fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Gratis reclame voor jouw bedrijf? Gebruik Google My Business

  • Published: 19/10/2020
  • Latest update: 06/01/2023

Heb jij een eigen bedrijf en wil je genieten van gratis reclame? Dan is Google My Business een perfect tool om te gebruiken. 

Met deze tool ben je beter zichtbaar in de zoekresultaten, wat het organisch verkeer aanzienlijk zal verhogen. En dat zonder extra mediabudget. In deze blog leggen we uit hoe je begint en geven we verschillende uitstekende redenen om Google My Business te gebruiken.

Wat is Google My Business?

Google My Business, of ‘Google Mijn Bedrijf’ in het Nederlands, is een tool die je eigenlijk zo snel mogelijk wilt instellen als je een bedrijf begint. Je kan het vergelijken met een online adresboek waar je als ondernemer zeker in vertoond wilt worden. Door een bedrijfspagina aan te maken deel je jouw informatie met potentiële of huidige klanten. Het straalt ook vertrouwen uit als je een Google My Business account hebt, want vrijwel alle bedrijven hebben dit tegenwoordig en gebruikers van Google verwachten dit ook.

Zodra je een account hebt aangemaakt, verschijn je aan de rechterkant van de zoekresultaten als iemand naar jouw bedrijf zoekt of andere relevante zoektermen gebruikt die aan jouw bedrijf zijn te linken.

google my business layout
google my business layout

Op de hoogte blijven van onze blog?

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Jennifer Baars Advertising specialist

"Je kan het vergelijken met een online adresboek waar je als ondernemer zeker in vertoond wil worden."

Starten met jouw bedrijfsaccount

Het aanmaken van een account gaat heel gemakkelijk. Je hebt hiervoor een Google account nodig. Het handigste is om het account van je bedrijf te gebruiken. Heb je nog geen Google account? Dan kan je eenvoudig het mailadres dat je voor je bedrijf gebruikt, omzetten in een Google account inlog.

Log in met het gewenste Google account en ga via het menu op google.com naar ‘My Business’, of als je account in het Nederlands is ingesteld: ‘Mijn Bedrijf’. Nu klik je op de blauwe tekst om jouw bedrijf toe te voegen aan Google.

google my business gebruiken voor gratis reclame
google my business gebruiken voor gratis reclame

Geef het adres van je bedrijf of keten op en kies een bedrijfscategorie. Als er meerdere categorieën van toepassing zijn, is dat geen probleem. In dat geval kan je meerdere categorieën kiezen. Dan volgt er nog de website-url en/of telefoonnummer en daarna ben je klaar om het bedrijfsaccount aan te maken.

Voordat je wordt vertoond in Google, willen ze zeker weten dat de gegevens kloppen. Dit doen ze om te voorkomen dat er nepbedrijven worden aangemaakt en de database beter te kunnen managen. Er zijn verschillende manieren om je account te verifiëren. De meest voorkomende manier is het versturen van een verificatiecode via de post. In dat geval wordt er een verificatiebrief gestuurd naar het opgegeven bedrijfsadres. Op die brief staat een code die je in het account moet invullen.

Voor sommige bedrijfseigenaren is er ook de methode om te verifiëren via telefoon, sms, e-mail of Google Search console. Als dat het geval is, volg je de stappen van de gewenste methode.

Wat zijn de voordelen van Google My Business?

Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om zo snel mogelijk een bedrijfsaccount aan te maken. Maar wat kan je er dan precies mee? Hieronder beschrijven we verschillende elementen die jou en jouw bedrijf kunnen helpen.

Lokale zichtbaarheid

Google My business zorgt ervoor dat je lokaal goed vindbaar bent. In eerste instantie word je vertoond als mensen op je bedrijfsnaam zoeken. Maar als jij je tekst en titel op de juiste keywords instelt, is er de optie dat je lokaal ook gevonden kan worden op andere zoektermen. Stel je hebt een delicatessewinkel waarbij je ook kaaswinkel in de tekst benoemt. Als mensen in jouw omgeving zoeken naar ‘kaaswinkel (+locatie)’ of ‘kaaswinkel in de buurt’, kan het zijn dat ze jouw bedrijf aan de zijkant tegenkomen.

Vermelding op Google maps

Zodra je bedrijf is toegevoegd aan Google My Business, ben je ook direct vindbaar op Google Maps. Waarschijnlijk gebruik je zelf ook Google Maps om bijvoorbeeld een restaurant of park in de buurt te vinden en om de route te bepalen. Ondertussen is Google Maps een van de grootste online kaartendiensten ter wereld. Door ook in het systeem van deze kaart te staan kunnen je klanten je letterlijk en figuurlijk sneller vinden.

Zodra je bedrijf is toegevoegd aan Google My Business, ben je ook direct vindbaar op Google Maps.

