fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Voice search: een revolutie op het gebied van zoekmachines

  • Published: 22/11/2019
  • Latest update: 06/01/2023

Gebruik jij voice search al of is het voor jou nog toekomstmuziek? De kans is groot dat je er als eens gebruik van gemaakt hebt, want volgens Google wordt momenteel maar liefst één op de vijf zoekopdrachten door middel van spraak voltooid.

Naar verwachting zal dit percentage de komende jaren niet dalen. Integendeel zelfs, voice search gaat een flinke groeispurt maken. In 2020 zal 30 procent van de internetsessies worden uitgevoerd zonder scherm. ook wel ‘voice first browsing’ genoemd. Dit betekent dat de traditionele benadering van zoekmachine optimalisatie voorgoed zal veranderen. We nemen je mee in de wereld van voice search en wat dit voor jouw bedrijf betekent.

Wat is voice search?

Met voice search kun je door middel van spraak zoekopdrachten uitvoeren, in plaats van via je touchscreen of toetsenbord. Het is software die op onze smartphones, tablets en computers te vinden is, maar ook op smart speakers die steeds populairder worden in ons land. Inmiddels gebruikt 5 procent van de Nederlandse huishoudens zelfs al een slimme speaker. Voice search is geen nieuwe uitvinding, het werd namelijk al in 2011 door Google geïntroduceerd.

Google Voice search zoekwoorden optimaliseren doe je zo
Google Voice search zoekwoorden optimaliseren doe je zo

Op de hoogte blijven van onze blogs?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe werkt voice search?

Als je over een apparaat beschikt die geschikt is voor voice search (smartphone, iemand?), dan is het eenvoudig om voice search te activeren. Je kunt namelijk zelf het commando opgeven om de applicatie te activeren. Bijvoorbeeld: “Hey Google” of “Hallo Siri”.

Daarna geef je jouw gewenste zoekopdracht op, zoals bijvoorbeeld: “Waar kan ik goedkoop tanken in de buurt?” of “Hoe haal ik een hardnekkige vlek uit mijn wollen trui?”

Vervolgens gaat de assistent voor jou aan de slag om jou van het beste antwoord te voorzien. Afhankelijk van jouw vraag krijg je vervolgens een direct antwoord te zien, een opvolgende vraag voor een actie of een zoekresultaat voorgeschoteld.

Ook wij kunnen natuurlijk niet achterblijven en hebben naast onze smartphones al een tijdje de Google Home speaker op kantoor.

Jasper Oldersom Copywriter & E-mailmarketeer

"Je kunt namelijk zelf het commando opgeven om de applicatie te activeren."

Hoe voice search zorgt voor ‘conversational search’ en de impact hiervan op SEO

Mensen zijn van nature niet gewend om te typen, maar praten is iets wat we al honderden jaren doen. Hoe toegankelijk Google zijn gebruikerservaring ook heeft gemaakt met een simpele zoekbalk, het kan allemaal nog eenvoudiger door middel van spraak.

Maar of je nou een zoekopdracht typt of inspreekt, dat maakt toch niet zoveel uit voor het conversationele deel? Dat klopt, maar het verschil is dat Google nu de dialoog met jou aangaat alsof je spreekt met een collega of een vriend.

Daarom is de gemiddelde spraakopdracht ook langer dan tekst gebaseerde zoekopdrachten.

We laten het zien in de volgende video:

Zoals je ziet, hoef je bij voice search bij opvolgende vragen je initiële vraagt niet te herhalen. De voice assistent begrijpt de context van je vraag en geeft zonder enige moeite antwoord op al je opvolgende vragen.

Daarom is de gemiddelde spraakopdracht ook langer dan tekst gebaseerde zoekopdrachten.

Welke bedrijven bieden voice search aan en hoe pakken zij dit aan?

