fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

5 goede voorbeelden van microcopy

  • Published: 09/07/2020
  • Latest update: 06/01/2023

Benieuwd hoe microcopy kan bijdragen aan betere gebruikerservaringen?

Het bieden van een uitmuntende gebruikerservaring bestaat uit vele aspecten, UX Designers hebben er hun handen vol aan. Het optimaliseren van de flow waardoor de website intuïtief werkt, de navigatie, de look & feel van een website en natuurlijk de content. Microcopy is daar een belangrijk onderdeel van. Toch wordt dit vaak vergeten bij de ontwikkeling en optimalisatie van website.

Maar wat is Microcopy precies?

Ik ben blij dat je het vraagt!

Microcopy is de overkoepelende term voor alle kleine stukjes tekst in een website waarmee je gebruikers helpt om keuzes te maken. Denk aan teksten op 404 pagina’s, foutmeldingen, tekst in buttons (call-to-actions) en tekst om keuzes te vergemakkelijken.

Waarom Microcopy ertoe doet

Wat klein is, kan een groot effect hebben. Het lijkt misschien nauwelijks de moeite waard, maar het kan in de praktijk een aanzienlijke impact hebben op de merkbeleving én je conversies.

 

1. Click triggers

Waarschijnlijk ben je wel bekend met de term “call-to-action”. Dit is meestal een button met een tekst die de bezoeker moet motiveren om actie te ondernemen. Neem dit voorbeeld van Basecamp:

Maar Basecamp gaat een stapje verder dan dat. Ze gebruiken het mechanisme van ‘social proof’ om gebruikers te overtuigen. Er hebben zich namelijk maar liefst 10.,237 bedrijven aangemeld in de afgelopen week!

Dat ondersteunende stukjes tekst onder de button noemen we een “click trigger” – omdat het tekst is die bezoekers stimuleert om actie te ondernemen.

Dat ondersteunende stukjes tekst onder de button noemen we een “click trigger” – omdat het tekst is die bezoekers stimuleert om actie te ondernemen.
Dat ondersteunende stukjes tekst onder de button noemen we een “click trigger” – omdat het tekst is die bezoekers stimuleert om actie te ondernemen.

Op de hoogte blijven van onze blogs?

"*" geeft vereiste velden aan

2. 404-pagina teksten

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een pagina onbeschikbaar is, voor wat dan reden dan ook. Zo kan een bezoeker bijvoorbeeld op een dode link klikken, maar hij kan ook per ongeluk een foutje maken in het typen van de URL.

Als dat gebeurt, dan kun je door middel van microcopy tóch een glimlach op het gezicht van je bezoeker toveren. Dat gevoel proberen wij ook te creëren op onze 404-pagina.

Zo geven wij onze bezoekers twee keuzes: contact opnemen óf een filmpje van onze kantoorhond in de sneeuw bekijken. Wij begrijpen ook wel dat de meeste bezoekers voor het filmpje gaan.

404-pagina teksten webdesign leuk maken
404-pagina teksten webdesign leuk maken

3. Real-time beschikbaarheid van producten

Met microcopy kun je mensen helpen keuzes te maken, maar ook urgentie toevoegen. Zo kun je de beschikbaarheid van producten real-time aangeven. Dit geeft bezoekers extra informatie om hun keuzes op te baseren. De Witgoed Topper geeft het bijvoorbeeld aan zodra er nog maar 1 product op voorraad is.

microcopy toepassen Real-time beschikbaarheid van producten
microcopy toepassen Real-time beschikbaarheid van producten

4. Toelichtende copy

Albert Heijn laat hun klantenservice zeer prominent zien in de navigatiestructuur. Dit is transparant en gebruiksvriendelijk. Als je hulp nodig hebt, zie je direct waar je heen moet.

Op de pagina krijg je direct een overzicht van de meest gestelde vragen. Deze zijn netjes gecategoriseerd, van vragen over spaaracties en de bonus tot online bestellen.

De pagina is echter lekker kort. Van elke categorie worden slechts de vijf meest gestelde vragen getoond, de rest kun je zelf uitklappen. Daardoor hoef je niet ver te scrollen om bij de contactmogelijkheden te komen.

En daar vind je een stukje toelichting van onschatbare waarde, waarmee aan de voorkant een hoop frustraties worden weggenomen. Want in deze coronatijd heeft Albert Heijn te maken met veel meer vragen dan normaal. Desondanks werken ze met ‘man en macht’ om jou zo snel mogelijk van hulp te voorzien. Goed om te weten.

Albert Heijn laat hun klantenservice zeer prominent zien in de navigatiestructuur
Albert Heijn laat hun klantenservice zeer prominent zien in de navigatiestructuur
eerlijkheid gebruiken tijdens marketing campagnes
eerlijkheid gebruiken tijdens marketing campagnes

5. Informerende microcopy

Iedere online marketeer weet dat Coolblue de belichaming is van een bedrijf dat data-driven keuzes maakt. Zij begrijpen als geen ander dat je door data te bestuderen de knelpunten in je gebruikerservaring kunt oplossen en optimaliseren.

Een van de dingen die Coolblue heeft ontdekt, is dat hun bezoekers vaak snel willen zien of een product goed bij hun wensen past of niet. Daarom geven ze door middel van microcopy korte samenvattingen van het product met:

  • De keuze van Coolblue en bij wat voor wensen het product hoort
  • Een korte opsomming van producteigenschappen
  • In welke winkels je jouw product vandaag nog op kunt halen

Hierdoor kun je in luttele seconden een voorkeuze maken uit producten die je direct wilt uitsluiten en over welke producten je iets meer wil weten, voordat je een definitieve keuze maakt.

microcopy toepassen in marketing webdesign
microcopy toepassen in marketing webdesign

Microcopy is overal om je heen

Let er maar eens op en je zal microcopy steeds vaker beginnen te zien. Niet alleen online, maar ook in de supermarkt, bijvoorbeeld op een flesje Innocent. Door microcopy ook steeds vaker in te zetten kun je jouw merkbeleving naar een nieuw niveau brengen en het gedrag van je bezoekers op een persuasieve manier ‘nudgen

Ook een positieve gebruikerservaring bieden, tot in de puntjes aan toe?

Goeiezaak beschikt over specialisten op het gebied van copy, UX, design, advertising, data-analyse en alle andere aspecten die je nodig hebt om online een goeie zaak neer te zetten. Kom eens kennismaken met ons!

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X