Wat is Clubhouse? Het nieuwste social platform

  • Published: 08/02/2021
  • Latest update: 06/01/2023

Clubhouse, de app waarvan wordt gezegd dat je er moeilijker binnenkomt dan de Berghain. Je hebt er vast van gehoord, minder waarschijnlijk is dat je ook al een account hebt.

Het nieuwe medium heeft in korte tijd een exclusieve reputatie opgebouwd. Was je een van de eersten dan heb je geluk gehad, want tegenwoordig kan je alleen op uitnodiging van een andere gebruiker worden toegevoegd. Wij hadden mazzel en hebben een plekje in de populaire app weten te bemachtigen.

Een voice-based social platform

Het platform is anders dan alle bestaande sociale kanalen, omdat het compleet voice-based is. Ze noemen het een drop-in audio chat. Clubhouse zelf omschrijft het zo:

‘A new type of social media based on voice that allows people everywhere to talk, tell stories, develop ideas, deepen friendships, and meet interesting new people around the world.’

In speciale Rooms en Clubs kan je luisteren naar gesprekken of er zelf aan deelnemen. Gesprekken kunnen openbaar zijn waardoor iedereen er aan kan deelnemen, maar je kan ook privé chats beginnen voor een afgeschermde groep. Het is alsof je luistert naar een podcast, maar dan ook zelf kan reageren.

Wat is clubhouse?
Wat is clubhouse?

Wat maakt Clubhouse anders?

Clubhouse onderscheidt zich van Twitter, Instagram en Facebook doordat je actief kan deelnemen aan de app. Alles wat er in de app gebeurt, is live. Gesprekken worden niet opgeslagen of opgenomen, dus je kan niets terugluisteren.

Dat wordt overigens ook meteen aangemerkt als een van de bezwaren van Clubhouse. Critici zeggen dat het racisme, vrouwenhaat en misbruik in de hand werkt, doordat de content van het platform niet gemodereerd kan worden.

Een voordeel van Clubhouse is dat je deelneemt zonder camera. We weten inmiddels allemaal hoe iedereen voor een Zoom-meeting snel z’n haren kamt, kleren aantrekt en de rommel aan de kant gooit. Bij Clubhouse kan je gewoon in je joggingbroek op de bank blijven liggen. Of juist deelnemen terwijl je iets anders aan het doen bent. Tijdens het autorijden bijvoorbeeld. Je hoeft niet naar een scherm te staren, alleen maar te luisteren of mee te praten.

Waarom is Clubhouse zo exclusief?

Clubhouse is zeer populair onder beroemdheden. Grootheden als Oprah, Drake, Kevin Hart en Chris Rock zijn op het platform te vinden. En het leuke is, je kan zelfs een gesprek met ze aangaan. Dit verklaart ook meteen de populariteit van de app. Naast beroemdheden is de app een soort statussymbool geworden voor types uit Silicon Valley.

Je kan uitsluitend deelnemen aan Clubhouse op uitnodiging en de app is enkel beschikbaar op iPhone. Door de elite klantenkring en het feit dat niet iedereen kan deelnemen, heeft Clubhouse een zeer exclusieve status gekregen.

De makers zelf zeggen dat het nooit de bedoeling is geweest om een exclusieve app te zijn. Ze maken Clubhouse voor iedereen, maar ze zijn eigenlijk nog niet klaar voor het grote publiek. Het is een bèta-versie die ze stap voor stap willen uitrollen. Als ze nu grote aantallen toelaten, is de kans groot dat de app stuk gaat. Daarnaast bestaat het Clubhouse team pas uit twee mensen, waardoor ze simpelweg nog niet genoeg handen hebben om alle features te bouwen die nodig zijn voor het grote publiek. Inmiddels heeft de app zo’n 600.000 gebruikers.

Een stuk minder spannend dan de geruchten doen lijken. Dus niet getreurd, ben je nu nog niet toegelaten dan is de kans groot dat dit over een tijdje wel lukt.

Door de elite klantenkring en het feit dat niet iedereen kan deelnemen, heeft Clubhouse een zeer exclusieve status gekregen.

Waarom zou je lid willen zijn van Clubhouse?

Waarom zou jij nu al lid willen zijn van Clubhouse? Omdat je dan een van de eersten bent! En je weet, als je ergens de eerste in bent heb je een voorsprong op de rest.

Maar dat is niet de enige reden natuurlijk. Zo kan je een interview openbaar maken voor een groter publiek en je hebt een mogelijkheid om direct interactie te houden met een ‘potentiële doelgroep’ of te netwerken met mensen uit je branche.

Ik als social media marketeer bij Goeiezaak.com zou bijvoorbeeld een club kunnen beginnen over social media marketing en hierin gesprekken kunnen aangaan met andere marketeers om te netwerken, ideeën uit te wisselen en de laatste nieuwtjes te bespreken.

Hoe begin je een eigen club?

Ben je een van de uitverkorenen die al een account hebben bij Clubhouse? Dan is het slim om zelf een club te starten. Altijd goed om de massa vooruit te zijn zeg maar. Je moet hiervoor wel minstens drie keer een room gehost hebben. Dit doe je door een room te openen en je vrienden uit te nodigen om lid te worden of hem helemaal open te laten, zodat iedereen kan aanhaken.

Een club beginnen

• Open de Clubhouse app
• Ga naar je profiel
• Open je instellingen
• Klik op FAQ/Contact Us
• Je wordt doorverwezen naar een ‘veelgestelde vragen pagina’
• Klik op ‘How can I start a club?
• Lees de voorwaarden en scroll naar beneden voor de link
• Vul het Club request formulier in
• Wacht tot je akkoord hebt

Je club moet dus wel eerst goedgekeurd worden voordat je die kan openen. Iedere club heeft drie soorten gebruikers: founder/administrator, member en follower. Er is geen vast tijdsbestek waarin je aanvraag behandeld wordt.

Zie ik jou op Clubouse?

Ben je nieuwsgierig geworden na het lezen van dit artikel? Vraag eens rond of je iemand kent die al een account heeft en jou kan uitnodigen. Zo niet? Dan is het nog even afwachten tot Clubhouse toegankelijk wordt voor het grote publiek. Maar dan ben je in ieder geval alvast op de hoogte!