Voice search is al even beschikbaar. Waar je bij zoekopdrachten vooral denkt aan Google, zijn er op het gebied van voice search momenteel 4 belangrijke spelers:

  • Amazon Alexa: meer dan 100 miljoen gebruikers

Alexa is voor de Nederlanders nog redelijk onbekend, maar in het buitenland is dat wel anders. In 2018 domineerde Amazon de verkoop van smart speakers met de Amazon Echo met 67 procent van alle smart speakers in de Verenigde Staten.

  • Microsoft Cortana: meer dan 400 miljoen gebruikers

Microsoft Cortana gebruikt de gegevens van Bing en de Bing knowledge graph’s om jou te voorzien van antwoorden. Bing wordt vaak niet als relevant gezien door marketeers, waardoor de concurrentie hier lager ligt en de kansen voor voice search hier voor het oprapen liggen.

Naast Google My Business, heeft Bing zijn eigen variant, ‘Bing Places for Business’. Het is sterk aan te raden om je hiervoor aan te melden en je bedrijfsprofiel goed in te richten. Voice search wordt veel gebruikt voor lokale zoekopdrachten om zo producten en services in hun directe omgeving te ontdekken.

  • Apple Siri: meer dan 500 miljoen gebruikers

Siri is afhankelijk van Google voor het grootste deel van de zoekopdrachten, met uitzondering van locatie-gebaseerde resultaten. Wanneer Siri gevraagd wordt om een locatie in de buurt te vinden, dan wordt het antwoord uit Apple Maps gehaald. Net zoals bij Bing en Google, kun je invloed uitoefenen op jouw resultaat. Bij Apple heet dit ‘Apple Maps Connect’ en het is aan te raden om de vermelding toe te voegen en te optimaliseren.

  • Google Assistant: meer dan 1 miljard gebruikers

Het spreekt voor zich, maar Google is nog steeds grootste. Uiteraard worden bij Google alle zoekresultaten uit hun eigen zoekmachine gehaald. Ook hier kun je uitstekend optimaliseren, want Google gebruikt graag de knowledge graphs en andere elementen om ervoor te zorgen dat jij het beste antwoord krijgt.

Het spreekt voor zich, maar Google is nog steeds grootste.

Voice search

wat kan je er precies mee?

Naast het vervullen van zoekopdrachten kan je nog veel meer met deze digitale assistenten. De volgende mogelijkheden kun je benutten door gebruik te maken van een slimme assistent:

  • Het bedienen van apparaten in je huis of op kantoor

Met een smart assistent kun je elektronische apparaten bedienen. Het is dus bijna een persoonlijke butler! Verlichting aan of uit? Geen enkel probleem. De TV aanzetten en naar een bepaalde zender navigeren? Het kan allemaal door je stem te gebruiken.

  • Apps openen en gebruiken

“Hey Google, play Ariana Grande on Spotify!”. Waar je voorheen nog je smartphone gebruikte om te navigeren naar de app en je favoriete nummer te zoeken, hoef je het met een smartspeaker alleen nog maar te zeggen.

Maar ook dingen zoals je wekker instellen, een afspraak in je kalender zetten of het weer voor het aankomende week, doe je gewoon door het simpelweg te vragen.

  • Routines instellen

Wil jij dat je koffie automaat al is opgestart en warm is op het moment dat jij bent opgestaan en dat de verwarming automatisch aanspringt en naar je favoriete temperatuur klimt? Zelfs dat is mogelijk met een smart assistent.

  • Vele andere mogelijkheden

De mogelijkheden voor voice search groeien met de dag. Of je nou een rekenopdracht wil laten uitvoeren door je zoek assistent, je navigatie wil instellen of wil weten hoeveel landen onze planeet heeft, de voice assistenten hebben een antwoord. Maar wat nog wel het meest bijzondere is, is dat…

  • Google afspraken voor jou kan maken!

Bekijk dit filmpje en zie hoe de Google Assistent een menselijke stem nabootst om meerdere afspraken te maken met een telefonist van een bedrijf. Hoe bizar is dat?

