fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Videomarketing, moet je hier iets mee?

 • Published: 27/11/2020
 • Latest update: 06/01/2023

In onze rubriek “moet je hier iets mee?” behandelen we iedere maand een online marketing trend, tool of feature en vertellen we jou of je hier iets mee moet doen, of dat je dit aan je voorbij kan laten gaan. Deze week in “moet je hier iets mee?”: video campagnes via op YouTube.

Lees verder als je…

 • De online zichtbaarheid van je merk wilt vergroten
 • Meer wilt halen uit je Google Ads campagnes
 • De aandacht van je doelgroep langer wilt vasthouden
 • In verschillende fases van de klantreis je doelgroep wilt bereiken  
Voordelen
 • De aandacht langer kunnen vasthouden
 • Meer conversies, betrokkenheid en merkbekendheid realiseren
 • Uitgebreide targeting mogelijkheden
 • Groot bereik
 • Gemakkelijk campagnes opzetten via Google Ads
Nadelen
 • Toegang nodig tot Google Ads en YouTube
 • Het produceren van een video vergt meer tijd
 • Het produceren van een video kost meer geld

Waarom video advertising?

Videocampagnes via YouTube kennen een tal van voordelen. Door de juiste inzet van deze campagnes kan je niet alleen meerwaarde voor je bedrijf creëren, maar ook voor je doelgroep. Binnen Google Ads kun je de videocampagnes via YouTube gemakkelijk opzetten en beheren voor verdere optimalisatie.

Bereik

Niet alleen het gemak van het opzetten van dit soort campagnes is een groot voordeel, maar ook het enorme potentiële bereik die hiermee kan worden gerealiseerd. In 2022 gebruikte tot nu toe 95% van de bevolking in Nederland YouTube. Hiermee staat ons land op nummer één van de wereldwijde cijfers! Zeker de moeite waard om een campagne op te draaien dus.

Hoeveel mensen je met jouw campagne bereikt is afhankelijk van de targetingopties die je instelt. Het succes van de videocampagne staat of valt op dit onderdeel. Je wilt namelijk met jouw boodschap de juiste mensen bereiken.

Targeting

Er zijn verschillende beschikbare mogelijkheden om de doelgroep te targeten en je boodschap met de juiste groep te delen.

Doelgroepsegmenten geven je de mogelijkheid om te targeten op bepaalde interesses, gedrag of gedetailleerde demografische gegevens. Hieronder vallen:

 • Interesses/affiniteit. Wat zijn de interesse en gewoontes van de doelgroep?
 • Gedetailleerde demografie. Ouderlijke status, woonsituatie, baan, onderwijs en huwelijkse staat.
 • In-market en levensgebeurtenissen. Waar is de doelgroep actief naar op zoek of waar maken ze plannen voor? Denk aan een huis kopen, een nieuw huisdier of afgestudeerd zijn.
 • Eerdere interactie. Heeft de doelgroep jouw website al eens bezocht of hebben ze zelfs al eens geconverteerd?
 • Vergelijkbare doelgroepen. Je vertelt Google om een eerder gemaakte doelgroep te analyseren en een nieuwe doelgroep te maken van mensen die heel erg op de mensen in de originele lijst lijken.

Google gebruikt verschillende manier om mensen in doelgroepen in te delen, zodat de juiste persoon de advertentie krijgt te zien.

Gebruik je eigen data om een specifieke doelgroep samen te stellen:

 • Maak een groep van mensen die al interactie hebben gehad met jouw YouTube account of App
 • Upload een klantlijst, zodat Google kan leren welk soort mensen geneigd zijn om actie te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld een lijst zijn van eerdere kopers, leads of nieuwsbriefleden.

