fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Pinterest, moet je hier iets mee?

 • Published: 14/07/2020
 • Latest update: 06/01/2023

In onze rubriek “Moet je hier iets mee?” behandelen we iedere maand een online marketing trend, tool of feature en vertellen we jou of je hier iets mee moet doen. Deze week bespreken we het sociale media kanaal Pinterest. 

Lees verder als je…

 • een webshop of app hebt
 • fysieke producten verkoopt
 • doelgroep Pinterest gebruikt
 • interessante blogartikelen schrijft
 • whitepapers produceert
 • infographics produceert
 • inspirerende of informatieve content hebt of maakt
 • kennisleiderschap wilt promoten via content op Pinterest
 • business zich bevindt in de categorieën producten, design, architectuur, auto’s, DIY, voeding en drinken (recepten), reizen, mode, gezondheid en fitness, vrije tijd, productie blogartikelen
 • wilt dat Google je website of webshop positieve SEO-signalen afgeeft
Voordelen
 • Enorm organisch bereik
 • Gebruikers belanden direct in je webshop of website
 • Merkbekendheid kun je zowel organisch als betaald vergroten op Pinterest
 • Vanwege actieve gebruikers die inspiratie zoeken zijn gebruikers sneller in je funnel
 • Bij goed gebruik kun je je volgersbasis, het verkeer naar je website en je omzetten vergroten
 • Door het gebruik van evergreen content zorg je structureel voor meer organisch verkeer naar je website, wat op zijn beurt weer positieve SEO-signalen aan Google doorgeeft
Nadelen
 • Je contentproductie moet op orde zijn wanneer je je bereik wilt vergroten, of je moet bereid zijn hierin te willen investeren (contentmarketing strategie)
 • Je hebt een Pinterest catalogus nodig om je producten te adverteren
 • Je designs moeten inspireren, je titels moeten triggeren of opvallen
 • Je zult video of bewegende afbeeldingen moeten produceren om beter de aandacht te trekken (en de concurrentie te verslaan)
 • Je beoogde doelgroep moet op Pinterest actief zijn
 • Je moet inspireren om te kunnen verkopen

WAT IS PINTEREST EN WAAROM IS HET INTERESSANT?

Facts: Pinterest heeft wereldwijd 250 miljoen actieve gebruikers per maand. Volgens het Nationaal Social Media onderzoek van Newcom Research waren er in 2019 maar liefst 3,5 miljoen Pinterest-gebruikers in Nederland en dat aantal blijft maar toenemen.

Gebruikers van Pinterest gebruiken het platform om tips, ideeën of inspiratie op te doen. Je kunt er zogenaamde borden aanmaken en op deze manier je ‘pins’ (inspiratiebron) vastpinnen op het betreffende bord. Borden kunnen gebruikers categoriseren naar eigen inzicht. De CEO van Pinterest noemt het een “catalogus van ideeën”. Gebruikers noemen het een “visuele zoekmachine” waarbij de afbeeldingen de resultaten domineren.

Pinterest-gebruikers kunnen overal op internet geïnspireerd raken door een afbeelding of blogartikel en de link of afbeelding vervolgens bewaren via de Pinterest-extensie. Met de Bewaar-knop kunnen gebruikers de pin ‘vastzetten’ op een van hun borden of deze direct aanmaken. Zo wordt Pinterest een inspiratiebron waar gebruikers later iets mee kunnen doen of interessante artikelen of producten kunnen teruglezen of terugvinden.

Pinterest kun je gebruiken om de volgende doelen te behalen:

 • Merkbekendheid vergroten
 • Volgers genereren
 • Verkeer naar je website/shop genereren
 • Omzetten verhogen
 • Positieve SEO-signalen genereren

Pinterest biedt veel categorieën om uit te kiezen. Hieronder vind je de top 10 van de populairste categorieën volgens The Social Media Artist:

 1. Voedsel & drinken
 2. Doe-het-zelf en knutselen
 3. Huisdecoratie
 4. Vrouwenmode
 5. Quotes
 6. Gezondheid & fitness
 7. Humor
 8. Reizen
 9. Technologie
 10. Haar & mode

De volledige lijst bekijken? Die vind je hier.

Je kunt zowel organisch als betaald veel relevant verkeer trekken naar een van de categorieën op Pinterest. Indien je een zoekwoordenonderzoek hebt uitgevoerd en op Pinterest een kleine concurrentieanalyse hebt uitgevoerd, kun je via aantrekkelijke titels en designs veel merkbekendheid genereren én verkeer naar je website of webshop trekken.

