WAT IS STRUCTURED DATA EN WAT KAN JE ERMEE?

DOOR PAULIEN TAK

Je hebt misschien wel eens gehoord van structured data. Maar weet je ook wat het is en wat je ermee kan? In dit artikel vertellen wij je precies hoe je door middel van structured data beter en vaker zichtbaarder bent in Google en wat het met SEO te maken heeft.

Structured data, wat is dat nou?

Structured data is een gestandaardiseerde indeling voor het verschaffen van informatie over een webpagina en het classificeren van de pagina inhoud. Structured data is gecodeerd met markeringen, ook wel markups genoemd, op de webpagina waarop de informatie van toepassing is.

Help jij Google door de aanwezige data aan te leveren volgens de structured data standaarden? Dan maakt dit het voor hen makkelijker om de context van webpagina’s en de aangeboden content te begrijpen. Het gevolg? Kans op relevantere zoekresultaten voor gebruikers.

Met structured data maak je de content begrijpelijk voor zoekmachines door de content te markeren met een stukje code. Met deze markups kan je dus aangeven dat iets een adres, telefoonnummer, ingrediënt of review is bijvoorbeeld, maar je kan ook onderlinge relaties aangeven. Met deze code wordt de context voor zoekmachines gedefinieerd en de samenhang tussen webpagina’s en de aangeboden producten en content kenbaar gemaakt.

"Met structured data maak je de content begrijpelijk voor zoekmachines door de inhoud te markeren met een stukje code."

Maar wat heb ik dan aan structured data?

Zoekmachines willen zo goed mogelijk antwoord geven op de vraag van de gebruiker. Google wil dus precies weten waar jouw content over gaat. Door gebruik van structured data help je de zoekmachine hierbij. Dankzij deze gegevens kunnen de algoritmes van de zoekmachines namelijk makkelijker en sneller de content op waarde schatten. Het voordeel hiervan is dat jouw content beter gerangschikt wordt en er relevantere zoekresultaten behaald kunnen worden voor de gebruiker. 

Daarnaast zorgt structured data ervoor dat je snippet in Google groter wordt. Hierdoor val je meer op en is er kans op meer klikken. Een hogere CTR (click trough rate), kan uiteindelijk weer zorgen voor een hogere positie in Google. 

Wat moet ik precies markeren?

Je kan nu niet zomaar alle informatie op je webpagina gaan markeren. Google geeft vooral de voorkeur aan informatie die echt nuttig is voor de gebruiker. De meest voorkomende markups zijn:

  • Artikelen en nieuwsartikelen
  • Evenementen
  • Reviews
  • Recepten
  • Lokale bedrijven
  • Producten en aanbiedingen
  • Recensies

Hoe wordt de structured data weergeven?

Structured data kan op verschillende manieren weergegeven worden bij de zoekresultaten. Meestal komt dit in de vorm van Rich Snippets, Rich Cards of een Knowledge Graph.

Rich Snippets

Bij de eerder genoemde categorieën worden vaak Rich Snippets getoond in de zoekresultaten. Rich Snippets zijn zoekresultaten in zoekmachines die meer informatie bieden dan andere zoekresultaten, doordat de pagina is gecodeerd met structured data. In de zoekresultaten zijn dus bepaalde onderdelen van die pagina direct uitgelicht, soms zelfs visueel.

Er zijn verschillende soorten Rich Snippets. Bij recepten zie je vaak meteen de bereidingstijd en de hoeveelheid calorieën. Maar je kan ook je reviews weergeven in sterren of bijvoorbeeld prijzen weergeven bij een product. Andere Rich Snippets zijn; je breadcrumb navigatie markeren of de verschillende data van een evenement weergeven.

Structured data kan op verschillende manieren weergegeven worden bij de zoekresultaten.

Rich Cards

Naast Rich Snippets zijn er ook Rich Cards. Deze zijn in principe hetzelfde als Rich Snippets maar de zoekresultaten worden nog groter en visueler weergeven. Rich Cards zijn vooral geïntroduceerd voor mobiel gebruik.  De cards bieden meer interactie. Zo krijg je bijvoorbeeld een carrousel te zien als je zoekt naar een bepaald recept en kan dan door de verschillende recepten swipen.

Knowledge Graph

Een knowledge graph is een infobox aan de rechterkant van de zoekresultaten. De informatie in dit vak verzamelt Google uit allerlei verschillende bronnen. Zoek je op Michael Jackson in Google, dan zie je afbeeldingen van de zanger van verschillende websites, algemene informatie van Wikipedia, kan je doorklikken naar YouTube, Spotify en Deezer en zie je een overzicht van zijn beste nummers.

Google My Business

Soms zie je ook zo’n soort knowledge graph bij bedrijven. In de het vak staat dan Google Maps, foto’s van het bedrijf, het adres en telefoonnummer en de openingstijden bijvoorbeeld. Om dit voor jouw bedrijf te realiseren, kan je je het beste aanmelden bij Google My Business. Dit is ook erg handig als je meerdere vestigingen hebt.

Met de markups in My Business maak je de zoekmachine duidelijk wat de belangrijkste informatie is van de lokale vestiging. Je maakt voor iedere vestiging een pagina waarop informatie staat die uniek is voor de locatie. Denk hierbij aan adresgegevens, openingstijden, telefoonnummers etc. Door deze gegevens te markeren is het voor zoekmachines meteen duidelijk om welke inhoud het gaat.

Te technisch? Schakel dan hulp in van professionals.

En hoe implementeer ik structured data dan?

Nu je weet wat structured data is, kan je het gaan toepassen. Er zijn drie formaten om content te markeren zodat er structured data ontstaat: JSON-LD, Microdata en RDFa. Het grootste verschil tussen de drie is dat Microdata en RDFa, HTML content markeert, terwijl je met JSON-LD in Javascript werkt. Deze laatste wordt door Google zelf geadviseerd. Je kan hiermee zelf aan de slag en Google vertelt je dan ook precies hoe dit werkt. Daarnaast heeft Google ook een handige tool om te testen of je structured data werkt.

Ook met het webmasterprogramma Data Highlighter van Search Console, kan je structured data markeren. Je kan hier gegevensvelden eenvoudig taggen. 

Te technisch? Schakel dan hulp in van professionals. Wij hebben toevallig hele handige jongens in huis, die dit graag voor je toepassen.  

Hup, aan de slag

Jij wil toch ook meer resultaten halen en een meer opvallende weergave in de zoekresultaten? Hoewel structured data geen directe rankingsfactor is van Google, worden je zoekresultaten sowieso prominenter en visueler weergegeven. Hierdoor valt je zoekresultaat meer op, wat zorgt voor een hogere CTR (click through ratio). Wij zeggen, hup aan de slag ermee.

Geen tijd of liever doen waar je goed in bent? Wij helpen je graag verder.

OOK ONLINE EEN GOEIE ZAAK NEERZETTEN?