Marijn Bitter

Back-End Developer

Stuur bericht
ANDERE POSTS VAN Marijn Bitter

Mobiele webpagina’s laden razendsnel met Accelerated Mobile Pages

Op een mobiele telefoon of tablet willen we doorgaans liefst zo snel mogelijk de informatie tot ons nemen die we zoeken. Kost het laden van een pagina langer dan een paar seconden? Dan klikken we zo weg. De nieuwe technologieën hebben ons bijzonder ongeduldig en veeleisend gemaakt. En aangezien het Google’s intentie is zoveel mogelijk op onze wensen en behoeften in te spelen, hebben ze ook hier weer een oplossing op bedacht: AMP. Accelerated Mobile Pages.

Ultieme gebruikservaring met Accelerated Mobile Pages

Alles op internet draait om de ultieme gebruikservaring. Om bezoekers die vinden wat ze zoeken, of wat ze nog niet eens wisten dat ze zochten. De meeste informatie staat inmiddels wel online; dat is dus ook niet langer het enige element waar Google waarde aan hecht bij het waarderen van een website. Het draait steeds meer om snelheid en de vertaling naar de mobiele toestellen. En die snelheid is optimaal als de zwaardere en overbodige inhoud uit HTML-bestanden voor mobiele toepassing achterwege gelaten wordt.

Weg met onnodige info

Google ontdoet HTML-bestanden van alle vervuilende scripts. Daaronder vallen de voor mobiel gebruik onnodige WordPress plugins, ingesloten Youtube-filpjes en een deel van de CSS – de code die de vormgeving van een pagina bepaalt. Op de plaats van deze scripts komen AMP-elementen te staan. Hierdoor hoeven webpagina’s niet meer allerlei (onnodige) informatie te uploaden en openen ze direct. Bedoeling is dat websitebouwers de gewenste pagina’s of de gehele websites die ze willen optimaliseren voor mobiele apparaten naar Google sturen, die de AMP-bestanden aanmaakt en ook de host van deze mobiele pagina’s wordt. Dat heeft als bijkomend voordeel dat het ruimte scheelt op de eigen server.

Meegaan in deze trend of niet?

Op dit moment zijn de mogelijkheden op gebied van Accelerated Mobile Pages nog volop in ontwikkeling. Voor Goeiezaak reden om deze op de voet te volgen, maar er zelf nog niet mee te gaan werken. WordPress gaat naar alle waarschijnlijkheid ook zelf automatisch rekening houden met de mobiele apparaten waarop websites optimaal moeten werken. Maar hoe dit er in werkelijkheid uit gaat zien is nog toekomstmuziek. Zodra de werking van AMP bewezen is – en het de proeffase ontstegen is – zal Goeiezaak concrete stappen in de richting van AMP gaan zetten. Tot die tijd blijven we onze websites responsive maken en beeldmateriaal en andere zwaardere bestanden zo opslaan, dat het mobiele openen van websites zo snel mogelijk gebeurt.

Wil je meer weten Accelerated Mobile Pages? Neem dan gerust contact op met Marijn Bitter – hoofd development bij goeiezaak.com: (023) 711 44 37 of marijn@goeiezaak.com