Organisch verkeer realiseren met Pinterest

Gebruikers op Pinterest zoeken naar tips, ideeën en inspiratie. Dit kunnen ze op 2 manieren doen:

 1. Via categorieën en evt. subcategorieën gaan ze op zoek naar een bepaald onderwerp of thema.
 2. Via de zoekbalk typen gebruikers zoektermen in die de gewenste resultaten moeten geven.

Tip 1

Maak gebruik van zoektermen bij je pins en/of geef ze de juiste categorie mee

Dit betekent dat je bij de aanmaak van een pin en borden rekening hiermee moet houden om jouw pin of bord zichtbaar te maken in de tijdslijn (resultatenoverzicht). Zoektermen vind je door gebruik te maken van bijvoorbeeld de ClipRise-tool. Dit is een extensie in Chrome dat zoekwoord ideeën geeft op basis van jouw belangrijkste zoektermen.

Kies altijd voor “keywords” en niet voor “hashtags”. Geef je borden en pins de juiste zoektermen mee waar op gezocht wordt, zodat je borden pins zichtbaar worden op Pinterest. Dit wordt ook wel Pinterest-SEO genoemd.

Tip 2

Maak mooie inspirerende afbeeldingen

Om aandacht en verkeer te genereren voor jouw merknaam of product, zullen je afbeeldingen moeten inspireren en kwalitatief mooi en goed moeten zijn. Om nog meer op te vallen tussen andere pins, adviseren we korte video of bewegend beeld, bijvoorbeeld in een gif bestand of afwisselende afbeeldingen in carrousel. Mooie inspirerende afbeeldingen zorgen ervoor dat je pin wordt bewaard en/of dat een gebruiker doorklikt naar je website of webshop. Voorbeelden hiervan zijn o.a. Rich Pins.

pinterest Anatomy of a Rich Pin
pinterest Anatomy of a Rich Pin

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tip 3

Post evergreen-content

Evergreen content is content die geen maximale levensduur heeft. Een onderwerp zoals “De leukste modetrends van 2020”  heeft een maximale houdbaarheidsdatum. Een onderwerp zoals “10 tijdloze tips om je stijlvol te kleden” kan jarenlang relevant blijven.

Om een stroom aan organisch verkeer te genereren moet je geduld hebben, en is deze vorm van contentmarketing per definitie een langetermijnstrategie. Maar wel eentje die loont wanneer je het goed doet. Google ziet immers ook signalen dat er gebruikers vanuit dit kanaal naar je website komen en dit beïnvloedt  je SEO-rankings positief.

Tip 4

Creëer collecties pins

Indien je meerdere producten hebt, kun je lifestyle foto’s laten maken waar je vervolgens de producten erin kunt taggen en klikbaar kunt maken. Dit is te vergelijken met het taggen van producten op Instagram Shopping. Maak gebruik van “lifestyle image pins” afbeeldingen die je doorlinkt naar de betreffende productpagina’s uit je webshop. Voor kleding/mode en home decor categorieën geldt; maak een “Shop the Look” pin. Dit is een organische shopping feature. Er zijn allerlei tools die je hierbij kunnen helpen dit vorm te geven. Momenteel alleen nog beschikbaar in de V.S., V.K., Brazilië, Duitsland, Frankrijk en Japan, maar deze feature is te leuk om de beschikbaarheid in Nederland ervan niet blijvend te monitoren.

Voorbeelden van organische posts in diverse verschillende categorieën

Hier volgen enkele visuele voorbeelden van pins in de categorie: blogartikelen, infographic, mode en reizen. Tevens enkele visuele voorbeelden van Rich Pins: app pins, product pins, recipe pins en article pins.

pinterest blogs inspiratie voorbeeld
pinterest blogs inspiratie voorbeeld

Voorbeeld 1

Voorbeeld van blogartikelen in de categorie Gardening/Tuinieren; sprekende afbeeldingen met pakkende titel van blog.

pinterest infographic goeiezaak voorbeeld
pinterest infographic goeiezaak voorbeeld

Voorbeeld 2

Voorbeeld van een infographic met link naar blogartikel wat het onderwerp verder uitdiept. Een infographic is een samenvatting van informatie welke op een grafische manier wordt gepresenteerd.

bereik vergroten met Pinterest
bereik vergroten met Pinterest

Voorbeeld 3

Voorbeelden van pins in de categorie Vrouwenmode. Er wordt een geheel plaatje geschetst ter inspiratie, in plaats van één product. Korte video’s of gifs (bewegende afbeeldingen) doen het erg goed. Producten versneld afspelen in een carrousel wekt trouwens dezelfde aandacht.

