fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Zoekwoordenonderzoek doen: de enige handleiding die je nodig hebt

  • Published: 03/11/2020
  • Latest update: 06/01/2023

Zoekwoordenonderzoek, je hoort het veel voorbijkomen, maar wat houdt het nou eigenlijk in en hoe doe je een onderzoek naar zoekwoorden waar je wat aan hebt? 

Zoekwoordenonderzoek is het verzamelen van zoekwoorden waarvoor je zichtbaar wilt zijn in de zoekmachine. Je zoekt uit waar je potentiële klanten naar op zoek zijn en hoe ze daarnaar zoeken.

Volg de stappen in dit artikel en je hebt aan het eind een lijst van relevante zoekwoorden, met het gemiddelde maandelijkse zoekvolume en de score van jouw site per zoekterm. Die zoekwoorden zijn gesorteerd, zodat je direct ziet welke woorden bij elkaar horen en waar je als eerste over moet schrijven.

Waarom zoekwoordenonderzoek doen?

Waar is dat eigenlijk voor nodig, zo’n zoekwoordenonderzoek? Je weet toch zelf het beste wat je verkoopt?

Dat is uiteraard waar en die kennis komt zeker van pas bij de contentcreatie. Tussen wat jij als expert van je product of dienst weet, en hoe potentiële klanten zoeken, zit echter vaak verschil. Als je teksten niet aansluiten bij hoe je klant zoekt, komt hij op de site van een concurrent uit en heb je voor niets zitten schrijven.

Als je een zoekwoordenonderzoek hebt uitgevoerd, heb je een goed beeld van welke zoektermen je potentiële klanten gebruiken. Je weet naar welke het meest wordt gezocht en welke gerelateerde zoekwoorden daarbij horen.

Aan de hand van deze informatie en je kennis van je product kan je content schrijven die goed presteert in Google en ook nog eens super relevant is voor je bezoekers.

Op de hoogte blijven van onze blogs?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De verschillende soorten zoekwoorden

Voor je begint, is het goed te bedenken wat voor zoekwoorden je zoekt. Achter verschillende zoekwoorden zitten verschillende intenties. Om dit te visualiseren, wordt meestal een trechter gebruikt (funnel in het Engels).

Onderaan de trechter zitten de meest specifieke zoekopdrachten die direct met je producten te maken hebben. Voor een dierenwinkel zou dit bijvoorbeeld kunnen zijn:

  • Brokken voor oude hond kopen
  • Vlooienband
  • Aquarium 70 liter

Deze zoekwoorden converteren meestal erg goed. Aan de andere kant zijn ze zo specifiek dat de zoekvolumes vaak laag zijn.

Hoger in de trechter vind je de meer algemene zoekwoorden. Deze mensen zijn niet direct naar je product op zoek, maar behoren wel tot je doelgroep. Denk voor de dierenwinkel bijvoorbeeld aan:

  • Beste huisdier klein appartement
  • Welk voer voor beagle
  • Hondenmand hoe groot

Bezoek dat met deze zoekwoorden binnenkomt, converteert minder vaak. Aan de andere kant zijn de volumes vaak hoger.

Waar richt je je op voor je zoekwoordenonderzoek? Als je nog weinig of niets aan SEO hebt gedaan, ga je eerst op zoek naar de zoekwoorden onderin de trechter. Dat is de basis die je sowieso goed verzorgd moet hebben. Als je al voor de belangrijkste zoekwoorden content hebt, kijk je naar zoekwoorden die wat hoger in de trechter zitten. Daarmee kan je nog meer bezoek binnenhalen, dat wellicht nog niet bekend was met je product.

Achter verschillende zoekwoorden zitten verschillende intenties.
zoekwoorden intenties met verschillende soorten zoekwoorden
zoekwoorden intenties met verschillende soorten zoekwoorden

Zoekwoordenonderzoek in de praktijk

Genoeg theorie. Hoe verzamel je dan die zoekwoorden? We kijken nu nog niet naar zoekvolumes. Eerst willen we zoveel mogelijk zoekwoorden verzamelen die wellicht interessant kunnen zijn. Dit kan je op de volgende manieren doen:

Gezond verstand

Bedenk zelf welke termen relevant kunnen zijn voor jouw site. Denk bijvoorbeeld aan de namen van producten of productcategorieën, of vragen die je bezoekers kunnen hebben.

Google Search Console

In Google Search Console kan je opzoeken op welke zoektermen je website momenteel gevonden wordt. Weet je niet hoe je dit doet? Verderop in dit artikel gaan we er verder op in.

