4 waardevolle inzichten die webanalyse tools jou kunnen opleveren
- Published: 22/09/2020
- Latest update: 06/01/2023

By Tom Stam
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!
Iedere websitebezitter wil dat zijn website optimaal presteert en rendeert. Het liefst wil je dat elke websitebezoeker tevreden is en dat het doel van de website (zoals een artikel kopen) wordt behaald.
Hoe hoog jouw conversiepercentage is, wordt voor een groot deel bepaald door je website. De mate waarin de website doet wat de gebruiker van jouw website verwacht, bepaalt hoe hoog de kans is dat het doel wordt behaald.
Tools zoals Google Analytics maken inzichtelijk op welke pagina’s er problemen zijn en waar bezoekers afhaken. Er is alleen één groot nadeel: je kan niet zien waarom ze afhaken. Daarom krijg je geen antwoorden op vragen als:
Webanalyse tools geven je de antwoorden die Google Analytics je niet kan bieden. Het helpt je om het gedrag van de bezoeker te begrijpen, laat zien wat de bezoekers aanklikken, wat ze invullen en tot hoe ver ze scrollen.
In dit artikel geven we je vier manieren om met gebruikersanalyses inzicht te krijgen in je website en we vertellen je waarom deze technologie een MUST is om je bezoekers beter te begrijpen en je website te optimaliseren.
Scroll maps zijn ontzettend handige tools om te leren hoeveel procent van je bezoekers op je pagina scrollt.
De stelregel is dat hoe lager iets op een pagina staat, des te minder mensen het zullen zien. Maar het zal je verbazen hoe snel die daling zich kan inzetten. Hierdoor kan het zo zijn dat een groot deel van de bezoekers belangrijke elementen van de site niet ziet.
Met meer inzicht in het scrollgedrag van je bezoekers kan je de website hieraan aanpassen.
Bij GaragePark zien we bijvoorbeeld dat minder dan 50% van de websitebezoekers het tweede deel van de homepagina ziet. Dit kun je zien als iets positiefs, omdat alles in de eerste helft van de pagina genoeg informatie biedt om verder te navigeren.
Formulieren zijn onmisbaar op vrijwel iedere website. Ze zorgen ervoor dat bezoekers kunnen converteren. Het is dus enorm waardevol om erachter te komen waarom bezoekers een formulier niet invullen.
Mousetracking kan inzicht geven op welk punt in het formulier de bezoeker afhaakt en met welke velden de bezoekers de meeste moeite hebben, zoals:
Met deze inzichten kun je de formulieren optimaliseren, bijvoorbeeld door:
Veel tools voor webanalyse tools bieden de mogelijkheid om (geanonimiseerde) video’s op te nemen van gebruikers die op de website actief zijn.
Je ziet letterlijk hoe de muis over de pagina beweegt, waar op wordt geklikt en naar welke pagina’s er wordt genavigeerd. Met deze informatie maak je inzichtelijk waar bezoekers op vastlopen.
Een klant van ons heeft een webshop die tot de productdetailpagina prima werkte. Helaas stopten weinig mensen het product ook in hun winkelmand.
Door de video’s te analyseren konden we zien dat meerdere bezoekers op zoek waren naar de opties over ruilen en retourneren.
Sommige bezoekers gaven het op om vervolgens nooit meer terug te keren. Andere bezoekers kwamen het pas drie pagina’s diep tegen. Door deze informatie direct te tonen op de productdetailpagina’s zagen we het aantal bezoekers die een product toevoegden, toenemen.
Bezoekers komen uit verschillende landen en met verschillende tijden en apparaten naar de website. Daardoor kunnen er problemen ontstaan die je zelf niet ziet aankomen.
Zo waren we benieuwd waarom sommige bezoekers geen afspraak maakten via een kalender tool op de website. Door de video’s te analyseren, kwamen we erachter dat bezoekers die geïnteresseerd waren om een afspraak te maken, simpelweg geen datum konden vinden die hun uitkomt. Door meer data aan te bieden, zagen we het aantal afspraken toenemen.
Een ander voorbeeld is dat buttons bezoekers naar de verkeerde pagina’s stuurden, zo bleek uit onze analyse. Op de video’s is duidelijk te zien dat dit een probleem is met het responsieve design van de website. Op een 15 inch scherm werken de buttons prima, maar op een 13 inch scherm overlappen de knoppen, waardoor ze ergens anders uitkomen.
Door Google Analytics kunnen we veel te weten komen over websitebezoekers, zoals waar gebruikers vastlopen of afhaken. Soms willen we meer te weten komen over deze bottlenecks.
Waar data ons kan helpen problemen te identificeren, kunnen webanalyse tools ons een veel gedetailleerdere kijk geven op de achterliggende reden van deze problemen. Deze tools geven UX designers de mogelijkheid om te identificeren waarom deze bottlenecks er zijn en of er bepaalde fouten in een applicatie zitten die eerder niet naar voren kwamen.
Kortom: Als je verder wil gaan dan het probleem identificeren en ook de reden erachter wil ontdekken, dan zijn gebruikersanalyse tools dé manier om die inzichten te verkrijgen.