fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Gratis productvermeldingen in Google

  • Published: 09/11/2020
  • Latest update: 06/01/2023

Google zet een een ongekende stap door gratis productvermeldingen aan te bieden in de zoekresultaten. 

Nu internet als verkoopkanaal in deze tijd een levensader is voor zowel bedrijven als consumenten, zet Google een ongekende stap door gratis productvermeldingen aan te bieden in de zoekresultaten. Het vermelden van producten via het tabblad Google Shopping is sinds kort namelijk gratis.

Wat verandert er op korte termijn?

Voor Goeiezaak betekent deze stap dat we Google Shopping nu niet alleen voor Google Ads kunnen inzetten, maar dat het ook bij onze SEO-toolkit gaat horen. Het zijn immers organische resultaten. In de Verenigde Staten is het al eerder uitgerold en daaruit konden wij al learnings trekken. Nederland zou eerst hebben moeten wachten tot eind 2020, maar Google heeft het versneld uitgerold en nu is het inmiddels een feit.

De interface van Google komt er uit te zien zoals op de afbeelding hieronder, met voornamelijk gratis productvermeldingen op het tabblad Google Shopping.

Nederland zou eerst hebben moeten wachten tot eind 2020, maar Google heeft het versneld uitgerold en nu is het inmiddels een feit.
Hoe kan je producten gratis bovenaan in google zetten
Hoe kan je producten gratis bovenaan in google zetten

Op de hoogte blijven van onze artikelen?

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom geeft Google gratis productvermeldingen weg?

Google zegt er zelf het volgende over:

“Aangezien consumenten steeds vaker online winkelen, zoeken ze niet alleen naar essentiële dingen, maar ook naar dingen als speelgoed, kleding en huishoudelijke artikelen. Hoewel dit een kans biedt voor bedrijven die moeite hebben om weer in contact te komen met consumenten, kunnen velen het zich niet veroorloven om dit op grote schaal te doen.”

En:

“Met honderden miljoenen zoekopdrachten op Google per dag, weten we dat veel winkeliers de artikelen die mensen nodig hebben, op voorraad en klaar voor verzending hebben, maar dat ze online minder vindbaar zijn.”

Google praat dus vooral over de voordelen voor gebruikers van de dienst. Wat Google niet zegt is dat het waarschijnlijk iets te maken heeft met grote concurrent Amazon (in de Verenigde Staten).

De pandemie heeft ertoe geleid dat online winkelen is toegenomen en verwijderen van de advertentievereiste is daarom een slimme zet door Google.

Als je tegenwoordig online winkelen zegt, wordt ook in Nederland steeds vaker Amazon genoemd. Daarom lijkt Google een beetje bang te zijn geworden en willen ze de concurrentie aangaan door een groot aanbod aan producten te creëren. Vandaar de gratis productvermeldingen.

Wat zijn de voordelen van gratis productvermeldingen in Google Shopping?

Of je nu een retailer bent of zelf op zoekt bent naar dat ene item op Google, voor allebei zitten er voordelen aan de gratis productvermelding in Google Shopping.

  • Voor retailers betekent het gratis blootstelling van je assortiment aan heel veel mensen die elke dag op Google naar producten zoeken en die je eerst niet bereikte.
    Voor mensen die op zoek zijn naar bepaalde producten, betekent het dat er meer producten van meer winkels te ontdekken zijn. Daaronder zijn er enkele waarvan je anders misschien niet had gehoord.
  • Voor bedrijven die al adverteerders zijn, betekent het dat betaalde campagnes nu worden aangevuld met gratis vermeldingen. Dus naast producten die je wilt promoten, is nu ineens je hele assortiment online te vinden. Bestaande gebruikers van Merchant Center en shoppingadvertenties hoeven dan ook niets extra’s te doen om te profiteren van gratis vermeldingen.

Voor retailers betekent het gratis blootstelling van je assortiment aan heel veel mensen die elke dag op Google naar producten zoeken en die je eerst niet bereikte.

Wat heb je nodig voor gratis productvermeldingen?

  • Merchant Center account
  • Productenfeed

Een Merchant Center-account is absoluut noodzakelijk om gratis productvermeldingen te publiceren. Alle vermeldingen in Google Shopping zijn namelijk afhankelijk van productenfeeds die naar Merchant Center zijn geüpload.

Hoewel gratis productvermeldingen in Nederland nog moet worden uitgerold, is het goed voor retailers om nu al een feed te gaan ontwikkelen en een Google Merchant-account te hebben. De ervaring leert namelijk dat het creëren van een echt goede feed nogal wat voeten in de aarde kan hebben.

Worden betaalde Google Shopping advertenties nog vertoond?

Betaalde Google Shopping advertenties worden zeker nog vertoond. Sterker nog, deze krijgen een prominente plaatsing bovenaan het tabblad Google Shopping. Dit is vergelijkbaar met hoe het geregeld is in Google Search, betaalde advertenties boven organische resultaten.

Daarnaast zijn betaalde vermeldingen de enige die worden weergegeven in de advertentiecarrousel met productvermeldingen in Google Zoeken. Dit zijn de Google Shopping advertenties die bovenaan de pagina staan als je zoekt met Google.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe Google Shopping advertenties er op andere plaatsen uit komen te zien. Het is echter redelijkerwijs aan te nemen dat hier hetzelfde geldt voor alle andere winkels waar Shopping-advertenties worden weergegeven buiten het tabblad Google Shopping, zoals de recente toevoeging van Shopping-advertenties in Gmail.

Er zijn dus nog steeds veel voordelen verbonden aan het betalen voor advertenties, maar als je op zoek bent naar andere manieren om je producten onder de aandacht te brengen, dan is dit je kans.

Hulp bij Google Shopping advertenties

Wil jij meer weten over (gratis) adverteren in Google Shopping en meer relevante bezoekers op je website krijgen, maar weet je niet precies hoe dat moet? En wil je hulp bij het opzetten van een Google Merchant Center-account en productenfeed? Vraag het ons en we gaan samen kijken wat we voor je kunnen doen.

Neem contact op

Meer interessante artikelen