fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Data driven marketing bureau

  • Published: 28/01/2020
  • Latest update: 06/01/2023

Data driven marketing is marketingkeuzes maken op basis van beschikbare data. Door verschillende datapunten te combineren kunnen unieke inzichten verworven worden.

Als marktleider binnen de online marketing is Goeiezaak altijd op zoek naar nieuwe kansen en methodieken. Het doel is altijd om nog beter resultaat te halen. Een van de nieuwe kansen waar wij op in spelen is data gedreven marketing. Deze vorm van marketing combineert grote hoeveelheiden data. Hiermee kunnen belangrijke kansen in de markt blootgelegd worden.

Ook jouw bedrijf kan data driven marketing inzetten om meer (online) succes te behalen. De unieke onderzoeksmethode wordt nog weinig ingezet. Het is daardoor een mogelijkheid om een voorsprong op de concurrentie te verkrijgen.

Wat is data driven marketing

Het verzamelen van data is niets nieuws. Google Analytics is een belangrijke tool voor veel online marketeers en ook website systemen verzamelen standaard al veel data. Het optimaal benutten van deze data wordt echter door weinig bedrijven gedaan.

De beschikbare data kan vaak gecombineerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van websitebezoekers en zoekwoorden, offline statistieken van verkopen en webshop verkopen. Zoekopdrachten in een webshop en trends in zoekvolume’s. Het combineren van data kan voor een hoop nieuwe inzichten zorgen.

Bij data driven marketing is het doel om de marketinginspanningen uit te voeren waarvan de data laat zien dat het verstandig is. In veel gevallen is een keuze vanuit de juiste data te maken. Een dergelijke keuze is spannend maar altijd goed onderbouwd. De resultaten zijn hierdoor vaak beter en de keuze is zekerder.

Wat is het voordeel van een data driven aanpak

Data maakt geen fouten, mensen maken fouten waardoor fouten in data komen maar de data zal nooit zelf een mening hebben of een keuze maken. Het interpreteren van data is werk voor specialisten die dit vaker gedaan hebben. Een specialist in combinatie met een goede dataset zorgt voor veel betere keuzes.

Daarbij kan de data kansen weergeven waar zelfs de meest creatieve marketeer niet aan gedacht had. Een goede dataset zal alles wat relevant is weergeven. Het is aan de onderzoeker om deze data te interpreteren.

Niet gokken maar onderzoeken. Een doorgewinterde marketeer heeft vaak een “gevoel” wat heilig is. Dit gevoel zit vaak goed, zeker als er vrij veel ervaring achter dit gevoel schuilgaat. Data heeft geen gevoel maar heeft zekerheid. Als de data een keuze verantwoord dan is dit ook de meest verantwoorde keuze.

Hoe doen wij data driven marketing?

Voor iedere klant werkt data driven marketing anders. We bepalen eerst welke data er te verkrijgen is. Bij webshops gaat dit vaak makkelijker maar ook bij simpele websites is vaak verrassend veel data beschikbaar. Op deze data kunnen wij statistische toetsen loslaten. We kunnen data categoriseren en kijken of er significante verschillen zijn. Meerdere factoren kunnen bijvoorbeeld in een multiple regressie analyse gewogen worden. Zo kan snel veel duidelijkheid gegeven worden.

Data driven marketing strategie voor Garagepark

Een van onze klanten, Garagepark, is een hard groeiend bedrijf dat garageboxen aan particulieren en zakelijke klanten verhuurt en verkoopt. Het bedrijf groeit hard en is altijd op zoek naar nieuwe plekken om parken te bouwen.

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe plek is gekeken naar data in Google Trends en in Ahrefs. Deze tools maken zoekwoorden inzichtelijk door zoekvolume’s aan de woorden te koppelen. Ook is gekeken naar de concurrenten van Garagepark. Op basis van zoekwoorden waar garagepark op rankt is gekeken naar wat de grootste online concurrenten zijn. De concurrentie is vervolgens op een kaart weergegeven. De zoekvolume’s zijn hiermee gecombineerd.

Onze oplossing voor een data driven keuze was een heatmap van Nederland waar de belangrijkste kansen op basis van zoekvolume weergegeven werden. In de heatmap was duidelijk te zien dat er een flinke kans in Groningen aanwezig was. Garagepark besloot op basis van deze gecombineerde data een park in Groningen te bouwen. Het resultaat? Het park was binnen no time uitverkocht. Er was amper marketingbudget nodig om het park vol te krijgen.

Is data driven marketing de toekomst?

Er zijn veel voordelen van data driven keuzes maken. Een keuze is vaak veel beter onderbouwd en veel vollediger. Daarbij geeft de data ook inzichten die eerder niet gezien werden. Toch zijn de nadelen ook flink. Het verzamelen van grote hoeveelheden data is etisch lastig. Data die aan een individueel persoon gekoppeld kan worden moet geanonimiseerd worden.

Data is slechts een deel van de formule. De juiste experts die deze data kunnen verwerken zijn minstens zo belangrijk. Vervolgens moeten creatieve marketeers unieke uitingen bedenken en zal dit door experts op het gebied van SEO, Development of SEA moeten worden uitgevoerd.

Data driven marketing is dus essentieel maar slechts een deel van het online succes. Het kan zorgen voor een goede basis maar een team van experts zal zorgen voor het succes.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Wil jij ook data driven marketing?

Onze specialisten staan natuurlijk klaar voor al jouw vragen.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X