fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Micro-influencers: Hoe kleiner de influencer, hoe groter de resultaten

  • Published: 30/07/2019
  • Latest update: 06/01/2023

Wil je ook een inspirerend persoon op social media aan jouw merk koppelen? Dat kan! Ook als je geen budget hebt voor mega-influencers, zoals Anna Nooshin, Enzol Knol of Monica Geuze, kan je nog steeds meedoen met de influencers trend. Micro-influencers staan namelijk te trappelen om met jouw bedrijf samen te werken. Waarom jij dat moet doen? En waar vind je die micro-influencers? Wij vertellen het je.

WAT ZIJN INFLUENCERS EIGENLIJK?

Eh influencers, wat zijn dat eigenlijk? Influencers zijn mensen die een bovengemiddelde invloed hebben op het (koop)gedrag van andere consumenten. Deze individuen beschikken over een gevoelde autoriteit, kennis of positie ten aanzien van andere personen. Vaak worden mensen met meer dan 50.000 volgers als influencers gezien.

Influencer-marketing speelt zich met name af op social media. Hier worden berichten gepost door de influencers die bepaalde merken of producten aanprijzen. Vaak krijgen influencers de producten gratis opgestuurd of mogen ze aan een activiteit van een merk meedoen. In ruil daarvoor moeten ze dus het product of de activiteit promoten aan hun volgers op hun social mediakanalen.

Maar dat kost dan toch niks? Jawel, want de mega-influencers (dit betekent meer dan 100.000 volgers) verdienen echt hun brood met influencing. Dus naast het product vragen zij ook een som geld voor de promotie hiervan. En dat is best logisch, want de grote namen in influencing-land hebben een enorm bereik.

Neem blogger Anna Nooshin, goed voor 878.000 volgers of de nummer één van Nederland, vlogger Enzo Knol met 1,5 miljoen volgers. 1,5 miljoen, dat is bijna tien procent van de Nederlandse bevolking. Met zo’n groot bereik heb je best wat invloed natuurlijk en dat is dan ook best wel leuk voor merken die zoveel mogelijk mensen willen treffen. Maar een heel groot bereik betekent niet altijd dat je ook de juiste mensen bereikt. Dus richt jouw bedrijf zich op een specifieke niche of heb je een beperkt budget? Dan kan je je beter verdiepen in de micro-influencers.

Micro-influencers hebben meer authenticiteit en zijn budgetvriendelijk

MAAR WAT IS EEN MICRO-INFLUENCER DAN PRECIES?

Oke, micro-influencers dus. Maar wie zijn dat dan precies? Een micro-influencer is iemand die invloed heeft in een bepaalde niche en daarom een specifieke doelgroep kan bereiken. Kenmerkend is dat ze vaak dezelfde soort volgers hebben met dezelfde specifieke interesses. De micro-influencer heeft tussen de 5.000 en 25.000 volgers, een stuk minder dan de gemiddelde influencer, maar bij micro-influencing draait het niet zozeer om bereik. Juist om engagement.

WAAROM MOET IK SAMENWERKEN MET EEN MICRO-INFLUENCER?

Er zijn vier redenen waarom het interessant is voor jouw merk om samen te werken met een micro-influencer:

1. Micro-influencers hebben meer authenticiteit
De micro-influencers staan dichtbij hun doelgroep omdat ze een kleinere fanbase hebben. De posts van de ‘micro’s’ voelen echt aan. En doordat ze nog niet gebombardeerd zijn door gesponsorde producten nemen zij de samenwerkingen vaak erg serieus. Anders verliezen ze authenticiteit  en daarmee volgers.

2. De engagement van micro-influencers is hoger
Engagement daar draait het allemaal om natuurlijk. De betrokkenheid tussen volgers en micro-influencers is vaak erg hoog, doordat ze zich met elkaar kunnen identificeren. Instagram accounts met minder dan 1000 volgers, hebben gemiddeld 8% likes en 0,5% comments. Accounts met 10 miljoen volgers, hebben gemiddeld  1,6% likes en 0,04% comments. Lijkt mij duidelijk toch?

3. Micro-influencers doen meer voor jouw merk
De micro-influencers zijn nog klein op Instagram en zijn vaak superblij dat je überhaupt met ze wil samenwerken. Als jij de juiste tips, aandacht en/of producten geeft, doen ze daar vaak heel veel voor terug. Ze zullen veel aandacht besteden om een zo goed mogelijke post te bedenken. De micro-influencers zijn vaak zelf oprecht enthousiast over je merk of product, waardoor het effect op hun volgers groter is.

4. Micro-influencers zijn budgetvriendelijk
Micro-influencers passen bij elk budget. Soms zijn de micro-influencers zelfs bereid om alleen in ruil voor een product of dienst hun ervaring te delen met hun volgers. Dit komt omdat een samenwerking de micro-influencer ook helpt groeien. Het is een win-win situatie. Ga hier overigens niet zomaar van uit. Een micro-influencer maakt natuurlijk reclame voor jou en voor niets gaat de zon op.

Paulien Tak Social media marketeer & content creator

"Ga op zoek naar de ideale ambassadeur voor jouw bedrijf en investeer tijd in je relatie met de influencer"

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maar waar vind ik een micro-influencer?

Micro-influencers zijn op twee manieren te vinden: via de sociale kanalen of via een influencersplatform.

Als je zelf op zoek gaat, moet je echt de community in duiken. Zoek naar jouw merk op Instagram, op toepasselijke hashtags en ga interessante mensen volgen. Heb je iemand gevonden die je wilt koppelen aan jouw merk? Stuur dan gewoon een persoonlijk bericht met duidelijk jouw intenties.

Zelf zoeken te veel werk? Zet dan een tool in die je hierbij kan helpen. Influencerplatformen zoals Join en Influentials hebben duizenden (micro)influencers in hun bestand staan.

Micro-influencers inzetten, zo doe je dat

1. Milieudefensie 
Milieudefensie begint een offensief tegen palmolieplantages, want deze zijn slecht voor het regenwoud. Ze hebben als doel, online zichtbaarheid. Om dit doel te behalen beginnen ze een samenwerking met tien micro-influencers, die zich bezighouden met duurzaamheid. De influencers delen hun oprechte mening en reactie over het onderwerp op hun Instagram Stories. Dit zorgt niet alleen voor online zichtbaarheid, maar ook nog eens voor zevenhonderd ingevulde petities tegen palmolie.

2. Het Stedelijk Museum
Het Stedelijk Museum in Amsterdam bedacht een fotowedstrijd om een tentoonstelling van Ed van der Elsken te promoten. Het museum zette drie bekende fotografen in en werkte samen met zes micro-influencers. De eerste groep had een groot bereik, maar weinig interactie. De micro-influencers zorgden voor meer dan duizend inzendingen voor de wedstrijd.

En nu jij!

Ga jij micro-influencers inzetten voor jouw merk? Wij zeggen doen. Maar check natuurlijk eerst wel even of dit bij jou doelgroep past. Jouw (potentiele) klanten moeten natuurlijk wel influencers volgen en te vinden zijn op de sociale kanalen.

Is dit het geval? Ga dan op zoek naar de ideale ambassadeur voor jouw bedrijf en investeer tijd in je relatie met de influencer. Bedenk vooraf een aantal doelstellingen die je wilt behalen en maak een duidelijke opdracht of briefing voor de influencer.

Hulp nodig met je social media?

Wil je graag hulp met je social media? Neem dan nu contact met ons op en dan helpen wij je graag verder!

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X