fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Marketingmodel

Waarom is het See-Think-Do-Care model zo effectief?

logo
logo
red pattern

Voor effectieve marketingcampagnes hanteren wij het See-Think-Do-Care model. Dit model stelt ons in staat om jouw doelgroep te bereiken in iedere fase van de customer journey.

Wat is het See-Think-Do-Care model?

Even in het kort, wat is het See-Think-Do-Care model precies? Het is een marketingmodel dat Google ontworpen heeft om de klant in iedere fase van de klantreis te bereiken. Het bestaat uit vier fases: see, think, do en care. Het wordt ook wel afgekort als het STDC-model. We geven je verderop in het artikel een voorbeeld per fase.

See do think care model toepassen
See do think care model toepassen

Waarom werken wij met het See-Think-Do-Care model?

Bij Goeiezaak werken we graag met dit model, omdat klanten in verschillende fases van de klantreis zitten. Sommigen zitten in een oriëntatiefase, anderen zijn al bezig met de aanschaf van een product of dienst. In iedere fase heeft de klant een andere behoefte. Hierdoor heeft elke fase een ander doel en dat vraagt om een andere boodschap. Door de fase, de boodschap en het kanaal goed op elkaar aan te laten sluiten ontwikkel je de ideale klantreis.

KPI’s afstemmen per fase

Een andere reden waarom wij zo fan zijn van dit model, is dat het goed meetbaar is. Omdat elke fase een eigen doel heeft, kun je ook de KPI’s (Key Performance Indicators) per fase afstemmen. Zo kun je inzichtelijk maken of iedere fase succesvol verloopt.

See-fase

De eerste fase van het model is de See-fase. In deze fase is je doelgroep nog grotendeels onbewust van je oplossing. Dit is waar je het zaadje gaat planten en je potentiële klanten aan het denken zet en een uitstekende eerste indruk wil maken.

Maar wie is je doelgroep dan in deze fase? Dat zijn potentiële klanten die nog niet eerder in aanraking zijn gekomen met jouw merk of bedrijf. Dit is een groep die mogelijk geïnteresseerd is in jouw dienst of product, maar hier nog niet actief mee bezig is. In deze fase wil je laten zien wie je bent, waar je voor staat en wat je te bieden hebt. Het doel van deze fase is dan ook merkbekendheid creëren.

Bij het maken van advertenties, wil je dan ook een goede eerste indruk maken. Dit kan goed met Google Display, of op social media waarin je met branding afbeeldingen laat zien wie je bent en waar je voor staat.

Mogelijke KPI’s voor deze fase zijn:

 • Advertentievertoningen
 • Tijd op de website
 • Doorklik ratio (CTR)

Think-fase

In fase twee, de Think-fase is het belangrijk om aan de informatiebehoefte van de doelgroep te voldoen. Deze potentiële klanten hebben al kennis gemaakt met het merk of de dienst. Ze zijn echter nog niet volledig overtuigd om te converteren; ze zitten nog met vragen. Het doel van deze fase is daarom om de doelgroep te informeren over de toegevoegde waarde van jouw dienst of product en al hun vragen te beantwoorden.

Google Ads

Een effectief kanaal voor de Think-fase zijn de zoekcampagnes in Google Ads. Mensen in deze fase zoeken al naar specifieke zoekwoorden.

Google Ads is dan ook een vorm van “pull marketing”, omdat de doelgroep zelf al actief op zoek is en weet wat ze willen. Door jouw advertenties te tonen op termen waar potentiële klanten op zoeken doe je niets meer dan de vraag koppelen aan het aanbod.

Ook SEO en content creatie zijn in deze fase van groot belang. Door de vragen van je doelgroep te beantwoorden via content, neemt je vindbaarheid in de zoekmachines toe en zorg je voor een heldere informatiestroom, waarmee je jouw doelgroep overtuigt van jouw toegevoegde waarde.

Mogelijke KPI’s voor deze fase zijn:

 • Whitepaper downloads
 •  Nieuwsbrief inschrijvingen
 • Doorklikratio van advertenties
 • (unieke) Bezoekers op een bepaalde pagina

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle online marketing ins en outs.

Do-fase

De derde fase is de Do-fase. Deze is geheel gericht op conversies. De doelgroep is bekend met jouw product of dienst en heeft alleen nog een laatste zetje nodig om over te gaan tot conversie.

Het is belangrijk dat je de doelgroep in de Do-fase overtuigt, zodat ze overgaan tot een aanschaf of inschrijving. Het enige doel in deze fase is conversies binnenhalen. Om dit voor elkaar te krijgen gebruiken we vrijwel altijd een retargeting strategie.

