fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

De designtrends van 2021

  • Published: 14/01/2021
  • Latest update: 06/01/2023

Kleur is uitermate belangrijk in webdesign. Als designer moet je namelijk voor elk project, van webdesign tot logo ontwerp, de juiste kleurenbalans vinden.

Deze ontwikkelingen zien we absoluut terug in de designtrends voor komend jaar. In de voorgaande jaren was niks te gek en waren designs zo kleurrijk en opvallend mogelijk. Dit jaar gaan we juist back to basic. We gaan terug de natuur in, oude fonts herleven en kleurgebruik wordt vriendelijker. Het gebruik van illustraties, 3D design en Dark Mode blijven ook in 2021 aanhoudende trends.

Meer rust in kleurgebruik

Dark mode

We besteden steeds meer tijd achter onze diverse digitale schermen. Om een scherm wit te laten oplichten is relatief veel energie nodig. Een zwart scherm kost dan weer veel minder energie (je scherm is niet voor niks zwart wanneer het uit staat). Zodoende zijn veel apps overgestapt naar een donkere modus om energie te besparen. En het is ook nog eens rustiger voor je ogen.

Steeds meer apparaten maken gebruik van dark mode
In een digitale wereld waarin de kans steeds groter is dat jouw logo, e-mail of website getoond wordt in dark mode, is het verstandig om er rekening mee te houden hoe dit voor jouw bedrijf uit de verf komt.

Steeds meer apparaten maken gebruik van dark mode op verschillende apps
Steeds meer apparaten maken gebruik van dark mode op verschillende apps

Dark mode by design

Naast deze praktische redenen kan er ook vanuit design oogpunt gekozen worden om dark mode te omarmen. Lange tijd was een witte achtergrond de basis voor de meeste websites. Maar met de komst van donkere designs van grote merken als Apple komt daar steeds meer verandering in. De donkere designs geven een moderne, luxe en elegante uitstraling. Kiezen voor een donker kleurenschema zorgt voor meer contrast waardoor andere kleuren of design elementen in een ander licht komen te staan.

Kiezen voor een donker kleurenschema zorgt voor meer contrast waardoor andere kleuren of design elementen in een ander licht komen te staan
Dark mode by design

Monochroom en Duotoon

Paletten met een gelimiteerd kleurgebruik (het gebruik van slechts drie of vier kleuren) zijn niet nieuw, maar we zien ze wel steeds meer. Het heeft een rustige look & feel en compenseert goed tegenover de toename in illustraties en andere graphics. Het gebruik van simpele kleurschema’s werkt prettig voor een designer en het biedt rust voor de bezoeker van de website. Diverse soorten afbeeldingen kunnen omgekleurd worden naar de huisstijl van het merk, waardoor je (vrijwel) elke foto naadloos kan laten aansluiten bij de huisstijl.

gebruik van Monochroom en Duotoon kleuren
gebruik van Monochroom en Duotoon kleuren

Gedempte kleuren

Gedempte kleuren zijn kleuren met een lage verzadiging (lichte kleuren met minder intensiteit). Ze voelen veilig en vertrouwd, soms zelfs nostalgisch. Ze zorgen voor een zachte en natuurlijke uitstraling. Felle neonkleuren waren eerder een trend, met als gevolg dat alles heel schreeuwerig werd. Rustige kleuren zijn hier een gepast antwoord op. Net als dark mode is dit een stuk rustiger voor de ogen.

Gedempte kleuren zijn kleuren met een lage verzadiging (lichte kleuren met minder intensiteit)
Gedempte kleuren zijn kleuren met een lage verzadiging (lichte kleuren met minder intensiteit)

Kleurloos design

De beste creatieve oplossingen ontstaan vaak door slim om te gaan met beperkingen, zoals de gehele afwezigheid van kleur. We komen dit nog niet veel tegen, maar zijn benieuwd naar hoe deze trend zich zal ontwikkelen. In een wereld waarin iedereen probeert op te vallen, kan juist de afwezigheid van kleur een verademing zijn. En juist daardoor valt het op. De afwezigheid van kleur zorgt voor meer focus op inhoud, animatie of andere effecten.