Answerthepublic

Wil je weten wat voor vragen er rondom een onderwerp bestaan? Dan kan je de tool Answerthepublic gebruiken. Hierbij voer je een zoekwoord in en krijg je vragen, vergelijkingen en andere zoekwoorden te zien die dit woord bevatten.

Deze tool is er tegenwoordig ook in het Nederlands, hoewel je in het Engels nog wel meer zoekwoorden vindt. De zoekwoorden die je hier vindt, kan je weer door een zoekwoordplanner halen om de zoekvolumes te vinden.

Keyworddit

Op Reddit zijn er aparte pagina’s (subreddits) over de meest uiteenlopende onderwerpen. De 430 miljoen maandelijkse gebruikers bespreken hier alles wat hen bezighoudt. Een goudmijntje dus om erachter te komen waar je doelgroep in geïnteresseerd is. Het is grotendeels Engelstalig, maar vertaalde Engelse zoekwoorden kunnen ook interessant zijn voor je zoekwoordenonderzoek in de Nederlandse markt.

Om dit snel in kaart te brengen, gebruik je de tool keyworddit. Het werkt als volgt. Eerst moet je zelf een subreddit vinden die bij je site aansluit. Dat kan je makkelijk op Reddit zelf doen in de zoekbalk. We nemen de dierenwinkel weer als voorbeeld. Als je ‘pets’ invult, is de eerste suggestie de subreddit r/pets.

In de Keywordditt-tool voer je de naam van het subreddit in. Dan krijg je een lijst met zoekwoorden die er worden gebruikt, met daarbij het zoekvolume in de VS.

Net zoals bij de zoekwoordplanners moet je ook hier de krenten uit de pap halen. Hier staan al zoekvolumes bij, maar je moet ze natuurlijk nog wel voor Nederland opzoeken. Dit komt in de volgende stap.

keyword research Keyworddit
keyword research Keyworddit

Onderzoek naar concurrenten

Je concurrenten doen natuurlijk ook zoekwoordenonderzoek. Dus waarom niet bij hen afkijken?

Kijk eens op hun website wat voor content zij plaatsen en op welke zoekwoorden ze optimaliseren. Met een betaalde SEO-tool kan je dit een stapje uitgebreider aanpakken.

In tools zoals Ahrefs, SEMrush en SearchMetrics kan je kijken waar je concurrenten op scoren. Het gaat zelfs nog een stapje verder: je kan een lijst maken van zoekwoorden waar concurrenten wel zichtbaar op zijn, maar jij niet.

Mooi om mee te nemen in je zoekwoordenonderzoek en uiteindelijk een betere pagina mee te maken. Zo haal je niet alleen meer verkeer binnen, maar snoep je het ook nog eens af van je concurrent.

Andere tips

Er zijn duizenden manieren te bedenken om zoekwoorden te verzamelen. Die kunnen we natuurlijk niet allemaal behandelen, maar hier zijn nog een paar extra tips:

  • Kijk eens naar een vergelijkbare site in een ander land (bijvoorbeeld de VS). De zoekwoorden die zij gebruiken, zijn vertaald wellicht ook hier interessant.
  • Autosuggest in Google is een makkelijke manier om snel gerelateerde zoekwoorden te vinden.
  • Kijk op relevante fora om te zien met wat voor vragen je doelgroep zit.
  • Voor sommige zoekwoorden kan het interessant zijn om op Wikipedia te kijken. Op de pagina over huisdieren staan bijvoorbeeld de meest gebruikelijke huisdieren genoemd en is een stukje opgenomen over positieve effecten van huisdieren op de gezondheid. Daar kunnen interessante zoekwoorden bij zitten.

Zoekvolumes en nieuwe zoekwoorden

Nu we een eerste lijst hebben, gaan we ons zoekwoordenonderzoek uitbreiden door aan de hand van deze zoekwoorden weer nieuwe zoekwoorden te vinden. Daar zijn verschillende tools voor. Sommige zijn betaald, anderen gratis. We noemen er hieronder een aantal waar je zeker verder mee kan. Een aantal bekende zijn:

  • Ubersuggest (gratis)
  • Google Keyword Planner (gratis als je online adverteert)
  • Ahrefs/SEMrush (betaald, hebben nog veel meer functies)

Bij de betaalde tools vind je meer zoekwoorden en heb je meer filtermogelijkheden, maar verder werken deze tools ongeveer op dezelfde manier. Je voert één of meerdere zoekwoorden in en vervolgens krijg je een lijst met gerelateerde zoekwoorden en bijbehorende zoekvolumes. Deze lijst kan je exporteren naar een spreadsheet.