Dit betekent dat we mensen die al op de website zijn geweest, maar nog geen actie hebben ondernomen, opnieuw benaderen met een gerichtere boodschap.

Een retargeting boodschap kan een herinnering zijn voor bezoekers die producten op hun verlanglijst hebben gezet maar niet hebben gekocht. Maar het is ook mogelijk om in de Do-fase een actie of aanbiedingen in te zetten om potentiële klanten over te halen tot actie.

In deze fase zitten de mensen die al weten dat jouw product of dienst hun de voordelen biedt die ze zoeken. Je motiveert hen dus in het maken van de keuze waarvan ze zelf al weten dat ze die moeten maken. Kortom, eigenlijk zijn ze al verkocht, alleen hebben ze nog een klein zetje van ons nodig.

Conversieoptimalisatie (CRO)

In de Do-fase is ook CRO een onmisbaar wapen in je arsenaal. Door conversieoptimalisatie ontdekken we en elimineren we de obstakels die bezoekers tegenkomen waardoor ze afhaken. Op deze manier verhoog je het conversiepercentage op je website, zodat de omzet die je per bezoeker genereert ook significant toeneemt.

Mogelijke KPI’s voor deze fase zijn:

 • Conversieratio
 • Return on ad spend (ROAS)
 • Leads
 • Winst

Care-fase

Veel bedrijven en marketingbureaus ‘vergeten’ om te werken aan klantbinding. Toch is ook de Care-fase van enorme waarde voor je organisatie. In de Care-fase zitten je bestaande klanten. Deze groep mensen is al bekend met jouw product of dienst. Door ze een geweldige ervaring te bieden, zorg je ervoor dat ze meer uit je dienst halen of meerdere producten aanschaffen. Het doel in deze fase is het vergroten van de klantwaarde en het stimuleren van vervolgaankopen.

E-mailmarketing

In de Care-fase is e-mailmarketing een van de belangrijkste services. Via e-mail houd je klanten betrokken en kun je vervolg aankopen stimuleren. De mensen op je e-mail lijst behoren over het algemeen tot je meest betrokken klanten.

Social Media

Ook klantbinding via je social mediakanalen hoort bij de Care-fase. Door organisch te posten over onderwerpen die zij interessant en waardevol vinden creëer je betrokkenheid bij je huidige volgers. Je maakt van je volgers fans en blijft hierdoor top-of-mind.

Mogelijke KPI’s voor deze fase zijn:

 • Herhaalaankopen
 • Aanbevelingen/reviews
 • Customer Lifetime Value

Het STDC-model aan de hand van een fictief voorbeeld

Nu weet je wat het STDC-model precies is. Maar om je zo goed mogelijk uit te leggen hoe wij dit model effectief inzetten, geven we je voorbeelden aan de hand van een fictieve klant. Zenning Out is een meditatiestudio die zich richt op meditatielessen en chakraworkshops. Hun doel is om nieuwe klanten te werven voor hun lessen. We leggen je per fase uit hoe we dit aanpakken.

Voorbeeld: See-fase Zenning Out

Voor Zenning Out besluiten we om een video (van maximaal 20 seconden) te maken die de locatie laat zien en benoemt welke lessen er worden aangeboden. De video moet de interesse prikkelen van de potentiële klant.

Facebook & Instagram

Op Facebook en Instagram verspreiden we de video’s onder twee verschillende doelgroepen. Uit ons doelgroeponderzoek blijkt namelijk dat de potentiële klanten van Zenning Out actief zijn op deze kanalen.

De twee verschillende doelgroepen voor Facebook/Instagram:

 1. Mensen met interesse in yoga/meditatie/spiritualiteit, etc
 2. Een look-a-like doelgroep van de huidige klantlijst

Google Display Netwerk en YouTube

Google Display Netwerk en YouTube De video gebruiken we ook in het Google Display Netwerk en op YouTube. Hier stellen we dezelfde soort interesse in, om vergelijkbare personen te bereiken. Als mensen op de advertentie klikken, komen ze uit op de homepage van het bedrijf. Zo kunnen ze hun eerste kennismaking met Zenning Out het beste beginnen.

Google Display Netwerk en YouTube De video gebruiken we ook in het Google Display Netwerk en op YouTube
Google Display Netwerk en YouTube De video gebruiken we ook in het Google Display Netwerk en op YouTube
Google Display Netwerk en YouTube De video gebruiken we ook in het Google Display Netwerk en op YouTube
Google Display Netwerk en YouTube De video gebruiken we ook in het Google Display Netwerk en op YouTube

Voorbeeld: Think-fase Zenning Out

Het doel voor Zenning Out in de Think-fase is om de informatiebehoefte te vervullen van mensen die kennis hebben gemaakt met het bedrijf. We kiezen voor verschillende uitingen.