De afwezigheid van kleur zorgt voor meer focus op inhoud, animatie of andere effecten
De beste creatieve oplossingen ontstaan vaak door slim om te gaan met beperkingen, zoals de gehele afwezigheid van kleur

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Typografie: De terugkeer van klassieke fonts

Binnen de wereld van fonts zijn er (grofweg) twee stijlen, schreef en schreefloos, ook wel serif en sans serif. Schreef fonts zijn de langst gebruikte fonts (voor bijvoorbeeld drukpersen) en hebben zodoende een ouderwets karakter. Lange tijd was het voor online uitingen dus gebruikelijk om naar schreefloze fonts te kijken voor een moderne en eigentijdse uitstraling.

De vuistregel leek dan ook: schreef is voor kranten, schreefloos voor websites. Schreef fonts worden behalve als ouderwets ook gezien als klassiek, elegant en vertrouwd. En dat zijn dan wel weer eigenschappen waarmee men zich wil identificeren. Bovendien zijn het vaak fonts met meer karakter en persoonlijkheid.

Schreefloze fonts zijn modern, maar komen wat stijfjes over. Om die reden zien we een opleving van oudere fonts, al dan niet in een nieuw herontworpen jasje om ze te moderniseren.

Schreef fonts zijn wel relatief druk dus het is aan te raden om te combineren met moderne fonts. Zo kunnen nuances aangebracht worden in de uitstraling van tekst. Lange stukken tekst komen nog steeds het beste tot zijn recht in een schreefloos lettertype, dat leest een stuk gemakkelijker.

Lange stukken tekst komen nog steeds het beste tot zijn recht in een schreefloos lettertype, dat leest een stuk gemakkelijker
Schreef fonts zijn wel relatief druk dus het is aan te raden om te combineren met moderne fonts

Design geïnspireerd op de natuur

Kijken naar de natuur voor inspiratie doet de mensheid al eeuwen. Ook in de wereld van webdesign zien we de natuurlijke wereld steeds meer terug. Organische zachte vormen, vloeiende lijnen, rustig en natuurlijk kleurgebruik, we zien hier steeds meer van en de trend past ook perfect bij andere trends, zoals het gedempte kleurgebruik.

De trend heeft dit jaar harder doorgezet dan voorheen. Misschien wel omdat we verlangden naar verre reizen of recent het tuinieren herontdekt hebben. Verder past het natuurlijk ook bij de aanhoudende trend om bewuster bezig te zijn met duurzaamheid.

Organische zachte vormen, vloeiende lijnen, rustig en natuurlijk kleurgebruik, we zien hier steeds meer van en de trend past ook perfect bij andere trends, zoals het gedempte kleurgebruik
Organische zachte vormen, vloeiende lijnen, rustig en natuurlijk kleurgebruik, we zien hier steeds meer van en de trend past ook perfect bij andere trends, zoals het gedempte kleurgebruik

Geometrische vormen

Door minder technische beperkingen kunnen designers vrijer en speelser werken dan ooit. Dat zorgde voor een toename in het aantal vrije ronde vormen in webdesign. Dit jaar zien we een terugkeer naar strakkere vormen en vlakverdelingen, maar dan wel met een meer speelse inslag.

toename in het aantal vrije ronde vormen in webdesign. Dit jaar zien we een terugkeer naar strakkere vormen en vlakverdelingen, maar dan wel met een meer speelse inslag
toename in het aantal vrije ronde vormen in webdesign. Dit jaar zien we een terugkeer naar strakkere vormen en vlakverdelingen, maar dan wel met een meer speelse inslag

3D Design

Tools om 3D-afbeeldingen mee te maken worden steeds toegankelijker. Nieuw is het niet, maar de uitingen worden steeds creatiever en steeds vaker toegepast. Zowel levensechte afbeeldingen als abstracte composities, niets is onmogelijk.

