fbpx

Zo laat je jouw locatiepagina’s organisch beter scoren

  • Published: 05/11/2020
  • Latest update: 06/01/2023

In dit artikel gaan we in op het verbeteren van de organische vindbaarheid van je website met zoektermen waarbij een lokaal resultaat beter zal worden. 

Landelijk scoren in de zoekmachines is natuurlijk fantastisch, zeker als het gaat om relevante zoektermen met een hoog zoekvolume. Toch is dat niet altijd de beste manier om winst in de zoekmachines te behalen. Lokaal vindbaar zijn is voor veel ondernemers belangrijker.

Doordat Google is opgedeeld in lokale regio’s kun je binnen een regio hoger scoren dan landelijk. Het is hiervoor belangrijk om te laten zien dat je in de regio actief bent. Dit doe je door specifieke pagina’s voor de dienst in combinatie met de locatie te maken. Je kunt ook losse locatiepagina’s maken en die koppelen aan de dienstenpagina’s.

In dit artikel gaan we in op het verbeteren van de organische vindbaarheid van je website met zoektermen waarbij een lokaal resultaat beter zal scoren.

Lokale SEO wordt steeds belangrijker. Dit komt doordat Google steeds vaker verwacht dat een zoekopdracht een lokale pagina voor moet schotelen, niet alleen als er in de zoekvraag een locatie staat.

Denk hierbij aan zoekwoorden als “auto kopen”, “schoonmaker” of “online marketing bureau”. In 2013 zagen we zelfs dat de resultaten voor de zoekopdracht “is global warming …” lokaal verschilden, maar inmiddels is dit aangepast.

Lokale vindbaarheid optimaliseren

Er zijn veel verschillende manieren om lokaal beter vindbaar te worden. Je kunt beter scoren in Google My business (op het kaartje in de zoekresultaten), lokaal adverteren of lokale landingspagina’s maken. Hoewel Google My business wel onderdeel is van de strategie, ligt de voornaamste focus op het schrijven van contentpagina’s.

46% van alle zoekopdrachten zijn lokaal en 56% van alle lokale retailers heeft niet eens zijn Google My Business pagina geclaimd (ahrefs, 2018). Het is dus duidelijk dat hier nog veel kansen liggen.

Op de hoogte blijven van onze artikelen?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stappenplan lokale SEO:

Benodigde tijd: 3 uur.

Met een geoptimaliseerde locatiepagina schrijven ben je zo’n drie uur bezig. Aanvullend kun je nog aan de slag met reviews, lokale autoriteit en PR.

Stap 1

Meld je aan bij Google My Business

Aanmelden bij Google my Business (GMB) is heel eenvoudig. Je doet het op Google my Business. Zorg dat je met de volgende dingen rekening houdt:

  • Gebruik je echte bedrijfsnaam. Kies geen keyword als bedrijfsnaam. Dat helpt tegenwoordig niet meer.
  • Geef je locatie aan in Google My business. Als je geen fysiek adres hebt, kun je ervoor kiezen om je adres te verbergen.
  • Geef de hoofdcategorie van het bedrijf aan.
  • Zet je website en telefoonnummer in GMB.
  • Geef de openingstijden, belangrijkste pagina’s van je site en foto’s van je bedrijf op.
Meld je aan bij Google My Business
Meld je aan bij Google My Business

Stap 2

Doe keyword research

Bedenk welke lokale producten of diensten je aanbiedt op je website. Let ook op varianten van je dienst, bijvoorbeeld “coffee shop” / “cafe”.

Je kunt hier een keyword tool voor gebruiken, zoals Ahrefs, MOZ of een gratis tool zoals Ubersuggest. Voer je hoofdzoekwoord in en kijk wat de tool allemaal aangeeft.

Je kunt ook de autocomplete methode gebruiken in Google. Hieronder zie je hoe dat werkt.

Hoe doe je keyword research
Hoe doe je keyword research

Stap 3

Combineer woorden en maak een keyword lijst

Nu je weet op welke diensten je gevonden wilt worden kijk je naar de pagina’s die je gaat schrijven. Je kunt een tool gebruiken om keywords aan elkaar te koppelen.

