fbpx
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Het coronavirus: de impact op online marketing

  • Published: 18/03/2020
  • Latest update: 06/01/2023

BENIEWD HOE JE DIT AANPAKT? 

Het coronavirus heeft inmiddels ook in Nederland voor strenge maatregelen gezorgd. Dit heeft een enorme impact op de samenleving. Wij vertellen je welke impact dit heeft op online marketing. Ook vertellen we je wat je kunt doen om de schade tijdens deze periode te beperken en om klaar te zijn voor de periode erna.

Dalende klikprijzen in de zoekadvertenties bij Google en Microsoft Advertising

Er is al bekend dat de klikprijzen (CPC’s) van searchmarketing gedaald zijn door de crisis. Dat betekent dus dat we minder betalen voor een klik in Google Ads of Microsoft Advertising. De prijs wordt namelijk bepaald door een veilingmodel en als de concurrentie en vraag dalen, dan dalen ook de prijzen.

De concurrentie en vraag dalen bijvoorbeeld enorm in de reisbranche, omdat er op dit moment bijna niet gereisd kan worden.

Van andere producten stijgt de vraag juist, denk aan mondkapjes, handzeep en wc-papier. Maar om misbruik te voorkomen heeft Google beperkingen opgelegd, zodat niemand het coronavirus kan uitbuiten.

Op de hoogte blijven van onze blog?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De gespendeerde tijd op sociale kanalen stijgt aanzienlijk

Het coronavirus heeft ook een enorme impact op onze sociale media kanalen. Het gebruik van sociale platformen, zoals Facebook, Instagram en YouTube stijgt gigantisch. Veel mensen hebben hier nu meer tijd voor, doordat ze thuis zitten.

In februari spendeerden Chinezen meer dan 7 uur per dag aan tv en online tv-platforms. We kunnen vergelijkbare cijfers verwachten.

Dat betekent dus een nog groter bereik op deze platformen, wat leidt tot prijsdalingen voor adverteerders. Dit is een kans voor veel ondernemers.

Door nu in te zetten op leadgeneratie en deze leads te informeren over je producten en diensten, kun je straks een groot deel van de leads opvolgen zodra het virus onder controle is.

Facebook, Google en Pinterest willen uitbuiting van de coronacrisis tegengaan. Daarom hebben zij bijvoorbeeld direct een verbod gezet op advertenties voor gezichtsmaskers. Ook hebben ze gratis advertentieruimte aangeboden aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zodat gebruikers goed geïnformeerd blijven over de situatie.

Het coronavirus: de impact op online marketing
Het coronavirus: de impact op online marketing

Inspelen op het coronavirus? Wees voorzichtig

Natuurlijk wil je actie ondernemen om je omzet zoveel mogelijk veilig te stellen. Dat is een logische en gezonde reactie op een veranderende situatie. Maar wees wel voorzichtig met de aanpak van je nieuwe strategie. Het is een gevoelig onderwerp. We raden het dus af om termen als ‘coronakorting’ te gebruiken.

42 procent van de respondenten uit een Chinees een onderzoek over online gedrag, gaven aan dat ze tijdens de periode van quarantaine gebruik  maakten van zelfstudie platforms. 31 procent nam de tijd om iets nieuws en complex te leren. Dit biedt kansen voor ondernemers.

Kijk eerder hoe je jouw bedrijfsvoering kunt aanpassen zodat deze beter aansluit op de huidige situatie. Bied je bijvoorbeeld trainingen aan? Kijk dan of je deze online kunt aanbieden.

Heb je een boekenhandel? Dan is nu het moment om te helpen om even te ontspannen en te verdwalen in een goed boek tijdens deze vervelende periode.

We adviseren om de nadruk leggen op het coronavirus in de meeste gevallen te vermijden.

NIMA enquête over de impact van corona op marketing

Op 13 maart heeft het Nederlands Instituut voor Marketing, NIMA, een enquête uitgebracht. Het doel hiervan was om de impact van het coronavirus op de marketingactiviteiten van hun leden te onderzoeken. De vragen waren gesteld rondom de 4 P’s (Product, Plaats, Prijs, Promotie) van de marketingmix. Binnen enkele uren ontvingen zij zo’n 200 reacties.

