fbpx
Download

Is jouw bedrijf klaar voor de feestdagen?

Download de inhaakkalender 2021. Je kan hem afdrukken op A2 formaat en ophangen, zodat je nooit een goeie inhaker mist. Op deze manier pak jij alle online marketing kansen die voor handen liggen. Je bereikt de juiste mensen, op het juiste moment, met de juiste boodschap. Lekker toch?

 

Download

Is jouw bedrijf klaar voor de feestdagen?

 • Published: 15/10/2020
 • Latest update: 06/01/2023

Je bent het hele jaar door bezig om je doelen te behalen, maar het einde van het jaar kan wel eens het meest winstgevend zijn. Hoe kun je inspelen op de feestdagen en wat moet je vermijden in deze tijd?

In aanloop naar en zeker ook gedurende het feestdagenseizoen moet jij als online retailer je webpagina’s tiptop in orde hebben. Je moet bijvoorbeeld zorgen voor de juiste inhoud op de pagina’s (gericht op de feestdag), de juiste categorieën, productpagina’s met de juiste informatie en een soepele gebruikerservaring. Die voorbereiding is nodig om de zichtbaarheid in de zoekresultaten te maximaliseren wanneer de belangstelling van de zoeker toeneemt.

inhaakkalender contentkalender Goeiezaak
inhaakkalender contentkalender Goeiezaak

Download de inhaakkalender 2021. Vul in het lege veld je e-mailadres in!

Belangrijke feestdagen in Nederland anno 2020

Met welke feestdagen moet je dan rekening houden? Naast de traditionele feestdagen als Sinterklaas en Kerstmis zijn er de laatste jaren een aantal komen overwaaien uit de Verenigde Staten en zelfs één uit China.

Waar traditionele feestdagen nog een bepaalde – je raadt het al – traditie hebben, zijn de ‘nieuwe’ feestdagen vooral gericht op commercie. En dat is gunstig voor de online verkoop. Er zijn hele volksstammen die juist op deze dagen (online) hun slag proberen te slaan om zoveel mogelijk korting mee te pakken.

In de zoekresultaten is bijvoorbeeld vanaf september al een stijging te zien op relevante zoektermen, zoals ‘black friday’ en ‘tv korting black friday’. Hier wil je dus op inspelen met je online marketing.

Dit zijn de feestdagen om op korte termijn mee te nemen in je strategie:

 • Dinsdag 13 en woensdag 14 oktober Prime Day
 • Zaterdag 31 oktober – Halloween
 • Woensdag 11 november – Single Day
 • Vrijdag 27 november – Black Friday
 • Maandag 30 november – Cyber Monday
 •  Zaterdag 5 december – Sinterklaas
 • Woensdag 25 december – Kerstmis

Prime day

Dinsdag 13 en woensdag 14 oktober

Wat is Prime day?

Amazon is begin 2020 gestart op de Nederlandse markt. Voorheen was je afhankelijk van het Duitse platform voor al het andere dan boeken. Daar kon je namelijk wel het platform in Nederland voor gebruiken. Amazon Prime Day is voor mensen die een Prime abonnement hebben. Maar dat kan ook betekenen dat men een gratis proefmaand afsluit om van aanbiedingen te profiteren. Want dat is het hele idee van Prime Day, profiteren van aanbiedingen op Amazon. En dan ook nog zonder verzendkosten.

Hoe speel ik op deze dag in?

Aangezien dit echt een Amazon feestje is, zijn er geen ander retailers uitgenodigd. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je geen bijvangst kan hebben tijdens deze dagen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die op zoek zijn naar bepaalde spullen ook op niet-Amazon sites browsen en shoppen. Waarschijnlijk omdat ze al ‘ge-primed’ zijn om een aankoop te doen. Het kan dus zeker geen kwaad om ook één of meerdere aanbiedingen op je site te doen tijdens deze dagen.

Prime Day Amazon effectief inspelen op feestdagen
Prime Day Amazon effectief inspelen op feestdagen

Halloween

Zaterdag 31 oktober

Wat is Halloween?

Halloween hangt samen met het oude Keltische festival van Samhain, toen mensen vreugdevuren aanstaken en kostuums droegen om boze geesten af te weren. In de achtste eeuw wees paus Gregorius III 1 november aan als een tijd om alle heiligen te eren. Al snel nam Allerheiligen enkele van de tradities van Samhain op. De avond ervoor stond bekend als All Hallows Eve, wat later verbasterd zou worden tot Halloween.