Voor het voorbeeld dat we hier gebruiken, Het Broodjeshuis in Haarlem, kun je de volgende diensten schrijven:

  • Broodjeszaak
  • Broodjes bestellen
  • Broodjes laten bezorgen

Wat locaties betreft, kun je gaan voor:

  • Haarlem
  • Waarderpolder
  • Haarlemmermeer

Mergewords is een handige tool om de keyword combinaties te maken. De lijst met keywords kun je vervolgens op zoekvolume controleren met een keyword tool.

Combineer woorden en maak een keyword lijst
Combineer woorden en maak een keyword lijst

Stap 4

Schrijf lokale pagina's

Dit is de belangrijkste stap. Je weet nu welke onderwerpen relevant voor je bedrijf zijn. Nu is het tijd om pagina’s te gaan produceren.

Een lokale SEO-pagina schrijven is redelijk gelijk aan het schrijven van een gebruikelijke SEO-pagina. Let op de volgende zaken:

  • Je pagina moet minimaal twee keer zo goed zijn als het top resultaat in Google
  • Je pagina moet de zoekintentie vervullen
  • Je pagina moet scanbaar zijn
  • Gebruik relevante subkoppen

Omdat het een lokale pagina is kun je de volgende zaken nog toevoegen:

  • Specifieke adresgegevens
  • Google Maps kaartje met de locatie
  • Openingstijden van de locatie
Het recept voor een goede seo tekst
Het recept voor een goede seo tekst

Stap 5

Optimaliseer je homepage voor je hoofdlocatie.

Zet NAP-informatie op de homepage of in de footer als je maar 1 locatie hebt. Dit moet een exacte match zijn met je Google My Business listing.

Heb je meer dan 1 locatie, dan kun je algemene contactgegevens (bijvoorbeeld van het hoofdkantoor) weergeven en linkjes naar de overzichtspagina’s van alle locaties neerzetten.

hoe optimaliseer je je homepage voor je hoofdlocatie
hoe optimaliseer je je homepage voor je hoofdlocatie

Stap 6

Maak een overkoepelende categoriepagina waarvandaan makkelijk naar een specifieke plaats genavigeerd kan worden.

Als je veel verschillende locaties hebt en voor iedere locatie een aparte pagina maakt, is het handig om deze pagina’s makkelijk navigeerbaar te maken. Dit helpt gebruikers de juiste locatie te vinden maar zorgt er ook voor dat Google snapt waar de content op je site te vinden is.

Maak een overkoepelende pagina met “locaties” en geef hier alle locatiepagina’s weer, bijvoorbeeld gecategoriseerd per regio.

overkoepelende categoriepagina waarvandaan makkelijk naar een specifieke plaats genavigeerd kan worden
overkoepelende categoriepagina waarvandaan makkelijk naar een specifieke plaats genavigeerd kan worden

Stap 7

Voeg structured data toe aan lokale landingspagina.

Structured data toevoegen kan op meerdere manieren. Wij gebruiken voor WordPress websites een plugin die Schema pro heet. Hiermee kun je structured data velden koppelen aan bestaande velden.

Zo hoef je het niet iedere keer weer opnieuw in te vullen. De data die je nodig hebt kun je op je pagina terug laten komen als informatie.

Optie twee is gebruik maken van de structured data tool van Google. Hierin kun je structured data genereren via een markup.

Je kunt de tool van Google hier vinden: Structured data markup helper

Voeg structured data toe aan lokale landingspagina
Voeg structured data toe aan lokale landingspagina

Stap 9

Vergaar reviews

Een van de manieren waarop Google test hoe belangrijk je bedrijf in de regio is, is de hoeveelheid reviews die je hebt. Het maakt niet zoveel uit wat je aanbiedt, lokale reviews helpen ontzettend met je vindbaarheid.