Targeting op content zorgt ervoor dat je kunt bepalen waar de advertentie wordt weergegeven. Hieronder vallen:

 • Plaatsingen. Target kanalen, video’s, apps en websites. Je kunt kiezen voor YouTube-kanalen, YouTube-video’s & Websites en Apps in het Google Display Netwerk.
 • Onderwerpen. Bereik kanalen en websites bereiken die gerelateerd zijn aan de geselecteerde onderwerpen.
 • Zoekwoorden. Vertoon videoadvertenties op basis van zoekwoorden die gerelateerd zijn aan een YouTube-video, een YouTube-kanaal of een type website.

Overige instellingen die je kunt maken zijn op apparaat en locatie. Hier kan je kiezen of je op alle apparaten (desktop, mobiel en tablet) vertoond wilt worden en in welke regio jouw advertentie vertoond mag worden. Daarnaast zijn er ook nog algemene demografische kenmerken te kiezen om op te richten (leeftijd, gender en ouderlijke status).

Klantreis

Videocampagnes zijn uitermate geschikt voor campagnes met merkbekendheid en verkeer als doel.  In het STDC-model van Google zijn dit de fases See en de Think. Eerst bereik je een zo’n breed mogelijke groep mensen die potentieel een klant kan zijn. Ook bereik je mensen die interesse hebben getoond in een bepaald onderwerp. Zij hebben nog geen koopintentie, maar zijn grotendeels onbewust op zoek naar een oplossing. Het is van belang om in deze fases een goede eerste indruk te maken. Met videoadvertenties kan je laten zien waar je merk voor staat en wat je merk te bieden heeft.

Wat zijn videoadvertenties via Google Ads?

Google Ads kent veel verschillende advertentiemogelijkheden waarvan videocampagnes er één van is. De videocampagnes kunnen zowel in het Google Display netwerk worden weergegeven als op YouTube. Er zijn diverse videoadvertentie-indelingendie jou helpen om je beoogde doelgroep te bereiken en aan te spreken. In het volgende deel vertel ik meer over welke van deze indelingen geschikt is voor jouw advertentie.

InStream-advertenties die kunnen worden overgeslagen

De kijker kan dit type video-advertentie overslaan na een tijdsduur van 5 seconden. De advertentie kan vóór, tijdens of na andere video’s worden vertoond, en zijn zichtbaar op YouTube, op websites en in apps van Google-videopartners.

videomarketing instream gebruiken om hele advertentie te laten kijken
videomarketing instream gebruiken om hele advertentie te laten kijken

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

InStream-advertenties die niet kunnen worden overgeslagen

Net zoals de ‘InStream-advertenties die kunnen worden overgeslagen’ kan dit type  video-advertentie ook worden afgespeeld vóór, tijdens of na andere video’s op  YouTube en op websites en in apps van Google-videopartners. Dit type advertentie heeft een tijdsduur van 15 seconden of korter die niet kan worden overgeslagen door de kijker.

Dit type advertentie heeft een tijdsduur van 15 seconden of korter en kan niet worden overgeslagen door de kijker
Dit type advertentie heeft een tijdsduur van 15 seconden of korter en kan niet worden overgeslagen door de kijker

In-feed videoadvertenties

De video In-feed videoadvertenties zijn zichtbaar als thumbnail-afbeelding van je video, en worden vertoond naast gerelateerde YouTube-video’s, in de zoekresultaten op YouTube of op de mobiele homepage van YouTube.

Bumperadvertenties

De Bumperadvertenties hebben een tijdsduur van 6 seconden (of korter), en worden vóór, tijdens of na een andere video afgespeeld. Deze advertentie kan niet worden overgeslagen. De bumperadvertenties zijn erg geschikt als je veel kijkers wilt bereiken met een kort en krachtige boodschap.

videomarketing instream bumper advertenties
videomarketing instream bumper advertenties

Outstream-advertenties (op partnersites van Google)

Outstream-advertenties worden weergegeven op partnersites van Google en zijn uitsluitend bedoeld voor mobiele apparaten. Dit type advertentie-indeling wordt eerst afgespeeld zonder geluid, waarna de kijker op de advertentie kan tikken om het geluid in te schakelen.

