Online winkelen bijna net zo duur als in fysieke winkel

Online producten zijn vaak even duur als dezelfde producten in de winkel. Dit blijkt uit een wereldwijd vergelijkingsonderzoek dat is uitgevoerd door het Massachusetts Institute of Technology in Boston. Een verrassende uitkomst, omdat je zou verwachten dat het makkelijk kunnen vergelijken van prijzen tijdens het online winkelen leidt tot veel meer koopjes en koopjesjagers.

Tijdens het onderzoek werden de online prijzen van 24.000 producten bij 56 winkelketens vergeleken met diezelfde producten in de winkels. In 72 procent van de gevallen waren de prijzen gelijk. Uit deze gegevens kun je opmaken: internet heeft niet geleid tot meer prijsdifferentiatie, maar tot meer transparantie – waardoor juist vaker dezelfde prijzen worden gehanteerd.

Online winkelen in Japan wél met korting

De cijfers verschillen wel enigszins per land. In Groot-Brittannië en Australië zijn de meeste online en winkelproducten gelijk geprijsd, in Japan worden bij online aankopen wél flinke kortingen gegeven. Nog een opvallende bevinding: mondiaal gezien vormen online verkopen slechts 6 procent van de totale omzet aan winkelverkopen, in Nederland is dit zelfs maar 4,6 procent.

Conclusie?

Wat betekent dit nu voor onze Nederlandse webwinkels? In de eerste plaats dat zij die de stap naar online maar moeilijk durven te nemen – omdat ze bang zijn dat online altijd een uitverkoop geldt – zich hierover geen zorgen hoeven te maken. Want dit is duidelijk niet het geval. Een webwinkel is in de meeste gevallen niet meer dan een aanvulling op de fysieke winkel. Tegelijk kun je je als ondernemer wel afvragen of het online goedkoper aanbieden van je product niet meteen een USP oplevert. Je onderscheidt je er in veel gevallen waarschijnlijk wel mee van je concurrenten. Voor online verkoop geldt in elk geval altijd dat je website goed in elkaar moet zitten, je verhaal duidelijk moet vertellen en dat je goed vindbaar moet zijn. Dat verhoogt het consumentenvertrouwen in je merk en vergroot je bereik.

[Bron: De Volkskrant]