Het verkrijgen van reviews kan heel makkelijk zijn, gewoon vragen. Doe je dat liever niet, dan kun je je reviews automatiseren. Dit doe je bijvoorbeeld door bij bestellingen in de bevestigingsmail om een review te vragen of door in de footer van je mail een linkje naar je GMB-pagina te zetten.

seo reviews voor organisch beter scoren
seo reviews voor organisch beter scoren

Soorten lokale zoekopdrachten

Om te weten of een zoekterm een globale of lokale zoekterm is, zal je het zoekwoord moeten onderzoeken. Veel zoekwoorden waarvan je in eerste instantie dacht dat het geen locatiegebonden zoektermen zijn, zullen wel lokale resultaten geven.

Er zijn drie soorten lokale zoekopdrachten waarvoor je kunt optimaliseren. Dit zijn:

lokale zoekopdrachten optimaliseren om organisch beter te scoren in google
lokale zoekopdrachten optimaliseren om organisch beter te scoren in google

Als je je zoekwoord zoekt, kun je drie verschillende soorten pagina’s tegen komen. Het type pagina dat je tegen komt, is een indicatie voor hoe Google de zoekvraag wil beantwoorden.

  • Lokale pagina: Dit is een pagina op een landelijke website, die geoptimaliseerd is voor een specifieke locatie.
  • Lokale website: Een website die zich volledig richt op de locatie
  • Landelijke website: Een website die landelijke resultaten toont, hier is de zoekterm dus niet lokaal

Als je weet welke termen er binnen je niche zijn, kun je deze allemaal Googelen. Maak een overzicht van welk soort pagina’s er in de top 10 staat. Dit geeft je een goed beeld en laat zien of het de moeite waard is om lokale SEO te doen.

Ter illustratie: deze lokale vacature resultaten op een impliciet lokale zoekterm, laten duidelijk het belang van lokale pagina’s zien. Ook bij zoektermen waarvan je zou verwachten dat er landelijke resultaten weergegeven worden.

vacatures inzetten voor beter vindbaarheid
vacatures inzetten voor beter vindbaarheid

Checklist Lokale vindbaarheid

Om lokaal echt goed vindbaar te worden hebben we een checklist gemaakt die je naast je huidige of nieuwe locatiepagina’s kan leggen. Controleer of alles aanwezig is om een zo groot mogelijke kans te maken in de lokale zoekresultaten.

Google My business

Al je locaties moeten in Google My Business staan. De openingstijden van de site en van je GMB-pagina moeten overeen komen. Ook moeten de NAW-gegevens exact hetzelfde zijn.

Unieke afbeeldingen

Maak foto’s van de locatie of van de omgeving van de locatie. Het kan zijn dat je geen fysiek adres hebt op een plek waar je een dienst aanbiedt. In dat geval is het superbelangrijk dat je wel laat zien dat je daadwerkelijk werk in die locatie doet. Geef bijvoorbeeld wat foto’s weer van klussen die je er gedaan hebt.

Microdata

Met microdata geef je naast de tekst ook de context van bepaalde informatie aan. Context is voor een zoekmachine heel belangrijk. Hoe meer context je geeft, hoe beter Google snapt waar de pagina over gaat en wat de individuele elementen op je pagina vertellen.

Zorg dat je in elk geval de volgende zaken met schema gemarkeerd hebt op je pagina:

  • Openingstijden
  • Prijs range (1, 2 of 3 dollartekens: $, $$, $$$) 1 dollarteken is goedkoop, 2 is gemiddeld, 3 is exclusief.
  • Adres
  • Telefoonnummer
  • Rating (1 t/m 5 sterren, het liefst gegenereerd door gebruikers op de locatiepagina)

Doe keyword research

Bedenk welke lokale producten of diensten je aanbiedt op je website. Let ook op varianten van je dienst, bijvoorbeeld “coffee shop” / “cafe”.

Je kunt hier een keyword tool voor gebruiken, zoals Ahrefs, MOZ of een gratis tool zoals Ubersuggest. Voer je hoofdzoekwoord in en kijk wat de tool allemaal aangeeft.

Je kunt ook de autocomplete methode gebruiken in Google. Hieronder zie je hoe dat werkt.

keyword research zoekwoorden analyse
keyword research zoekwoorden analyse
Bedenk welke lokale producten of diensten je aanbiedt op je website
Bedenk welke lokale producten of diensten je aanbiedt op je website

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Je kunt in de structured data testing tool van Google kijken of je in aanmerking komt voor uitgebreide resultaten. Je krijgt de uitgebreide resultaten door het toevoegen van de structured data.

