fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Instagram tips: 10 handige weetjes voor jouw account

 • Published: 20/04/2021
 • Latest update: 06/01/2023

Heb jij Instagram al uitgespeeld of blijven de vele functies en features je een raadsel? Ik snap het ook wel als je het allemaal niet meer bijhoudt, want Instagram is on fire! Ze rollen de ene na de andere nieuwe feature uit en hebben veel mogelijkheden die een beetje verstopt zitten. Wist jij al dat je een FAQ kan instellen? En al gehoord van Instagram Guides? En voeg jij al ondertiteling toe aan je IGTV?

Geen paniek! In dit artikel geef ik tien handige Instagram tips die je leven makkelijker gaan maken.

1. Meerdere accounts vanaf je telefoon beheren

Als ondernemer wil je je privéaccount en je zakelijke account het liefst allebei vanaf je telefoon beheren zonder dat je steeds hoeft uit te loggen. Goed nieuws, dat kan gewoon. Log in bij één account, ga naar instellingen en scroll dan helemaal naar beneden. Hier staat ‘account toevoegen’. Wanneer dit gelukt is, kan je snel switchen tussen accounts door op je naam in je profiel te klikken. Je kan tot wel zeven accounts toevoegen.

2. FAQ: krijg jij ook zoveel vragen op Instagram?

Een van de nieuwe features is de FAQ voor business accounts. Oftewel: veelgestelde vragen. Instagram maakt het nu mogelijk om veelgestelde vragen in te stellen als sjabloon. Hierdoor kunnen jouw potentiële klanten eenvoudig en snel een vraag stellen. Het enige wat ze hoeven doen is op de vraag klikken die zij aan jou willen stellen.

Hoe werkt de veelgestelde vragen functie op Instagram?

Het is heel eenvoudig om de FAQ in te stellen. Volg het stappenplan en binnen een paar minuten heb je je veelgestelde vragen toegevoegd. Je kan maximaal vier vragen toevoegen. Deze worden weergegeven aan het begin van een gesprek met andere Instagram gebruikers.

 1. Ga naar het menu
 2. Klik op instellingen
 3. Ga naar Bedrijf
 4. Klik op veelgestelde vragen en klik op instellingen
 5. Voeg je vraag toe en klik op opslaan
 6. Kies voor vragen weergeven

3. Automatische antwoorden op Insta

Wist je dat je heel snel kan antwoorden op een privébericht? Een volger die een vraag stelt is een potentiële klant en die wil je het liefst zo snel mogelijk te woord staan. Met de automatische antwoorden van Instagram kan je snel reageren. Ook heel handig om supersnel te reageren op je veel gestelde vragen die je net ingesteld hebt bij je FAQ of nieuwe volgers te verwelkomen.

Ideeën voor automatische antwoorden

 • Stuur je nieuwe volgers een welkomstberichtje
 • Reageer snel op je FAQ
 • Stuur een berichtje dat je de DM goed ontvangen hebt en z.s.m. antwoord op het bericht

Zo stel je automatische berichten in op Instagram

Volg het stappenplan en binnen no-time heb jij je automatische antwoorden ingesteld:

 1. Ga naar het menu
 2. Klik op instellingen
 3. Ga naar Bedrijf
 4. Kies voor opgeslagen antwoorden
 5. Klik op nieuw opgeslagen antwoord
 6. Kies je sneltoets
 7. Schrijf je automatische antwoord
 8. Klik op opslaan
 9. Voeg meerdere antwoorden toe via het plusje

Krijg jij een DM of wil je een nieuwe volger een berichtje sturen? Dan kan je nu in de chat je sneltoets intypen en je automatische antwoord selecteren. Nog wel even op verzenden klikken.

4. Spam in je chat uitzetten op Instagram

Er is steeds meer ergernis over ongewenste berichtverzoeken op Instagram. Word jij ook regelmatig uitgenodigd voor random groepsgesprekken? Bij mij gebeurt dit in ieder geval zowel op mijn privéaccount als op het Goeiezaak-account.

Dit komt door bots, die vaak volgers van grote accounts in een groepschat zetten en dan een link delen. Ze hopen dat je hier op klikt, waardoor de mensen achter deze bots geld verdienen.

Superirritant. Maar goed nieuws! Je kan het uitzetten. In ieder geval voor bedrijfsaccounts. Op een privéaccount kan je alleen de meldingen er van uitzetten en zal je in je inbox de groepschats nog gewoon terugvinden.

Bedrijfsaccount

 1. Ga naar instellingen
 2. Klik op Privacy
 3. Ga naar Chatberichten
 4. Scroll naar het kopje ‘Anderen toestaan om je toe te voegen aan groepen’
 5. Vink het bolletje aan van ‘Alleen mensen die je volgt’

Privéaccount

 1. Ga naar instellingen
 2. Klik op meldingen
 3. En ga naar Privéberichten
 4. Scroll naar Groepsverzoeken
 5. Vink het bolletje van ‘Uit’ aan
Ben je op zoek naar dat ene leuke bericht maar kan je hem niet meer terugvinden?

5. Zien wat je allemaal geliket hebt?

Ben jij benieuwd welke berichten jij eigenlijk allemaal geliket hebt op Instagram? Of ben je op zoek naar dat ene leuke bericht maar kan je hem niet meer terug vinden? Dan wist je vast nog niet dat je alle berichten die je liket eenvoudig kan terugvinden.

