fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Waarom krijg ik deze advertentie te zien?

  • Published: 04/05/2021
  • Latest update: 06/01/2023

Zie je weleens een advertentie waarvan je denkt: ‘Waarom krijg ik dit nou weer te zien?’ Dat gebeurt niet zomaar. Als advertiser baseer ik al mijn campagnes op doelgroepen. Daarmee bepaal ik wie een bepaalde advertentie krijgt te zien. Ook Google en Facebook delen jou in doelgroepen in op basis van je browsegedrag.

Ben jij benieuwd welke aannames Google en Facebook over jou maken en wil je nou eindelijk eens weten waarom je soms compleet willekeurige advertenties te zien krijgt? In deze blog vertel ik je daarover. Ik laat je zien hoe Google en Facebook aan hun informatie komen en hoe jij zelf kan instellen wat voor advertenties je ziet.

Wat weten Google en Facebook van mij?

Google en Facebook gebruiken verschillende bronnen om te bepalen in welke doelgroepen jij het best past. Ze kijken naar jouw persoonlijke gegevens, overige gegevens en je online activiteiten. Door jou in doelgroepen in te delen weten ze beter welke advertenties relevant voor jou zijn. Zo is de kans natuurlijk groter dat die advertenties effect hebben.

Voor Google moet je wel advertentiepersonalisatie toestaan, wat inhoudt dat je advertenties te zien krijgt die voor jou het interessantst zijn. Wil je om welke reden dan ook, toch liever irrelevante advertenties te zien krijgen? Dan kan je het ook uitzetten. Ook in Facebook is het mogelijk bepaalde informatie uit te zetten om minder relevante advertenties te zien.

Ik zal je nu voor zowel Google als Facebook vertellen welke gegevens en activiteiten van jou door hen worden opgeslagen. Ook leg ik je uit hoe je de gedachte achter een bepaalde advertentie kan inzien en waar je de verzamelde gegevens over jou kan bekijken en zelf kan managen.

Zo verzamelen Google en Facebook jouw gegevens

Jouw gegevens bij Google

Bij het aanmaken van je Google-account geef je al wat basisinformatie waar Google veel mee kan. Denk hierbij aan je geslacht, leeftijd en taal. Deze gegevens kan je niet uitsluiten, ook niet als je de advertentiepersonalisatie uitschakelt. Ze zijn namelijk direct aan jouw account gekoppeld.

Naast je persoonlijke gegevens kijkt Google bij het vertonen van een advertentie ook naar het tijdstip van de dag of naar gegevens die je zelf aan een adverteerder hebt verstrekt. Je gebruikt bijvoorbeeld je e-mailadres als je je inschrijft voor een nieuwsbrief. Google vertoont nooit advertenties op basis van ras, seksuele geaardheid, gezondheid of geloof.

Jouw gegevens bij Facebook

Als je een profiel aanmaakt op Facebook, vul je al allerlei informatie in die Facebook gebruikt om jou in categorieën in te delen. Denk hierbij aan je woonplaats, leeftijd, familie of relatie en de apparaten die je gebruikt voor Facebook.

Niet alleen jij deelt gegevens met Facebook, maar ook advertisers kunnen dit. De informatie die jij opgeeft om je in te schrijven voor een nieuwsbrief, kan bijvoorbeeld met Facebook worden gedeeld. Facebook koppelt vervolgens het mailadres en je naam aan jouw account en weet dat ze jou moeten hebben om opnieuw te benaderen met advertenties.

Zo worden jouw activiteiten opgeslagen

Jouw activiteiten in Google

Zodra je bent ingelogd met je Google account, verzamelt Google data op basis van je activiteiten. Dit kan van alles zijn. Je huidige zoekopdracht, eerdere zoekactiviteiten, eerdere interacties met advertenties, de typen websites die je bezoekt of activiteiten in de mobiele app. Als jij dus regelmatig op zoek bent naar kattenvoer, kan Google de link leggen dat je geïnteresseerd bent in katten en jou in die doelgroep indelen.

Jouw activiteiten op Facebook

Alles wat je op Facebook doet, wordt opgeslagen. Kijk jij veel video’s over meditatie? Of geef je regelmatig een like op berichten over kleding? Dat slaat Facebook allemaal op als interesse. Maar ook je activiteiten buiten Facebook om kunnen door adverteerders worden doorgestuurd.

Wij installeren een ‘pixel’ op websites waar we voor adverteren. Dit is een stukje code op de website, die bijhoudt wie er op de website komt en welke acties zij ondernemen. Denk aan acties als een aankoop doen, een document downloaden of een product aan je winkelmand toevoegen. Dit is iets dat door heel veel bedrijven wordt gedaan. Op die manier krijgt Facebook een goed beeld van jouw activiteiten buiten Facebook om jou zo relevant mogelijke advertenties te kunnen laten zien.

Waarom krijg ik deze advertentie te zien?

Zie jij een advertentie en wil je weten waarom je die te zien krijgt? In een paar klikken heb jij je antwoord. Zo weet je precies hoe het kan dat een onlogische advertentie toch aan jou is getoond.

