fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Win de Featured Snippet: de beste positie in Google

 • Published: 07/09/2020
 • Latest update: 06/01/2023

Featured snippets worden ook wel 0 posities genoemd, omdat ze helemaal bovenaan staan in de zoekmachines. Hoe je ze kunt veroveren? Dat lees je hier!

De snippet is een uitgelicht zoekresultaat waarmee de zoekvraag van een gebruiker snel en bondig beantwoord wordt in de zoekmachine, door het antwoord uit een artikel uit te lichten in de zoekmachine. Er zijn verschillende soorten van deze uitgelichte resultaten die in Google vertoond kunnen worden.

Er zijn vier verschillende soorten featured snippets:

 • Antwoord paragraaf
 • Lijst met bullets of getallen
 • Tabel
 • Video

Vanuit Google is dit een slimme zet, omdat door het bieden van deze antwoorden een kleiner percentage van de gebruikers doorklikt naar een website (en Google verlaat).

Wanneer je een featured snippet positie hebt verworven, kun je afhankelijk van het onderwerp een fantastische doorklikratio van ongeveer 10-20% verwachten.

Zo wordt een featured snippet door Google gekozen

Het algoritme van Google zoekt naar het beste volledige antwoord gebaseerd op de gestelde vraag. Een belangrijke vereiste is dat het antwoord kort en bondig is.

Er is geen manier om in de code aan te geven wat het korte antwoord is. Je kunt wel met HTML aan Google aangeven welk gedeelte van je pagina het belangrijkst is.

 • Gebruik HTML voor een tabel.
 • Een lijst moet je altijd met list items beginnen.
 • Een paragraaf waarin een antwoord wordt gegeven, heeft een hogere kans om als featured image gebruikt te worden als deze tekst dikgedrukt is.

Het algoritme van Google controleert of een antwoord waarschijnlijk juist of waarschijnlijk onjuist is, door te kijken welke onderwerpen er bovengemiddeld veel voorkomen in concurrerende blog posts.

Het grootste gedeelte van de snippets wordt gekozen uit een artikel dat 100% on point is (geen waarschijnlijke onjuistheden) volgens dit algoritme. Het hoofdonderwerp van de pagina is dus exact gelijk aan het zoekwoord. 70% van de featured snippets komen op deze manier tot stand. De overige 30% van de snippets komen van pagina’s die gerelateerde onderwerpen behandelen.

Meerdere featured snippets antwoorden in één artikel?

Omdat het beste korte antwoord geven veel op kan leveren als je in de zoekmachines vertoond wordt, kun je natuurlijk best meerdere korte antwoorden in een artikel zetten.

Er zijn twee manieren om dit op een effectieve manier aan te pakken:

 1. Meerdere sub onderwerpen beantwoorden in korte antwoorden
 2. Het hoofd onderwerp in meerdere vormen beantwoorden (tabel, paragraaf, lijstje, video)

Voorkom dat je meerdere malen hetzelfde antwoord geeft in één artikel. Dat is verwarrend voor zoekmachines én voor gebruikers.

>Hoe je een featured snippet schrijft die Google begrijpt

Een effectieve featured snippet staat op zichzelf. De vraag die gebruikers stellen wordt in een featured snippet beantwoord zonder dat zij door hoeven te klikken naar het artikel.

Voorbeeld: Deze gewonnen snippet op het zoekwoord “motorruimte schoonmaken” wordt in de website ingeleid met een statement waarin de vraag wordt ingeleid. Daarna wordt het antwoord direct gegeven.

In het artikel kun je zien dat er door middel van een dikgedrukt stuk de nadruk op het antwoord gelegd, welke door Google is overgenomen als antwoord op de vraag.

Een effectieve featured snippet staat op zichzelf
Een effectieve featured snippet staat op zichzelf
Hoe je een featured snippet schrijft die Google begrijpt
Hoe je een featured snippet schrijft die Google begrijpt

De beste positie voor een featured snippet antwoord

Om een snippet te winnen moet je het antwoord zo hoog mogelijk in je artikel zetten. Een studie van Project 24 laat zien dat het grootste gedeelte van de featured snippets gewonnen wordt door pagina’s met veel content.

 • 76% featured snippets komt uit de eerste 500 woorden van een stuk content
 • 20% featured snippets komt uit de 500-1000 woorden range van een artikel
 • 4% van de featured snippets komt uit een gedeelte van een artikel dat niet in de eerste 1000 woorden zit.

Bij een SEO-tekst schrijven we altijd een introductietekst. In deze tekst schrijf je welk onderwerp je gaat beantwoorden en waarom mensen dit van je aan moeten nemen (expertise laten blijken & laten zien dat je het probleem van de gebruiker begrijpt).

Google zou na het lezen van deze paragraaf moeten weten dat er een antwoord aan zit te komen. Het antwoord schrijf je vervolgens in paragraaf twee.

Zo schrijf je een antwoord paragraaf voor een featured snippet

Er zijn enkele zaken waar je op moet letten. Als je geen rekening houdt met de volgende drie zaken dan zal je antwoord niet als featured snippet getoond worden:

 • Je antwoord moet op zichzelf staan. Extra context moet dus niet nodig zijn om het antwoord te begrijpen. Dit betekent altijd dat je antwoord paragraaf moet bevatten wat het precies is waar antwoord op gegeven wordt.

