fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Hashtaggen maar!

  • Published: 08/08/2019
  • Latest update: 06/01/2023

Je kent ze wel #love, #instafood en #happy. Het zijn de meest gebruikte hashtags van Instagram. Maar wist je dat deze trefwoorden eigenlijk het leven ingeroepen werden toen Twitter werd geïntroduceerd? Het platform kwam met hashtags om berichten te categoriseren en om je post in één woord samen te vatten. Inmiddels is de hashtag helemaal ingeburgerd en gebruiken ook andere platformen, zoals Facebook, Pinterest en Instagram de methode. 

WAT ZIJN HASHTAGS?

Hashtags zijn woorden die je met een hekje, ook wel kardinaalteken genoemd (#), onderaan een bericht zet. De woorden omschrijven jouw post en kunnen daardoor gecategoriseerd worden. Door hashtags geef je eigenlijk onderwerpen aan je bericht, waardoor (potentiële) volgers jouw bericht makkelijker kunnen vinden. Zoeken ze op een van jouw trefwoorden, dan komt jouw post omhoog.  Bij sommige platformen kunnen gebruikers hashtags volgen, hierdoor zien zij alle berichten in hun feed met de gekozen onderwerpen.

Hashtags kunnen er dus voor zorgen dat mensen jouw kunnen vinden in de overload aan berichten op sociale media. Een goed gebruik van hashtags kan daardoor bijdragen aan succes.

Paulien Tak Social media marketeer & content creator

"Er zijn een aantal handige tools om je te helpen bij het vinden van de juiste hashtags."

HOE VIND JE DE BESTE HASHTAGS?

Hashtags zijn dus van groot belang voor de vindbaarheid van jouw berichten op sociale media. Maar hoe vind je nou de beste trefwoorden voor jouw posts? Op die vraag is eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. De tags moeten vooral passen bij jouw bericht en worden gezocht door jouw doelgroep. Belangrijk is dat je trefwoord kort en duidelijk is, zonder spelfouten. Je doet er goed aan om af te kijken bij jouw concurrenten. Welke hashtags gebruiken zij?

Bij Instagram kan je ook zien hoeveel berichten er al zijn gepost met een bepaalde hashtag. Als je #travel intypt, zie je dat er meer dan 430 miljoen berichten met deze tag zijn gepost. Het is dus een superpopulair trefwoord, maar daardoor heb je ook veel concurrentie. Soms is het beter om een woord te kiezen die wat minder populair is. Hierdoor heb je kans dat je sneller gevonden wordt. #travelguide heeft maar 3,4 miljoen berichten en #travelwithlove maar 180 duizend.

Bij Twitter werkt dit weer anders. Hier is het wél slim om hashtags te gebruiken die bijvoorbeeld trending topic zijn.

Handige tools

Er zijn een aantal handige tools om je te helpen bij het vinden van de juiste hashtags. Op Display Purposes type je een aantal kernwoorden in en de tool geeft jouw allemaal varianten van hashtags die je kan gebruiken. Je kan deze tags kopiëren en plakken onder jouw bericht.

Ook de tool hashtagify.me helpt jouw bij het vinden van goede hashtags. De tool is gericht op Twitter, maar een aantal suggesties zou je ook voor andere platformen kunnen gebruiken. Je typt weer een kernwoord in en de tool geeft jouw inzichten in het woord, zoals de populariteit van het woord, is het trending of niet en de tool komt met gerelateerde kernwoorden. Hashtagify.me geeft ook aan welke accounts de hashtag het meeste gebruiken. Bij #travel is dit bijvoorbeeld Lonely Planet.

Andere tools zijn:

 

Het blijkt uit onderzoek dat berichten met meer dan elf hashtags het hoogste scoren

HOE GEBRUIK JE DE HASHTAGS?

Hoe je de hashtags het beste gebruikt hangt af van het platform. Wat voor het ene kanaal werkt, werkt niet per se voor het andere kanaal. Hieronder een uitleg per platform.

Instagram

Bij Instagram plaats je voor het beste resultaat veel hashtags. Hoe meer trefwoorden jij gebruikt hoe meer kansen dat iemand jou vindt. Maar let op dat het wel relevant blijft. Bij Instagram is dertig het maximale aantal tags. Het blijkt uit onderzoek dat berichten met meer dan elf hashtags het hoogste scoren. Het kan er soms een beetje onoverzichtelijk uitzien om zoveel hashtags onder jouw bericht te plaatsen. Om dit te voorkomen, plaats je drie witregels tussen jouw post en je tags.

Bij Instagram kan je ook klikbare trefwoorden toevoegen aan je bio. Je geeft bijvoorbeeld aan wie je bent en wat je doet. Maar je kan ook een merkhashtag maken, zoals #goeiezaak bijvoorbeeld. Hiermee moedig je klanten aan jouw trefwoord te gebruiken als zij iets posten over jouw merk. Ohja! Vergeet niet om ook hashtags te gebruiken in je stories.

Handig om te weten, de meeste berichten worden geplaatst op donderdag, maar het meest effectief is posten op zondag. Ook juist na werktijd en in het weekend krijgen berichten meer interactie.