Waarom deze advertentie in Google?

Als de advertentie via het Google netwerk wordt ingeladen, kan je dit met een paar klikken bekijken. Ga op de advertentie staan en klik op het kleine pijlicoontje dat rechtsboven verschijnt. Er opent dan een nieuw beeld waarin je kan kiezen voor ‘Waarom deze advertentie?’

Hier staan de aannames die Google heeft gemaakt over de instellingen die door de advertiser zijn ingesteld en de doelgroep waar jij volgens Google binnen valt. Heel uitgebreid is de informatie niet, maar het geeft wel een inschatting.

Google ad colgate
Google ad colgate

Waarom deze advertentie op Facebook?

Ook op Facebook kan je eenvoudig zien waarom je een bepaalde advertentie te zien krijgt. Als je rechts bovenin op de drie puntjes klikt, klapt er een menu uit. Kies hier voor ‘Waarom krijg ik deze advertentie te zien?’ Er opent een nieuw venster met de instellingen van de advertiser en in welke doelgroep jij volgens Facebook valt op basis van die specifieke advertentie. De informatie kan bijvoorbeeld een bepaalde interesse zijn, jouw locatie of jouw leeftijdsgroep.

Facebook ad gugu
Facebook ad gugu

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zelf jouw informatie inzien en managen

De informatie van die ene advertentie laat slechts een kleine hoeveelheid zien. Maar Google en Facebook hebben een hele bak aan data over jou verzameld. Ook dit kan je inzien. Beide hebben namelijk een pagina op hun site, waar je een overzicht krijgt met wat volgens hen jouw interesses zijn. Als je je niet kan vinden in ‘jouw interesses’, kan je het zelf aanpassen. Ik ga je vertellen hoe je dat doet.

Informatie managen in Google

Ga naar https://adssettings.google.com/authenticated.

Bovenaan deze pagina zie je gelijk de optie om alle gepersonaliseerde advertenties uit te zetten. Dit betekent niet dat je geen advertenties meer te zien krijgt, maar dat ze niet meer speciaal op jou zijn afgestemd. Grote kans dat je dus veel meer irrelevante advertenties ziet als je dit uitzet (bijvoorbeeld een reclame voor maandverband als je een man bent, of voor baardproducten als je een vrouw bent).

Daaronder staat een lijst met alle aannames die Google over jou maakt. Hierin kan je per categorie aangeven of ze kloppen of niet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een van je vrienden of je partner op jouw computer heeft gezocht naar een vleesrestaurant, terwijl jij zelf vegetarisch eet. Maar je kan dan dus wel reclames krijgen voor een steakhouse.

Of stel dat een van je kennissen binnenkort een baby krijgt en dat jij daarom naar babyproducten hebt gezocht. Google denkt daardoor dat je zelf misschien een ouder wordt en laat je reclames voor babyproducten zien, terwijl dat eigenlijk helemaal niet relevant is. Om een categorie uit te zetten hoef je er enkel op te klikken en vervolgens te kiezen voor ‘Uitschakelen’.

 

Informatie managen
Informatie managen

Informatie managen in Facebook

Ga naar https://www.facebook.com/adpreferences/ad_settings.

Er zijn hier verschillende gegevens die je kunt beheren: Gegevens van partnersites over jouw activiteiten, categorieën die worden gebruikt om jou te bereiken, advertenties op basis van doelgroep en advertenties die buiten Facebook worden weergegeven.

Per onderdeel kan je bepalen of Facebook bepaalde informatie wel of niet mag meenemen. Door bepaalde zaken uit te schakelen zorg je er niet voor dat je geen advertenties meer ziet. Ze zijn alleen niet meer gepersonaliseerd. Je kan dan als 20-jarige bijvoorbeeld artikelen te zien krijgen die gericht zijn op 50-plussers.

De meeste informatie is terug te vinden onder ‘Categorieën die worden gebruikt om jou te bereiken’. Door hierop te klikken open je een nieuw venster met onderaan weer een nieuwe optie: ‘Interessecategorieën’.

Je ziet eerst een kleine preview, maar als je op ‘Alle interesses bekijken’ klikt, komt een hele lijst tevoorschijn met alle aannames die Facebook over jou heeft gedaan. Scroll hier gerust eens doorheen en verwijder categorieën die niet van toepassing zijn. Op die manier zal je nog relevantere advertenties te zien krijgen.

 

Facebook categorieën
Facebook categorieën

Wil jij ook relevante advertenties tonen aan jouw doelgroep in Google en Facebook?

Google en Facebook zijn ideale platforms om specifieke doelgroepen gericht te bereiken met advertenties. Onze advertisers weten alles van Search Engine Advertising en Social Media Advertising en kunnen alle informatie die Google en Facebook hebben verzameld slim benutten voor jouw advertenties. Zo weten onze klanten vrijwel zeker dat we hun doelgroep effectief bereiken.

Wil jij dat nou ook? Neem dan gewoon eens contact met ons op. Laat je gegevens hieronder achter en we nemen snel contact om erachter te komen hoe we jou kunnen helpen.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X