Bijvoorbeeld: een featured snippet is de nulpositie in Google. Het is een kort antwoord op een vraag waarin de belangrijkste informatie over het onderwerp met lezers gedeeld wordt.Zoals je ziet, wordt eerst uitgelegd waar precies antwoord op gegeven wordt. Zonder de zin “Een featured snippet is de nulpositie in Google” zal het antwoord als op zichzelf staand stukje tekst niet werken omdat er context ontbreekt die men uit het artikel zelf moet halen en zal deze dus niet als featured snippet worden ingezet.

 • De snippet moet zakelijk/formeel geschreven zijn. Er mogen alleen feiten naar voren komen. Meningen winnen nooit een featured snippet.
 • Gebruik geen “ja” of “nee” in je antwoord. De zoekopdracht van een gebruiker kan namelijk een antwoord uitsluiten. Geef informatie over het onderwerp.

Voorbeeld zoekopdracht: “Is het belangrijk om een featured snippet te winnen?”Juiste featured snippet: Een Featured snippet kan er voor zorgen dat je positie in de zoekopdrachten hoger is en meer opvalt. Hierdoor kun je meer verkeer binnen halen.Een onjuiste featured snippet zou zijn: Ja, het is belangrijk om de featured snippet te winnen want anders vinden mensen je website niet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

lijst Snippets bovenaan in google
lijst Snippets bovenaan in google

Zorg dat de individuele stappen of headings op zichzelf staande statements zijn.

In het voorbeeld zie je waarom: “er zijn dus vier mogelijke oplossingen” is geen goede list item. Dit kan er voor zorgen dat iemand anders de positie met een beter lijstje makkelijk over kan nemen.

Tot slot wil je waarde bieden. Als je enkel voor de hand liggende tips geeft, is de kans dat een zoeker er waarde uit haalt een stuk minder groot. Je kans op een snippet is dan dus ook minder groot. Waarde bieden houdt ook in dat je delen van je lijstje die niet relevant zijn zoals “stap 1” uit de lijst weg laat. De informatie wordt al in een lijstje weergegeven dus aangeven dat het stappen zijn is niet nodig.

Video snippets

In 16% van de informatieve zoekopdrachten wordt een video weergegeven. Er wordt dan een klein deel van de video uitgelicht waar het antwoord in weergegeven wordt. De lengte van de video maakt niet uit. Het gedeelte dat weergegeven wordt is meestal 1 á 2 minuten.

Video snippets worden meestal alleen weergegeven bij kanalen met meer dan 20K subscribers. Of dit komt omdat deze kanalen een betere autoriteit hebben of dat dit komt omdat deze kanalen simpelweg betere video’s produceren en daardoor meer subscribers hebben is onduidelijk. Het is namelijk wel mogelijk om met een klein kanaal een featured snippet te winnen.

Featured video snippets worden enkel door informatieve video’s gewonnen. Video’s die gewoon “leuk zijn om te kijken” winnen zelden video snippets.

Video snippets kun je enkel winnen als je video op YouTube staat. Je kunt met een video snippet ook geen verkeer naar je website trekken.

Tabel

Tabellen zijn aan het uitsterven. Slechts 3% van de featured snippets is een tabel. In het verleden werden veel meer tabellen weergegeven.

Tabellen die getoond worden, hebben meestal 4 rijen en 3 kolommen. Je hebt dan met de titels in acht genomen slechts 6 kolommen om informatie in weer te geven.

Tabellen kunnen dus voor simpelere vergelijkingen gebruikt worden. Bijvoorbeeld wanneer je twee varianten van drie dingen met elkaar wil vergelijken.

Als je een tabel maakt met meer informatie dan kun je een featured snippet winnen met specifieke informatie die in de tabel staat.

Tabellen kunnen groter zijn dan 4 rijen, maar liever niet breder dan 3 kolommen. Als je meer rijen hebt in je tabel, dan geeft Google een optie om de overige rijen op de website te bekijken. Dit verhoogt de CTR.

Tabellen wil je altijd in een HTML-tabel maken. Afbeeldingen van tabellen of verschillende kolommen met rijen werken niet en zullen niet als featured snippet weergegeven worden.

Featured snippets zijn een must voor je website

Als je bezig bent met contentmarketing, dan is het een no-brainer om je content te optimaliseren voor featured snippets. Door korte en bondige, maar volledige antwoorden te bieden op belangrijke vragen help je niet alleen bezoekers, maar maak je ook kans op de best mogelijke positie in de grootste zoekmachine ter wereld.

Ga vandaag nog aan de slag om je content te verbeteren voor featured snippets en haal het maximale uit de kennis die je deelt. Natuurlijk helpen onze experts jou ook graag aan geoptimaliseerde content voor betere posities in de zoekmachines, content die relevante bezoekers oplevert en featured snippets waarmee je de 0 positie in Google verovert.

Je zichtbaarheid in Google vergroten met SEO?

Het kan lastig zijn om zichtbaar te zijn in de Google zoekresultaten. Gelukkig staan onze SEO-specialisten klaar om je daarbij te helpen.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X