fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Waarom is het See, Think, Do, Care-model zo effectief?

  • Published: 21/09/2020
  • Latest update: 06/01/2023

Voor effectieve marketingcampagnes hanteren wij het See, Think, Do, Care-model. Dit model stelt ons in staat om jouw doelgroep te bereiken in iedere fase van de customer journey.

Wat is het See, Think, Do, Care-model?

Het See, Think, Do, Care-model is een marketingmodel dat Avinash Kaushik (Digital Marketing Evangelist bij Google) ontworpen heeft om de klant in iedere fase van de klantreis te bereiken. Dit model bestaat uit de vier verschillende fases See, Think, Do en Care. Het model wordt ook wel afgekort als het STDC-model. Verderop geef ik een uitleg per fase en voorbeelden van hoe het in een campagne wordt ingezet.

See do think care model toepassen
See do think care model toepassen

Waarom het STDC-model gebruiken?

Wij werken zelf graag met dit model, omdat klanten nu eenmaal niet in dezelfde fases van de klantreis zitten. Sommigen bevinden zich in een oriëntatiefase en anderen zijn al bezig met de aanschaf van een product of dienst. In iedere fase heeft de klant een andere behoefte. Hierdoor heeft elke fase een ander doel en dat vraagt ook om een andere boodschap. Door de fase, de boodschap en het kanaal goed op elkaar aan te laten sluiten, ontwikkel je de ideale klantreis.

KPI’s afstemmen per fase

Een andere reden waarom wij zo fan zijn van dit model, is dat de hele flow goed meetbaar is. Omdat elke fase een eigen doel heeft, kun je ook de KPI’s (Key Performance Indicators) per fase afstemmen. Zo kun je inzichtelijk maken of iedere fase succesvol verloopt. Bij het uitlichten van iedere fase zal ik je voorbeelden geven van de KPI’s die daarbij horen.

De See fase

In de See fase is je doelgroep zich nog grotendeels onbewust van je aanbod. Dit is waar je het zaadje gaat planten en je potentiële klanten aan het denken zet.

Maar wie is je doelgroep dan in deze fase? Dat zijn potentiële klanten in de breedste zin van het woord. Verkoop je herenschoenen? Dan is je doelgroep ‘mannen met voeten’. Het is een groep die mogelijk geïnteresseerd is in jouw dienst of product, maar hier niet per se actief mee bezig is. Ze hoeven ook nog niet eerder in aanraking te zijn gekomen met jouw merk of bedrijf.

In deze fase wil je een goede eerste indruk maken, laten zien wie je bent, waar je voor staat en wat je te bieden hebt. Het doel van deze fase is dan ook bewustzijn creëren.

Kanalen voor de See fase

Je doel bereiken in deze fase kan goed via het Google Display netwerk, YouTube of social media. Hier kan je met branding afbeeldingen of video’s laten zien wie je bent en waar je voor staat.

Mogelijke KPI’s voor deze fase zijn:

  • Weergaven
  • Uniek bereik
  • Frequentie
  • CPM
  • Aantal volgers op social media

De Think fase

In de Think fase is het belangrijk om aan de informatiebehoefte van de doelgroep te voldoen. Deze potentiële klanten hebben al kennis gemaakt met jouw dienst of product, maar zijn zich niet per se bewust van jouw bedrijf. Ze zijn niet volledig overtuigd of nog niet acuut op zoek naar een oplossing. Het doel van deze fase is daarom om de doelgroep te informeren over de toegevoegde waarde van jouw dienst of product en zorgen dat ze jouw bedrijf vinden en overwegen.

Je doelgroep kan bijvoorbeeld bestaan uit een lookalike klantlijst of mensen die in bepaalde interessegroepen vallen.

Kanalen voor de Think fase

Een effectief kanaal voor de Think fase zijn de zoekcampagnes in Google Ads. Mensen in deze fase zoeken naar specifieke zoekwoorden en zijn zich aan het oriënteren.

Google Ads is dan ook een vorm van ‘pull marketing’, omdat de doelgroep zelf al actief op zoek is en weet wat ze willen. Door jouw advertenties te tonen op termen waar de doelgroep op zoekt, doe je niets meer dan de vraag koppelen aan het aanbod.

