fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

10 tips over e-mailmarketing

  • Published: 19/09/2019
  • Latest update: 06/01/2023

Is e-mailmarketing nog wel relevant anno 2020? Het antwoord is volmondig JA! In 2018 werden er maar liefst 269 biljoen e-mails per dag verstuurd. En wist je dat we wel 74 keer per dag onze e-mail checken? 74 keer, laat dat maar even doordringen.

E-mailmarketing staat op nummer één in de top drie van belangrijkste online kanalen, boven SEO en SEA. En dat is niet zo gek, e-mailmarketing heeft namelijk een ROI van 122%. Het is dus nog steeds een van de beste kanalen om je boodschap over te brengen. Het is de ideale manier om snel en efficiënt klanten te bereiken en een duurzame relatie met hen op te bouwen. Tenminste, als je het goed aanpakt. Wij geven je tien handige tips voor succesvolle e-mailmarketing.

Tip 1: maak persoonlijke content

Weet voor wie je schrijft en stem je content daarop af. Gepersonaliseerde e-mails hebben een 14 procent hogere click through rate en 10 procent meer conversie, dan niet gepersonaliseerde mails. Personaliseren kan door simpele oplossingen, zoals een persoonlijke aanhef. Voeg een placeholder toe en vul deze automatisch met de voor- of achternaam van de ontvanger.

Maar je kan ook een stapje verder gaan door je mailinglijst te segmenteren (zie tip 6) en speciale content te maken, alleen voor een specifiek deel van je lijst.

Daarnaast beschikken de betere e-mailmarketingtools over een mogelijkheid om variabele blokken in de opmaak van de mailing toe te voegen. Dit variabele blok wordt alleen getoond als de lezer aan een aantal segmenten voldoet. Op deze manier krijgen hondenbezitters bijvoorbeeld geen advertenties voor kattenvoer te zien. Wederom maak je je mailing zo relevanter voor je doelgroep.

Gepersonaliseerde e-mails hebben een 14 procent hogere click through rate en 10 procent meer conversie.

Op de hoogte blijven van onze blogs?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip 2: schrijf een pakkende onderwerpregel

Een goede onderwerpregel is cruciaal voor een mailing. Als je niet meteen de aandacht van de lezer grijpt, dan openen ze immers de e-mail niet. 33 procent van de ontvangers kiest ervoor de mail wel of niet te openen op basis van de onderwerpregel.

Belangrijk bij een pakkende onderwerpregel is, dat je hem specifiek, nuttig, uniek en urgent maakt.

  • Specifiek: vertel duidelijk wat je lezers kunnen verwachten
  • Nuttig: welk nut haalt jouw lezer uit deze mail?
  • Uniek: prikkel je lezer en maak nieuwsgierig
  • Urgent: geef lezers een reden om je mail meteen te openen

Tip 3: zorg dat je mailing mobielvriendelijk is

Fijn, jouw e-mail wordt geopend, maar helaas: de klant kan hem niet goed lezen op zijn mobiel. Stel jij je mailing altijd op vanaf jouw desktop? Waarschijnlijk wel. Maar houd er rekening mee dat zestig procent alle e-mails geopend wordt op een mobiel apparaat. Ondanks dat meer dan de helft van de lezers hun mail opent op mobiel, geeft een meerderheid aan dat ze het vervelend vinden om op een mobiel apparaat te lezen. Zorg dus dat jouw e-mail altijd mobielvriendelijk is.

Onthoud dat mensen op mobiel veel meer moeten scrollen, dan op een desktop. Plaats dus altijd de belangrijkste informatie bovenaan. Wees kort en bondig en beperk je tot één goede call-to-action. Houd ook rekening met je ontwerp voor mobiel, gebruik één kolom en zorg ervoor dat mensen niet hoeven in te zoomen.

Om er zeker van te zijn dat je e-mail in het juiste formaat getoond wordt, maak je gebruik van responsive design. Deze designs worden dusdanig ontworpen, dat ze voor alle gebruikers werken. Een responsive design past zich automatisch aan het scherm aan dat wordt gebruikt en zorgt voor een optimale gebruikservaring op elk apparaat. Veel e-mailmarketingtools hebben ingebouwde checks op devices en clients, zoals Outlook, Hotmail en Gmail.

