fbpx

TikTok shopping, de toekomst van social commerce

 • Published: 27/05/2021
 • Latest update: 06/01/2023

Door de nieuwe samenwerking tussen TikTok en Shopify kunnen bedrijven nu eenvoudig adverteren en producten aanbieden op het platform. De enorme populariteit van TikTok onder Gen Z (de generatie geboren tussen eind jaren 90 en begin jaren 10) biedt mooie kansen voor veel e-commerce bedrijven.

Maar wat houdt het precies in, hoeveel kost het en hoe speel je als bedrijf in op de interesses van deze generatie? In deze blog vertel ik je alles over TikTok shopping en hoe je het effectief inzet.

TikTok in het kort

Bijna iedereen is er wel bekend mee, TikTok. Het social media platform waar je video’s kan opnemen van 3 tot 60 seconden en die meteen kan bewerken en online zetten. De app is razend populair onder jongeren, die Instagram en Facebook links laten liggen en overstappen op TikTok.

De app is over de hele wereld al meer dan 2 miljard keer gedownload en elke maand zitten er ruim 689 miljoen gebruikers op TikTok. 62 procent van de gebruikers is tussen de 10 en 29 jaar, maar het percentage volwassen gebruikers groeit wel exponentieel. De gebruikers zijn ook erg actief op de app. Zo gebruiken 9 van de 10 gebruikers de app meerdere keren op een dag en is de gemiddelde gebruikstijd 52 minuten.

Wat is TikTok Shopping?

TikTok is een samenwerking  aangegaan met Shopify, een platform specifiek gericht op de online verkoop van producten. Bedrijven met een TikTok for Business account kunnen nu hun TikTok marketingcampagnes vanuit één Shopify dashboard opzetten, instellen en optimaliseren. Het is bedrijven nu dus nog makkelijker gemaakt om de doelgroep te definiëren aan de hand van leeftijd, geslacht, gebruiksgedrag en videocategorieën. Dankzij de nieuwe ‘1-click-pixel’ in het Shopify dashboard is het in vergelijking tot andere dashboards ook nog eens makkelijker om conversies te tracken.

Producten kunnen aangeboden worden als advertentie of als organische shoppable content op een accountpagina. Naast het gebruiken van eigen gecreëerde content is het ook nog eens mogelijk om gebruik te maken van Shopify presets. Bedrijven hoeven dan alleen een product te selecteren waarnaar er automatisch een videoadvertentie in TikTok style gegenereerd wordt.

De advertenties kunnen op 5 verschillende manier getoond worden:

 1. Brand takeovers. De advertentie komt bovenaan in de feed van gebruikers te staan als ze TikTok openen, waardoor ze de advertenties altijd zien.
 2. Topview ads. Hier komt de advertentie niet gelijk bovenaan in de feed te staan, maar vrijwel gelijk bovenaan in de feed. Zo kunnen gebruikers eerst een paar TikToks bekijken voordat ze een advertentie tegenkomen.
 3. In-feed ads. De video’s worden op een random plek in de feed getoond. Deze functie is vergelijkbaar met Instagram ads.
 4. Gesponsorde hashtag challenges. De advertentie komt bovenaan in de discovery pagina te staan, waar video’s getoond worden aan de hand van hashtag groepen.
 5. Gesponsorde lenzen. Als bedrijf kan je een lens maken over een product die gebruikers vervolgens in hun TikTok video’s kunnen gebruiken.

 

Wanneer TikTok gebruikers de video bekijken, kunnen ze worden omgeleid naar de bijbehorende productdetailpagina. Dat gebeurt door op een button in de video te klikken. Op die pagina kunnen de gebruikers vervolgens producten bekijken en kopen.

De kosten van TikTok shopping

Het aanmaken van een TikTok Business account is gratis, maar het plaatsen van advertenties uiteraard niet.

Het budget voor de advertenties  kan je zelf instellen en op elk moment aanpassen. De keuze voor een budget kan worden ingesteld aan de hand van 4 strategieën:

 1. Cost per Mille/Thousand Impressions (CPM)
 2. Optimized Cost per Mille/Thousand Impressions (oCPM)
 3. Cost per Thousand Views (CPV)
 4. Cost per Click (CPC)

 

Het minimale budget van een campagne is 50 euro, de maximale kosten kunnen zelf ingesteld worden. Deze campagne kan vervolgens weer onderverdeeld worden in meerdere campagnegroepen, die een minimaal budget hebben van 20 euro.

Wanneer nieuwe gebruikers hun Shopify account aan een TikTok for Business account koppelen en binnen twee weken 20 euro uitgeven, krijgen ze 82 euro aan ‘ad credits’. Die kunnen ze vervolgens weer uitgeven aan het maken van nieuwe advertenties.

Wanneer komt TikTok Shopping naar Nederland?

Producten verkopen via het Shopify dashboard op TikTok kan helaas niet nog in Nederland, de TikTok shopping update  is hier namelijk nog niet beschikbaar. Wanneer het naar Nederland komt is nog onbekend, maar het zal waarschijnlijk niet lang duren. In Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Engeland is TikTok shopping er namelijk al wel. Houd deze ontwikkelingen dus goed in de gaten zodat jouw bedrijf als eerst in kan spelen op de enorme kansen die deze samenwerking met zich meebrengt.

Hoe speel je als bedrijf in op TikTok Shopping?

De gebruikers die op TikTok zitten, zijn jonger dan op andere social mediakanalen. Hierdoor verschilt de manier waarop de content gemaakt wordt ook erg van andere social mediakanalen. Houd hier dus rekening mee als je op deze jonge doelgroep wilt inspelen.

De content op TikTok bestaat uit video’s van 3 tot 60 seconden. De meeste filmpjes hangen samen aan een trend. Zo zijn er een aantal trends waar je als bedrijf op in kan spelen:

 • TikTok dansjes
 • Challenges
 • Hashtags
 • Lifehacks
 • Dierenfilmpjes
 • Algemene videotrends die voor een korte tijd trending zijn

 

Door met advertenties op een creatieve manier in te spelen op deze trends genereer je een hogere betrokkenheid van je doelgroep. Dit kan ervoor zorgen dat de doelgroep meer interesse toont in jouw aangeboden product en dus sneller tot aankoop overgaat.

Maar ook door regelmatig organische content te plaatsen die op een creatieve manier inspeelt op de verschillende trends, zorg je voor een hogere betrokkenheid van de doelgroep. Als je als bedrijf echt op wilt vallen moet je ervoor zorgen dat je je eigen trend maakt die viraal gaat, bijvoorbeeld door je eigen challenges of hashtag te beginnen.

Hierdoor zal je meer likes en views op organische content behalen, wat er uiteindelijk voor zorgt dat TikTok jouw content sneller bovenaan in de discovery feed terug laat komen. De content zal dus ook meer views krijgen, wat uiteindelijk weer tot meer verkopen moet leiden.

Wil jij profiteren van de kansen op social media?

Er liggen volop kansen voor bedrijven op social media. Op deze kanalen vind je veel actieve en betrokken mensen. Wil jij dus zeker weten dat jouw bedrijf scoort met advertenties en organische content op social media? Schakel dan de hulp in van ons team.

Wij weten hoe je de aandacht trekt van je doelgroep en van potentiële klanten vaste klanten maakt. Neem gewoon eens contact met ons op om te bespreken hoe we jou kunnen helpen met je online marketing.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X