Ook SEO en content creatie zijn in deze fase van groot belang. Door de vragen van je doelgroep te beantwoorden via content, neemt je vindbaarheid in de zoekmachines toe en zorg je voor een heldere informatiestroom, waarmee je jouw doelgroep overtuigt van jouw toegevoegde waarde.

Mogelijke KPI’s voor deze fase zijn:

  • CTR
  • Bouncerate
  • Websitebezoekers
  • Sessieduur
  • Soft conversies zoals nieuwsbrief inschrijvingen

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle online marketing ins en outs.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Do fase

De derde fase is de Do fase, die volledig is gericht op converteren. In deze fase zitten de mensen die al weten dat jouw product of dienst hun de voordelen biedt die ze zoeken. Je motiveert hen dus in het maken van de keuze waarvan ze zelf al weten dat ze die moeten maken. Kortom, eigenlijk zijn ze al verkocht, alleen hebben ze nog een klein zetje van ons nodig.

Om een conversie voor elkaar te krijgen gebruiken we vrijwel altijd een retargeting strategie voor campagnes. Dit betekent dat we mensen die al eens op de website zijn geweest, maar nog geen actie hebben ondernomen, opnieuw benaderen met een gerichtere boodschap. Een retargeting boodschap kan een herinnering zijn voor bezoekers die producten op hun verlanglijst hebben gezet maar niet hebben gekocht. Maar het is ook mogelijk om in de Do fase een actie of aanbieding in te zetten om potentiële klanten over te halen.

Kanalen voor de Do fase

In de Do fase is CRO (Conversion Rate Optimization) een onmisbaar wapen in je arsenaal. Door conversieoptimalisatie ontdekken we en elimineren we de obstakels die bezoekers tegenkomen waardoor ze afhaken. Op deze manier verhoog je het conversiepercentage op je website, zodat de omzet die je per bezoeker genereert ook significant toeneemt.

Mogelijke KPI’s voor deze fase zijn:

  • Conversieratio
  • Return on ad spend (ROAS)
  • Gemiddeld orderbedrag
  • Leads
  • Winst
  • Check-out bouncerate

De Care fase

Veel bedrijven en marketingbureaus ‘vergeten’ om te werken aan klantbinding. Toch is ook de Care fase van enorme waarde voor je organisatie. In de Care fase zitten je bestaande klanten die minimaal twee aankopen of belangrijke acties hebben gedaan en dus bekend zijn met jouw product of dienst. Door ze een geweldige ervaring te bieden zorg je ervoor dat ze meer uit je dienst halen of meerdere producten aanschaffen. Het doel in deze fase is het vergroten van de klantwaarde en het stimuleren van nog meer vervolgaankopen.

Kanalen voor de Care fase

In de Care fase is e-mailmarketing een van de belangrijkste services. Via e-mail houd je klanten betrokken en kun je vervolgaankopen stimuleren. De mensen op je mailinglijst behoren over het algemeen tot je meest betrokken klanten.

Ook klantbinding via je social mediakanalen hoort bij de Care fase. Door organisch te posten over onderwerpen die zij interessant en waardevol vinden, creëer je betrokkenheid bij je huidige volgers. Je maakt van je volgers fans en blijft hierdoor top-of-mind.

Mogelijke KPI’s voor deze fase zijn:

  • Herhaalaankopen
  • Beoordelingen/Reviews
  • Retourpercentage
  • Customer Lifetime Value
  • Open rate in nieuwsbrieven

Het STDC-model aan de hand van een fictief voorbeeld

Nu weet je wat het See, Think, Do, Care-model precies is. Maar om je zo goed mogelijk uit te leggen hoe wij dit model effectief inzetten, geef ik je een aantal voorbeelden aan de hand van een fictieve klant, Zenning Out.

Zenning Out is een meditatiestudio die zich richt op meditatielessen en chakraworkshops. Hun doel is om nieuwe klanten te werven voor hun lessen. We leggen je per fase uit hoe we dit aanpakken.

See fase voorbeeld

Zenning Out

Voor Zenning Out besluiten we om een video (van maximaal 20 seconden) te maken die de locatie laat zien en benoemt welke lessen er worden aangeboden. De video moet de interesse prikkelen van de potentiële klant.