Pinterest inspirerende foto's trafel food vacation
Pinterest inspirerende foto's trafel food vacation

Voorbeeld 4

Voorbeelden pins in de categorie reizen. Opvallend is de kwaliteit van de afbeeldingen die zo ontzettend mooi zijn dat men ‘Wanderlust’ creëert richting een bepaald gebied. Maar ook blogs rondom “10 dingen die je echt moet zien in [locatie]” doen het hier goed. Niet te zien op deze afbeelding, maar (korte) video’s werken perfect om de aandacht te trekken.

Pinterest promotie app download app store
Pinterest promotie app download app store

Voorbeeld 5

Rich Pin – App Install

Pinterest Price Drop Alerts voorbeeld notificatie
Pinterest Price Drop Alerts voorbeeld notificatie

Voorbeeld 6

Rich Pin – Product Pin

Pinterest recepten ijs zelf maken
Pinterest recepten ijs zelf maken

Voorbeeld 7

Rich Pin – Recipe Pin

Pinterest comment pinnen vastzetten
Pinterest comment pinnen vastzetten

Voorbeeld 8

Rich Pin – Article Pin

Betaald adverteren op Pinterest

Voor Pinterest Advertising heb je een Pinterest Business account nodig en moet je Pinterest-account daaraan gekoppeld zijn. Ook zet je een Pinterest catalogus op. Vanuit deze catalogus ga je uiteindelijk je producten adverteren.

93% van de Pinterest pinners zijn eerder geneigd een aankoop te doen en zo’n 87% van de actieve wekelijkse pinners doet daadwerkelijk een aankoop nadat zij op Pinterest een product gezien hebben die ze leuk vinden. Of ze het nu kopen op Pinterest, doorklikken naar je website of direct naar jouw fysieke winkel gaan. Via Pinterest adverteren kun je je omzet dus echt gaan vergroten.

Alle pins die je organisch maakt, kun je ook gebruiken voor advertising.

Nieuw is Pinterest Buying Pins, dat momenteel langzaam uitgerold wordt. Hiermee worden gebruikers geattendeerd op jouw producten “Aanbevolen voor jou” en kunnen ze op Pinterest direct door jouw volledige catalogus op Pinterest bladeren en direct kopen, zonder het platform te verlaten. He-le-maal te gek! Helaas nog niet volledig uitgerold in Nederland, maar het komt er aan! Natuurlijk houden we je op de hoogte.

Meerdere producten taggen en ermee adverteren in een afbeelding is ook mogelijk op Pinterest; de zogenaamde Collections-ad op Pinterest. Voordeel is dat wanneer de pin wordt bewaard dat alle afbeeldingen erin (de collectie) bewaard worden, niet alleen de allereerste afbeelding. Collections ad zorgt ervoor dat elk product op de foto, eronder als apart product zichtbaar wordt, en elk apart product direct klikbaar is en naar de webshop gaat.

Pinterest categorie verkopen advertentie plaatsen
Pinterest categorie verkopen advertentie plaatsen

Voorbeeld 1

Shop The Look – organische pin die je “boost” via advertising

Pinterest categorie filter voor shoppen
Pinterest categorie filter voor shoppen

Voorbeeld 2

Hoe vind je Buyable Pins?

1: Zoekwoord
2: Filterinstellingen
3: Kies Buyable Pins.

Pinterest categorie zoeken op producten
Pinterest categorie zoeken op producten

Voorbeeld 3

Buyable Pin. Vergelijkbaar met Google Shopping producten zien in Google Search.

pinterest design inspiratie
pinterest design inspiratie

Voorbeeld 4

Collections ads 1/2

pinterest designs inspiratie
pinterest designs inspiratie

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwsberichten?

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Conclusie

Pinterest is ontzettend interessant om je merkbekendheid te vergroten, verkeer naar je website te halen en verkopen te stimuleren. Voorwaarde is wel dat je contentproductie op orde is en dat de content goed genoeg is om op te vallen tussen te rest.

Inspireren en informeren zorgt er uiteindelijk voor dat jouw bedrijf de merkvoorkeur krijgt. Pinterest-SEO zorgt voor vindbaarheid en content delen op Pinterest is een goede langetermijn strategie. Betaald adverteren op Pinterest biedt interessante mogelijkheden voor retailers en webshop-eigenaren om een groter bereik te creëren en daarmee hun omzetten te vergroten.

Ik wil hier iets mee

Wil je liever bezig zijn met andere aspecten van je bedrijf en social media over laten aan de specialisten? Onze toppers staan natuurlijk voor jou klaar. Voor Pinterest en al jouw andere vragen over social media kan je bij ons terecht. Vul onderstaand formulier in of bel gewoon even.

Neem contact op

Meer interessante artikelen