Product

31 procent van de respondenten geeft aan dat er nog geen opmerkelijke impact is op het product of de aangeboden dienst. Nog eens een derde heeft aanpassingen doorgevoerd, bijvoorbeeld van offline naar online trainingen bewegen. Een kwart ondervindt enorm veel last en kan producten of diensten minder frequent aanbieden. Slechts 7 procent merkt een toegenomen vraag.

Plaats

Het grootste deel van de respondenten (zo’n 40 procent) geeft aan dat er bij de distributie nog geen significante verandering  te merken is, denk hierbij aan digitale bedrijven. Ongeveer 30 procent kan de gewenste service niet meer op traditionele wijze bieden. 24 procent vermijdt fysiek contact geheel en opereert nu digitaal.

Prijs

De prijs blijft vooralsnog voor het grootste deel (85 procent) ongewijzigd. Ongeveer 5 procent heeft de prijzen inmiddels al verlaagd. Bij sommige bedrijven is de impact nu nog niet helder, omdat het virus een langetermijnimpact met zich meebrengt.

Promotie

De grootste impact wordt gemeten onder de tak promotie, omdat de kosten voor adverteren direct wegvallen. De negatieve impact is niet direct zichtbaar, waardoor bedrijven denken dat die er überhaupt niet is. Campagnes worden massaal afgezegd. Ruim een kwart van de respondenten heeft campagnes uitgesteld en 10 procent heeft de budgetten verlaagd gezien de huidige situatie.

Nu vooruitkijken op de periode na het coronavirus

Het coronavirus en de bijbehorende maatregelen hebben een enorme impact op de maatschappij en de economie. Sommige ondernemers hebben hun winkel of bedrijf tijdelijk gesloten, anderen zitten ineens zonder werk of krijgen veel annuleringen. Momenteel zijn ook vele campagnes van onze klanten onderbroken. Maar stil zitten is achteruitgang.

Als ondernemer moet je niet alleen stappen ondernemen om de terugloop van inkomsten zoveel mogelijk te beperken. Je moet je ook gaan voorbereiden op een toegenomen vraag zodra het wél weer mogelijk is om gebruik te maken van jouw producten of diensten.

Zo bereidt Goeiezaak zich nu ook al voor op het maken van creatieve campagnes om met weinig advertentiebudget zoveel mogelijk resultaat te creëren zodra de toegenomen vraag een rol gaat spelen. Wij kunnen onze toegevoegde waarde op deze manier extra bewijzen aan onze klanten.

Als we kijken naar China, dan kijken we in feite naar de toekomst. Hier kunnen we zien dat de impact van corona enorm is, zoals blijkt uit een onderzoek onder 155 marketeers en online consultants.

Maar het is ook mooi om te zien dat 77 procent van de respondenten reeds begonnen is met proactieve herstelplannen. 33 procent van de marketeers zet harder in op e-commerce en social commerce. Nog eens 33 procent zegt meer te investeren in influencers, sociale media en live-streaming.

impact van het coronavirus op online marketing
impact van het coronavirus op online marketing

Besparen op de marketinguitgaven is geen slimme zet

Volgens econometrisch bureau D2D is er cijfermatig bewijs dat marketing een essentieel onderdeel is van een goede verkoopstrategie op de lange termijn. Marketing uitzetten om op korte termijn besparingen te realiseren is daarom een slecht (en onrendabel) idee.

Blijf de ROI van de investering die je in marketing doet in het oog houden en blijf innoveren. Maak gebruik van nieuwe media om in contact te blijven met je klanten en om nieuwe klanten aan te trekken. Weet daarnaast wie je loyale klanten zijn en vergeet hen niet te belonen voor hun vertrouwen tijdens deze moeilijke tijd.

Heb je deze periode hulp nodig met het creëren van nieuwe kansen?

Wij denken graag met je mee om tot creatieve oplossingen te komen.

Neem contact op

Meer interessante artikelen

X