60% van de e-mails wordt geopend op een mobiel apparaat.

Tip 4: gebruik e-mailmarketing tools

We noemden al een aantal keren dat je een e-mail marketingtool moet gebruiken, maar wat is dit eigenlijk? Dit is een tool die je helpt bij het maken, optimaliseren, verzenden en testen van je e-mail.

Gebruik altijd een professionele e-mailmarketing tool. Check of de tool wel up-to-date is en jou kan helpen bij de mogelijkheden die jij graag zou willen. Veel tools helpen je bijvoorbeeld bij een mailingsjabloon opstellen, je mailinglijst segmenteren en organiseren, je mailing automatiseren, de prestaties van je mailing meten en het gedrag van je abonnees opvolgen.

Een van de meest gebruikte tools is Mailchimp. Deze is gratis en werkt prima, maar is voor sommige organisaties te beperkt. Andere opties zijn SpotlerClang en Copernica.

Tip 5: test je e-mail

In veel e-mailmarketingtools kan je ook testen. Maak hier gebruik van door middel van A/B testen. Dit is een methode waarbij je twee verschillende varianten test. De testgroep wordt in tweeën gedeeld. Het eerste deel krijgt het origineel (versie A) opgestuurd en het tweede deel de variant (versie B). Hierdoor ontdek je welke variant het beste werkt. De winnende variant stuur je naar de rest van de groep.

Punten waarop je kan testen:

  • Onderwerpregel: heeft invloed op de click open rate.
  • Naam afzender: de naam van de afzender geeft aan het bericht van jouw organisatie komt en wekt vertrouwen.
  • Verzendtijdstip: door het bericht op twee verschillende momenten te versturen, zie je wanneer jouw doelgroep actief is.
  • Lay-out: speel met de afbeeldingen om te zien welk type een positief effect hebben.
  • CTA: werkt de call-to-action beter als button of als hyperlink?

Je kan iedere e-mail testen en elke keer de winnende variant versturen. Maar optimaliseer je e-mailings ook. Wat leer je van de test en hoe pas je dit toe bij je volgende e-mailing?

Tip 6: segmenteer je mailinglijst

Je hebt je e-mail getest en je wilt hem versturen. Maar naar wie stuur jij je mailing eigenlijk? Hoe relevanter de e-mail voor de ontvanger, hoe groter de kans dat zij deze openen. Je moet je lijst dus segmenteren.

Deel je mailinglijst op in aparte groepen. Door je lezers te segmenteren kan je gepersonaliseerde en relevantere berichten sturen. Op deze manier stuur je de juiste boodschap naar de juiste mensen. Zo mail je een artikel over Google Ads voor non-profit organisaties, alleen naar non-profit organisaties. Dit zorgt voor een hogere respons, meer betrokkenheid en een daling in het aantal uitschrijvingen.

Segmentatie vereist twee ingrediënten: relevante data en een goede e-mailmarketingtool, waarin segmenten gemaakt kunnen worden. Hoe jij je mailinglijst indeelt is afhankelijk van jouw branche en doel van je e-mails. Hoeveel segmenten voor jou ideaal zijn hangt af van de grootte van je adreslijst.

Paulien Tak Social media marketeer & content creator

"Hoe relevanter de e-mail voor de ontvanger hoe groter de kans dat zij deze openen"

Tip 7: verstuur je e-mail veilig

Voorkom dat jouw mailing in de spam terecht komt. Mail alleen naar je klantenbestand en de degenen die daarvoor toestemming hebben gegeven. Als je anderen aan je e-maillijst toevoegt en zij markeren jou vaak als spam, dan heb je kans dat je op de zwarte lijst terecht komt.

Er zijn ook een aantal technische aspecten, die ervoor zorgen dat je e-mail niet in de spam terecht komt. In de meeste e-mailmarketingtools wordt dit automatisch gedaan. Mocht dit niet zo zijn, let dan op het volgende.

SPF Records: je kan voor iedere mail SPF-records instellen. SPF staat voor Sender Policy Framework. In een SPF-record kan je omschrijven welke servers namens de domeinnaam een e-mail mogen verzenden. Een ontvangende server kan op basis van deze gegevens besluiten een e-mail door te laten of te markeren als onveilig.

