fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Online marketing specialist

  • Published: 20/05/2021
  • Latest update: 06/01/2023

Als SEO-specialist bij Goeiezaak werk ik dagelijks aan diverse online marketing uitdagingen voor onze klanten. Samen met mijn team van specialisten van andere disciplines zorgen we voor online succes.

Een online marketing specialist zorgt er voor dat een website bezoekers trekt. Dit kan via advertenties, social media of een zoekmachine. Vervolgens zorgt hij er voor dat deze bezoekers de eigenaar van de site geld gaan opleveren.

Wat maakt een online marketing specialist? Zijn er verschillende soorten specialisten? En waar moet je eigenlijk op letten als je met een online marketing partij in zee gaat? Het antwoord op deze vragen vind je in dit artikel. Zo kun jij met een goed gevoel een specialist uitzoeken.

Online marketing specialist

Online marketing is heel breed en gaat veel verder dan het maken van een website en hopen dat er klanten op afkomen.

Binnen de online marketing zijn er verschillende disciplines waar je je in kunt specialiseren. Zelf heb ik gekozen voor zoekmachine optimalisatie (SEO) en daar heb ik dan ook veel kennis van.

Van de overige disciplines weet ik voldoende af om te begrijpen hoe het werkt, maar ik ben er geen specialist in. Dat is de taak van mijn collega’s

Algemene specialist

Een algemene online marketing specialist is een beetje raar. Je kunt heel veel weten van online marketing en een hele brede kennis hebben, maar toch maakt dat je geen specialist. Je bent dan eerder een generalist.

Een generalist is heel prettig om erbij te hebben in een team van specialisten. Hij zorgt er voor dat alle betrokken partijen goed met elkaar kunnen samenwerken en dat iedereen het overzicht bewaart.

Een algemene online marketeer heeft kennis van:

  • Adverteren
  • Social media
  • Zoekmachine optimalisatie
  • Development en mogelijkheden binnen websitesystemen
  • Conversie optimalisatie
  • Web analytics

Een algemene online marketing specialist zal meestal niet het uitvoerende werk doen. Hij zal beter tot zijn recht komen in een adviserende of aansturende rol.

Web copy specialist

Wat mij betreft is content het belangrijkste deel van online marketing. Zonder content heb je niets. Voor een website gaat het vooral om de teksten.

Een web copy specialist weet in zijn teksten precies de antwoorden te geven waar een bezoeker naar op zoek is.

De copywriter werkt ook aan de conversie optimalisatie. Hij verkoopt producten met zijn teksten en prijst diensten aan.

Een goede copywriter heeft kennis van SEO en conversie optimalisatie, maar werkt ook samen met de Ads specialisten. Vaak is het dus de meest allround online marketeer die er in een online marketing team aanwezig is. Misschien is alleen de projectmanager/generalist een uitzondering.

Developer

In online marketing draait het uiteindelijk allemaal om het optimaliseren van een website. Dat kan eenvoudig zijn door wat plug-ins te installeren, maar het kan ook meer voeten in de aarde hebben.

Een developer zorgt dat de wensen van de klant voor een website gerealiseerd kunnen worden. Hij kan nieuwe functionaliteiten aan de website toevoegen maar ook het design van een ontwerper omzetten naar code.

Een developer hoeft echter geen online marketing specialist te zijn. De meeste developers denken vanuit een functioneel perspectief: wat gemaakt is, moet werken. Of het ook vindbaar en gebruiksvriendelijk is, zijn meestal geen vraagstukken waar een developer zich druk over maakt.

SEO specialist

Een zoekmachine optimalisatie (SEO) specialist houdt zich bezig met de vindbaarheid van een website. Het doel van een SEO-specialist is bezoekers naar de website trekken via een zoekmachine.

Dat doet hij door de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en behoeftes van bezoekers. Als een site goed daarop aansluit, zal die aan populariteit winnen en stijgen in de zoekresultaten.

Binnen SEO zijn er ook een hoop specialisaties te maken. Niet iedere SEO’er pakt het op dezelfde manier aan. Omdat SEO vaak geen exacte wetenschap is, zijn er een hoop manieren om een doel te bereiken.

De een gelooft in de kracht van de autoriteit van een site om die een boost te geven, de ander denkt met de juiste content een goed resultaat te halen. Weer een derde SEO’er gelooft in een goede techniek als oplossing.