Hoe speel ik op deze dag in?

Hoewel Halloween niet vaak gebruikt wordt om met aanbiedingen te stunten is het wel een dag om op te nemen in je marketingkalender. Er zijn namelijk andere aanbieders die deze dag wél aangrijpen om een koper over de streep te trekken. Het is daarom bijzonder aantrekkelijk om Halloween te gebruiken, wanneer je concurrentie dat niet doet.

Halloween gebruiken om te onderscheiden van de concurrenten
Halloween gebruiken om te onderscheiden van de concurrenten

Singles' Day

Woensdag 11 november

Wat is Singles’ Day?

Singles’ Day is over komen waaien uit China. Op deze dag wordt er in China aandacht besteed aan alle alleenstaanden van het land. Daarbij is de datum zorgvuldig uitgekozen, want 11 november heeft de meeste enen in de datum staan, namelijk 11-11. Behalve het culturele aspect is Singles’ Day de feestdag die bekend staat als de grootste offline en online winkeldag ter wereld.

Hoe speel ik op deze dag in?

Hoewel deze dag zich vooral in China afspeelt, is het net als bij Halloween een dag die je kunt gebruiken om net even de aandacht voor je bedrijf op te eisen. Bedenk een leuke actie voor singles en/of producten die zij graag gebruiken en zet dit op je website en deel het op social.

hoe speel je als bedrijf in op Single Day
hoe speel je als bedrijf in op Single Day

Download de inhaakkalender 2021. Vul in het lege veld je e-mailadres in!

Black Friday

Vrijdag 27 november

Wat is Black Friday?

Black Friday (de dag na Thanksgiving op de laatste donderdag in november) is de grootste dag in de detailhandel in de Verenigde Staten en wordt vaak beschouwd als de onofficiële start van het feestdagenseizoen. De naam Black Friday komt voort uit de chaos die ontstond bij winkels omdat het er letterlijk zwart zag van de mensenmassa. We kennen waarschijnlijk allemaal de beelden van een stortvloed aan mensen die elkaar onder de voet lopen zodra er een winkel opengaat.

Hoe speel ik op deze dag in?

Black Friday speelt zich al lang niet meer alleen af in fysieke winkels en veel online retailers geven op deze dag fikse kortingen op hun assortiment. In het gevecht om de aandacht van de klant is het aan te raden om zelf ook een aantal aanbiedingen te hebben. Heb je nou niet het bereik van een grote retailer, begin dan eerst met je eigen klantenbestand. Zij kennen je winkel immers al en op deze manier breng je ze opnieuw in aanraking met je winkel. Let wel op dat men op deze dag echt op zoek is naar een knaller, dus een halfbakken aanbieding wordt waarschijnlijk niet veel verkocht. Als laatste tip kun je bestaande klanten en nieuwe website bezoekers verleiden om nog meer korting via de nieuwsbrief inschrijving te laten krijgen. Deze gegevens kun je vervolgens later weer gebruiken voor bijvoorbeeld remarketing en/of e-mail automation.

hoe moet je marketing toepassen tijdens Black Friday?
hoe moet je marketing toepassen tijdens Black Friday?

Cyber Monday

Maandag 30 november

Wat is Cyber Monday?

Cyber Monday, de maandag na Black Friday, is een 24-uurs online shopping-evenement dat is gemaakt om mensen te overtuigen om online te winkelen en wordt nu gezien als een verlengstuk van de Black Friday-uitverkoop. Oorspronkelijk is dit de dag dat er vooral gestunt wordt met tech, zoals laptops, tablets, mobiele telefoons en gadgets.

Hoe speel je op deze dag in?

In het verlengde van Black Friday kun je (inclusief het weekend er tussen) een vierdaags shopfestijn plannen. Want Cyber Monday is niet alleen meer voor de traditionele tech producten. Verkoop je wel tech – of aanverwante artikelen – dan is dit de dag om je klantenbestand dit te laten weten.

Ben je een kleine retailer en kun je grote kortingen geven je niet permitteren? Kijk dan naar wat jouw klanten wel nodig hebben, maar waar je nog wel voldoende marge op hebt. Geef daarnaast websitebezoekers net als bij wat hierboven bij Black Friday is gezegd een optie om zich aan te melden voor een nieuwsbrief in ruil voor korting. Dan heb je niet alleen nu een potentiële verkoop, maar heb je ook de mogelijkheid om klanten langer aan je te binden.