DKIM: DKIM is een techniek die werkt tussen de mailservers en de DNS. Het bewaakt de echtheid van een e-mail. Deze actie verifieert dat de inhoud van de e-mail tijdens de overdracht niet is gewijzigd. Het voorkomt dat iemand uw e-mail onderschept, wijzigt en vervolgens samen met gewijzigde informatie verzendt. Wanneer de echtheid niet gegarandeerd wordt, wordt de mail vaker aangemerkt als spam.

DMARC: DMARC is een afkorting van Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance. Met deze policy geef je bij de ontvangende mailboxprovider aan dat je SPF en/of DKIM gebruikt. Je gebruikt DMARC dus altijd in combinatie met al bestaande SPF-records of DKIM.

Tip 8: bepaal de frequentie van je mailing

Over spam gesproken: je wilt natuurlijk niet overkomen als een ‘spammer’ dus mail niet te vaak. Houd ook in gedachten dat inhoud belangrijker is dan de frequentie van je mail. Je hoeft niet per se iedere vrijdag om exact 16.00u je nieuwsbrief te versturen. Verplaats je in de ontvanger – is de e-mail relevant voor hem of haar?

De frequentie is ook afhankelijk van het soort content dat je verstuurt. Bij een wekelijkse kortingsactie is het logisch dat deze wekelijks verstuurd wordt. Maar bij een nieuwsbrief over verre reisbestemmingen kan maandelijks ook genoeg zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat er niet echt een specifieke dag is waarop je het beste je mail kan versturen. Maar je kan bijvoorbeeld kijken wanneer je website de meeste bezoekers trekt en op dat moment ook je mailing versturen. Ook kan je hiermee testen. Door het bericht op twee verschillende momenten te versturen, zie je wanneer jouw doelgroep echt actief is.

Je wilt natuurlijk niet overkomen als een ‘spammer’ dus mail niet te vaak.

Tip 9: stel een autoresponder in

Naast je gewone mailings, zoals nieuwsbrieven, kan je ook een autoresponder instellen. Dit is software die geautomatiseerd e-mails verstuurt naar de e-mailadressen die in de database van de autoresponder staan. De tool verstuurt na inschrijving een serie e-mails die je helemaal kan personaliseren.

Geautomatiseerde e-mails worden vaak verstuurd bij een aanmelding van een nieuwsbrief, bij een inschrijving voor een evenement, na de aanschaf van een product of na het plaatsen van een bestelling. Maar met deze techniek kan je ook volledig automatisch betrokkenheid generen en zelfs geld verdienen. Een voorbeeld:

De klant schrijft zich in voor een gratis e-book. Hij krijgt hierop antwoord door middel van een e-mail waarin twee andere boeken voor € 5,- staan. Ook hier schaft de klant er een van aan. En wederom krijgt hij een follow up: dit keer wordt hierin een online cursus aangeboden ter waarde van € 25,-.

Tip 10: neem afscheid van niet-openers

Ondanks alle bovenstaande tips zal er altijd een deel van je ontvangers de e-mail niet openen. In Nederland is het gemiddelde openpercentage van e-mails 38 procent. Dit betekent dat 62 procent de mail dus niet opent. Je kan proberen deze ontvangers alsnog jouw mail te laten openen, door hem opnieuw te versturen met een andere titel.

Werkt dit niet? Trigger deze groep dan met een reactivatiemail, al dan niet met een kleine incentive. In de mail geef je aan wat de ontvangers gemist hebben en vraag je of ze e-mails nog steeds willen ontvangen. Met zo’n mail win je vaak nog 10 tot 15 procent terug. Deze groep moet je wel opnieuw binden door relevante content te sturen.

Ontvang je ook geen reactie op de reactivatiemail? Dan is een afscheid onvermijdelijk. Door het regelmatig opschonen van je database, draag je bij aan een betere datahygiëne en een verbetering van het openingspercentage.

Hulp nodig bij het inzetten van e-mailmarketing?

Zo, met deze tien tips stel jij een uitmuntende e-mailing op.  Maar wij snappen ook dat niet iedereen een e-mailspecialist is. Dus, heb je nog vragen? Dan helpen wij je graag met het inzetten van e-mailmarketing.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X