Gezien de toename in geometrische vormen verwachten we ook meer voxel art te zien. Dit lijkt op 2D-pixelart waarbij de vierkante pixels zijn vervangen voor 3D-kubussen. Dit doet denken aan de stijl van videogames als Minecraft. Het is de perfecte mix tussen nieuw, retro, 3D en geometrie.

Typografie staat altijd aan de basis van veel designtrends en ook daar gaan we veel 3D-uitingen in terugzien. Letters die er uitzien alsof je ze kan aanraken en aaien, of die juist van je scherm afspatten.

 

Typografie staat altijd aan de basis van veel designtrends en ook daar gaan we veel 3D-uitingen in terugzien
Tools om 3D-afbeeldingen mee te maken worden steeds toegankelijker

Onscherpte en Ruis

Vlakke blokken met kleur kunnen saai en levenloos worden. Met het toevoegen van wat ruis of een andere textuur krijgen ontwerpen een meer natuurlijke uitstraling en een stukje persoonlijkheid. Het mag allemaal iets menselijker, weg van het gelikte, perfecte plaatje.

De afgelopen jaren zagen we een toename in het gebruik van (vaak felle) kleurverlopen. Nu deze stijl steeds vaker terug te vinden is, zullen designers op zoek gaan naar een manier om meer persoonlijkheid toe te voegen.

Met het toevoegen van wat ruis of een andere textuur krijgen ontwerpen een meer natuurlijke uitstraling en een stukje persoonlijkheid
Met het toevoegen van wat ruis of een andere textuur krijgen ontwerpen een meer natuurlijke uitstraling en een stukje persoonlijkheid
Met het toevoegen van wat ruis of een andere textuur krijgen ontwerpen een meer natuurlijke uitstraling en een stukje persoonlijkheid
Met het toevoegen van wat ruis of een andere textuur krijgen ontwerpen een meer natuurlijke uitstraling en een stukje persoonlijkheid

Interactie

Horizontaal scrollen

Daar waar het ooit als no-go gezien werd om de inhoud van je website horizontaal te tonen zien we hier tegenwoordig toch meer ruimte voor. Zeker met de komst van kleinere schermen zijn we gewend aan swipes en denkt de gemiddelde bezoeker niet meer alleen in verticale scroll-richtingen. Zolang het op een gebruiksvriendelijke manier wordt ingezet, kan een horizontale scroll een manier zijn om op te vallen.

Scroll animaties

Tijdens het scrollen is een bezoeker niet alleen aan het navigeren, hij heeft interactie met je website. Hij maakt een beweging met de muis of touchscreen en er gebeurt iets op het scherm. Interactie is een vorm van deelname en wanneer iemand betrokken wordt bij wat er gebeurt, is er meer aandacht voor en wordt de kans dat hij geïnteresseerd raakt groter.

Scrollen is de meest basale vorm van interactie en daarom loont het om daar gebruik van te maken. Subtiele overgangen, aanpassingen van kleuren, tekst of iconen. Het zijn allemaal manieren om deze interactie te belonen en de aandacht van je bezoeker vast te houden.

Algemene trends

Animatie

Focus op animatie is niks nieuws. Een beeld zegt meer dan duizend woorden en een bewegend beeld zegt zelfs nog meer. Een merk bestond vroeger alleen offline, maar al geruime tijd is het een mix van offline en online. En sommige merken bestaan vrijwel exclusief online. Daarbij is animatie geen luxe meer, maar een noodzakelijkheid geworden.

Logo’s krijgen een extra laag in hun persoonlijkheid met een sprekende animatie. Foto’s en illustraties trekken nog beter de aandacht en informatieve afbeeldingen (van grafieken tot infographics) kunnen nog beter hun informatie overbrengen met bewegend beeld.

Animatie is volwassen geworden. Zo is alleen het toevoegen van een animatie niet langer voldoende, de animatie hoort te passen bij de identiteit van het merk. In apps en websites zorgen subtiele animaties voor duidelijke user feedback. Zo verbeteren ze de omgang met en de ervaring van het digitale product.

