fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Wat moet je weten over de Google BERT-update?

  • Published: 20/11/2019
  • Latest update: 06/01/2023

Wij vertelden je al eerder dat Google de grootste algoritme update van de afgelopen vijf jaar heeft doorgevoerd: Update BERT. Maar wat moet je nu echt weten over de update en hoe beïnvloedt deze wijziging het algoritme van de zoekmachine? Wij zochten het voor je uit.

WAT IS GOOGLE BERT?

BERT staat voor Bidirectional Encoder Representions from Transformers en is een algoritme gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Computers en software kunnen met dit algoritme de betekenis van zinnen en woorden beter begrijpen door de context en volgorde mee te nemen waarin deze woorden staan. De BERT-update is echt gericht op het verbeteren van taalbegrip. Google wil de natuurlijke taal zo goed mogelijk begrijpen. Dit heeft vermoedelijk te maken met de opkomst van voice search en met het feit dat consumenten steeds langere zoektermen gebruiken.

BERT stelt Google dus in staat beter te begrijpen wat we bedoelen met zoekopdrachten, inclusief alle menselijke nuances daarvan. Of deze nu gesproken of getypt is, Google begrijpt je nu beter en kan dus ook betere antwoorden geven met de juiste zoekresultaten.

Het grootste verschil met het oude algoritme is dat Google zich nu dus echt focust op het begrijpen van natuurlijke taal in plaats van SEO-geoptimaliseerde teksten. Door logica achter woorden en combinaties beter te combineren, zullen de zoekresultaten enorm veranderen. Google geeft aan dat de update nu al 1 op de 10 zoekopdrachten zal beïnvloeden. In de nabije toekomst geldt dit natuurlijk voor 99 procent.

Google geeft aan dat de update 1 op de 10 zoekopdrachten zal beïnvloeden.

Op de hoogte blijven van onze blogs?

"*" geeft vereiste velden aan

Wat is het effect van BERT op de zoekresultaten?

BERT maakt gebruik van AI (artificial intelligence) -modellen die woorden in relatie tot elkaar gebruiken.

HOE WERKT DAT?

Zowel in het Nederlands als in het Engels (maar ongetwijfeld in alle talen), is het een feit dat één woord meerde betekenissen kan hebben. Denk aan de woorden, arm, bank of bus. Dit zijn homoniemen – woorden die er hetzelfde uitzien en klinken, maar een verschillende betekenis hebben.

Zo ook het woord ‘cow’ in het Engels. Een koe en een cow fish, een vissensoort. Vóór de BERT-update toonde Google enkel resultaten van koeien bij de zoekopdracht, ‘how to catch a cow fish’. Ondanks dat de woorden ‘catch’ en ‘fish’ aan de context waren toegevoegd. Na de BERT-update zal Google dit begrijpen en ook zoekresultaten van visgerelateerde websites tonen.

EEN ANDER VOORBEELD:

Vóór de update kon Google nog geen verschil maken tussen ‘reizen naar de VS’ en ‘reizen uit de VS’. Typte je bij de zoekbalk ‘2019 Brazil traveler to USA need a visa’ in. Dan was het eerste resultaat een artikel met de titel, ‘U.S. citizens can travel to Brazil without the red tape visa’. Na de update stond de website van de Amerikaanse ambassade in Brazilië bovenaan. Veel relevanter dus.

BERT maakt gebruik van AI-modellen die woorden in relatie tot elkaar gebruiken

Wat betekent dit voor jou?

Dat de BERT-update invloed gaat hebben op de zoekresultaten is duidelijk. Maar wat betekent dit voor jou als SEO-specialist, copywriter of online marketeer?

Allereerst wil je nadat de update is uitgerold in het Nederlands, in de gaten houden of je traffic is veranderd. Zie je dat je minder organisch verkeer hebt? Dan is het nodig om te analyseren of jouw content wel de goede antwoorden geeft op de vragen van jouw klanten. Identificeer zoekwoorden of zoekopdrachten die minder goed presteren en kijk welke content wel goed rankt. Wat voor type content is het? Welke antwoorden worden gegeven en vanuit welke invalshoek? Pas de minder goed presterende content hierop aan. Lange, waardevolle content zal nog steeds het belangrijkste zijn voor de organische zoekresultaten.

Zorg ook voor duidelijke structuren. Dit was altijd al van belang, maar wordt na de update nóg belangrijker, omdat Google beter naar de context gaat kijken. De bidirectional update vraagt om duidelijke en relevante linkstructuur binnen je site. Linkpagina’s met aanvullende input op een goede manier naar elkaar en je zal je website meer gereed hebben voor de update.

Ook de snelheid van je website is van groot belang. Om de BERT-update optimaal te laten functioneren, wordt snelheid nóg belangrijker. Hoe sneller pagina’s indexeren, hoe beter jouw on-site SEO.

BERT nog niet live in Nederland

Op het moment van schrijven is de update nog niet uitgerold in Nederland. En alleen nog in Engelstalige gebieden (UK en VS), maar de verwachting is dat de update snel naar Nederland komt. Hierdoor is ook nog niet precies te achterhalen wat het effect is op de SERP van Google. Wel kan je aan de hand van deze informatie alvast inspelen op deze update en voorkom je dat je wordt overvallen door de mogelijk negatieve impact ervan.

Je zichtbaarheid in Google vergroten met SEO?

Het kan lastig zijn om zichtbaar te zijn in de Google zoekresultaten. Gelukkig staan onze SEO-specialisten klaar om je daarbij te helpen.

Vraag maar raak!

Meer interessante artikelen

X