Performance Max, moet je hier iets mee?
De naam zegt het al: met een Performance Max campagne belooft Google een maximale prestatie. Eind 2021 heeft Google dit campagnetype geïntroduceerd. …
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!
In onze rubriek “moet je hier iets mee?” behandelen we iedere maand een online marketing trend, tool of feature en vertellen we jou of je hier iets mee moet doen, of dat je dit aan je voorbij kan laten gaan. Deze week in “moet je hier iets mee?” videocampagnes via Google.
Videocampagnes via Google Ads kennen een tal van voordelen en door de juiste inzet van deze campagnes kan je niet alleen meerwaarde voor je bedrijf creëren maar ook voor je doelgroep. Binnen Google Ads kun je de videocampagnes gemakkelijk opzetten en beheren voor verdere optimalisatie.
Niet alleen het gemak van het opzetten van dit soort campagnes is een groot voordeel, maar ook het enorme potentiële bereik die hiermee kan worden gerealiseerd. Zo bereikt YouTube maandelijks met haar platform circa driekwart van alle Nederlanders.
Kanaal | Bereik 2019 | Bereik 2020 | Groei % |
YouTube | 8,7 miljoen | 9,1 miljoen | +5% |
Via het Google Display netwerk kan er een geschat bereikcijfer worden weergegeven over het advertentiebereik. Het bereikcijfer wordt berekend met de ingestelde targetingopties en de instellingen die zijn geselecteerd.
De targetingopties en instellingen zijn dan ook een grote succesfactor tijdens het opzetten van de videocampagnes, waarmee je ook kunt bepalen als er voldoende voorraad is om je beoogde doelgroep te bereiken. Het succes van de videocampagne staat of valt op dit onderdeel!
De beschikbare targeting mogelijkheden die kunnen worden ingesteld zijn doelgroeptargeting en targeting op content.
Doelgroeptargeting geeft je de mogelijkheid om te targeten op specifieke interesses, intenties en demografische kenmerken, zoals ingeschat door Google.
Targeting op content zorgt ervoor dat je kunt bepalen waar de advertentie wordt weergegeven. Hier vallen onder andere plaatsingen (locaties: video’s, apps en websites), onderwerpen, zoekwoorden en apparaten onder.
Met de juiste afbakening van de doelgroep kan jij je doelgroep op verschillende bereiken, mits deze doelgroep groot genoeg is!
Videocampagnes zijn uitermate geschikt voor campagnes met merkbekendheid als doel. In de eerste fase van de klantreis wil je graag opvallen en je potentiële klanten kennis laten maken met je merk.
In het STDC-model van Google noemen wij dit de See-fase, waarin je doelgroep interesse heeft getoond in een bepaald onderwerp en dit ook zichtbaar is in zijn of haar zoekgedrag.
Zij hebben geen koopintentie of zijn grotendeels onbewust op zoek naar een oplossing voor zijn of haar probleem. Het is van belang om in deze fase een goede eerste indruk te maken en videoadvertenties kunnen worden ingezet om op te vallen bij je doelgroep. Met videoadvertenties kan je laten zien waar je merk voor staat en wat je merk te bieden heeft.
Google Ads kent veel verschillende advertentiemogelijkheden waarvan videocampagnes er één is. De videocampagnes kunnen zowel in het Google Display netwerk worden weergegeven als op YouTube
De videocampagnes, via het Google Display netwerk en op YouTube, hebben diverse videoadvertentie-indelingen. Die indelingen helpen jou om je beoogde doelgroep te bereiken en aan te spreken. De beschikbare videoadvertentie-indelingen zijn:
De kijker kan dit type video-advertentie overslaan na een tijdsduur van 5 seconden. De advertentie kan vóór, tijdens of na andere video’s worden vertoond, en is zichtbaar op YouTube, op websites en in apps van Google-videopartners.
Net zoals de ‘InStream-advertenties die kunnen worden overgeslagen’ kan dit type video-advertentie ook worden afgespeeld vóór, tijdens of na andere video’s. Dat kan voor YouTube video’s, op websites en in apps van Google-videopartners. Dit type advertentie heeft een tijdsduur van 15 seconden of korter en kan niet worden overgeslagen door de kijker.
De video discovery-advertenties, in tegenstelling tot de InStream-advertenties, worden niet afgespeeld vóór, tijdens of na andere video’s op YouTube. De video discovery-advertenties zijn zichtbaar als thumbnail-afbeelding van je video, en worden vertoond naast gerelateerde YouTube-video’s, in de zoekresultaten op YouTube of op de mobiele homepage van YouTube.
De Bumperadvertenties hebben een tijdsduur van 6 seconden (of korter), en worden vóór, tijdens of na een andere video afgespeeld. De bumperadvertenties zijn erg geschikt als je veel kijkers wilt bereiken met een korte en krachtige boodschap. Onder het kopje ‘’Welke advertentie-indeling is geschikt voor jouw doel?’’ zullen we het hebben over welke videoadvertentie-indeling geschikt is voor welk specifiek doel.
Outstream-advertenties worden weergegeven op partnersites van Google en zijn uitsluitend bedoeld voor mobiele apparaten. Dit type advertentie-indeling wordt eerst afgespeeld zonder geluid, waarna de kijker op de advertentie kan tikken om het geluid in te schakelen.
Outstream-advertenties zijn niet beschikbaar op YouTube. De plaatsing van de advertentie kent verschillende vormen, zoals in banner en in mobiele apps. Deze ads kunnen zowel staand als liggend worden weergegeven.