Illustraties

Wanneer eigen fotografie geen optie is, biedt stockfotografie uitkomst doordat er veel algemene beelden beschikbaar zijn die passen bij het vertellen van je boodschap. Al is stockfotografie al een tijdje op zijn retour, die behoefte neemt natuurlijk niet af. En hier kunnen illustraties een goed alternatief voor fotografie bieden.

Complexe of abstracte thema’s kunnen in een illustratie gevat worden. Het biedt de mogelijkheid om nog meer te personaliseren terwijl het ontwerp zo strak en netjes kan worden gehouden als nodig is. Net zoals organisch design zijn illustraties een goede manier om een creatieve en authentieke draai aan je website te geven.

Complexe of abstracte thema’s kunnen in een illustratie gevat worden
Complexe of abstracte thema’s kunnen in een illustratie gevat worden

De mate waarin wij een emotionele reactie hebben bij fictieve personages heeft te maken met hoe realistisch ze er uit zien. Bij simpele tekeningen voelen we niet zoveel en bij personages met veel detail kunnen we zelfs emotioneel raken als hun iets overkomt (wie heeft er niet een klein Disney trauma door Bambi of de Lion King?) Er is echter een omslagpunt. Wanneer personages té realistisch worden zien we niet langer overeenkomsten (schattige oogjes in een tekenfilm) maar vallen juist de verschillen op (ogen lijken levenloos of knipperen te weinig bij een robot). We krijgen juist een raar of eng gevoel. In de grafiek zien we dat onze empatische reactie extreem daalt. Dit noemen we de uncanny valley.

Tot op zekere hoogte heeft stockfotografie ook last van deze werking. We weten niet precies waarom, maar we ‘voelen’ dat de locaties of de fotomodellen nep zijn. Hierdoor haakt men af en kan je een verkeerde merkassociatie krijgen. Door illustraties te gebruiken ontwijk je handig de uncanny valley, dit kan juist bijdragen aan een positieve merkassociatie.

Door dat bij cartoon karakters dit unheimisch gevoel er niet is zullen we eerder sympathie ervaren. Omdat illustraties zo abstract zijn, kunnen de personages alle vormen en kleuren aannemen. En dit past perfect bij een inclusievere wereld, vrij van ras, geslacht of kledingmaat. Alles kan!

Omdat illustraties zo abstract zijn, kunnen de personages alle vormen en kleuren aannemen
Omdat illustraties zo abstract zijn, kunnen de personages alle vormen en kleuren aannemen

Blijf op de hoogte van de designtrends van 2021

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Webdesign trends beïnvloeden websites meestal op een subtiele manier

We krijgen weleens de vraag: ga je deze trends dan overal terugzien? Gaat bijvoorbeeld elk accountantsbureau deze (soms) extreme vormgeving gebruiken? Dat past toch helemaal niet?
Dat klopt helemaal.

Deze webdesigntrends zou je kunnen vergelijken met de modewereld. Daar zie je op de catwalk vaak extreme ontwerpen. Prachtige vormen, experimentele stoffen en de meest gekke kleuren. Maar soms wel compleet onpraktisch en ondraagbaar! Je gaat de creaties van de catwalk niet allemaal 1-op-1 terugzien op straat, maar de invloeden wel. Kleuren of patronen vinden uiteindelijk hun weg in de meeste kledingwinkels.

En zo is het soms ook met designtrends. Natuurlijk zullen enkele merken of creatieve bedrijven deze stijlen volledig omarmen. Maar nog veel vaker zullen de trends websites op een subtiele manier beïnvloeden.

Een trendsettend design voor jouw website?

Wil jij ook een aansprekend design voor jouw website, misschien zelfs met invloeden van een van deze designtrends? Neem dan direct even contact op, want ik ga graag met je in gesprek om te bekijken wat ik voor je kan betekenen.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X