fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

7 geavanceerde en conversieverhogende tips om te verkopen met tekst

 • Published: 03/12/2020
 • Latest update: 06/01/2023

Laten we gelijk eerlijk tegen elkaar zijn. Uiteindelijk ben jij maar geïnteresseerd in één ding: hoe je conversiegerichte teksten in de praktijk presteren. Een tekst waarmee je wil overtuigen schrijf je niet om mee te pronken, die schrijf je om leads aan te trekken of klanten te werven.

In dit artikel ga ik je dan ook niet vertellen hoe je jouw teksten ‘mooier’ maakt, maar geef ik je 7 geavanceerde technieken om ervoor te zorgen dat jouw teksten simpelweg meer geld opleveren.

1. Gebruik de taal van je klanten

Het gebruik van vakjargon wordt eigenlijk altijd afgeraden. Het is namelijk belangrijk om de taal van je klanten te spreken en ervoor te zorgen dat zij jouw teksten goed begrijpen. Maar als jouw klanten zelf vakjargon gebruiken, dan kun je natuurlijk wél gebruik maken van hun ‘lingo’.

Verdiep je in de doelgroep en hun taalgebruik, zodat je dit kunt overnemen en hun taal kunt spreken, door bijvoorbeeld:

 • Naar conferenties en meetups te gaan waar je doelgroep komt
  Praat met je potentiële klanten over de problemen die zij ervaren en hoe ze deze oplossen.
 • Social media kanalen waar jouw doelgroep onderdeel van is te checken
  Lees welke onderwerpen er besproken worden in bijvoorbeeld Facebook groepen en welke taal ze gebruiken om erover te praten.
 • Boekrecensies over onderwerpen in jouw business te lezen
  Lees de reviews over boeken over jouw product of dienst om te ontdekken welke woorden de grootste impact maken op je doelgroep.

2. Wees specifiek, niet generiek

Door specifiek te zijn ben je geloofwaardiger. Het laat zien dat je aandacht geeft aan de details, wat weerspiegelt dat wat jij aanbiedt ook van hoge kwaliteit moet zijn. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Wees specifiek, niet generiek tijdens conversie verhogen
Wees specifiek, niet generiek tijdens conversie verhogen

3. De kracht van 3

Als je iets écht memorabel wil maken, dan is de kracht van 3 een slimme techniek om dat te bewerkstelligen. Het menselijk brein slaat namelijk aan op het ritme van drie, zoals:

 • Door onze Yoga training word je leniger, fitter en krijg je een hoger energieniveau.
 • Ontdek hoe je sneller, effectiever en overtuigender kunt schrijven door middel van deze copywritingcourse.
 • De nieuwe Audi A3 is ruimer, efficiënter en krachtiger dan zijn voorganger.
 • Probeer nu 14-dagen gratis. Geen creditcard, geen setup, geen gedoe.

Uiteraard moet je deze geavanceerde techniek spaarzaam gebruiken. Het moet niet te opzichtig zijn, want dan wordt de kracht van 3 stukken minder krachtig.

4. Show AND tell

Er is een hardnekkige copywriting tip die totaal niet klopt. Die regel is show, don’t tell. Het is een mooie regel voor het schrijven van romans. In plaats van te zeggen: “er stond een man in het donker buiten voor mijn huis”, zeg je:

“Ik was eenzaam, maar om deze aandacht had ik niet gevraagd. Het was rond half 10 s’avonds toen ik na een comfortabele douche in mijn badjas de huiskamer in liep en mijn oog plotseling naar de voortuin werd getrokken, waar een lange man volledig in het zwart gekleed voor de deur stond en mij direct een akelig gevoel bekroop.”

In het eerste voorbeeld is de tekst zo klaar als een klontje. Je kunt vrij weinig interpretatie toevoegen, behalve wie de persoon is die voor de deur staat. Het tweede voorbeeld laat echter veel meer ruimte voor de lezer. Het is minder rechtdoorzee en je kunt je beter inleven in de emoties van de persoon in het verhaal. Dat laatste is prachtig als je wil dat iemand zich verliest in jouw verhaal, zoals bij een roman.

