Wil je meer bezoek binnenhalen via Google, maar weet je niet waar je moet beginnen? Voer dan een SEO-analyse uit. Het doel daarvan is een beeld krijgen van hoe je website ervoor staat en wat je kan verbeteren.
Je kan het ook uitbesteden aan een marketingbureau, maar ook dan is het nuttig als je zelf een basis-SEO-analyse kunt uitvoeren. Door met cijfers te goochelen kan een malafide bureau namelijk vaak van een drol een moorkop maken en de situatie rooskleuriger voorstellen dan hij is. Als je zelf een SEO-analyse kan uitvoeren, prik je daar zo doorheen.
Hieronder leg ik uit hoe je dit doet. Daarbij gebruik ik alleen de gratis tools Google Search Console en Google Analytics. Zonder een cent te betalen krijg je zo al een goed beeld van je eigen site.
Eerst ga ik in op wat je met beide tools onder andere kan opzoeken en hoe ze werken. Daarna leg ik uit naar welke gegevens je moet kijken voor een simpele SEO-analyse. Kom je er niet uit of gaat het om een grote site? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.
Google Analytics
We beginnen onze analyse bij Google Analytics. Waarschijnlijk heb je deze tool al, maar zo niet kan je deze instructies van Google volgen om een account aan te maken.
Analytics is een waardevolle tool waar je heel veel informatie uit kan halen. Misschien heb je er weleens eerder gekeken en zag je door de bomen het bos niet meer. Voor deze SEO-analyse kijken we echter alleen naar het organische verkeer. Dat is het verkeer dat via de zoekmachine binnenkomt door op een zoekresultaat te klikken (dus niet via een advertentie).
De data over dit verkeer zie je als volgt:
Klik eerst in het menu aan de linkerkant op Acquisitie.


Klik vervolgens op Alle verkeer en Kanalen
Dan krijg je te zien hoeveel sessies er voor de gekozen periode zijn geweest per kanaal. In dit scherm kan je al iets interessants zien, namelijk hoe groot het aandeel van je bezoekers is dat organisch binnenkomt. Het is altijd goed om aan je SEO te werken, maar als je hier ziet dat je grotendeels van advertenties afhankelijk bent, is het extra urgent. Let wel op dat je een beetje een ruime periode kiest (rechts bovenin).
Om wat meer details te zien klikken we door naar het kanaal Organic Search:


In een ver verleden zag je hier alle zoekwoorden waar bezoekers mee binnenkwamen. Dat is echter al in 2013 door Google de nek omgedraaid. Nu zie je voor bijna alle zoekopdrachten het volgende:


Niet zo nuttig dus. Geen zorgen, de zoekwoorden gaan we straks opzoeken in Google Search Console. We zijn nu op zoek naar de prestaties per landingspagina. Klik daarvoor op bestemmingspagina:


Nu zie je de bezoekers per landingspagina. Daar heb je een stuk meer aan.
Nu je dit scherm voor je neus hebt, kan je een aantal dingen zien, waaronder:
- Het verloop van het bezoek. Zit er een stijgende lijn in, of zak je juist weg?
- Welke paginas het meeste bezoek binnenhalen en welke meer of minder bezoek hebben binnengehaald.
- Hoeveel organische conversies iedere pagina binnenhaalt.
Op basis van deze informatie zou je al kunnen zien hoe je het grofweg doet op SEO-gebied. Er mist echter nog een deel van het plaatje. Zonder data over zoekwoorden zie je nog lang niet alles. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat al dat organische verkeer alleen maar bestaat uit mensen die op je merknaam zoeken. Dan ben je gezegend met een goede naamsbekendheid, maar heb je eigenlijk nog niets bereikt op het gebied van SEO op je merknaam zou je sowieso wel gevonden worden.
Gelukkig kunnen we die zoekwoorddata uit Google Search Console halen.
Google Search Console
Google Search Console is een tool die je inzicht geeft in de zichtbaarheid van je website in Google. Je kan er ook technische inzichten uit halen, maar we gaan het nu gebruiken om zoekwoorddata te vinden.
Had je nog geen Search Console-account? Maak er dan een aan. Als je niet teveel subdomeinen hebt, is het het makkelijkst om te kiezen voor URL-voorvoegsel:


Je zal bij het eerste bezoek je website moeten verifiëren. De makkelijkste manier is via Google Analytics of Tag Manager. Dit wijst zich vanzelf, je hoeft alleen in hetzelfde Google-account ingelogd te zijn. Mocht dit niet lukken, dan zijn er andere methoden, zoals het toevoegen van een HTML-tag in de website. Daarvoor heb je wel wat technische kennis of hulp van je technische partij nodig.
Ben je binnen? Kies dan prestaties in het zijmenu:


Je ziet nu het volgende menu:


Het lijkt een beetje op het scherm dat je net in Analytics zag: een grafiek en daaronder een tabel met meer data. Hier kan je de volgende data vinden voor je SEO-analyse:
- Aantal klikken: dit wordt niet helemaal op dezelfde manier gemeten, maar moet grotendeels overeenkomen met de sessies uit Analytics.
- Vertoningen: hoe vaak je zoekresultaat is getoond voor een zoekopdracht.
- Click-through rate (CTR): het aantal klikken gedeeld door vertoningen.
- Positie: op welke positie een zoekwoord of groep zoekwoorden rankt.
De blokken bovenaan kan je aan- of uitklikken en zo tonen of verbergen. Dit is hele nuttige data, maar er zijn een aantal valkuilen. Let op het volgende:
- Een vertoning betekent niet per definitie dat je resultaat ook gezien is! Als je resultaat bijvoorbeeld op positie 9 staat en de zoeker klikt direct op het eerste zoekresultaat, telt dat nog steeds als een vertoning.
- Je CTR wordt ook beïnvloed door je ranking; een hoger rankend resultaat zal meestal meer kliks ontvangen.
- Als je nog nergens op geklikt hebt, zie je bij Gemiddelde positie het gemiddelde van alle zoekwoorden waar je zichtbaar voor bent. Dit is behoorlijk nutteloos, want als een nieuw zoekwoord op positie 100 binnenkomt, zakt het gemiddelde. Lees in onze blog over SEO KPIs meer over waarom dit geen goede KPI is.
De data wordt helemaal interessant als je gaat filteren en per pagina of zoekwoord gaat kijken. Je kan filteren door op + nieuw te klikken en naar paginaweergave wisselen door op het tabje paginas te klikken.
Nu je een beetje weet hoe deze pagina werkt, kan je onder andere de volgende interessante data vinden:
- Op welke zoekwoorden je site gevonden wordt. Dit zie je in de tabel. Je weet nu dus ook hoeveel bezoekers op je merknaam binnenkomen.
- Op welke positie je rankt voor een zoekwoord. Zoek je een specifiek zoekwoord, dan kan je die vinden door te filteren. Heel handig voor je zoekwoordenonderzoek: nu weet je welke zoekwoorden nog maar een klein zetje nodig hebben om goed te ranken.
- Of een zoekwoord waaraan je gewerkt hebt stijgt in de zoekresultaten. Dit kan je in de grafiek zien wanneer je naar een specifiek zoekwoord kijkt.
- Voor welke zoekwoorden een pagina zichtbaar is. Filter hiervoor op een URL en ga naar het tabblad zoekopdrachten. Misschien is een pagina wel zichtbaar voor andere woorden dan je dacht. Dan kan je de pagina hiermee uitbreiden of zelfs een nieuwe pagina maken.
Simpele stappen voor een goede SEO-analyse
Je hebt nu twee hele waardevolle bronnen van data aangesproken. Daar kan je enorm veel informatie uit halen. Het is je vergeven als je nu door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is er nu belangrijk, hoe goed gaat het en wat valt er nog te verbeteren?