Twitter

Op Twitter krijgen tweets met hashtags twee keer meer betrokkenheid dan tweets zonder hashtags. Bij dit platform blijkt dat veel trefwoorden niet altijd beter werken. Berichten met één of twee onderwerpen hebben 21 procent meer engagement dan berichten met drie of meer onderwerpen. Bij tweets met meer dan twee hashtags daalt de betrokkenheid zelfs met zeventien procent.

Interessant feitje, de betrokkenheid voor merken op Twitter ligt in het weekend zeventien procent hoger dan op andere dagen. Toch is wordt slechts negentien procent van de merkposts op zaterdag en zondag geplaatst. Ook berichten waarin om een retweet wordt gevraagd worden 23 keer vaker geretweet dan berichten waarin dit niet wordt gevraagd. Spel wel het woord voluit en gebruik dus geen afkorting zoals ‘RT’.

Facebook

Bij Facebook zijn de hashtags een stuk minder relevant. Het gebruik van de tags is nooit helemaal doorgebroken op dit platform. Dit komt omdat op Facebook niet alles openbaar is. Als je bij Facebook zoekt op trefwoorden zie je alleen de berichten van vrienden en openbare profielen met dat kernwoord. Het schijnt zelfs zo te zijn, dat berichten zonder hashtags het beter doen dan berichten mét hashtags.

YouTube

Wist je dat YouTube ook gebruik maakt van hashtags? Het werkt hetzelfde als op de andere platformen. Gebruikers kunnen hierdoor makkelijk video’s in hetzelfde genre vinden. Als je een video upload kan je de tags toevoegen aan je titel of je beschrijving. YouTube toont de eerste drie trefwoorden uit je beschrijving bovenaan de video of gewoon de hashtags in jouw titel.

Gebruik bij YouTube nooit meer dan vijftien hashtags, zij zien meer hashtags als spam. Gebruik ook alleen relevante trefwoorden en check even de community richtlijnen. Als je te veel tags of irrelevante woorden toevoegt verwijdert YouTube soms jouw video.

LinkedIn

Bij LinkedIn zijn de hashtags inmiddels ook ingeburgerd. Was het eerst nog not done om berichten te taggen op dit platform, is het nu bijna onmisbaar. Als je een bericht post op LinkedIn staat links onderin een knop ‘hashtag toevoegen’, maar je kan ook zelf gewoon het hekje typen. Het is wel handig om een openbaar profiel te hebben als je gaat taggen, anders kunnen alleen mensen uit jouw eigen netwerk jouw berichten vinden.

Bij LinkedIn zijn de hashtags het belangrijkste in je status updates. Gebruik maximaal zo’n drie tot vijf hashtags en plaats een witregel tussen jouw bericht en de trefwoorden in. Wil je een artikel delen op het platform? Dan voeg je hashtags toe onderaan je artikel. Deze worden niet klikbaar, maar je kan er wel op gevonden worden.

Bij LinkedIn kan je ook hashtags toevoegen aan je profiel. Mensen kunnen namelijk zoeken op trefwoorden en dan kiezen voor personen. Zo kan jij naar boven komen bij een bepaald woord. Bij een bedrijfspagina kan je maximaal drie hashtags koppelen aan je account. Deze hashtags staan rechts op je pagina onder ‘Community’s’.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gebruik geen leestekens, spaties of te lange zinnen voor een hashtag

WAT MOET JE NIET DOEN?

  • Gebruik geen leestekens en geen spaties, dan werkt de hashtag niet
  • #tag #niet #ieder #woord #in #je #beschrijving
  • Plaats de hashtags niet in een comment onder je bericht, maar gewoon in het bericht zelf
  • Kopieer niet altijd dezelfde hashtags, maar varieer een beetje
  • Gebruik geen spam, zoals #follow4follow en #likeforlike
  • Gebruik geen irrelevante hashtags. Dus geen #bikinibabe onder een marketingpost
  • Gebruik geen moeilijke woorden of jargon

 

Branding hashtags

Een branded hashtag is een woord uniek voor jouw bedrijf. In de meeste gevallen is dit gewoon je bedrijfsnaam, maar het kan ook je slogan zijn of de naam van een bepaald product. In sommige gevallen is heeft het niks te maken met je merknaam, maar alles met je merkidentiteit. Een voorbeeld hiervan is Herschel’s #welltravelled. Met deze hashtag probeert het tassenmerk volgers aan te sporen om foto’s te uploaden van hun avonturen op reis.

Een goede brandhashtag is kort en simpel en makkelijk te spellen voor volgers, zodat ze het makkelijk kunnen onthouden. Gebruik bestaande woorden, maar wees niet bang voor een beetje creativiteit. De beste hashtags zijn óf grappig óf slim bedacht, of beide natuurlijk. Bedenk ook een trefwoord die uniek genoeg is, zodat hij niet verdwijnt tussen alle populaire hashtags. Daarnaast wil je niet concurreren met een ander merk om hetzelfde woord.

Op zoek naar de allerbeste hashtags?

Onze social specialist en andere online marketeers staan voor je klaar om je te helpen met de allerbeste hashtags en al je andere social media vragen. Neem contact met ons op!

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X