Zelf geloof ik in een combinatie van factoren. Ook geloof ik in langetermijnstrategieën. Ik zie om mij heen dat dat perfect werkt. Er zijn een hoop trucjes die uitgehaald kunnen worden om een site tijdelijk beter te laten presteren, maar die niet werken op de lange termijn.

Als we kijken naar het doel van Google, namelijk de gebruiker een zo goed mogelijk resultaat voorschotelen, dan lijkt het mij een heel eenvoudig verhaal. Zorg dat je zoekresultaten van een zo hoog mogelijke kwaliteit creëert door perfecte pagina’s neer te zetten.

Ads specialist

Een andere manier om verkeer op de site te krijgen is om ervoor te betalen. Bovenaan de zoekresultaten zie je altijd eerst een hoop advertenties staan. Ook op social media en op andere websites kom je advertenties in verschillende vormen tegen.

Adverteren op het internet is een prachtige manier om een geldmachine te creeren. Het doel is altijd om meer geld uit de advertenties te halen dan er in gestopt wordt.

Dit wordt gedaan door de advertenties tot in den treuren te optimaliseren. Veel Ads specialisten doen dit al jaren en zijn er dus erg goed in. Het is daardoor lastig geworden om zelf als zzp’er aan de slag te gaan met advertenties. De concurrerende Ads zijn zo goed dat het heel moeilijk wordt om een positieve ROI (return on investment) te halen.

Daarom hebben we bij Goeiezaak Ads specialisten in ons team. Ze doen de hele dag niets anders dan testen en optimaliseren van advertenties, zowel op Google als op social media. Ze zoeken naar de juiste boodschap, de juiste pagina, het juiste aanbod en de juiste zoektermen waarop de advertentie vertoond moet worden.

Een Ads specialist die zijn werk goed gedaan heeft, kan relevant verkeer met de juiste intentie naar je website sturen. Vervolgens is het de taak van een conversie specialist om dit verkeer te laten converteren.

Conversie specialist

Als er via advertenties of organisch bezoekers naar een website komen, heeft een bedrijf natuurlijk nog niets gewonnen. Het is prettig om te zien dat er grote hoeveelheden mensen op een website komen, maar er moet natuurlijk wel wat aan verdiend worden.

Bezoekers omzetten in klanten is waar een conversie specialist zich mee bezighoudt. Een conversie specialist heeft de volgende taken:

  • Creëren van funnels
  • Optimaliseren van conversiepercentages
  • Webpagina’s A/B-testen
  • De gebruikerservaring optimaliseren

De conversie specialist is bij het gehele online marketing proces betrokken. De user flow is vaak een van de eerste onderdelen van de online marketing strategie.

Ook tijdens het designproces is de conversie specialist betrokken. Hij bepaalt de call-to-actions, de posities van knoppen en laat weten welke elementen voor conversie op een pagina aanwezig moeten zijn.

Team specialisten
Team specialisten

Specialist of bureau?

Een online marketing specialist bestaat dus niet echt. Je kunt veel van online marketing weten, maar het is geen specialisatie. Er daarentegen veel verschillende specialisaties binnen online marketing.

Voor kleinere sites is het een goed idee om in zee te gaan met een algemene online marketeer. Het liefst iemand die veel brede kennis heeft.

Tot 500 euro online marketing budget per maand kan een algemene online marketeer heel goed werk leveren. Er kan dan zo’n 5 tot 10 uur aan je site gewerkt worden per maand.

Voor grotere websites of websites die de ambitie hebben om flink te groeien, is het handiger om naar een bureau op zoek te gaan. Een marketingbureau heeft meerdere specialisten voor verschillende disciplines in huis. Het team heeft een teamleider of projectmanager die het overzicht houdt.

Vanaf een budget van ongeveer 500 euro per maand kun je terecht bij een online marketing bureau. Er kan dan een advertentiestrategie, contentstrategie, zoekmachine optimalisatie en conversie optimalisatie gedaan worden. De combinatie van al deze factoren zorgt uiteindelijk voor het eindresultaat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat kost een online marketing specialist?

Een online marketeer kost 50 tot 250 euro per uur.

De goedkoopste online marketeers zijn vaak zzp’ers. De kosten zijn laag maar de kennis en ervaring die nodig zijn om een echt succesvolle online strategie te voeren, ontbreken vaak.

