fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Wel of niet branded adverteren in Google Ads?

  • Published: 22/12/2020
  • Latest update: 06/01/2023

Moet je als bedrijf Branded adverteren? Dit is een vraag die wij vaak van onze klanten krijgen. Want waarom zou je geld uitgeven op je eigen bedrijfsnaam, als je organisch al bovenaan in de zoekresultaten staat? Om deze vraag te beantwoorden geven wij in dit artikel de argumenten voor en tegen het inzetten van een merknaam campagne.

Waarom wél branded adverteren?

Om te beginnen gaan we in op de voordelen van het branded adverteren. Als je er voor kiest om te adverteren op je eigen merknaam, brengt dat de volgende voordelen met zich mee.

Altijd zichtbaar

Door branded te adverteren zorg je dat je altijd zichtbaar bent. Als klanten naar jouw bedrijf zoeken, wil je uiteraard goed gevonden worden. Dus als je met je eigen bedrijfsnaam adverteert, claim je altijd een plekje bovenaan de zoekresultaten. Sta je ook organisch bovenaan? Dan ben jij boven de vouw van de pagina dus al dubbel zichtbaar, waardoor andere websites en concurrenten minder kans maken om daar vertoond te worden.

Meer informatie delen

Niet alleen ben je altijd zichtbaar, maar je hebt ook meer controle over de informatie die bij het zoekresultaat staat. Vanuit een SEO oogpunt kun je gebruik maken van de Meta Titel en Meta Description voor een beschrijving van jouw bedrijf. Maar het is geen garantie dat deze exact zo wordt overgenomen in de tekst. Bij een advertentie is dit wel het geval. Je geeft precies aan welke tekst bij jouw bedrijf moet staan als mensen ernaar zoeken.

Daarbij kan je door middel van extensies zelfs nog veel meer informatie geven dan bij een organisch resultaat. Zo zijn er onder andere highlight extensies die altijd jouw voordelen laten zien, sitelink extensies om bezoekers gelijk naar een interessante pagina te leiden en locatie extensies waarmee klanten jouw bedrijf fysiek kunnen vinden. Bijkomend voordeel is dat je hier extra ruimte mee vult. Deze extensies worden namelijk onder je advertentie vertoond. Zo blijft er dus minder ruimte over voor je concurrenten om organisch vertoond te worden.

Meer weten over alle extensies die je kunt gebruiken? In dit blog lees je er alles over.

 

Met een branded advertentie heb je meer controle over de informatie die bij het zoekresultaat staat.

Snel schakelen in communicatie bij acties

Inspelend op het kiezen van de informatie die vertoond wordt, zorgt branded adverteren ook voor sneller schakelen als je bijvoorbeeld een actie wilt communiceren. Door deze in je advertentietekst te verwerken, wordt het direct aan de doelgroep vertoond.

Uiteraard kan je deze actie ook organisch via de meta title opnemen, maar er gaat vaak behoorlijk wat tijd overheen voordat Google dat oppikt. In de advertentietekst is dit na het opslaan gelijk zichtbaar.

Weinig omkijken naar

Inspelend op het kiezen van de informatie die vertoond wordt, zorgt branded adverteren ook voor sneller schakelen als je bijvoorbeeld een actie wilt communiceren. Door deze in je advertentietekst te verwerken, wordt het direct aan de doelgroep vertoond.

Uiteraard kan je deze actie ook organisch via de meta title opnemen, maar er gaat vaak behoorlijk wat tijd overheen voordat Google dat oppikt. In de advertentietekst is dit na het opslaan gelijk zichtbaar.

Lage kosten

De kosten van een branded campagne zijn over het algemeen erg laag. Denk hierbij aan een klikprijs van gemiddeld €0,05. Dit komt omdat de relevantie tussen de keywords en website enorm hoog zijn. Want wie heeft er nou een hogere relevantie op jouw merknaam dan jijzelf?

Wel raden wij aan om in eerste instantie voor exacte zoekwoorden te gaan in een branded campagne. Op die manier voorkom je dat de advertentie ook op bredere zoekwoorden wordt vertoond en heb je dus meer controle over je advertentie. Uiteraard kan je testen met branded zoekwoorden in combinatie met de diensten of producten die jouw bedrijf levert, om zo ook op die branded keywords zichtbaarheid te creëren.

Hogere kosten voor de concurrent

In Google is het toegestaan om op keywords van concurrenten te adverteren. Heb je last van een concurrent die dit doet? Dan is zelf adverteren sowieso een must! Door zelf te adverteren drijf je ook de klikprijs van de concurrenten op. Google werkt met een veilingmodel waarbij relevantie en kwaliteit ook meetellen. Zoals eerder vermeld is jouw kwaliteitsscore automatisch hoger door de relevantie. Hierdoor zal een klik de concurrent meer gaan kosten. Dit maakt het voor hen minder aantrekkelijk om op jouw naam te blijven adverteren.

Door zelf te adverteren drijf je ook de klikprijs van de concurrenten op.

Waarom niet branded adverteren?

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan het adverteren op je eigen bedrijfsnaam. Daarom benoemen we deze ook.

Het kost geld

Adverteren kost geld. Daar valt niet over te discussiëren. De kosten van een branded campagne zijn niet hoog, maar toch zijn het extra kosten die je uitgeeft, terwijl je misschien al organisch bovenaan staat. Je gaat dus betalen voor mensen die misschien anders gratis naar je site zouden komen.

Een generieke bedrijfsnaam

Heb je een bedrijfsnaam die bestaat uit generieke termen? Dan kunnen de kosten een stuk hoger uitvallen dan bij andere bedrijfsnamen. Denk bijvoorbeeld aan zwembadkopen.nl of autoleasen.nl. In dit geval is het heel belangrijk om een goed geoptimaliseerde landingspagina te hebben. Maar dan nog kan de prijs flink worden opgedreven door concurrenten die op deze zoektermen adverteren als een ‘gewone’ campagne en niet eens om jou direct dwars te zitten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Wel of niet adverteren?

Over het algemeen raden wij altijd aan om branded te adverteren. De voordelen ervan wegen immers zwaarder dan de nadelen. Uiteraard kunnen er altijd situaties zijn die een ander advies teweegbrengen. Daarom kijken we hierbij per klant wat de beste oplossing is. Ben je benieuwd of branded adverteren voor jou interessant is? Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X