fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Online trends voor 2020: The human touch

  • Published: 09/01/2020
  • Latest update: 06/01/2023

Het zal je niet verbazen, maar gebruikers lijken op die van 2019. En op die van 2018. En misschien ook wel op die van 2021. Gebruikers zijn mensen, met gewoontes, behoeftes en emoties. En die veranderen niet zomaar op 1 januari, alle goede voornemens ten spijt. Er zijn wel nieuwe trends, andere richtingen en nieuwe technische ontwikkelingslijnen die bepalen wat er speelt in de online wereld.

2020 zit vol tegenstrijdigheden. Het jaar staat in het teken van drie belangrijke aspecten voor online: performance, functionaliteit en “the human touch”. Performance houdt in hoe snel je website is, daarnaast blijft de functionaliteit erg belangrijk. De laatste, “the human touch” geeft een persoonlijk tintje aan de digitale wereld waarin wij leven. We willen echte mensen in echte situaties, maar daar tegenover staat de techniek waarin chatbots en voice search een grote rol spelen. Natuurlijk zijn er in het nieuwe jaar ook nieuwe trends op het gebied van webdesign, zoals nieuwe kleuren en vormgeving.

1. Microcopy; de sleutel tot de gebruiker

Naast de donkere trend van dark mode, gaan we verder met iets luchtigers. Het mag allemaal wel wat losser en minder serieus. Het leven is al zwaar genoeg. Daarom is microcopy een trend waarmee je wat humor kan toevoegen aan je website, app of nieuwsbrief. Mircocopy is kleine zinnetjes die de gebruiker verleidt. Omdat je bezoeker maar zo’n twintig procent leest, maakt microcopy op strategische plekken het grote verschil. Het gaat hier om kleine veranderingen waar de bezoeker blij van wordt. In marketingtermen ook wel “delighters” genoemd.

Hoe blij word jij als bezoeker als je een item aan je winkelmandje toevoegt en er verschijnt een brutale “thanks babe” op de knop waar je net je actie hebt uitgevoerd. Humor is de sleutel tot de gebruiker. Je maakt het de gebruiker aangenaam op een uitzonderlijke manier. The human touch!

Online trends pop-up berichten
Online trends pop-up berichten

2. Progressive Web Apps

Het begrip “progressive web app” (PWA) is niet alleen maar een modewoord of een marketingterm. PWA’s bieden app-ontwikkelaars nieuwe mogelijkheden. Een PWA verbindt de eigenschappen van een website met veel kenmerken van native mobile apps. Ze zien eruit als apps en gedragen zich ook zo. Als je een PWA op een desktop of laptop opent, ziet deze eruit als een gewone website. Maar als je hem op een smartphone of tablet opent, krijg je een web app die eruitziet als een native app.

De voordelen van progressive web apps zijn helder en veelbelovend: je hoeft ze niet te downloaden of te installeren. Als ze worden geopend, worden ze automatisch geactualiseerd. Ideaal voor je performance.

Er zitten nog wel wat haken en ogen aan deze ontwikkeling. Het grootste probleem is dat Apple niet bereid is om het app-formaat te ondersteunen. Maar als deze ontwikkeling doorzet, kunnen zelfs marktleiders zoals Apple zich niet veroorloven om een baanbrekende en succesvolle technologie te negeren.

Online trends progressive web apps
Online trends progressive web apps

3. De kleuren van 2020

In 2020 zijn er natuurlijk ook nieuwe trends op het gebied van design. Het staat niet zwart op wit, maar als we de kleurentrends mogen geloven van Pantone en Apple gaan we voor neo-mint, purist blue, cassis, cantaloupe en mellow yellow. Zachte kleuren, maar wél contrasterend. We stappen in 2020 af van alles mag en de vloekende kleuren, zoals we in 2019 omarmden. We moeten maar weer even dimmen. Het jaren 80-trainingspak maakt plaats voor een iets nettere versie uit de jaren 90.

Online trends color
Online trends color

4. The Glitch-effect

Naast een nieuw kleurenpalet zijn er andere trends op het gebied van design. The Glitch-effect was in zowel in 2017, 2018 en 2019 een opkomende trend. Maar hopelijk breekt deze trend in 2020 echt door, omdat het zo fout en tof tegelijk is.

Bij The Glitch-effect maak je gebruik van analoge en digitale fouten voor esthetische doeleinden door gegevens te corrumperen of elektronische apparaten fysiek te manipuleren. Een beetje lastig uitleggen, maar één blik op onze afbeelding en je snapt wat we bedoelen. Wederom heeft deze trend een knipoog naar de jaren 80/90.

Online trends glitch
Online trends glitch 2020 webdesign

5. Dark-mode

Naast animaties is ook dark mode een trend. Een duurzame trend nog wel. Sorry, wat? Een duurzame website? Niet alleen kan de wereld veel groener, ook op het gebied van online kunnen we een klein steentje bijdragen. Steeds meer platformen bieden een donkere user interface aan. Dark wordt gewaardeerd. Het is rustiger voor je ogen en daardoor functioneel en het is duurzamer, omdat het minder stroom kost.

Als je al een bestaande huisstijl hebt, dan is het lastig om zomaar over te schakelen naar een zwarte achtergrond. Toch zijn er genoeg dingen die je kunt doen om wat meer zwart in je website te integreren. Soms zijn de letters op een website niet pikzwart, maar een donkere tint grijs. Je kunt dit aanpassen zonder dat je bezoeker het echt merkt. Maak je gebruik van banners? Neem hier dan wat meer zwart in op.