Voor 80 tot 100 euro per uur heb je een zzp’er met meer ervaring. Vaak noemen deze marketeers zichzelf “consultant”. Het uitvoerende werk doen ze vaak niet zelf maar wordt uitbesteed.

Voor 90 tot 150 euro kun je bij een online marketing bureau terecht. Hier zitten vaak teams met specialisten die veel kennis hebben van een specifiek onderdeel van de online marketing.

Vanaf 150 euro kun je een gespecialiseerd online consultancy bureau voor je laten werken. Heb je een specifiek en niet veelvoorkomend probleem waar je een expert voor nodig hebt? Dan kan het inhuren van een consultancy bureau uitkomst bieden. Zij doen geen uitvoerend werk, maar ze kunnen je wel advies geven over de online marketing.

Waar let je op bij het uitzoeken van een online marketing partner?

Omdat online marketing vrij specialistisch werk is, is transparantie ontzettend belangrijk. Een specialist of bureau moet je duidelijk kunnen uitleggen wat er gedaan wordt, waarom dat belangrijk is en hoe het meetbaar is.

Daarbij zijn er meer zaken waar op gelet kan worden. Volg het onderstaande stappenplan om een marketing specialist te vinden.

  1. Bepaal je doelen. Als je weet wat je met de site wilt, waar je naar wilt groeien en welke omzetten je uit je online kanaal wilt halen, is het voor een bedrijf makkelijk om daar een prijs aan te hangen. Ook kun je zelf uitrekenen wat je er voor over hebt om deze doelen te behalen.
  2. Bepaal je budget. Kijk wat je op dit moment kan en wilt uitgeven aan online marketing. Bedenk ook dat bij je marketingbudget altijd nog mediakosten komen. Dit is het geld dat je uitgeeft aan advertenties.
  3. Bekijk de opties. Afhankelijk van je budget ga je op zoek naar een zzp’er, marketingbureau of consultant. Ben je zelf zzp’er, dan zou ik je aanraden om bij een zzp’er je online marketing te laten doen. Draai je meer dan 10.000 euro per maand aan omzet, dan kun je naar een bureau gaan kijken. Werk je bij een bedrijf dat meerdere miljoenen per jaar omzet, dan kun je naar consultancy gaan kijken, zeker als je zelf een online marketingafdeling hebt binnen het bedrijf.
  4. Bekijk eerdere resultaten. Toegegeven, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Toch is het goed om te weten welke successen er in het verleden behaald zijn. Als het een bureau niet lukt om verkeer naar websites te krijgen, conversiepercentages te verhogen of omzet uit ads te halen dan is het niet waarschijnlijk dat het bij jou wel ineens gaat lukken. Vooral veel zzp’ers hebben hier last van. Ze hebben vaak weinig met grotere klanten gewerkt en hebben onvoldoende online marketing kennis om een website echt van de grond te krijgen. Ook awards en prijzen kunnen een hoop zeggen over een partij.
  5. Ga in gesprek. Praat met verschillende online marketing partijen om te kijken hoe ze je kunnen helpen. Het is belangrijk dat je een goede klik met je partij hebt want je zult regelmatig samen moeten werken.
  6. Laat een audit doen. Een audit, 10 punten analyse of hoe je het ook wil noemen, kan je goede inzichten geven in wat er mis is met je site. Ook laat het zien wat het niveau van de partij is. Komen ze met belangrijke punten die echt een verschil gaan maken of is het een vaag algemeen verhaal over “optimaliseren en linkbuilden”?

Veelgestelde vragen

Wat doet een online marketing specialist?

Een online marketing specialist helpt je bij het optimaliseren van je website. Dit kan door de conversie te verhogen en door meer bezoekers op de site te krijgen. Het doel is om meer geld met de site te verdienen.

Waar let je op bij het zoeken van een online marketing specialist?

Het is belangrijk dat de partij waarmee je in zee gaat, past bij je doelstellingen en je wensen kan vervullen. Kijk naar in het verleden behaalde resultaten, awards en prijzen, maar let er vooral op dat ze voldoende kennis hebben en dat ze open en eerlijk communiceren.

Welke disciplines zijn er binnen de online marketing?

Binnen de online marketing zijn tientallen specialisaties mogelijk. De belangrijkste zijn: copywriting, adverteren, zoekmachine optimalisatie, development, conversie optimalisatie en social media.

Meer weten over online marketing?

Als je meer wilt weten over online marketing dan ben je bij ons aan het juiste adres. Neem contact met ons op!

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X