We nemen de dierenwinkel weer als voorbeeld. Als je in Ahrefs ‘hondenvoer’ invult, zijn dit de eerste resultaten:

Zoekvolumes en nieuwe zoekwoorden vinden
Zoekvolumes en nieuwe zoekwoorden vinden

Er staan niet alleen relevante zoekwoorden in de lijst. Je ziet hierboven bijvoorbeeld al dat de eerste resultaten niet echt nuttig zijn. Er staan veel merknamen tussen. Verderop in de lijst staan echter wel interessante zoekwoorden.

Zoekvolumes en nieuwe zoekwoorden definiëren
Zoekvolumes en nieuwe zoekwoorden definiëren

Je moet dus alvast een grove schifting maken. Dat kan je in je spreadsheet doen of in de tool zelf. Bij de gratis tools is het meestal makkelijker om dit in de spreadsheet te toen. Zorg dat je alleen relevante zoekwoorden overhoudt. Twijfel je nog? Laat ze er dan instaan. We gaan later nog een fijnere selectie maken.

Herhaal dit proces met alle zoekwoorden uit de lijst die je eerder gemaakt hebt. De zoekwoorden die eruit komen, kan je er ook weer doorheen halen om meer suggesties te krijgen. Je kan bijna oneindig doorgaan, maar verlies je er niet in. Je kan altijd later nog een nieuw zoekwoordenonderzoek uitvoeren.

Uiteindelijk houd je zo een flinke lijst zoekwoorden over. Die ga je in de volgende stap sorteren en filteren.

Posities toevoegen

Nu heb je het begin van een zoekwoordenonderzoek: een lange lijst in een spreadsheet met interessante zoekwoorden, met daarbij zoekvolumes. Voor we die gaan sorteren, is het handig om te kijken of we er nu al zichtbaar voor zijn en zo ja, op welke positie.

Hier zijn allerlei tools voor. Een gratis tool die iedereen met een website kan gebruiken, is Google Search Console. Uit Search Console kan je een lijst exporteren met alle zoekwoorden waar je voor rankt met de positie en URL erbij.

Dit doe je als volgt:

1. Ga naar de juiste property (als je meerdere sites hebt):

Google Search Console overzicht
Google Search Console overzicht

2. Klik op ‘prestaties’:

Google Search Console filters toepassen datum
Google Search Console filters toepassen datum

3. Klik het vinkje ‘gemiddelde positie’ aan (de rest kan je afvinken of niet, maakt niet uit):

Google Search Console prestaties overzicht zoekwoordenonderzoek
Google Search Console prestaties overzicht zoekwoordenonderzoek

4. Druk op de grijze knop ‘exporteer’ en kies voor Excel of Google Spreadsheet:

Google Search Console Excel spreadsheet downloaden
Google Search Console Excel spreadsheet downloaden

Nu heb je een lijst met alle zoekwoorden waar je op gevonden wordt, met de positie en URL erbij (andere kolommen zijn niet relevant). Plak dit als nieuw tabblad in je spreadsheet met de zoekwoorden.

Vervolgens koppel je de positie en URL met de VLOOKUP-formule (verticaal zoeken) aan je zoekwoorddata. Nog nooit gedaan? Lees dit artikel en je komt er zo uit. Als bereik neem je het hele tabblad met de zoekwoorden.

Je zoekwoordenonderzoek sorteren

Nu hebben we een lange lijst met enigszins interessante zoekwoorden en is het tijd om ze verder te sorteren. Zet de zoekwoorden (en bijbehorende data) die bij elkaar horen in aparte kolommen en geef die een naam. Voor de fictieve dierenwinkel zouden categorieën bijvoorbeeld kunnen zijn:

  • Hondenvoer merken
  • Hondenmand
  • Verzorging kat tips

Zie je dat een van je categorieën wel erg lang wordt? Kijk dan eens of je hem verder uit kan splitsen. Hoe specifieker je categorieën, hoe makkelijker je straks je contentstrategie kan uitwerken.

Tijdens het sorteren kan je ook wat meer filteren. Nu je wat aandachtiger naar de zoekwoorden kijkt, zie je vast nog wat woorden die bij nader inzien toch niet relevant zijn. Haal die er meteen uit. Bij twijfel laat je ze er in staan.