Outstream-advertenties zijn niet beschikbaar op YouTube. De plaatsing van de advertentie kent verschillende vormen zoals: in banner en in mobiele apps. Deze ads kunnen zowel staand als liggend worden weergegeven.

videomarketing instream Outstream advertenties
videomarketing instream Outstream advertenties

Masthead-advertenties

Masthead-advertenties zijn zichtbaar op de homepage van Google. Deze advertenties zijn erg kostbaar en kunnen niet zomaar worden ingezet. Ze zijn alleen beschikbaar op basis van reservering. Deze reservering verloopt via  een salesmedewerker van Google.

De advertentie kan worden weergegeven op desktop, mobiel, en tv-schermen, en zorgt voor zichtbaarheid onder een groot publiek. Denk hierbij aan een lancering van een nieuw product of dienst waarmee je in korte tijd een groot publiek wil bereiken. De video wordt automatisch afgespeeld zonder geluid gedurende de volledige duur van de video. Masthead-advertenties zijn bovenaan de homepage van YouTube zichtbaar.

Een reeks videoadvertenties

Een reeks videoadvertenties bestaat uit een serie advertenties die je aan iemand op en bepaalde volgorde wilt laten zien. Hiermee kan je bijvoorbeeld goed het verhaal van jouw product of merk vertellen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om te beginnen met een lange video als introductie en vervolgens een korte videoadvertentie ter herinnering. Of juist andersom: vertoon eerst een korte video met een actiematige boodschap en vertoon daarna een langere video met meer uitleg. Er zijn dus verschillende opties om een reeks in te delen. Om het gemakkelijk te maken heeft Google hier templates voor om uit te kiezen.

Dit advertentietype verschilt wat van de andere, omdat je minder targetingsopties hebt. Je kunt niet targeten op zoekwoorden, onderwerpen of plaatsingen. Wel kun je deze ervoor kiezen om segmenten in deze categoriën uit te sluiten op campagneniveau.

Welke advertentie-indeling is geschikt voor jouw doel?

Wanneer je een campagne begint moet je eerst bepalen welk doel je wilt behalen. Elke advertentie-indeling heeft zijn eigen unieke campagnedoelen die helpen om je behaalde resultaten te meten.

Wil jij meer merkbekendheid en bereik verwezenlijken?

 • InStream-advertenties die kunnen worden overgeslagen
 • InStream-advertenties die niet kunnen worden overgeslagen
 • Bumperadvertenties
 • Outstream-advertenties

Wil jij meer product- en merkoverweging realiseren?

 • InStream-advertenties die kunnen worden overgeslagen
 • In-feed videoadvertenties

Wil jij meer leads en verkopen genereren?

 • InStream-advertenties die kunnen worden overgeslagen

Het is ook mogelijk om een videocampagne te starten zonder een doel te selecteren. Hierdoor worden er geen campagne-instellingen voorgesteld en kan je stap voor stap een campagne opzetten. Per campagne kan er één doel worden ingesteld.

De reeks is geschikt voor alle doelen, omdat je per video bepaalt wie de video te zien krijgt. Op die manier kan je de customer journey vullen hoe jij wilt.

Hoe worden de kosten berekend (kostenoverzicht)?

De kosten van de diverse advertentie-indelingen worden op verschillende manieren berekend door Google. Het onderstaande overzicht geeft je een duidelijk beeld over welke kosten er tegenover een bepaalde advertentie-indeling staan, en wanneer je dient te betalen voor een weergave.

Waar moet je opletten bij het opzetten van een videocampagne?

Vooraf wil je al kunnen vaststellen welk bereik je kunt realiseren met het opzetten van de videocampagne. De bereikplanner van Google geeft een schatting over het mogelijke bereik en frequentie die kunnen worden behaald.

Deze schattingen zijn gebaseerd op werkelijke biedingen die zijn gerapporteerd, en worden wekelijks bijgewerkt. Met deze planningstool kan je het bereik van de videocampagne nauwkeurig plannen op YouTube en op sites en in apps van videopartners.