Praktische informatie delen

Als klanten naar je bedrijf zoeken, is de kans groot dat ze op zoek zijn naar specifieke informatie, zoals openingstijden. Door aan de rechterkant van de zoekresultaten vertoond te worden, kunnen (potentiële) klanten deze informatie direct vinden. Ze hoeven daar dus niet naar te zoeken op je site. Ook is het mogelijk om afbeeldingen toe te voegen. Op die manier kan je klanten een kijkje geven in je bedrijf. Zorg voor professionele foto’s om een goede indruk te geven.

Berichten delen

My Business biedt je de mogelijkheid om een bericht te plaatsen, vergelijkbaar met social media. Hier kan je bijvoorbeeld nieuws delen of misschien is er wel een actie die je graag onder de aandacht brengt. Ook evenementen die je organiseert, kan je op deze manier promoten. Door dit te doen creëer je extra binding met je publiek. Google heeft nu zelfs de optie toegevoegd om een speciale Covid-19 update te plaatsen.

google my business covid corona bericht
google my business covid corona bericht

Reviews beheren

Een andere veelgebruikte optie van de tool zijn de reviews. Mensen willen graag weten of een bedrijf betrouwbaar is. Door het bedrijf in de zoekmachine in te vullen zien ze nu heel snel of het goede reviews heeft. Als eigenaar van jouw account is het dan ook belangrijk om klanten af en toe te vragen om een review achter te laten. Omdat Google graag betrouwbare en eerlijke informatie deelt, is het niet mogelijk om reviews te verwijderen.

Het is dus altijd aan te raden om te reageren op slechte reviews en proberen het probleem op te lossen. Andere zoekers kunnen dan ook terugzien dat je goede intenties hebt. Maar uiteraard is het ook goed om op de goede reviews te reageren.

Vraag en antwoord

Nog een manier om snel in contact te komen met je klanten, is de functie ‘vraag en antwoord’. Daarmee kunnen klanten vragen aan je stellen over je bedrijf. Niet alleen de eigenaar van het bedrijfsaccount kan antwoorden op de vragen die worden gesteld. Ook andere Google gebruikers kunnen de vragers van een antwoord voorzien. Hierdoor is er snel extra informatie over jouw bedrijf te zien. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: ‘hebben ze hier vegetarische opties?’ of ‘is de locatie geschikt voor kinderen?’.

Producten toevoegen

Heb je een webshop? Dan is het toevoegen van producten een interessante functie. Door producten toe te voegen die je graag wilt uitlichten, kunnen gebruikers direct vanaf de bedrijfsvermelding naar het product doorklikken en een aankoop doen. Eigenlijk is het een minimale versie van een gratis Google Shopping advertentie. Met het uitlichten van producten zorg je ervoor dat bezoekers niet meer op de site hoeven te zoeken. Het kan dus handig zijn om de meest verkochte producten toe te voegen. Zoekers kunnen ook klikken op ‘alles bekijken’, waarna er een blok uitklapt met producten per categorie, die je zelf kunt toevoegen.

Klein nadeel: op dit moment is het (nog) niet mogelijk om je hele product feed toe te voegen en moeten producten handmatig worden toegevoegd. Wellicht komt hier in de toekomst nog verandering in.

Gratis reclame voor je bedrijf door producten toe te voegen in google my business
Gratis reclame voor je bedrijf door producten toe te voegen in google my business

Website maken

Ben je maar een klein bedrijf en heb je nog geen eigen website? Of heb je daar misschien niet de financiële middelen voor? Google Mijn Bedrijf biedt ook een optie om vanuit je bedrijfsaccount een gratis website aan te maken. Het opzetten is ‘fool-proof’ en geeft je de tools om een basis one-page website te maken. Zodra je in het menu op ‘website’ klikt, wordt er gelijk al een concept aangemaakt, op basis van de informatie die jij in je bedrijfsaccount al hebt toegevoegd. Om dit verder te personaliseren kun je een ander thema kiezen, teksten aanpassen en foto’s toevoegen.

Tevreden over het resultaat? Dan kan je de site publiceren en staat deze direct live. Er wordt standaard een domein voor je aangemaakt met de opbouw [bedrijfsnaam].business.site. Wil je een andere domeinnaam dan het standaarddomein? Dan is er een uitklapmenu waar je kan kiezen uit nog beschikbare domeinen.

Waar tot zover alles gratis is, zitten hier wel jaarlijkse kosten aan verbonden. Wat nog wel belangrijk is om te vermelden, is dat deze business website geen vervanging is voor een gehele eigen website. Je hebt namelijk maar beperkte controle over het uiterlijk van de site, kan geen social kanalen koppelen en er is geen koppeling met Google Analytics om data te verkrijgen over je website en bezoekers. Daarom is dit voornamelijk voor echt kleine bedrijven interessant om net iets meer vindbaar te zijn.

