fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Het belang van goede typografie

  • Published: 28/06/2021
  • Latest update: 06/01/2023

Een lettertype kan het verschil zijn tussen een leuke huisstijl of een samenhangend geheel. Toch wordt het belang hiervan vaak opzij geschoven. Waarom zouden we nog betalen voor fonts als we er al zoveel tot onze beschikking hebben?

Wat is typografie?

Goede typografie is alles wat hoort bij de tekst. Door te kijken naar hoe het font eruitziet, draag je bij aan de leesbaarheid van de tekst. Denk maar aan de hoeveelheid afstand tussen de letters en regels.

Een lettertype vertelt net zo veel over jouw bedrijf als de kleuren die je gebruikt. Zakenmannen zullen je bedrijf niet serieus nemen als je Comic Sans gebruikt. Maar wil je juist kinderen aanspreken? Dan wil je juist afwisselen met een speelsere font.

Verschil in typografie
Verschil in typografie

Hoe is typografie ontstaan?

Over het ontstaan van typografie bestaat veel onduidelijkheid. Volgens viel het samen met de uitvinding van het schrift, volgens de ander begon dit pas rond 1450 met de drukpers. Vanaf dit moment werden boeken niet meer geschreven maar gedrukt.

In tegenstelling tot nu bestond er in het begin van typografie voor de drukpers slechts één font: ‘Blackletter’. Dit was moeilijk te lezen als de letters dicht tegen elkaar stonden. Dit is waarom schreefletters ontstonden, met als koploper ‘Roman Type’.

Hoewel er al meerdere lettertypes waren, begon de computer met één enkel lettertype. In 1983 werden er voor het eerst meerdere fonts beschikbaar, dankzij Apple. De mogelijkheden waren nog wel beperkt, want 12 jaar later werd het pas mogelijk om een specifiek stuk tekst een ander lettertype te geven. Dan moest de bezoeker van jouw site wel dat lettertype geïnstalleerd hebben. Sommige fonts mocht je helemaal niet voor het web gebruiken. Tegenwoordig zijn vrijwel alle fonts beschikbaar voor zowel drukwerk als print.

De verschillende soorten fonts

Tegenwoordig is er zo veel keus dat het soms moeilijk is het overzicht te bewaren. Om het wat makkelijker te maken zijn de fonts opgedeeld in verschillende categorieën.

Serif

Serif (schreef) fonts zijn lettertypes met kleine streepjes aan het einde van de letters. Het geeft een klassieke, elegante indruk en geeft een vertrouwd gevoel. Voorheen zag je dit in kranten, maar het heeft nu ook online een comeback gemaakt.

Sans-serif

Sans-serif is het tegenovergestelde van serif. Sans-serif, of schreefloos, is een letter zonder de streepjes. Het is erg simpel en strak. Dit zorgt ervoor dat een tekst goed leesbaar is. Dit is dan ook waarom het veel gebruikt wordt in bodycopy (‘de hoofdtekst’, minus de titel, koppen en vaak intro) op websites. Het nadeel van dit type fonts is dat het een saaie indruk kan geven.

Slab serif

Slab serif zit tussen de vorige twee varianten in. Een goed voorbeeld hiervan kan je zien in onze kopteksten. Net als bij serif zitten hier wel haakjes aan de uiteinden. Het verschil is dat bij serif de letter in breedte verschilt, maar bij slab serif alles even dik is.

Handgeschreven

De naam ‘handgeschreven’ zegt het eigenlijk al. Dit type font lijkt alsof het met de hand geschreven is. Het advies is om dit type fonts niet rijkelijk te gebruiken. Dan is het namelijk moeilijk te lezen en worden jouw teksten sneller voorbij gekeken. Handgeschreven fonts zijn wel goed te gebruiken voor design, bijvoorbeeld wanneer je iets aanwijst op een foto.