Door middel van de bereikplanner is het ook mogelijk om een prognose te ontvangen van het mediaplan. Deze prognose houdt rekening met de volgende onderdelen: De doelgroep, advertentie-instellingen, advertentie-indelingen, budget en prijsmodellen.

videomarketing Reach planner om groei te bepalen
videomarketing Reach planner om groei te bepalen

Let op: De bereikplanner kan alleen een schatting geven over het mogelijke bereik en frequentie, maar kan geen garantie bieden over de toekomstige prestaties van de videocampagne.

Instellingen

Om een succesvolle videocampagne te kunnen neerzetten, moet je rekening houden met een aantal instellingen.

Een voorbeeld hiervan is het frequentielimiet. Hiermee bepaal je hoe vaak een advertentie wordt getoond in een bepaalde periode aan één specifiek persoon. Door een frequentielimiet in te stellen voorkom je dat de doelgroep een advertentie te vaak ziet en juist een negatief gevoel krijgt bij je merk of product.

Voeg een remarketinglijst toe aan de videocampagnes om gepersonaliseerde advertenties te kunnen weergeven aan de kijkers van YouTube en sites van Google-videopartners. Door video remarketing toe te passen kan je nogmaals de boodschap over brengen aan de mensen die de advertentie al hebben gezien of interesse hebben getoond in jouw product of dienst. Het beste is om hiervoor een andere video te gebruiken die een meer overtuigende boodschap heeft. Dit kan bijdragen aan een hoger rendement van je videocampagnes.

Inhoud

Afhankelijk van de videoadvertentie indeling kan de kijker deze na 5 seconden overslaan. Je wilt er dus voor zorgen dat je opvalt in de eerste 5 seconden van de advertentie om de aandacht vast te houden. Dit kan bijvoorbeeld door een opvallende thumbnail te plaatsen bij een video.

Je wilt natuurlijk ook dat de kijker jouw merk onthoudt. Zorg dat te allen tijde je logo duidelijk in beeld is zodat degene die de advertentie ziet jouw merk herkent en herinnert.

Uiteindelijk wil je afhankelijk van de fase waarin de doelgroep zich bevindt, dat de kijker actie onderneemt naar aanleiding van jouw videoadvertentie. Zorg dus voor een bijpassende call-to-action. In de See-fase is dit een zachte conversie en kan ‘meer inspiratie’ of ‘ontdek meer’ voldoende zijn. Bij de Think-fase gaat dit naar ‘Meer informatie’ of ‘nieuwsbrief inschrijving’ en voor de Do-fase zijn ‘bestel’ of ‘offerte aanvragen’ een goede boodschap.

Blijf op de hoogte van videomarketing

"*" geeft vereiste velden aan

Aan de slag met videocampagnes

Videocampagnes geven je de mogelijkheid om je doelgroep op verschillende manieren te bereiken. Er zijn vele advertentie-indelingen die je kan inzetten en de uitgebreide targeting mogelijkheden geven de gelegenheid om te targeten op specifieke interesses, intenties en demografische kenmerken. Deze factoren in combinatie met de juiste campagne-instellingen en zorgen ervoor dat jij een succesvolle videocampagne kan opzetten!

Wist je dat…

…relevante videoadvertenties drie keer zoveel aandacht krijgen in vergelijking met de gemiddelde videoadvertentie?

…meer dan 70% van de YouTube-campagnes zorgden voor een aanzienlijke stijging van de offline verkopen?

…meer dan 95% van de YouTube-video’s wordt bekeken met geluid ingeschakeld?

Wil jij ook effectieve videocampagnes om jouw onderneming op de kaart te zetten?

Wil je toch graag advies over het opzetten van een videocampagne via YouTube? Dan staan wij natuurlijk voor je klaar. Met al je vragen over videocampagnes, instellingen en targeting kan je bij ons terecht.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X