Het zou er ongeveer zo uit moeten zien:

hoe kan je zoekwoordenonderzoek sorteren
Hoe je zoekwoorden kan optimaliseren

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een selectie maken om over te schrijven

Klaar met sorteren? Je hebt nu een goed georganiseerd overzicht van alle interessante zoekwoorden die je gevonden hebt. Sommige zoekwoorden hebben echter meer potentie dan anderen. Nu is het tijd om te besluiten uit welke zoekwoorden je het beste resultaat kan halen. Daarover ga je straks schrijven.

Bij het maken van de selectie, zie je ongetwijfeld zoekwoorden die qua betekenis erg bij elkaar in de buurt liggen. De betekenis ligt zo in het verlengde van elkaar dat het onzinnig zou zijn om ze op aparte pagina’s te plaatsen. Deze groepeer je vast. Bij het schrijven verwerk je deze gerelateerde zoekwoorden op dezelfde pagina als het hoofdzoekwoord.

Om een selectie te maken, gebruik je de volgende criteria:

Zoekvolume

Dit ligt voor de hand, hoe meer ergens op gezocht wordt, hoe meer bezoek er te halen valt. Het is handig om je overzicht op zoekvolume van hoog naar laag te sorteren. Maak echter niet de fout om alleen hiernaar te kijken. Het moet wel haalbaar zijn om erop te ranken, en het bezoek dat je ermee binnenhaalt moet wel uiteindelijk je product of dienst willen kopen.

Concurrentie

De concurrentie op een zoekwoord is een belangrijk criterium. Het moet immers wel haalbaar zijn om tussen de eerste resultaten te komen. Sommige zoekwoord-tools geven een score weer die de concurrentie moeten weergeven. De praktijk leert echter dat dit niet altijd even accuraat is.

Je krijgt een beter beeld door zelf te gaan kijken. Voer het zoekwoord in en kijk eens welke sites er bovenaan staan. Ben je een kleine dierenwinkel en staan bol.com en Royal Canin bovenaan? Dan kan je je wellicht beter op een minder voor de hand liggend zoekwoord richten.

Vervolgens klik je de eerste paar resultaten aan. Zijn het pagina’s met heel uitgebreide en goede content? Of zie je nog verbetermogelijkheden? Jouw content zal een stuk beter moeten zijn dan de concurrentie om ze in te halen. Maak een afweging of het de tijd waard is.

Zoekintentie

Hebben mensen die het zoekwoord gebruiken wel de juiste intentie? Een simpel voorbeeld: de Rabobank zou kunnen zien dat er maandelijks 21.000 keer naar het zoekwoord ‘bank’ wordt gezocht. Deze mensen zijn echter op zoek naar een meubel en hebben dus niet de juiste zoekintentie.

In dat voorbeeld ligt het voor de hand, maar soms is het niet direct duidelijk. Wil iemand die op ‘voeding kat’ zoekt bijvoorbeeld kattenvoer kopen, of zoekt hij informatie over wat hij zijn kat het best kan voeren? Hier kom je achter door het zoekwoord simpelweg in te voeren in Google. Dan zijn dit de eerste organische resultaten:

juiste Zoekintentie vinden van doelgroep
juiste Zoekintentie vinden van doelgroep

Google probeert altijd de resultaten te tonen die aansluiten bij de intentie van de zoeker. Het feit dat er informatieve resultaten getoond worden, wijst er dus op dat dit de intentie achter de zoekopdracht is. Zoek je low-funnel zoekwoorden om je productpagina’s beter vindbaar te maken, dan is dit dus niet het juiste zoekwoord. Wil je informatiepagina’s gaan schrijven om een breder publiek aan te trekken, dan kan het juist wel weer interessant zijn.

Huidige positie

Als je site al langer bestaat en er eerder content is geplaatst, rank je waarschijnlijk al voor enkele van de zoekwoorden in je onderzoek. Als ze aan de andere criteria voldoen, krijgen die natuurlijk voorrang. Je gaat immers makkelijker van positie 20 naar positie 1-3, dan als je vanuit het niets moet beginnen. Zo zie je eerder resultaat van je inspanningen.

Volgende stappen

Je hebt nu een compleet zoekwoordenonderzoek met daarin een selectie kansrijke zoekwoorden. Zo kan je heel makkelijk een contentkalender maken. Het is alleen nog een kwestie van een volgorde bepalen (meeste potentie eerst) en er deadlines aan hangen.

Heb je hulp nodig bij het schrijven? Of is je site SEO-technisch nog niet in orde? Neem dan contact op met ons. Wij kijken graag met je naar de mogelijkheden.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X