Google Mijn Bedrijf biedt zelfs een optie aan om vanuit je bedrijfsaccount een gratis website aan te maken.

Inzicht in je successen

Als je al een tijdje gebruikmaakt van Google My Business en ziet dat er veel verkeer op je website komt, wil je misschien wel meer specifieke data over wie deze mensen zijn en wat ze doen. Ook daar kan Google My Business antwoord op geven. Er is namelijk een speciaal onderdeel met ‘Insights’. Dit geeft onder andere de volgende inzichten:

  • Zoektermen waarop jouw bedrijfsprofiel is vertoond, onderverdeeld in direct search, ontdekken of branded.
  • De verhouding tussen een vertoning bij de zoekresultaten en Google Maps.
  • Wat de meest verrichte acties zijn: websitebezoek, route plannen of bellen.
  • Vanuit welke locaties (postcodegebieden) een route wordt gepland naar jouw locatie.
  • Op welke dagen en/of tijden de meeste mensen bellen.
  • Op welke tijden jouw locatie het meest bezocht is/het drukste is (op basis van gps gegevens). En hoelang mensen gemiddeld op jouw locatie blijven.
  • Hoe vaak foto’s worden weergegeven en hoeveel procent meer of minder ‘views’ jouw foto’s krijgen ten opzichte van bedrijven in dezelfde branche.
  • Ook het aantal foto’s dat jij plaatst, wordt vergeleken met vergelijkbare bedrijven.

Op pad bereikbaar met de app

Als ondernemer ben je waarschijnlijk veel op pad. Daarom heeft Google een app, zodat je je bedrijfsprofiel altijd bij de hand kan hebben. Beheer onderweg je profiel, bewerk informatie, reageer op reviews of vragen, deel nieuwe foto’s of berichten en bekijk de Insights.

Op dit moment is Google bezig met een experiment voor de app, dat voor sommige bedrijfscategorieën beschikbaar is. Met die functie kan je offerteaanvragen inschakelen, zodat (potentiële) klanten ook direct vanaf hun telefoon een offerte kunnen aanvragen. Zodra je de Google Mijn bedrijf-app hebt geïnstalleerd, kan je bij de instellingen berichten inschakelen. Daarna kan je de knop ‘Offerte aanvragen’ activeren in het bedrijfsprofiel. Als ondernemer ontvang je telkens een bericht in de app om direct op de aanvraag te reageren.

Wat te doen bij een verhuizing

Gaat je bedrijf verhuizen naar een andere locatie? Dan zijn er natuurlijk meerdere plekken online waar je aanpassingen moet doorvoeren. Google My Business is er daar een van. Het is belangrijk dat je het zo snel mogelijk in Google My Business aangeeft als je bent verhuisd, zodat je de juiste informatie verschaft aan je doelgroep.

Begin ruim op tijd! Als je weet dat je gaat verhuizen, kan je van te voren controleren of je nieuwe adres goed vindbaar is en of de streetview afbeelding wel klopt. Ook kan je alvast de route vanaf een bepaald punt controleren en het waar nodig melden als hier fouten in zitten. Dit kan je (op desktop) dan aangeven door ‘feedback’ te verzenden.

Op het moment dat je officieel vanuit je nieuwe locatie opereert, pas je het adres direct aan in het Google My Business account. Het kan zijn dat je de locatie dan opnieuw moet verifiëren.

Het is belangrijk dat je geen nieuw account aanmaakt. Als je dit wel doet, ben je namelijk ook je score en al je reviews kwijt. Het is natuurlijk zonde als je dit helemaal opnieuw moet gaan opbouwen.

START VANDAAG NOG MET JOUW BEDRIJFSPROFIEL

Omdat Google voornamelijk de beste zoekervaring wil garanderen, blijft het de functies en voordelen van Google My Business uitbreiden. Het begon met enkel een kleine vermelding en is nu uitgebreid naar zoveel meer functies.

Tot slot willen we wel nog een notitie meegeven. Ja, Google mijn Bedrijf is gratis en heeft veel voordelen, maar het is geen complete vervanging van betaalde advertenties. Zodra je voor een betaalde campagne gaat, kan je een veel bredere doelgroep bereiken met zelfgekozen zoekwoorden. Google Mijn bedrijf is echt gericht op branded zoekers, die jouw bedrijf al kennen. Het is dus verstandig om ook na te denken over advertenties.

Laat dat maar over aan de specialisten

Wil je liever bezig zijn met andere aspecten van je bedrijf en je zichtbaarheid in Google over laten aan de specialisten? Onze toppers staan natuurlijk voor jou klaar. Voor Google My Business en al jouw andere vragen over SEO kan je bij ons terecht.

Neem contact op

Meer interessante artikelen