Voice search groei

De opkomst van spraak gestuurd zoekgedrag

Als je dacht dat voice search niet interessant genoeg is om rekening mee te houden, dan heb je het mis. Op dit moment groeit het aantal mensen dat toegang heeft tot voice search namelijk sneller dan het aantal smartphones.

Google verkocht meer dan 5.4 miljoen Google Home apparaten in 2018. Amazon verkocht nog eens 4.1 miljoen van de Echo apparaten. Inmiddels zijn er rond de 100 miljoen spraak gestuurde speakers in gebruik.

In 2020 zullen naar verwachting 50 procent van alle zoekopdrachten spraak gebaseerd zijn. De helft! Laat dat eens tot je doordringen.

Voice search is in tegenstelling tot wat je misschien zou denken niet alleen voor de jongere generaties die opgegroeid zijn met smartphones en tablets. Nee, voice search wordt al door 9 procent van de mensen tussen de 55 en 64 jaar oud maken er al gebruik van.

Op dit moment groeit het aantal mensen dat toegang heeft tot voice search namelijk sneller dan het aantal smartphones.

WAAROM VOICE SEARCH NU PAS POPULAIR BEGINT TE RAKEN

Als de mogelijkheid voor voice search al jaren bestaat, waarom is de populariteit dan nu pas aan het toenemen? Het antwoord is simpel: een aantal jaren geleden was voice search nog inferieur.

Om ervoor te zorgen dat voice search gebruikt wordt door de meerderheid, moet de technologie feilloos werken. Door machine learning technologie te gebruiken, hebben de aanbieders van spraak gestuurde zoekopdrachten de afgelopen jaren hard gewerkt om de accuraatheid van zoekopdrachten te vergroten.

Voice search smart assistants percentage antwoorden en betrouwbaarheid
Voice search smart assistants percentage antwoorden en betrouwbaarheid

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voice search verandert niet alleen zoekgedrag, maar ook consumentengedrag

Voice search maakt niet alleen zoeken eenvoudiger, ook het kopen van producten is erg eenvoudig. 62 procent van de mensen die regelmatig gebruik maken van spraak-geactiveerde speakers, zijn geneigd om een product te kopen via hun apparaat.

58 procent van deze personen houden hun boodschappenlijst bij via hun apparaat. Het is dan ook geen verrassing dat boodschappen voor 20 procent van de omzet uit spraak-geactiveerde apparaten zorgen.

De uitgaven van consumenten via spraak assistenten zal naar verwachting toenemen naar 18 procent in 2022. Bereid jezelf dus voor door goed in te spelen op de spraak gestuurde zoekopdrachten en optimaliseer nu al om de concurrentie voor te zijn!

Zoekmachine optimalisatie voor Voice search

Door jezelf sterk in de markt te zetten op het gebied van Voice search, geef je jouw concurrenten geen kans en kun je jouw positie in de markt verbeteren. Zoals onlangs aangekondigd, zal de nieuwe Google BERT-update ook meer prioriteit geven aan voice search.

Maar hoe pak je dit aan? Wij geven je wat handvatten:

  • Schrijf content op een natuurlijke, conversationele manier
  • Richt je minder op zoekwoorden
  • Focus je meer op semantische zoekopdrachten, zoals “wat is een semantische zoekopdracht?”
  • Hou rekening met de intentie van de spraakopdracht van gebruikers
  • Biedt een antwoord in een context
  • Gebruik long-tail zoekwoorden en termen
  • Probeer zo beknopt mogelijk te zijn
  • Integreer structured data in je webpagina’s om zoekmachines te helpen
  • Werk met de SPEAKABLE property in schema.org om identificatie toe te voegen voor secties die geschikt zijn voor audio door middel van spraak-naar-tekst technologie.

Featured snippets zijn ook voor voice search essentieel

Wil jij het maken in voice search en je concurrenten een stapje voor zijn? Dan is het belangrijk dat je in featured snippets terecht komt. Dit zijn de antwoorden die je vaak boven de zoekresultaten ziet, daarom worden ze ook wel positie ‘0’ genoemd.