Masthead-advertenties zijn zichtbaar op de homepage van Google. Deze advertenties zijn erg kostbaar en kunnen niet zomaar worden ingezet. Ze zijn alleen beschikbaar op basis van reservering. Deze reservering verloopt via een salesmedewerker van Google.
De advertentie kan worden weergegeven op desktop, mobiel, en tv-schermen en zorgt voor zichtbaarheid onder een groot publiek. Denk hierbij aan een lancering van een nieuw product of dienst waarmee je in korte tijd een groot publiek wilt bereiken. De video wordt automatisch afgespeeld zonder geluid voor de volledige duur van de video. Masthead-advertenties zijn bovenaan de homepage van YouTube zichtbaar.
De focus in dit artikel zal liggen op de videocampagnes via Google Ads, en met name op het platform Youtube. Door dit artikel te lezen zal duidelijk worden wanneer deze advertenties worden vertoond, waarom deze advertenties van meerwaarde kunnen zijn en waarop jij moet letten bij het opzetten van deze campagnes.
Wanneer je een campagne begint zul je eerst moeten bepalen welk doel je wilt behalen, waarna je kunt vaststellen welke middelen je hierbij kunnen helpen. Elke advertentie-indeling heeft haar eigen unieke campagnedoelen die helpen om je behaalde resultaten te meten.
Wanneer je kiest om meer merkbekendheid en bereik te verwezenlijken, kies dan voor een van de onderstaande advertentie indelingen:
Het is ook mogelijk om een video campagne te starten zonder een doel te selecteren. Hierdoor worden er geen campagne-instellingen voorgesteld en kan je stap voor stap een campagne opzetten. Per campagne kan er één doel worden ingesteld.
De kosten van de diverse advertentie-indelingen worden op verschillende manieren berekend door Google. Het onderstaande overzicht geeft je een duidelijk beeld over welke kosten er tegenover een bepaalde advertentie-indeling staan, en wanneer je dient te betalen voor een weergave.
Vooraf wil je al kunnen vaststellen welk bereik je kunt realiseren met het opzetten van de videocampagne. De bereikplanner van Google kan een schatting geven over het mogelijke bereik en frequentie die kunnen worden behaald.
Deze schattingen zijn gebaseerd op werkelijke biedingen die zijn gerapporteerd, en worden wekelijks bijgewerkt. Met deze planningstool kan je het bereik van de videocampagne nauwkeurig plannen op YouTube, op sites en in apps van videopartners.
Door middel van de bereikplanner is het ook mogelijk om een prognose te ontvangen van het mediaplan. Deze prognose houdt rekening met de volgende onderdelen: De doelgroep, advertentie-instellingen, advertentie-indelingen, budget en prijsmodellen.
Let op: De bereikplanner kan alleen een schatting geven over het mogelijke bereik en frequentie, maar kan geen garantie bieden over de toekomstige prestaties van de videocampagne.
Om een succesvolle videocampagne te kunnen neerzetten, moet je rekening houden met een aantal instellingen.
Een voorbeeld hiervan is het frequentie limiet. Hiermee bepaal je hoe vaak een advertentie wordt getoond in een bepaalde periode aan één specifiek persoon. Door een frequentie limiet in te stellen voorkom je irritaties bij de personen waaraan de advertentie wordt getoond.
Voeg een remarketinglijst toe aan de videocampagnes om gepersonaliseerde advertenties te kunnen weergeven aan de kijkers van YouTube en sites van Google-videopartners. Door de remarketinglijsten (video remarketing) toe te passen kan je nogmaals de boodschap over brengen aan de mensen die de advertentie al hebben gezien of interesse hebben getoond in jouw product of dienst. Dit kan bijdragen aan een hoger rendement van je videocampagnes.
Afhankelijk van de videoadvertentie indeling kan de persoon, wie de advertentie ziet, deze na 5 seconden overslaan. Je wilt er dus voor zorgen dat je opvalt in de eerste 5 seconden van de advertentie om de aandacht vast te houden. Dit kan bijvoorbeeld ook door een opvallende thumbnail te plaatsen bij een video.
Je wilt natuurlijk ook dat de persoon aan wie de advertentie wordt getoond jouw merk onthoudt. Zorg dat te allen tijde je logo duidelijk in beeld is zodat de persoon wie de advertentie ziet jouw merk herkent en herinnert.
Uiteindelijk wil je dat de persoon actie onderneemt naar aanleiding van jouw videoadvertentie. Zorg voor een duidelijk call-to-action zoals: ‘’meer info’’ of ‘’klik hier’’.
Videocampagnes geven je de mogelijkheid om je doelgroep op verschillende manieren te bereiken. Dit door de vele advertentie-indelingen die kunnen worden ingezet en het grote bereik wat kan worden gerealiseerd in het Google Display netwerk.
Ook geven de uitgebreide targeting mogelijkheden de gelegenheid om te targeten op specifieke interesses, intenties en demografische kenmerken. Deze factoren in combinatie met de juiste campagne instellingen en zorgen ervoor dat jij een succesvolle videocampagne kan opzetten!
…relevante videoadvertenties drie keer zoveel aandacht krijgen in vergelijking met de gemiddelde videoadvertentie?
…meer dan 70% van de YouTube-campagnes zorgden voor een aanzienlijke stijging van de offline verkopen?
…meer dan 95% van de YouTube-video’s wordt bekeken met geluid ingeschakeld?
Wil je toch graag advies over het opzetten van een videocampagne binnen het Google Display netwerk? Dan staan wij natuurlijk voor je klaar. Met al je vragen over videocampagnes, instellingen en targeting kan je bij ons terecht.