Maar als je een landingspagina schrijft is die regel ronduit waardeloos. Dan is het niet show, don’t tell, maar SHOWANDTELL. Met SHOW kun je namelijk impliceren waarom jij dé ideale oplossing biedt voor je klanten, aan de hand van een verhaal, een afbeelding of een video. Met TELL leg je uit wat jij voor de klant kan betekenen, in heldere, duidelijke taal. Neem bijvoorbeeld ActiveCampaign:

Active Campaign inzetten voor conversie verhogen
Active Campaign inzetten voor conversie verhogen

Als je op de website komt, zie je direct wat ze voor jou kunnen betekenen. Een krachtige e-mail tool om de juiste mensen te bereiken en geweldige e-mails op te stellen.

Maar ze vertellen het niet alleen, ze laten het ook zien door middel van afbeeldingen, zodat ze direct inzicht krijgen (ook als ze scannen) en een beeld krijgen bij wat er verteld wordt:

Inspelen op de behoefte van de klanten met Active Campaign
Inspelen op de behoefte van de klanten met Active Campaign

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

5. Toon voldoende bewijs

Met bewijs help je de bezoeker zichzelf te overtuigen. Het geeft vertrouwen. Social proof is niet voor niets een van de zes principes voor beïnvloeding van Robert Cialdini, de meest geciteerde sociaal psycholoog ter wereld (en ja, ook dat is een vorm van social proof).

Bewijs kun je bieden in de vorm van:

Case studies

Met case studies kun je aantonen dat je ervaring hebt met een specifieke niche en tegelijkertijd je merk als een autoriteit neerzetten en demonstreren hoe je omgaat met uitdagingen. Neem eens een kijkje op onze cases voor inspiratie over de structuur van een goede case.

Testimonials

Natuurlijk is een testimonial van toegevoegde waarde voor jouw bedrijf. Maar de meeste testimonials blijven haken op “mweh”. Neem bijvoorbeeld onderstaande, op een site over interieurontwerp.

Om te demonstreren hoe slecht deze testimonial is, ga ik deze testimonial tot aan het bot ontleden:

“Mocht je een nieuw interieur nodig hebben” – enorm passief taalgebruik. Ik zit op een website over interieurontwerp, dus je mag er vanuit gaan dat ik een bepaald interesseniveau heb.

“Voor huis of kantoor” – iedereen wordt hiermee aangesproken en daarmee eigenlijk niemand.

“Dan biedt [X] prima advies en kant en klare oplossingen” – heb ik advies nodig voor klant en klare oplossingen?

“Bespaart veel tijd en geld” – tijd en geld besparen is luie berichtgeving. Mensen willen één van de twee. Mensen die tijd willen besparen, willen daar best wat meer voor betalen (zoals het laten bezorgen van je eten). Mensen die geld willen besparen, hechten er weer minder waarde aan om tijd te besparen (je haalt zelf je boodschappen en kookt zelf).

“Het resultaat is geweldig geworden” – dit is niet specifiek. Wáárom is het resultaat geweldig geworden? Waar is de klant precies tevreden over?

Bob – Wie is Bob? Van welk bedrijf is hij?

verhoging conversie quote
verhoging conversie quote

Maar waar bestaat een goede testimonial dan wél uit?

Simpel:
Onthoud de 4 S’en: Specific, Short, Sizzling and Signed (naam + bedrijf)
Voorkom de 4 L’s: Long, Lame, Lazily-written and Lacking a Point.

Media

Ben je in de media geweest? Dan is dit een prachtige kans om de logo’s van deze media te tonen om extra social bewijs toe te voegen aan je website of landingspagina.

6. Future pacing

Door middel van future pacing schets je een toekomstbeeld van het product of de dienst die jij aanbiedt, zodat de klant dit al kan ervaren en voelen.

Stel je eens voor dat je wakker wordt en zin hebt om naar kantoor te rijden. Normaal háát je dat gevoel. Dat gevoel van in de file staan, het constant optrekken en afremmen en aso’s die je er niet tussen laten.

Maar dat is nu allemaal anders. Met je gloednieuwe E-klasse cabrio, uitgerust met lane assist en file assist doe je lekker het dak open en cruise je op je gemak naar werk. En heb je geen zin in de file? De navigatie omzeilt alle files eenvoudig en stuurt je over landwegen waar je met vol genot over vliegt, terwijl je haren in de wind wapperen.

