fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Google Shopping Showcase advertenties, moet je hier iets mee?

  • Published: 17/11/2020
  • Latest update: 06/01/2023

⊗ Google heeft bekendgemaakt vanaf 1 april 2021 (geen grap) te stoppen met Shopping-showcaseadvertenties. Dat betekent dat deze daarna niet meer te zien zullen zijn. De prestaties van de verwijderde advertenties blijven wel beschikbaar ter inzage.

In onze rubriek “moet je hier iets mee?” behandelen we iedere maand een online marketing trend, tool of feature en vertellen we jou of je hier iets mee moet doen, of dat je dit aan je voorbij kan laten gaan. Deze week in “moet je hier iets mee?” Google Shopping Showcase advertenties.

Lees verder als je…

  • een webshop hebt
  • producten uit je webshop op een andere manier onder de aandacht wilt brengen
  • webshop duidelijke categorieën aanbiedt om te presenteren
Voordelen
  • Je wordt vertoond bij algemenere zoektermen met een relevante collectie en bereikt mensen eerder in de customer journey
  • Visueel aantrekkelijke advertenties met overkoepelende lifestyle afbeeldingen.
  • Meer ruimte/aandacht claimen met een grotere afbeelding.
  • Meer inzicht in betrokkenheid
  • Optie om langere titels/beschrijvingen toe te voegen aan producten
Nadelen
  • Opzetten kost iets meer tijd dan een reguliere shopping campagne.
  • Bijna niet zichtbaar op desktop.
  • Minder biedstrategie opties; alleen gericht op engagement (CPE).

Wat is een Shopping Showcase-advertentie?

Iedereen kent wel de standaard Shopping-advertenties die je bovenaan de zoekresultaten tegenkomt als je op zoek bent naar een product. Bij deze advertenties krijg je een specifiek product te zien met de prijs op de webshop eronder. Maar Google heeft nu ook een andere optie voor het vertonen van je producten. Er kan bij het opzetten van je campagne namelijk worden gekozen voor een Showcase-advertentie.

De naam zegt het al een beetje; deze advertentie ‘showcaset’ je producten. Bij deze vorm van de shopping ad, wordt er namelijk niet één product vertoond, maar krijg je een kleine collectie te zien van artikelen. Ook gebruikt deze versie een algemene/lifestyle afbeelding die de rest van de artikelen overkoepelt en zo tot één geheel maakt.

Zodra een potentiële klant op de advertentie klikt, wordt deze niet doorgestuurd naar een specifieke productpagina, maar naar een uitgeklapt menu, waar jouw catalogus van relevante producten wordt tentoongesteld. Hier kunnen ze dan doorheen scrollen om de producten te bekijken. Zien ze iets dat hun bevalt? Dan kunnen ze op het product klikken en dat stuurt ze door naar datzelfde product in de website.

Eigenlijk is het vrij vergelijkbaar met een Facebook Collectie advertentie. Ook daarbij zie je een paar producten en klapt er bij het klikken een nieuw scherm uit met het gekozen assortiment.

Wat is een Shopping Showcase-advertentie?
Wat is een Shopping Showcase-advertentie?

Wanneer wordt deze advertentie vertoond?

Hoewel de reguliere shopping campagne voornamelijk bij specifiekere zoektermen wordt vertoond, krijg je de Showcase advertenties te zien zodra er een bredere zoekterm wordt gebruikt. Dus bijvoorbeeld: rugzakken, spiegels, kerstdecoratie of zomerjurken. Deze doelgroep weet nog niet precies waar ze naar zoekt, maar is wel alvast aan het oriënteren. Als dit het geval is, wil je ze daarom ook een breder aanbod laten zien van producten die bij die zoekopdracht horen.

Eigenlijk kan de showcase variant worden gezien als een branded campagne. Mensen zoeken heel breed en komen zo jouw merk tegen. Je bereikt mensen in de top van de klantreis.

Of je advertentie vertoond wordt, heeft onder andere te maken met het aantal concurrenten binnen dezelfde branche producten, die gebruik maken van een showcase advertentie. Als je een showcase advertentie hebt aangemaakt op een categorie en slechts drie concurrenten doen dit ook, zal de advertentie helaas niet vertoond worden. Google wil de rij van het shopping aanbod kunnen vullen met dezelfde soort advertenties.

Desktop vs mobiel

Hoewel de Showcase advertentie zowel op desktop als mobiel zichtbaar is, is in de praktijk te zien dat hij een stuk vaker op mobiel wordt vertoond. Google zelf laat ook enkel voorbeelden van mobiel zien bij de supportartikelen over deze manier van op shopping adverteren. Houd er dus rekening mee dat er op desktop een stuk minder vertoningen zullen worden gemeten.

Uiteraard hoeft dit geen ramp te zijn, aangezien de meeste mensen tegenwoordig via hun smartphone oriënteren en ook hun aankopen doen. Vooral in mode en retail is dit terug te zien.

google showcase data Desktop vs mobiel
google showcase data Desktop vs mobiel

Blijf op de hoogte van Google Shopping

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Betalen voor engagement

Bij een reguliere shopping advertentie betaal je als een gebruiker op een van je artikelen klikt. Bij een showcase advertentie gaat het echter om het engagement. Je betaalt vanuit de biedstrategie Cost per Engagement (CPE).

Google spreekt van engagement op het moment dat een gebruiker 10 seconden naar je producten kijkt. Of wanneer ze bij het scrollen door je assortiment op een link naar een product klikken.

Doet een gebruiker dit niet? Dan betaal je niks. De klik op de advertentie om je producten uit te vouwen is dus helemaal gratis!

Let er wel op dat de Showcase advertenties geen vervanging zijn voor de productadvertenties. Het is een uitbreiding op de productadvertenties die er al zijn. Zoals eerder aangegeven, is het namelijk een trigger op bredere zoektermen dan bij de reguliere shopping.

Hoe zet je de campagne op

Enthousiast geworden door de mogelijkheden? In slechts enkele stappen kun je deze campagne opzetten. Let er wel op dat je een Shopping campagne maakt op basis van een Product Feed. Deze moet dus al zijn ingediend en goedgekeurd bij het Google Merchant Center.

  1. Maak een nieuwe Shopping campagne aan, of bewerk een al bestaande. Het kiezen van de Showcase advertentie doe je op advertentiegroep niveau. Hier kan je de keuze maken tussen een productadvertentie of een showcase advertentie. Hier kan je ook de biedstrategie op basis van CPE instellen.
  2. Kies welke producten in de Showcase advertentie vertoond moeten worden. Je kunt de producten uit je feed filteren op onder andere: naam, merk of type. Heb je zelf aangepaste labels gemaakt? Dan kan je bijvoorbeeld ook filteren op kortingen of bepaalde collecties. Zorg ervoor dat er minimaal zes producten zijn geselecteerd. Meer is uiteraard beter.
  3. Maak nu de advertentie zelf. Hierbij dient er een afbeelding, kop, link en beschrijving ingevuld te worden. Kies een afbeelding die representatief is voor de producten die in de collectie worden vertoond.

Ik wil hier iets mee

Wil je liever bezig zijn met andere aspecten van je bedrijf en zoekmachine advertenties overlaten aan de specialisten? Onze toppers staan natuurlijk voor jou klaar. Voor Google Shopping en al jouw andere vragen over de zoekmachine kan je bij ons terecht.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X