil jij ook effectieve Google Ads campagnes kunnen opzetten en monitoren?

Wil je toch liever meer advies over het opzetten en optimaliseren van Google Ads campagnes? Dan staan wij natuurlijk voor je klaar, met al je vragen over Google Ads campagnes, doelgroepen en targeting kan je bij ons terecht! Neem gewoon eens contact op, we horen graag hoe we je kunnen helpen.