Hoe bedrijven inspelen op Cyber Monday en record omzet behalen
Hoe bedrijven inspelen op Cyber Monday en record omzet behalen

Sinterklaas

Zaterdag 5 december

Wat is Sinterklaas?

Het kinderfeest waar al jaren een discussie over wordt gevoerd. Of het nu de pepernoten zijn die in de nazomer al in de schappen liggen of het uiterlijk van Piet, het feest gaat onverminderd verder. Met Sinterklaas vieren we de verjaardag van Sint Nicolaas, Bisschop van Myra. Hoewel er een flink geschiedenisverhaal te vertellen valt over de Goedheiligman, beperken wij ons tot de commerciële kant van de dag.

Hoe speel je op deze dag in?

In feite is het eigenlijk een periode en niet één dag waar je je op moet focussen. In de winkelstraten zie je de winkels zich in Sinterklaassferen hullen en online kun je dat ook doen. Mensen die zoeken naar cadeaus hebben de keus uit heel veel winkels online. Doe er dus alles aan om in het oog te springen. Dit kan met je huidige klantenbestand, door ze te mailen, of door nieuwe klanten te bereiken. Zorg er zoals eerder gezegd altijd voor dat je website in opperste conditie is qua SEO en dat je productpagina’s hebt, inclusief inhoud.

sinterklaas actie inzetten om meer omzt te behalen
sinterklaas actie inzetten om meer omzt te behalen

Kerstmis

Woensdag 25 en donderdag 26 december

Wat is Kerstmis?

Zodra het 5 december is geweest maakt Sinterklaas plaats voor Kerstmis. De dag dat christenen de geboorte van Jezus vieren. En nu is het ook de dag dat we vieren dat Coca-Cola Santa Claus heeft bedacht zoals we die kennen. Als je vindt dat Sinterklaas en Santa Claus veel op elkaar lijken, dan heb je het niet mis! Dit is duidelijk een afgeleide vorm van het feest dat we in delen van Europa vieren. Waar er jaren terug vooral met Sinterklaas cadeaus werden gegeven, is dat in Nederland nu ook met Kerstmis het geval. In de Verenigde Staten viert men Kerst op 24 december, ‘Christmas Eve’, oftewel Kerstavond. En op Kerstochtend liggen er cadeaus onder de Kerstboom.In Nederland worden de cadeaus op eerste Kerstdag gegeven.

Hoe speel je op deze dag in?

Hier geldt eigenlijk hetzelfde als voor Sinterklaas, maar dan met een kerstsausje.

kerstacties inzetten om meer omzet te behalen
kerstacties inzetten om meer omzet te behalen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Checklist Online Marketing voor de feestdagen

Wat moet je doen om mensen te verleiden om bij jouw webshop hun inkopen te doen tijdens de feestdagen? Bekijk hier even de checklist:

 • Organische vindbaarheid (SEO) – Zorg dat alle informatie over je producten aanwezig is op de pagina. Dus duidelijke foto’s, duidelijke en complete productinformatie en goed ingerichte titels en headers.
 • Feeds (SEA) – Zorg ervoor dat de feeds die je gebruikt van alle informatie is voorzien. Of deze nu voor Amazon of Google is, altijd geldt dat hoe beter de feed verrijkt is met informatie, hoe beter de platformen weten wat je nu precies aanbiedt.
 •  Ads (SEA) – Samenhangend met de organische vindbaarheid zijn de landingspagina’s waar de advertenties op uitkomen. Hoe beter de zoekterm, advertentie en landingspagina op elkaar aansluiten, hoe beter het resultaat.
 • Gebruiksvriendelijkheid (UX) – Zorg ervoor dat mensen die je website bezoeken, weten wat de volgende stap is. Dus van product tot bedankpagina moet de user experience tot in de puntjes geregeld zijn om afhakers in het proces te voorkomen.

EXTRA TIP

Google heeft deze week aangekondigd om ook gratis productfeeds aan te bieden in Nederland. Heb je wel over Google Shopping nagedacht, maar vond je adverteren te tijdrovend? Maak een productfeed van je assortiment en rank gratis je producten in Google of laat dit maken door Goeiezaak.

Download de inhaakkalender 2021. Vul in het lege veld je e-mailadres in!

Hulp nodig?

Mocht je na het lezen denken: “Goh, ik kan wel wat hulp gebruiken.” Schroom dan niet om contact met ons op te nemen en we kijken samen naar de mogelijkheden om jou door de feestdagen te slepen.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X