Soorten fonts
Soorten fonts

Hoe je opvalt met de juiste fonts

Halverwege de 19e eeuw werd ontdekt dat de vorm van een letter ook in design veel verschil kan maken. Het ging niet meer alleen om leesbaarheid, maar ook over opvallen. Dit is precies wat ook voor jouw bedrijf enorm belangrijk is. Met een lettertype kun je de uitstraling van je bedrijf namelijk voor een groot deel bepalen.

Een kinderspeeltuin wil niet hetzelfde uitstralen als een advocatenbureau. Voor kinderen wil je eerder vrolijke en speelse letters, maar wel met goede leesbaarheid voor de ouders. Dan kun je kiezen voor een handgeschreven letter of iets ronds, met speelse haakjes.

Een advocatenbureau staat vaak voor rechttoe, rechtaan en geen onzin. Dan kies je eerder een strak lettertype, waardoor het geheel ook meteen zakelijk oogt.

Typografie zorgt voor meer conversie. Wanneer jouw website goed leesbaar is en past bij je merk, blijft jouw klant ook langer hangen. Zeker in de wereld waar we nu in leven, is dit erg belangrijk, want je hebt minder dan 15 seconden om iemand te overtuigen. Wij kunnen je hierbij helpen.

Typografie voorbeeld
Typografie voorbeeld

Wat zijn de belangrijke onderdelen van een goede font?

Bij het zoeken van een font dat past bij jouw bedrijf, zijn er een aantal punten om rekening mee te houden. Zo weet je zeker dat de aandacht niet verloren gaat als gevolg van slechte leesbaarheid en zorg je voor meer conversie.

De juiste balans vinden in regelafstand

In een boek of krant staan de regels vaak dicht op elkaar. Dat kan, omdat je het dicht bij je gezicht houdt. Een laptop is verder van je gezicht verwijderd, waardoor het belangrijk is dat er meer afstand tussen de regels zit. Wanneer de regels te dicht op elkaar staan, wordt het een soep van letters. Maar met te veel afstand moet je juist weer zoeken naar de tekst. Het is dus belangrijk om de juiste balans te vinden.

Maak geen overhaaste keuze bij het kiezen van een font

Een font dat past bij jouw bedrijf is een belangrijke start. Ga niet voor de makkelijkste keuze. Word start vaak al op met Calibri en dit is eenvoudig aan te passen naar een lettertype dat al op jouw computer staat.

Maar er zijn ontelbare fonts, met verschillende diktes en uitstralingen. Ze kunnen vaak enorm duur zijn, omdat er veel tijd en research in gestoken wordt om ze te maken. Maar ook gratis is er genoeg te vinden. Kijk maar eens op https://fonts.google.com/.

Koppen en subkoppen goed onderscheiden met fonts

Met goed gebruik van koppen krijg je onderscheid in je teksten. Als de lezer ergens naar opzoek is, kan jij ze direct geven wat ze zoeken. Maar het draagt ook bij aan de leesbaarheid van de teksten. Zorg er wel voor dat er genoeg onderscheid is tussen de koppen en subkoppen. Ik kan dit wel uitleggen, maar nog beter laten zien. Beide teksten hebben koppen en subkoppen, maar wat lees jij liever? (Meer lezen over onderscheid in teksten? Onze visual designer Remco vertelt je er in zijn blog alles over)

Onderscheid koppen en subkoppen
Onderscheid koppen en subkoppen

Wil jij een professionele uitstraling voor jouw website?

Ben je overweldigd door al deze informatie, maar wil je wel een goede website die goed te lezen is? We helpen je graag op weg met het vinden van de juiste fonts voor jouw bedrijf. Onze geweldige vormgevers staan voor je klaar. Wij helpen je met het kiezen van fonts die bij jouw bedrijf passen, maar ook goede leesbaarheid op jouw hele website verzekeren.

Neem gerust contact met ons op. Dan helpen we je graag verder!

Neem contact op

Meer interessante artikelen