Facebook & Instagram

Op Facebook en Instagram zetten we een carrousel campagne op. Per afbeelding in de carrousel wordt er een voordeel benoemd van meditatie. Via de link ga je naar een gemaakte landingspagina waar alle informatie nog eens extra wordt uitgelicht. Ook is er al de optie om je aan te melden voor een les. Informeren en warm maken is nog steeds het hoofddoel, maar je wil wel een optie geven om aan te melden na het lezen van de informatie.

De doelgroepen:

 1. Mensen die de video van de see-fase helemaal hebben bekeken, maar geen actie hebben ondernomen.
 2. Mensen met engagement op de Facebook en Instagram pagina, maar die nog geen actie hebben ondernomen.

Bij de tweede doelgroep sluiten we de huidige klantlijst uit, zodat deze niet opnieuw benaderd worden.

Google Ads

Ook zetten we een Google Ads searchcampagne op. Zodra mensen zoeken naar specifieke termen zoals ‘meditatieles volgen’, krijgen ze een advertentie te zien van Zenning Out. Ze zijn nog niet per se bekend met Zenning Out, maar wel met de dienst. Deze mensen zijn op zoek naar de volgende stap. In deze fase wil je dus ook in Google in de schijnwerpers staan. Omdat het aanbieden van informatie in deze fase belangrijk is, zorgen we ook dat genoeg SEO-geoptimaliseerde content op de site komt te staan. Op deze manier kunnen we antwoord geven op alle mogelijke vragen.

Instagram think fase carrousel campagne om de informatiebehoefte te vervullen
Instagram think fase carrousel campagne om de informatiebehoefte te vervullen
Google ads think fase toepassen voor bedrijven voor vergroten naamsbekendheid
Google ads think fase toepassen voor bedrijven voor vergroten naamsbekendheid

Voorbeeld: Do-fase Zenning Out

We willen potentiële klanten in de Do-fase motiveren om lessen bij Zenning Out te volgen.

In dit voorbeeld zijn dat de mensen die de landingspagina van de Think-fase hebben bezocht, maar geen aankoop hebben gedaan. We willen ze daarom met een overtuigende aanpak over de streep trekken. Daarvoor maken we een landingspagina, waar direct bovenaan een formulier staat om je in te schrijven. Ook doen we ze een aanbod dat ze (bijna) niet kunnen afslaan. De klant krijgt de eerste les voor slechts € 10,- in plaats van € 20,-.

Facebook & Instagram

Voor deze boodschap maken we weer gebruik van Facebook en Instagram. In dit geval gebruiken we een statische afbeelding die een klas laat zien en creëren we urgentie en schaarste door de aanbieding slechts tijdelijk aan te bieden.

Instagram do fase urgentie en schaarste creëren door de aanbieding slechts tijdelijk aan te bieden
Instagram do fase urgentie en schaarste creëren door de aanbieding slechts tijdelijk aan te bieden

Voorbeeld: Care-fase Zenning Out

Zenning Out heeft door middel van de campagne binnen een maand al vijftig nieuwe gezichten in hun studio mogen verwelkomen. Om deze groep tevreden te houden versturen we ze een nieuwsbrief waarin een actie wordt gecommuniceerd: Bij vertoning van je lidmaatschapskaart, krijg je komende maand 30% korting op je aanschaf van producten uit de bar, zoals thee en gezonde snacks.

Maar je in deze fase hoef je niet alleen acties of kortingen te geven om je klanten betrokken te houden. Ook interessante informatie zoals tips over mediteren kan zorgen voor goede klantbinding.

Zenning Out heeft door middel van de campagne binnen een maand al vijftig nieuwe gezichten in hun studio mogen verwelkomen goeiezaak
Zenning Out heeft door middel van de campagne binnen een maand al vijftig nieuwe gezichten in hun studio mogen verwelkomen goeiezaak

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle online marketing ins en outs.

See-Think-Do-Care: onmisbaar effectieve marketing

Wil je dat wij jou ook helpen met het STDC-model voor jouw klanten? Bel dan eens met Maarten en ontdek wat wij jou kunnen bieden. We hebben al voor vele klanten bewezen resultaat opgeleverd. We gebruikten de See-Think-Do-Care strategie al voor de onderstaande klanten.

See-Think-Do-Care strategie toepassen binnen bedrijf door goeiezaak
See-Think-Do-Care strategie toepassen binnen bedrijf door goeiezaak