Facebook & Instagram

Uit ons doelgroeponderzoek blijkt dat dat de potentiële klanten van Zenning Out actief zijn op deze kanalen, dus daar hebben we de meeste kans om de juiste personen de funnel in te krijgen. We verspreiden de video’s binnen een zo breed mogelijke relevante doelgroep. Namelijk, mensen die in een straal van 10 kilometer rond de locatie wonen.

Google Display Netwerk en YouTube

De video gebruiken we ook in het Google Display Netwerk en op YouTube. Hier stellen we dezelfde doelgroep in, om vergelijkbare personen te bereiken.

Als mensen op de advertentie klikken, komen ze uit op de homepage van het bedrijf. Zo kunnen ze hun eerste kennismaking met Zenning Out het best beginnen.

Google Display Netwerk en YouTube De video gebruiken we ook in het Google Display Netwerk en op YouTube
Google Display Netwerk en YouTube De video gebruiken we ook in het Google Display Netwerk en op YouTube
Google Display Netwerk en YouTube De video gebruiken we ook in het Google Display Netwerk en op YouTube
Google Display Netwerk en YouTube De video gebruiken we ook in het Google Display Netwerk en op YouTube

Think fase voorbeeld

Zenning Out

Het doel voor Zenning Out in de Think fase is om de informatiebehoefte te vervullen van mensen die kennis hebben gemaakt met het bedrijf. We kiezen voor verschillende uitingen.

Facebook & Instagram

Op Facebook en Instagram zetten we een carrousel campagne op. Per afbeelding in de carrousel wordt er een voordeel benoemd van meditatie. Via de link ga je naar een gemaakte landingspagina waar alle informatie nog eens extra wordt uitgelicht. Ook is er al de optie om je aan te melden voor een les. Informeren en warm maken is nog steeds het hoofddoel, maar je wilt wel de mogelijkheid bieden om je aan te melden na het lezen van de informatie.

De doelgroepen:

  1. Mensen die de video van de See fase helemaal hebben bekeken, maar geen actie hebben ondernomen.
  2. Mensen met engagement op de Facebook en Instagram pagina, maar die nog geen actie hebben ondernomen.
  3. Mensen met interesse in yoga/meditatie/spiritualiteit, etc.
  4. Een lookalike doelgroep van de huidige klantlijst.

Bij deze doelgroepen sluiten we de huidige klanten uit, zodat we die niet opnieuw benaderen, mochten ze binnen die groepen vallen.

Google Ads

Ook zetten we een Google Ads searchcampagne op. Zodra mensen zoeken naar specifieke termen zoals ‘meditatieles volgen’, krijgen ze een advertentie te zien van Zenning Out.

Ze zijn nog niet per se bekend met Zenning Out, maar zich wel bewust van de dienst. Deze mensen zijn op zoek naar de volgende stap. In deze fase wil je dus ook in Google in de schijnwerpers staan.

Omdat het aanbieden van informatie in deze fase belangrijk is, zorgen we ook dat genoeg SEO-geoptimaliseerde content op de site komt te staan. Op deze manier kunnen we antwoord geven op alle mogelijke vragen.

Instagram think fase carrousel campagne om de informatiebehoefte te vervullen
Instagram think fase carrousel campagne om de informatiebehoefte te vervullen
Google ads think fase toepassen voor bedrijven voor vergroten naamsbekendheid
Google ads think fase toepassen voor bedrijven voor vergroten naamsbekendheid

Do fase voorbeeld

Zenning Out

We willen potentiële klanten in de Do fase motiveren om lessen bij Zenning Out te volgen.

In dit voorbeeld zijn dat de mensen die de landingspagina van de Think fase hebben bezocht, maar geen aankoop hebben gedaan. We willen ze daarom met een overtuigende aanpak over de streep trekken. Daarvoor maken we een landingspagina, waar direct bovenaan een formulier staat om je in te schrijven. Ook doen we ze een aanbod dat ze (bijna) niet kunnen afslaan. De klant krijgt de eerste les voor slechts € 10,- in plaats van € 20,-.

