fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Waarom de app Houseparty ineens zo populair is

  • Published: 24/03/2020
  • Latest update: 06/01/2023

Nu de wereld massaal binnen moet blijven, zoeken mensen tóch manieren om contact met elkaar te hebben

Lucky us, leven we in een digitaal tijdperk waar de mogelijkheden om virtueel contact te hebben oneindig zijn. Er zijn genoeg apps die ervoor zorgen dat wij onze collega’s kunnen spreken en zien (Microsoft Teams en Zoom), of waarmee we onze ouders kunnen contacten (WhatsApp) of zelfs kunnen daten (Tinder en Bumble). Maar afgelopen week was er één app die ineens immens populair werd, Houseparty.

Wat is Houseparty?

Houseparty is niet nieuw en bestaat al sinds 2016, maar nu mensen niet meer met vrienden kunnen afspreken is de app bijzonder in trek. Je kan videochatten met maximaal acht personen tegelijk. Alle vrienden zijn dan tegelijk in beeld te zien. Zo kan je dus een ‘party’ houden met acht mensen. Dit klinkt misschien als weinig, maar je kan aan meerdere ‘party’s’ tegelijk meedoen. Het leuke aan de app is dat je ook spelletjes met elkaar kan spelen. Het zijn simpele games, zoals een quiz of tekenspel.

Hoe werkt Houseparty?

Download de gratis app, maak een account aan en kies je vrienden. Je kan vrienden bijvoorbeeld vinden via Facebook of je contacten in je telefoon. Vervolgens laat de app zien wie er in ‘the house’ zijn. Dit zijn mensen die de app geopend hebben. Zo kan je precies zien wie er zin heeft in contact. De app werkt op Android- en Apple-besturingssystemen, maar niet op Windows.

Pas op voor de ‘stranger danger’. Op jouw houseparty kunnen ook vrienden van vrienden komen. Bij de melding ‘stranger danger’ kan je dus een onbekende op je feestje verwachten. Gezellig! Of toch niet? Het voelt in ieder geval als een echt uit de hand gelopen huisfeestje.

Waarom is Houseparty zo populair?

Ondanks dat er genoeg andere apps zijn waarmee je kan videobellen, is Houseparty op dit moment keihard gestegen in de top van de app stores. Volgens Ben Rubin, de Israëlisch-Amerikaanse oprichter van de app, komt dit vooral door de laagdrempeligheid van de app. Hij zegt hierover “Houseparty kan je gebruiken zonder iets te plannen. Je hoeft je niet gegeneerd te voelen om iemand te facetimen.” Je ziet immers altijd wanneer iemand in ‘the house’ is en zin heeft om te socializen.

Daarnaast is de app ideaal om met meerdere groepen tegelijk contact te hebben. Je springt zo van groepsgesprek naar groepsgesprek. Je zet je microfoon even op mute in de ene chat en praat vrolijk verder in de andere. Je wandelt als het ware binnen in een woonkamer, babbelt even mee en loopt dan door naar de keuken waar een andere groep mensen aanwezig is.

De spelletjes die gespeeld kunnen worden, geven de app nog dat extraatje, waardoor het zich onderscheidt van andere apps. Zo speel je ‘Heads Up’, waarbij je het woord op jouw kaartje moet raden met hulp van jouw vrienden. Of speel ‘Chips & Guac’ dat draait om woordassociaties. In het onderdeel ‘Trivia’ moet je vragen beantwoorden en ‘Quick Draw’ is een variant van Pictionary.

Social distancing

Dat de app pas vier jaar na lancering echt populair is geworden in Nederland, heeft natuurlijk alles te maken met de bizarre tijd waarin we nu leven. Social distancing wordt waarschijnlijk het woord van het jaar en Houseparty zorgt ervoor dat we onze vrienden tóch kunnen blijven zien.

Toch harkte eigenaar Rubin al in 2016 67 miljoen dollar aan durfkapitaal bij elkaar en is de app inmiddels overgenomen door Epic Games (het bedrijf achter Fortnite). Volgens de laatste cijfers heeft Houseparty inmiddels 35 miljoen gebruikers wereldwijd.

Heb jij de app al? Zo niet, je downloadt hem hier.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Meer interessante artikelen

X