Door middel van future pacing schets je een toekomstbeeld van het product of de dienst die jij aanbiedt, zodat de klant dit al kan ervaren en voelen
Door middel van future pacing schets je een toekomstbeeld van het product of de dienst die jij aanbiedt, zodat de klant dit al kan ervaren en voelen

7. Hypnotische taalpatronen

Op een gemiddelde dag spreken we duizenden woorden uit, maar zijn we ons maar weinig bewust van de impact die ons taalgebruik op onszelf en onze omgeving heeft. Een van de manieren om veranderingen teweeg te brengen in een ander is het gebruik van hypnotische taalpatronen. Ik ga een aantal van hypnotische patronen voor je blootleggen, zodat je je bewust kan worden van hypnotisch taalgebruik en het kan benutten in je dagelijkse gesprekken én je teksten.

Agreement frame

Ik ben het met je eens dat ____ en ik zou daar aan willen toevoegen dat ____.

Door het agreement frame te gebruiken kun je iemand overtuigen door hun eigen argument te beamen, maar daar vervolgens iets aan toe te voegen.

“Natuurlijk ben ik het met je eens dat het moeilijk is om af te vallen. En ik zou daar aan willen toevoegen dat het met het Weight Watchers programma mogelijk is om tijdens je dieet lekker te eten en met mate zelfs te snoepen.”

Bevestigingsvragen

Door een vraag te stellen kun je iemand ergens dieper over laten nadenken, denk je niet?

Bovenstaande zin is een voorbeeld van een bevestigingsvraag. Door een vraag achter je statement te plaatsen, vliegt je statement onder de radar van de lezer door en heeft hij of zij er minder weerstand tegen. In je teksten zou je deze techniek kunnen gebruiken in zinnen zoals:

Voor een dieetproduct / dienst:

Als je wist welke voeding gezond én lekker is, dan zou afvallen makkelijk zijn, toch?

Als je een elektrische auto wil verkopen:

Voor mensen die niet meer dan 300 kilometer per dag rijden is deze auto ideaal. Je plugt hem s’avonds in en hebt s’ochtends weer een volle batterij. Hoe gaaf is dat?

Probeer…

Des te harder jij je best doet om ergens in te slagen, des te moeilijker het wordt. In het Formule 1 seizoen van 2018-19 reed Pierre Gasly als teamgenoot van Max Verstappen bij Red Bull Racing in het eerste team. Door de hoge druk van het rijden in de voetstappen van Max, presteerde hij ondermaats. Hij is tijdens het seizoen dan ook gewisseld met Alexander Albon, die in het tweede team van Red Bull Racing reed en op dat moment beter presteerde dan Pierre Gasly.

Maar wat bleek?

Tijdens het seizoen van 2019-20 waren de rollen precies andersom. Alexander Albon presteerde ver onder de maat in het 1e team en Pierre Gasly behaalde aanzienlijk betere resultaten in het 2e team.

Het verschil tussen moeten presteren en mogen presteren zorgde bij beide heren dus voor prestatieverlies.

Daarom is het woord ‘proberen’ in de hypnotische context erg krachtig om te gebruiken in je teksten.

Bijvoorbeeld zo:

Als je iemand wil overtuigen om een proefrit te boeken:

Probeer de verleiding te weerstaan om een proefrit te boeken in de nieuwste F-Pace, die vanaf vandaag voor je klaarstaat bij onze vestiging in Haarlem.

Als een nieuwe vloer wil verkopen:

Sluit je ogen en probeer je eens in te beelden hoe je interieur transformeert met deze compleet nieuwe eikenhouten vloer. Dat ziet er goed uit, toch?

(Dit is een combinatie van probeer + de bevestigingsvraag)

Probeer deze 7 geavanceerde schrijftechnieken nu zelf uit…

Ik weet zeker dat het je gaat lukken, denk je ook niet?
Ja, in de bovenstaande zinnen gebruikte ik wéér twee hypnotische taalpatronen. Makkelijk, hé?
Maar ik kan me voorstellen dat jij na het lezen van al deze mails denkt: “laat dat schrijven maar aan een professional over”. Neem contact met ons!

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X