Facebook & Instagram

Voor deze boodschap maken we weer gebruik van Facebook en Instagram. In dit geval gebruiken we een statische afbeelding van een klas en creëren we urgentie en schaarste door de aanbieding slechts tijdelijk aan te bieden.

Instagram do fase urgentie en schaarste creëren door de aanbieding slechts tijdelijk aan te bieden
Instagram do fase urgentie en schaarste creëren door de aanbieding slechts tijdelijk aan te bieden

Care fase voorbeeld

Zenning Out

Zenning Out heeft door middel van de campagne binnen een maand al vijftig nieuwe gezichten in hun studio mogen verwelkomen die zich ook minimaal voor een tweede les hebben aangemeld. Om deze groep tevreden te houden versturen we ze een nieuwsbrief waarin nogmaals een welkomstactie wordt gecommuniceerd: Bij vertoning van je lidmaatschapskaart krijg je komende maand 30% korting op producten uit de bar, zoals thee en gezonde snacks.

Maar in deze fase hoef je natuurlijk niet alleen acties of kortingen te geven om je klanten betrokken te houden. Ook interessante informatie zoals tips over mediteren kan zorgen voor goede klantbinding.

Zenning Out heeft door middel van de campagne binnen een maand al vijftig nieuwe gezichten in hun studio mogen verwelkomen goeiezaak
Zenning Out heeft door middel van de campagne binnen een maand al vijftig nieuwe gezichten in hun studio mogen verwelkomen goeiezaak

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle online marketing ins en outs.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

See Think Do Care: onmisbaar effectieve marketing

Wil je dat wij jou ook helpen met het STDC-model voor jouw klanten? Bel ons gerust of vul het formulier hieronder in om te ontdekken wat wij jou kunnen bieden.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

  • Van wie is het See, Think, Do, Care-model?

    Het See, Think, Do, Care-model is ontwikkeld door Avinash Kaushik, een Digital Marketing Evangelist voor Google. Hij kon zich niet vinden in bestaande marketingmodellen en wilde meer aandacht geven aan een methode waarbij je je niet alleen op de koopfase richt, maar rekening houdt met de hele reis die een klant doorloopt.

  • Wat is het See, Think, Do, Care-model?

    Het See, Think, Do, Care-model is een marketingmodel om de klant in iedere fase van de klantreis te bereiken. Dit model bestaat uit de vier verschillende fases: See, Think, Do en Care. Het wordt ook wel afgekort als het STDC-model.

  • Wat is het verschil tussen het STDC-model het AIDA-model?

    Het AIDA-model (Attention, Interest, Desire en Action) is eigenlijk een beetje achterhaald. Dat model is dan ook al voor de opkomst van online marketing ontwikkeld. Sindsdien is het gedrag van klanten heel anders geworden en is het belangrijk om mensen al te bereiken voordat ze van plan zijn te converteren. Wat dat betreft is het STDC-model dus meer gericht op de voorbereiding van een conversie dan direct inzetten op een conversie.

  • Waarom het STDC-model gebruiken?

    Het is belangrijk om potentiële klanten al te bereiken voordat ze beseffen dat ze jouw dienst of product nodig hebben en ze volledig mee te nemen in de reis tot aan een soort community building om ze ook warm te houden. Daarom wil je vanaf bekendheid tot en met loyaliteit zichtbaar zijn en een boodschap meegeven. Op die manier heb je de grootste kans om een groot klantbestand op te bouwen en een goed rendement te behalen.

  • Wat is de See fase?

    In de See fase maak je mensen bewust van het bestaan van jouw product of dienst. Het is de eerste fase van het STDC model.

  • Wat is de Think fase?

    In de Think fase informeer je mensen over jouw product en dienst en laat je zien wat je in huis hebt. Je neemt eventuele twijfels weg door vragen te beantwoorden.

  • Wat is de Do fase?

    In de Do fase overtuig je mensen om bij jou te converteren. Je geeft ze het laatste zetje om actie te ondernemen.

  • Wat is de Care fase?

    In de Care fase bouw je loyaliteit op door klanten met minimaal twee aankopen te voorzien van je geweldige service en eventueel te belonen met kortingen. Je wilt dat ze nog vaker bij je terugkomen als klant.

Meer interessante artikelen

X