Ga naar instellingen, klik op ‘account’ en dan op ‘berichten die je leuk vindt.’ Je ziet meteen een overzicht van alle posts die je ooit geliket hebt.

6. Verwijderde berichten terughalen

Per ongeluk een post verwijderd? Geen paniek! Je kan verwijderde berichten terughalen. Je gedeletete posts blijven dertig dagen in de prullenbak staan, daarna verwijdert Instagram ze zelf.

 1. Ga naar menu
 2. Klik op instellingen
 3. Ga je ‘Account’
 4. Klik op ‘Recent verwijderd’
 5. Kies nu het bericht dat je wilt terug halen
 6. Bevestig herstellen

Posts archiveren

Wil je berichten uit je feed verwijderen maar niet weggooien? Dan kan je posts archiveren. Gearchiveerde posts worden niet na dertig dagen verwijderd en kan je dus altijd weer terugzetten of zelf bekijken. Deze optie is aan te raden boven het verwijderen van posts.

 1. Klik op het bericht dat je wilt archiveren
 2. Klik op de drie puntjes rechts bovenin
 3. Klik op ‘Archiveren’

Om je gearchiveerde berichten terug te vinden ga je naar je archief. Je kan hier ook stories en Insta-live berichten terugvinden.

 1. Open je profiel
 2. Klik op het menu
 3. Ga naar ‘Archief’
Instagram is een nieuwe story-sticker aan het testen: de captions-sticker.

7. Ondertiteling voor je stories

Ja, hier worden we blij van! Instagram is een nieuwe story-sticker aan het testen: de captions-sticker. Met deze sticker kan je in een oogwenk je stories ondertitelen. Superhandig, want we weten allemaal dat je video’s eigenlijk altijd moet ondertitelen, omdat ze automatisch zonder geluid worden afgespeeld. Hierdoor wordt je video dus een stuk toegankelijker.

De ondertiteling wordt net als de songteksten bij de music-sticker in verschillende stijlen getoond. De sticker wordt nog getest en is dus nog niet voor iedereen te gebruiken. Maar het zal niet lang meer duren voor deze functie verder wordt uitgerold.

8. Wist je dat je al wel je IGTV kan ondertitelen?

Als je een IGTV uploadt, kan je wel automatisch gegenereerde ondertiteling aanzetten. Dit werkt niet altijd perfect, omdat de ondertiteling ook afhankelijk is van je audio. Maar door ondertitels toe te voegen vergroot je je bereik. De automatisch ondertitels zijn beschikbaar in zestien talen. Zo voeg je ze toe:

 1. Ga naar instellingen
 2. Klik op ‘Account’
 3. Scroll naar ‘Bijschriften’
 4. Vink deze aan
 5. Upload je IGTV
 6. Kies ‘Geavanceerde instellingen’
 7. Klik op ‘Toegankelijkheid’
 8. Automatisch gegenereerde bijschriften aanvinken
Paulien Tak Social media marketeer & content creator

"Dit is misschien wel een van de beste tips uit dit lijstje."

10. Instagram Guides

Instagram Guides geven je de mogelijkheid om je posts te bundelen. Je kan dus al je posts over één onderwerp in een gids zetten, waardoor deze content eenvoudig beschikbaar wordt voor jouw volgers. Wij hebben bijvoorbeeld al onze posts over social media in een social media gids gezet en al onze posts over webdesign in een andere gids. Je kan ook opgeslagen posts van anderen in een gids opslaan.

3 soorten Guides

Er zijn maar liefst drie verschillende soorten guides: voor plaatsen, voor producten en voor berichten.

Gids voor plaatsen

Heb jij onlangs interessante plaatsen bezocht? Dan kan je allerlei posts van deze plaats bundelen in een gids. Ideaal voor reis-gerelateerde accounts, voor fotografen die shoot-locaties willen delen of als je jouw favoriete restaurants of bezienswaardigheden in een plaats wilt delen.

Gids voor producten

Heb je een webshop, dan zijn de gidsen voor producten ideaal. Je kan met deze gids je eigen producten verzamelen of die van andere ondernemers. Heb je bijvoorbeeld een kledingwinkel, dan kan je gidsen per categorie aanmaken, zoals truien, broeken en jurkjes.

Gids voor berichten

Wij gebruiken zelf de gids voor berichten. Hiermee kan je gidsen aanmaken van je geplaatste posts. Als Goeiezaak hebben wij een social media gids met alle posts over social media erin, een SEO gids en een webdesign gids.

 1. Klik op het plusje
 2. Kies voor ‘Gids’
 3. Kies je type gids
 4. Kies uit opgeslagen berichten of je eigen berichten
 5. Vink alle berichten voor je gids aan
 6. Geef je gids een titel, omslagfoto en omschrijving
 7. Geef je berichten een omschrijving

Meer Instagram insights nodig?

Op de hoogte blijven van onze Instagram tips, of andere social media insights? Dan volg je natuurlijk onze social kanalen, op Instagram, Facebook en LinkedIn.

Heb je nog andere vragen of gewoon liever iemand die jouw Instagram beheert? Vul het contactformulier in en we helpen je zo snel mogelijk.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X