Online trends dark mode
Online trends dark mode

Op de hoogte blijven van de rubriek: moet je hier iets mee?

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

6. Stockfoto’s zijn zo 2019, 2018 en alles daarvoor

We willen het ook even hebben over Stockfoto’s. Stockfoto’s kennen we voornamelijk van gebronsde Amerikanen met hagelwitte tanden en dát kan echt allang niet meer. Aan de ene kant hebben stockfoto’s veel voordelen: ze zijn goedkoop, je kunt ze zonder bijbetaling gebruiken en de keuze is gigantisch. De nadelen; ze zijn niet onderscheidend, ze zijn stigmatiserend, cliché en ze laten al helemaal niet jouw klanten zien. Er zijn wel websites met gratis stockfoto’s zoals pexels.com en unsplash.com die wat minder stockie en gemaakt zijn, maar als iedereen deze gebruikt ben je wederom niet onderscheidend en authentiek.

In 2020 willen we dus echt geen Stockfoto’s meer zien, maar fotografie van echte mensen in echte situaties. En daar gaan we weer. Dit is dus die ‘human touch’ die je toevoegt aan je bedrijf/merk.

de nieuwste online trends
the human touch trends 2020

7. Lekker onvolwassen buiten de lijntjes

Een andere designtrend is net zo chaotisch als The Glitch-effect. Websites hoeven niet meer uit nette blokken en rechte lijnen te bestaan.  Groot en contrasterend, lekker buiten de lijntjes kleuren en een knip- en plakeffect. Alsof je website een moodboard is. Maak gebruik van groot beeldmateriaal, grote kopteksten en creatieve fonts. Het gaat niet zo zeer meer om gewoon ‘mooi’, maar een gevoel creëren voor de gebruiker. Je één voelen met het merk en verrast worden door creatieve uitspattingen en tofffe  animaties.

Lekker onvolwassen buiten de lijntjes
Online trends voor 2020: The human touch

8. Particle background animations

De volgende trend heeft te maken met zowel design als performance. Particle background animaties zijn videoheaders die echter bedoeld zijn als achtergrond. Het zijn vaak achtergronden met een langzaam bewegend patroontje. De particle backgrounds zijn bedoeld voor versiering en ondersteuning en is daarom een designtrend.

Maar omdat je deze animaties kan maken met behulp van javascript of met HTML/CSS, blijft je website snel laden in tegenstelling tot zware videobestanden. Superfijn voor de performance van je website en wat uiteindelijk weer goed is voor de SEO-waarde.

9. Micro-interacties; een genot voor de gebruiker

Niet alleen background animaties zijn een trend in 2020. Animaties zijn sowieso razend populair en dat is niet wonderlijk: de mogelijkheden zijn oneindig en door de snelle technologische ontwikkelingen wordt het steeds gemakkelijker om animaties te maken. Micro-interacties zijn kleine animaties die vooral in apps worden gebruikt om subtiele visuele effecten te creëren. Het doel van deze animatie is de gebruiker verrassen. Maar ook om een moment te creëren dat uitnodigend is en verwelkomend aanvoelt.

De actie van de gebruiker wordt bevestigd met visuele feedback. Micro-interacties lijken, omdat ze zo klein zijn, juist weinig impact te hebben, maar het tegendeel is waar: micro-interacties kunnen enorm veel impact hebben op de psyche van een gebruiker. Ze zijn er om het leven van de gebruiker makkelijker te maken, zijn/haar ervaring te verbeteren. Het heeft dus invloed op de functionaliteit. Maar ze zijn ook bedoeld om simpelweg de gebruiker even goed te laten voelen: the human touch.

Door middel van het gebruik van micro-interacties zou je zelfs je product, of dit nou een website, app of iets anders is, meer menselijk en persoonlijk kunnen laten aanvoelen.

Een goede micro-interactie zou voor de volgende doeleinden kunnen dienen:

  • Een status of feedback communiceren
  • Een object direct kunnen manipuleren
  • Een resultaat tonen als gevolg van een actie

10. Chatbots & The human touch

We hebben het steeds over the human touch, maar daar tegenover staat een trend van digitalisering en automatisering. Trends zoals visual search, chatbots en voice search zijn nog in ontwikkeling, maar worden steeds meer doorgevoerd en gebruikt door bedrijven in hun marketingstrategie. De een is al wat verder in ontwikkeling dan de ander.

Chatbots komen in een razendsnel tempo op en worden steeds menselijker. In 2018 was de chatbot nog een hype, maar in 2020 zijn ze niet meer weg te denken. In het begin brachten ze de nodige uitdagingen met zich mee, zoals chatbots die de vraag vaak niet begrepen. Inmiddels hebben organisaties de nodige ervaring opgedaan en zijn de meeste “learnings” toegepast om de huidige generatie chatbots te verbeteren.

Klanten hebben behoefte aan contact met bedrijven en zullen steeds vaker een chatbot tegen komen. Belangrijk blijft die human touch. Het draait om op maat gemaakte ervaringen door de inzet van personalisatie én automatisering, waarin de klant het succes bepaalt aan de hand van een kwalitatieve conversatie. In dit geval maakt het niet uit of het contact via een chatbot of mens verloopt. Zolang de klant maar snel, persoonlijk en goed wordt geholpen.

inspelen op de Online trends van chatbots
inspelen op de Online trends van chatbots

Meer interessante artikelen