Google Voice Search zinnen optimaliseren voor hogere positie in google
Google Voice Search zinnen optimaliseren voor hogere positie in google

Door een concreet antwoord te bieden op vragen, kun jij hier ook terecht komen. Uiteraard kan er maar één de beste zijn. Momenteel maakt nog lang niet iedereen gebruik van de mogelijkheid om hier zichtbaar te zijn. Des te meer reden om er nu in te investeren, want onder andere Google gebruiken deze antwoorden ook als voice search resultaten.

Een featured snippet is over het algemeen een “waarom, wat, hoe of wanneer” vraag en kort en krachtig.

Momenteel maakt nog lang niet iedereen gebruik van de mogelijkheid om hier zichtbaar te zijn.

Long-tail zoekwoorden

Wat zijn dat precies?

Gebruik long-tail zoekwoorden, zeiden we. Klinkt interessant, maar wat is dat precies? Simpel gezegd zijn het langere zoektermen. Wat deze zoekwoorden zo interessant maakt, is dat er een hele duidelijke intentie achter zit.

Voor het zoekwoord “wat is de beste powerbank voor in het vliegtuig” krijg je bijvoorbeeld geheel andere resultaten dan voor “wat is de beste powerbank voor kamperen”. Bij het eerste zoekwoord, worden resultaten weergegeven voor powerbanks die zijn toegestaan in het vliegtuig en rekening houden met de limiet. Voor het tweede zoekwoord, zie je meer resultaten rondom powerbanks met zonnepanelen. Met de komst van voice search, ontstaan er steeds meer zoekopdrachten van zeven woorden of meer.

Lokale zoekopdrachten steeds belangrijker

Mobiele spraakopdrachten zijn 3x zoveel lokaal gebaseerd dan tekst zoekopdrachten. De twee meest voorkomende manieren waarop voice search wordt ingezet zijn het bellen van iemand en vragen naar de weg.

Zeker voor bedrijven zoals winkels, restaurants of hotels die lokaal opereren presenteert dit dus een mooie kans om goed zichtbaar te zijn. Door onder andere je Google My Business goed in te richten, kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijf goed zichtbaar is wanneer iemand naar een bedrijf zoals de jouwe zoekt.

ZET EEN GOOGLE ACTION OP

Met een Google Action help je gebruikers om dingen gedaan te krijgen met hun stem.  Er zijn twee verschillende manieren om hier op in te spelen:

Expliciete aanroep

Bij een expliciete aanroep is iemand al bekend met de naam van Google action. In dit geval zegt de persoon bijvoorbeeld: ‘Hey Google, praat met Netflix’. Vervolgens kan je vragen stellen zoals:

  • Wat zijn momenteel de meest populaire series?
  • Wat kost een maandabonnement?
  • Met hoeveel mensen kan ik mijn abonnement delen?
  • Impliciete aanroep

Met een impliciete aanroep kun je in contact komen met klanten die nog niet bekend zijn met je Google Action. Stel bijvoorbeeld dat iemand zegt “Wat moet ik weten over voice search?”, dan kan jouw antwoord als resultaat worden aangeboden.

Profiteer ook van voice search

Voice search zal zoekmachine optimalisatie transformeren. We zullen echt niet binnen één dag afstappen van het typen van zoekopdrachten, maar zoals je kunt zien zijn de veranderingen nu al aanzienlijk.

De komende jaren zal voice search technologie blijven verbeteren, wat het gemak van deze diensten enorm zal verhogen. Hierdoor zal het gebruik ervan verder toenemen. Speel nu in op de trend en profiteer van de kansen die deze technologie met zich meebrengt!

Je zichtbaarheid in Google vergroten met SEO?

Het kan lastig zijn om zichtbaar te zijn in de Google zoekresultaten. Gelukkig staan onze SEO-specialisten klaar om je daarbij te helpen.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X