Unieke waardevolle pagina

Bedenk goed waar gebruikers naar op zoek zijn als ze je zoekwoord zoeken. Dit lijkt makkelijk, maar valt in de praktijk altijd tegen. Je wilt de informatie weergeven die klanten daadwerkelijk zoeken.

Voorbeeld: ik schreef een pagina over dweilen, een simpel zoekwoord waarbij ik een uitleg gaf over hoe je je vloer het beste kan dweilen. Een jaar later zag ik dat de pagina niet scoort.

Wat bleek? Als mensen zoeken naar “dweilen” zijn ze op zoek naar het kopen of vergelijken van verschillende dweilen. Niet naar uitleg. De intentie komt totaal niet overeen en de pagina zal dus nooit boven de webshop resultaten komen.

Lokale SEO zonder landingspagina’s

Er is een tweede manier om je lokale SEO in te vullen. Dit werkt goed als je heel veel diensten hebt en heel veel locaties waar je je diensten kunt aanbieden.

Een van onze klanten heeft tientallen locaties en per locatie zo’n 10 diensten die aangeboden worden. Al met al krijg je op die manier honderden of zelfs duizenden pagina’s die geschreven moeten worden, wat natuurlijk niet haalbaar is.

De oplossing voor dit probleem is het koppelen van locatiepagina’s aan dienstenpagina’s en andersom. Eerst schrijf je alle dienstenpagina’s zoals je dat altijd zou doen. Dus goed keyword research doen, de zoekintentie bepalen en dan een betere pagina schrijven dan de concurrentie.

Vervolgens schrijf je pagina’s van al je locaties, waarbij je rekening houdt met de checklist hierboven. Voeg microdata toe via de markup tool van Google of via de Schema pro plugin.

Locatiepagina's en dienstenpagina's koppelen

Nu heb je meerdere opties. Het doel is om op al je locatiepagina’s aan te geven welke diensten er zijn en om op al je dienstenpagina’s aan te geven op welke locaties de dienst geleverd wordt.

Op de locatiepagina’s kun je een lijstje weergeven met diensten. Je kunt ook over de locatie/dienst combinatie een stukje op de locatiepagina schrijven, waarna je verwijst naar de dienstenpagina voor meer informatie.

Op de dienstenpagina zet je een overzicht van de locaties waar klanten terecht kunnen voor deze dienst. Zijn dit heel veel locaties, dan kun je ook verwijzen naar de overzichtspagina van alle locaties of naar enkele regiopagina’s.

Nu de locatiepagina’s naar de diensten linken en andersom, kun je ervan uitgaan dat Google snapt dat je een bepaalde dienst op een bepaalde locatie aanbiedt.

Wel zul je nu nog al je locaties moeten aanmelden bij directories en bij Google My business. Je kunt ook in Google My business de diensten weergeven die je op een bepaalde locatie aanbiedt. Je doet dat door services aan te maken of door belangrijke links voor de locatie op te geven en daar de diensten in te vullen.

Let op dat deze methode veel crawlbudget kost. Google moet namelijk honderden en soms duizenden combinaties herkennen en verwerken. Dat gaat soms snel, maar vaak duurt het even voordat het wordt herkend. Deze strategie is dus echt een langetermijnstrategie, maar wel heel elegant. Het toevoegen van de link op allerlei directories kan helpen het crawl proces te versnellen.

Locatiepagina’s en dienstenpagina’s koppelen
Locatiepagina’s en dienstenpagina’s koppelen
garage parken webdesign goeiezaak
garage parken webdesign goeiezaak
garage parken webdesign goeiezaak
garage parken webdesign goeiezaak

Lokale SEO uitbesteden

Bij Goeiezaak snappen we inmiddels hoe je lokaal bovenaan komt, zoek maar eens naar een van onze klanten. Wil jij je lokale SEO uitbesteden? Neem dan vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we jouw SEO-kansen optimaal kunnen benutten.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X