Om je hierbij te helpen geef ik je hieronder een simpel stappenplan voor een SEO-analyse. Door dit stappenplan te volgen krijg je antwoord op de belangrijkste vragen.
De SEO-staat van jouw website
De eerste vraag die we willen beantwoorden, is Hoe gaat het de afgelopen tijd met SEO? Daarbij willen we niet alleen kijken of het bezoek stijgt of daalt. We willen ook zien waar die veranderingen door veroorzaakt worden.
- Kijk in Analytics hoe de verdeling tussen de kanalen is. Het is een goed teken als SEO je grootste kanaal is, omdat dit je geen geld kost. Is het een betaald kanaal? Dan kan je wellicht geld besparen (op de lange termijn) door in SEO te investeren.
- Kijk in Analytics naar het organisch verkeer van het afgelopen jaar en vergelijk dit met het jaar ervoor. Zit er een stijging in? Of daalt het juist? Zie je rare pieken of dalen?
- Onderzoek bijzonderheden uit de vorige stap in Search Console. Zie je bijvoorbeeld een sterke daling of stijging na een bepaalde datum? Kijk dan naar deze periode en check of er iets is gebeurd in de klikken en rankings op bepaalde zoekwoorden. Zoek uit welk zoekwoord of zoekwoorden de verandering veroorzaken.
- Kijk in Search Console in hoeverre je afhankelijk bent van branded zoekwoorden. Dit helpt de bezoekersdata in perspectief te plaatsen. Als je bijvoorbeeld een mooie stijgende lijn ziet, maar voor 90 procent afhankelijk bent van branded bezoek, is er alsnog werk aan de winkel. Dan is er bijna zeker nog onbenutte SEO-potentie voor jouw website.
Jouw SEO-positie verbeteren
Nu heb je een aardig beeld van hoe het gaat. De volgende stap is vooruitkijken. Wat moet je doen om je SEO-positie te verbeteren? Dit is niet alleen van belang als het slecht gaat. Ook als het goed gaat, wil je kansen ontdekken om verder te groeien.
- Kijk in Analytics welke paginas erg zijn gedaald of gestegen qua bezoek, vergeleken met vorig jaar. Kijk vervolgens in Search Console of dit door rankings te verklaren is. Is een pagina gedaald, dan is die mogelijk aan een update toe. Paginas die het goed doen, zijn weer een voorbeeld voor hoe je de andere kan verbeteren.
- Kijk in Search Console voor welke zoekwoorden je net te laag rankt om veel bezoek binnen te halen. Denk aan posities tussen grofweg 3 en 20. Deze hoeven maar iets te stijgen, bijvoorbeeld door een update of uitbreiding, om drastisch meer bezoek binnen te halen. Let er wel op dat het zoekwoorden zijn waar ook zoekvolume op zit. Hoe je dat doet, lees je in deze blog.
- Kijk bij paginas die veel bezoek binnenhalen naar de zoekwoorden. Rank je onverwachts goed voor zoekwoorden die eigenlijk niet de focus zijn van de pagina? Dan kan het de moeite lonen dat onderwerp meer te benadrukken of er zelfs een nieuwe pagina over te maken.
Je mag jezelf nu best een schouderklopje geven. Je hebt zelf een SEO-analyse uitgevoerd en weet precies hoe je site het doet en waar je nu aan kan werken.
Vervolgstappen voor SEO
Wat nu? Nu kan je verder met de kansen die je hebt geïdentificeerd. Je kan bijvoorbeeld de volgende acties ondernemen om jouw SEO naar een hoger niveau te tillen:
- Een technische check uitvoeren
- Zoekwoordenonderzoek doen
- Een contentstrategie opzetten
- Content schrijven
Hulp nodig om dat hogere niveau te halen met SEO?
Onze ervaren SEO-specialisten weten daar wel raad mee. Schroom niet om contact met ons op te nemen.
Neem contact op